Naisvaltikka on murheen merkki, se valtakuntain häviöö ennustaa

Politiikka on miesten valtakunta. Ainakin Unkarissa edelleenkin. Viktor Orbánin edellisessä hallituksessa oli yksi nainen, perinteiseen unkarilaiseen tapaan vain miehensä nimellä esiintynyt Németh Lászlóné eli László Németh -nimisen miehen vaimo, joka ei juuri suutaan julkisesti avannut ja jota yleisesti pidettiin Orbánin tuolloin vielä ystävän ja lähioligarkin Lajos Simicskan bulvaanina. Nykyisessä hallituksessa on pelkkiä miesministereitä. Tosin ns. inhimillisten voimavarojen superministeriöön on niputettu muutamia sellaisiakin alueita, kuten opetusasiat, joista vastaa naispuolinen valtiosihteeri.

Tässä blogissa on ennenkin ollut esillä esimerkkejä siitä, millaiset sukupuolistereotypiat Unkarin poliitikkojen ajatusmaailmassa jyräävät. Viikko sitten julkistettiin lisää aineistoa: 444.hu-sivusto oli saanut käsiinsä tallenteen puheesta, jonka pääministeri Orbán piti viime keväänä ELTE-yliopiston oikeus- ja valtiotieteellisessä István Bibó -kollegiumissa. Puhe on nostattanut jonkin verran kohua. Siinä Orbán varsin suorasukaisesti määrittelee, millainen hänen seuraajansa tulisi olla: rohkea ja jatkuvaa loanheittoa kestävä, ovela pelimies (Orbánin mielestä Unkarin pääministerin pitää osata pelata ultia, joka on perinteinen unkarilainen marjapussin tapainen korttipeli), jota ei rasita liian syvällinen asiantuntemus jollakin alalla (sitä varten ovat ministerit ja korkeat virkamiehet) ja joka kunnon isänmaallisena unkarilaisena ei haaskaa aikaa filosofisiin pohdintoihin siitä, onko ylipäätään olemassa sellaisia asioita kuin unkarilaisuus, kansakunta tai isänmaa.

Sen lisäksi, että Orbán näköjään pitää omana tehtävänään etsiä itselleen seuraajaa, sen sijaan että Unkarin kansa tämän valitsisi, hän on myös varsin suorasukaisesti kertonut, miten hänen hallituksensa selvisi syksyn 2011 talouskriisistä: valehtelemalla. Valtion velka oli karkaamassa käsistä ja forintti romahtamassa, tallettajatkin uhkasivat paeta Unkarin pankeista. Orbán onnistui pysäyttämään hyökkäyksen ilmoittamalla, että Unkari pyytää Kansainvälisen valuuttarahaston apua. ”Sitten kun saapas ei enää ollut kurkullamme, emme tehneet sopimusta… Ilmoitimme, että olimme ajatelleet Flexible Credit Line -nimistä joustavaa luottoa, jollainen puolalaisille silloin vielä myönnettiin. Sanoivat, että sitäpä eivät annakaan. Voi kun ikävää, minä sanoin.” Toisin sanoen pelimies Orbán bluffasi härskisti EU:n talousviskaalit pois Unkarin kimpusta. Toiveikkaimmat oppositioäänet ovat jo verranneet tätä kuuluisaan Őszödin puheeseen. Syksyllä 2006 julkisuuteen vuoti silloisen pääministerin Ferenc Gyurcsányn sosialistipuolueen sisäpiirille pitämä puhe, jossa Gyurcsány varsin ronskia kieltä käyttäen tunnusti, että koko ajanhan tässä on kansalle valehdeltu. Tämä paljastus oli osaltaan laukaisemassa raivokkaita mielenosoituksia, jotka lopulta johtivat Gyurcsányn hallituksen kaatumiseen.

Mutta bluffausjutut sikseen, siitä piti kirjoittamani, mitä Orbán ja muut Unkarin vallanpitäjät ajattelevat naisista politiikassa ja sukupuolten tasa-arvosta. Keväisessä puheessaan Orbán selitti suoraan, että ei voi tämänhetkisissä oloissa kuvitellakaan naista ministeriksi. Unkarin poliittinen elämä on nimittäin niin brutaalia loanheittoa, että sitä ei kukaan nainen voi kestää. Esimerkkinä pelin raakuudesta Orbán kertoi, miten hänen itsensä oli väitetty pahoinpitelevän vaimoaan tai opiskeluaikoina raiskanneen naispuolisia opiskelijatovereitaan. (Huhut siitä, että Orbán todellakin hakkaisi vaimoaan Anikó Lévaita, ovat levinneet laajalle. Oli niiden totuuden laita miten oli, psykologisesti uskottavia niistä tekee se, että Orbán itse on väkivaltaisen isän kasvattama. Hän on aikoinaan eräässä haastattelussa avoimesti kertonut saaneensa joskus teinipoikana isältään niin pahasti turpiinsa, ettei seuraavana päivänä päässyt sängystä ylös.)

”On lahjakkaita naisia, jotka ehkä siitä [loanheitosta] selviäisivät, mutta en ihmettele, että he eivät ilmoittaudu tähän tehtävään.” Tämä ei tietenkään ole hyväksi, koska ”mies ja nainen näkevät saman asian aivan eri puolilta”. Toistaiseksi ei kuitenkaan ministerin tehtäviin kykene edes Orbánin erikseen mainitsema tulevaisuuden lupaus, ”yksi lahjakkaimmista poliitikoista, ei vain naisista vaan ylipäätään”, ”se, joka hoitaa opetusasioita”. Kyseessä on Judit Bertalan-Czunyi (Czunyiné Bertalan Judit), tuikean näköinen nuorempi painos vihatusta edeltäjästään Rózsa Hoffmannista, kuulemani perusteella taitava suhdetoimintanainen ja häikäilemätön pyrkyri, josta yhdelläkään hänen kanssaan tekemisissä olleella unkarilaisella tuttavallani ei tunnu olevan mitään positiivista sanottavaa, päinvastoin. Rouva Czunyi on saanut kriittistä julkisuutta omaperäisestä nimityspolitiikastaan, ja alkukesästä hän pääsi otsikkoihin pitämänsä lukuvuodenpäättäjäispuheen ansiosta, jossa luonnontieteellisen yleissivistyksen puute yhdistyy ylimielisyyteen ja oman sukupuolen halveksuntaan:

Tulen aivan loistavasti toimeen, vaikka en osaakaan kirjoittaa kemiallista kaavaa [képlet; kun kyse on kemiallisesta reaktiosta, oikea termi olisi ”yhtälö”, egyenlet] happojen vaikutuksesta toisiinsa. Sitä vastoin varmaa on, että en rupea syövyttämään keuhkojani sekoittamalla happoa ja emästä [!]. Tämä kemiallinen reaktio pitäisi selittää 14-vuotiaalle tytölle, ei panna häntä pänttäämään kuusirivisiä kemian kaavoja [!].

Ilmeisesti siis tätä ”ylipäätään” lahjakkaintakaan poliitikkoa ei ole valittu virkaansa ainakaan sivistyksen perusteella.

Kun politiikan korkeimmalta taholta annetaan jatkuvasti ymmärtää, että naisten väheksyminen ja halventaminen kuuluu asiaan, ei ihme, jos alemmat portaat yrittävät perässä. Tuoreimman metakan nostatti László Földi -niminen kohta kuusikymppinen herrasmies, jolla on takanaan pitkä ja yhtäjaksoinen ura valtion tiedustelupalvelussa sekä ennen järjestelmänvaihdosta että sen jälkeen. Valtion palveluksesta erottuaan hän on pyörittänyt yksityistä tiedonhankintafirmaa (joka Fidesz-hallitukselta saamiensa toimeksiantojen avulla kasvoi yli kaksituhatta henkeä työllistäneeksi suuryritykseksi) ja esiintynyt julkisuudessa tiedusteluasioiden asiantuntijana.

Sunnuntaina Földi oli haastateltavana valtion radion ykköskanavan Kossuth Rádión ”Euroopan aika” -nimisessä ohjelmassa. 444.hu-sivuston julkaiseman yhteenvedon mukaan hän oli julistanut, että pakolaiskriisin johdosta ”Eurooppa on sodassa”. Tästä seuraa loogisesti, että Angela Merkelin pitäisi pikimmiten erota virastaan. Nimittäin: Saksan liittokansleri on Euroopan tämänhetkinen johtaja, ja nykytilanteessa Euroopan johtajan pitäisi olla sotapäällikkö, mutta nainen ei semmoiseen sovi. Tällaisissa tilanteissa, lausui Földi, ”on annettava mahdollisimman tunteista vapaita, logiikaltaan kristallinkirkkaita vastauksia”. Ja kristallinkirkkaaseen loogiseen ajatteluun ei näköjään kykene olento, jolla on munasarjat ja jolta puuttuu Y-kromosomi. Földin mielestä Merkelin naiseus ilmeisesti estää Eurooppaa kehittämästä sotatilan vaatimaa ”loogista puolustusta”.

Poliittis-historiallisen argumentaation kristallinkirkkaan loogisena huipentumana Földi esittää retorisen kysymyksen: ”Milloin on nainen voittanut sodan?” Ja näin siis kysyy mies, joka alkuperäiseltä koulutukseltaan on unkarin kielen ja historian opettaja. Erinäiset opposition nettifoorumit ovat nyt tulvillaan kiukkuisia kommentteja, joissa entistä hissanmaikkaa muistutetaan esimerkiksi Elisabet I:n, Katariina Suuren tai Margaret Thatcherin sotasaavutuksista. Földillä on siis samantapaisia aukkoja yleissivistyksessä kuin rouva Czunyilla, joka muuten on myös äidinkielenopettaja koulutukseltaan, minkä tietenkin voi nähdä taas yhtenä osoituksena siitä, että Unkarin opettajankoulutusjärjestelmä ei selvästikään oikein vedä puoleensa kaikkein terävimpiä päitä.

Angela Merkelin asemaa Saksan ja Euroopan politiikassa yhden unkarilaissedän aivopieru ei tietenkään heilauta mihinkään. Unkarin poliittisessa julkisuudessa taas opposition koirat saavat haukkua, institutionaalisen naisvihan karavaani kulkee edelleen. Melkein sitä taas miettii, oikein tarkoituksellako tässä annetaan Földin kaltaisten tyyppien aukoa päätään, että huomio kiintyisi Unkarin yhteiskunnan todellisten tasa-arvokysymysten sijasta entisaikojen soturikuningattarien historiaan tai Saksan liittokanslerin munasarjoihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: