Naisen kuvia

Viime viikolla Unkarin uutisjulkisuutta hallitsi jonkin aikaa ratikkakuskin raivonpurkaus. Budapestissa naisjalankulkija oli varomattomasti lähtenyt ylittämään katua ja astunut raitiovaunun eteen. Kuljettaja joutui pelastamaan tilanteen äkkijarrutuksella ja hermostui tästä siinä määrin, että hyppäsi ulos ja löi naista päin naamaa, niin että tämän suusta tuli verta. Nainen, joka – kuten nyt kävi ilmi – oli kuudennella kuukaudella raskaana, säikähti ja meni suoranaiseen šokkiin, niin että hänet oli vietävä ambulanssilla sairaalaan tarkkailtavaksi. Sittemmin uutisissa on kerrottu sekä tarinan taustoja – naisjalankulkijan naisseuralainen oli provosoinut ratikkakuskia näyttämällä tälle keskisormea – että seurauksia: Budapestin liikennelaitos antoi herkkänyrkkiselle kuljettajalle potkut.

Mutta tämänkertaisen varsinaisen aiheeni kannalta olennaisinta ei ole tämä tarina sinänsä vaan sen nostattamat reaktiot, joista esimerkiksi Rita Antoni kirjoittaa nőkért.hu-sivustolla. Unkarinkielinen uutisverkko on nimittäin pursunut kommentteja, joissa ratikkakuskin käytöstä ei vain ymmärretä vaan suorastaan kehutaan: hyvä hyvä, muija sai mitä ansaitsi! Yhden naiskommentoijan mukaan ”sakottaa sitä ratikkakuskia olisi pitänyt, mutta siitä, ettei vetänyt sitä naista turpaan toisenkin kerran”. Raskaudentila ei näissä kommentaattoreissa herätä mitään sympatiaa, päinvastoin: ”jotkut ne näköjään luulevat, että niille on kaikki sallittua sen jälkeen, kun ovat päästäneet itsensä paksuksi”. Ja ennen kuin uutisissa kerrottiin, että nainen itse asiassa oli muutaman vuoden ajan Unkarissa asunut britti, kommenttiketjujen pelottomat miehet ja naiset käyttivät tilaisuutta hyväkseen myös arvellakseen, että ratikkakuskin raivonpuuskan provosoinut nainen tietenkin oli mustalainen, jotka tunnetusti ”lisääntyvät holtittomasti” pelkästään lapsilisien takia.

***

Tapaus 2. Kim Lane Scheppele on amerikkalainen, tätä nykyä Princetonin yliopistossa työskentelevä lainoppinut, perustuslakioikeuden asiantuntija, joka toisin kuin useimmat maanmiehensä osaa jossain määrin unkarin kieltä ja on perehtynyt Unkarin poliittiseen tilanteeseen – ja on sitä myös viime aikoina kitkerästi kommentoinut, jopa siinä määrin, että ilmeisesti saa säännöllisesti tappouhkauksia ”isänmaallisilta” unkarilaisilta. Toisin sanoen: raivostuttava muija. Ja mitä semmoisille sanotaan? No tietenkin: turpa kiinni, koska olette rumia. Képviselő Funky -blogiin Tutiblog-nimiseltä palstalta lainattu kuva kertoo kaiken tämän argumentaation tasosta:

Scheppelen dilemmat. ”Kerro kerro kuvastin, kuka on maailman suurin demokraatti?”

****

Tapaus 3. Viviane Reding, EU:n oikeus-, perusoikeus- ja kansalaisasian komissaari on viime aikoina joutunut Unkarin hallitusta lähellä olevien piirien tulilinjalle arvosteltuaan demokratian tilaa Unkarissa. Hänen on muun muassa väitetty Bilderberg-konferenssissa (josta tunnetusti ei mitään raportteja vuoda julkisuuteen, paitsi eräälle taustoiltaan kyseenalaiselle unkarilaiselle toimittajalle…) käyttäneen pitkän puheenvuoron kyseenalaistaakseen jo ennalta Unkarin ensi vuoden vaalien tuloksen eli Fidesz-valtapuolueen odotettavissa olevan vaalivoiton puhtauden.

Viviane Reding (kuva: Wikimedia Commons, Вени Марковски)

Luxemburgilainen Reding on taustaltaan kristillisdemokraatti (”kristillis-sosiaali”), siis maltillinen oikeistokonservatiivi. Vaikka hänen kerrotaankin arvostelleen katolisen kirkon seksuaaliopetusta, huomasin hänen esimerkiksi saaneen Suomesta SETAn Kunniarotta-antipalkinnon ”homo- ja trans-politiikan väheksymisestä” eli ns. hlbti-tiekartta-aloitteen torjumisesta. Konservatiiviset perusarvot siis näyttäisivät komissaarilla olevan kohdallaan. Mutta ryhdyttyään arvostelemaan Unkarin demokratian ja oikeuslaitoksen tilaa Reding on tietenkin muuttunut vasemmistoliberaaliksi ja Unkarin viholliseksi. Ja tämännäköisenä hänet esittää hallitusta lähellä oleva Heti Válasz -lehti, otsikolla ”Euroopan bulldogi”:

***

Tapaus 4. Viime viikolla järjestettiin Balatonszárszóssa epämuodollinen oppositiovoimien tapaaminen: Tivadar Farkasházy, alkuaan talous- ja pankkialalla toiminut mutta sitten kabareekirjoittajaksi ja humoristiksi ryhtynyt herrasmies elvytti 1990-luvulla aloittamansa perinteen ja kutsui joukon ns. ”vasemmistoeliittiä” eräänlaisiin mega-puutarhajuhliin. Paikalla olivat lukuisien kriittisten intellektuellien (esimerkiksi kirjailija György Konrád ja elokuvaohjaaja Miklós Jancsó) lisäksi myös sosialistipuolue MSZP:n puheenjohtaja Attila Mesterházy ja ”Yhdessä”-oppositioliikkeen keulahahmo Gordon Bajnai. Tämänkertaisen tilaisuuden kuvaukset lehdistössä osoittavat, että Unkarin mahdolliset oppositiovoimat ovat todella pahasti hajallaan: monet todella kriittiset ja Orbánin hallitusta terävästi arvostelevat mediat eivät löytäneet tilaisuudesta juuri muuta kuin ilkeää ja kitkerää kerrottavaa. Kuten hvg.hu-uutissivusto kiteytti: Viktor nukkuu hyvin, Orbánin oppositio on juuttunut 1980- ja 1990-lukujen poteroihin eikä saa kasaan sellaista jamboreeta, jota sietäisi seurata.

Ilkeyden ytimeen päätyi kuitenkin jälleen nainen: yli kahdeksankymppinen mutta edelleen vireä ja terävä kansainvälisesti tunnettu filosofi, emeritaprofessori Ágnes Heller, joka viime vuosina on yhä kirpakammin esiintynyt julkisuudessa myös Orbánin järjestelmän arvostelijana. Heller joutui taannoin melkoisen solvauskampanjan kohteeksi ns. filosofijutun yhteydessä, ja on tietenkin jo lähtökohtaisesti, ”kosmopoliittina”, juutalaisena ja marxisti György Lukácsin oppilaana piikki nykyisen systeemin lihassa. Mutta ei tämä mitään, pahinta on tietenkin se, miten iäkäs rouvashenkilö pukeutuu tuttavansa puutarhajuhliin hehkuvassa kesähelteessä:

Hvg.hu-sivuston tyylitoimittaja: ”Puutarhajuhlien vaikuttavin kilpailija oli kiistämättä Ágnes Heller, joka kipeän uskottavasti oli pukeutunut Újpestin elementtikerrostaloista torille suuntaavaksi eläkeläismummoksi. Yhdistämällä caprihousut mauttomuuden huipentumaa edustavaan ortopediasandaali-nilkkasukkacomboon Heller mitä todennäköisimmin nousi tämän kesän masentavimmaksi julkisuuden muotidiktaattoriksi, vaikka nyt on vasta kesäkuu. Kun titteli näin on varmistettu, ei kannata enää puuttua edes asukokonaisuuden napapaljaana-yläosaan, joka tässä tilanteessa kymmenesosasekunnissa tuhoaa viattomalta katsojalta kaiken onnen ja elämänilon.”

***

Jälleen kerran: en tietenkään väitä, ettei tällaista voisi tapahtua muuallakin. Tottahan monessa muussakin maassa naisiin kohdistuvaa pahoinpitelyä ja sortoa vähätellään tai jopa ihaillaan, ja julkisuudessa esiintyviä naisia, silloinkin kun he eivät ole ulkonäön, muodin ja kauneuden ammattilaisia, lyödään ja mitätöidään pelkän ulkonäön perusteella. Mutta vaikka yksittäistapauksiin sitten puututaankin (kuten yllä mainitussa Képviselő Funky -blogissa), silti Unkarissa, siltä vaikuttaa, tämän mekanismin laajuus ja läpitunkevuus, se, miten syvällä naisviha istuu yhteiskunnan rakenteissa, ei edelleenkään saa yleisempää julkisuutta. Jää feministien marginaalipuuhaksi yrittää selittää – kuten naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan taistelevan NANE-järjestön juristi Judit Wirth Népszabadság-lehden haastattelussa – että Unkari on Euroopan seksistisimpiä yhteiskuntia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: