Kompastui komondoriin

En voi olla vapun kunniaksi selostamatta uusinta kohujuttua Unkarin poliittisesta julkisuudesta. Mukana poliitikko, tämän perheenjäseniä sekä komondor, perinteinen unkarilainen paimen- tai laumanvartijakoira, valkoisine rasta-moppiturkkeineen näyttävä ilmestys.

Komondor (Wikimedia Commons)

Fidesz-puolueen kansanedustaja ja Fülöpháza-nimisen alle tuhannen asukkaan eteläunkarilaisen tuppukylän pormestari József Balogh on joutunut lehdistön hampaisiin, kun hänen avopuolisonsa tuotiin Kecskemétin sairaalaan vakavasti loukkaantuneena. Kallonpohjan murtuman oli uhrin itsensä kertoman mukaan aiheuttanut perheväkivalta: Balogh oli käynyt elämänkumppaniinsa käsiksi. Ilkeät toimittajat tietävät myös kertoa, että Balogh on aiemminkin pahoinpidellyt myös entistä vaimoaan, aseinaan nyrkkien lisäksi milloin kauha, milloin 25 litran alumiinitonkka, ja tuloksina 25-vuotisen avioliiton mittaan useita luunmurtumia; yhden tällaisen pahoinpitelyn jälkeen Balogh oli pakottanut vaimonsa selittämään lääkärille muka pudonneensa kylvökoneen päältä.

Hír24-uutissivuston toimittaja, joka onnistui vielä saamaan herralta haastattelun, ei jaksanut nähdä tilanteessa minkäänlaista ironiaa vaan toteaa juttunsa aluksi harvinaisen suorasukaisesti, että ”tällaista paskiaista olemme harvoin tavanneet”. Balogh ei nimittäin suostu myöntämään minkäänlaista pahoinpitelyä vaan ilmoittaa heti haastattelun aluksi olevansa ”sopuisa mies”.

Sopuisa mies, kansanedustaja Balogh, työpaikallaan parlamentissa, isänmaallinen vaakunapinssi rinnassaan. Márton Neményin kuva fn.hir24.hu-uutissivustolla.

Baloghin kertoman mukaan avovaimo ”Terike” (Teréz) ja hän olivat viettäneet edellisen illan ja yön valmistellen kestityksiä Teriken pojan häihin sekä seuraavana päivänä järjestettävään kyläjuhlaan. Häät olivat kestäneet pikkutunneille saakka, ja pariskunta oli palannut sieltä kotiin vasta aamuviideltä lopen uupuneena valvomisesta, järjestelyistä ja kestityksistä. Sitten tapahtui kamalia:

Siis kävi niin, että tultiin kotiin juhlista sunnuntaina aamuviiden maissa, Terike otti peräkontista vadillisen lihaa, mitä olimme tuoneet sieltä, rääppiäisiä, ja kantoi sisään. Mutta meillä on semmoinen kahdeksankymmentäkiloinen komondor-koira, se on raukka sokea, se säikähti jotain, tuli juosten ja tuuppasi Terikeä, joka kaatui ja löi päänsä.

Balogh itse ei oikein muista tapahtumista mitään, hän kun oli paitsi muutenkin väsynyt myös nauttinut muutamia lasillisia kotipolttoista pálinka-viinaa (”semmoista vihreää, väri tulee pähkinänkuoresta”), tavanomaiset viinit ja oluet päälle. Kuulemma myös Terike oli hieman alkoholin vaikutuksen alaisena, samoin ”Szabika”, pariskunnan kolmikymppinen otto-aikamiespoika, joka oli tapahtuman silminnäkijänä mutta ei ollut pitänyt Teriken loukkaantumista vakavana – vasta naapuri, ”joka on ennen ollut sairaalassa töissä”, oli vienyt naisparan hoitoon omalla autollaan.

Toimittajan ei luultavasti ole tarvinnut paljon nähdä vaivaa haastatteluaineiston kimpussa: siitä saa helposti kuvan naiivista öykkäristä, jolle kaikki omat tekemiset ovat itsestäänselviä. Tämä iso lapsi ei edes osaa asiallisesti selostaa, mitä ja missä järjestyksessä tapahtui, ja puhuu aikuisista perheenjäsenistään lapsellisilla lempinimillä (”Terike”, ”Szabika”) ikään kuin nämä olisivat haastattelijan ja lukijakunnan tuttuja ennestään. Puolustuksekseen Balogh ei ole vielä keksinyt muuta kuin kiistää kaiken ja vedota tavanomaisten juhlajuomien aiheuttamaan muistamattomuuteen.

Onhan väkivaltaisia sikamiehiä ennenkin nähty ja nähdään, Luoja paratkoon, vastakin, muuallakin kuin Unkarissa. Meilläkin lumihanki vartoo liian monia perheitä isien riehuessa humalassa, ja kaikkialla maailmassa nähdään ihan liian monien henkisesti ja fyysisesti nujerrettujen naisten nöyrinä kestävän pahoinpitelevän miehen rakentamaa avioliittohelvettiä. Mutta tästä jutusta tekee tietenkin mielenkiintoisen se, että kyseinen kaveri on valtapuolueen kansanedustaja. Vähän kuin tällaisiin tempauksiin (joiden suomalaiseksi vertailukohdaksi voisi ehkä nousta joku Tony Halme -tyylinen populisti-myötähäpeäjulkkis) syyllistyisi Suomessa joku kokoomuksen tai demarien kansanedustaja ja piiritason kiho. Mitähän siitä mahtaisi seurata, paitsi seiskalööppejä?

Enitenhän tässä ihmettelee näitä lukuisia asian tiimoilta syntyneitä verkkouutisia, puheenvuoroja ja sokea komondor -vitsejä lukiessaan: missä viipyy poliisi? Sairaalaan tuotu pahoinpitelyn uhri on selvästi nimennyt pahoinpitelijänsä, jonka tiedetään ennenkin syyllistyneen vastaavaan. Sitä paitsi Baloghin omasta kertomuksesta on pakko päätellä, että kun kerran juhlista saapui autolla vain kolme henkeä, jotka kaikki olivat nauttineet alkoholia, jonkun on ollut pakko syyllistyä myös rattijuoppouteen – ellei sitten, heh heh, autoa kuljettanut se sokea koira.

No, ensinnäkin tietenkin Unkarissa parlamentaarinen koskemattomuus ymmärretään laajemmin kuin läntisemmässä ja pohjoisemmassa Euroopassa. Kansanedustaja saadaan pidättää vain itse teosta yllätettynä, eikä häntä vastaan voi käynnistää syytettä ellei parlamentti äänestä hänen koskemattomuutensa kumoamisen puolesta. Toiseksi tämä tarina liittyy siihen jo aiemmin mm. Unkarin parlamentissa sanoinkuvaamattomalla tavalla käsiteltyyn näkemykseen, jonka mukaan pénz számolva, asszony verve jó (‘raha on hyvä laskettuna, akka lyötynä’) – kerrankos sitä miehinen mies joskus tirvaisee, jos akan säksätys käy liikaa hermoille, sehän kuuluu normaaliin perhe-elämään.

Kolmas päätelmä on kuitenkin kaikkein ikävin. József Baloghin ja kotitapaturmia aiheuttavan komondor-koiran tarina on vain yksi pieni osa Fidesz-puolueen täydellistä ja korruptoitunutta valtaa. Puolueen tuesta ja suojeluksesta nauttivat tuntevat voivansa sallia itselleen mitä hyvänsä. Tämä ei koske vain alkoholinkäyttöä ja väkivaltaa vaan ennen kaikkea myös talousasioita.

Viime aikoina ikävää julkisuutta on saanut Fideksen tupakkakauppa-suhmurointi (hyvä englanninkielinen selostus löytyy Eva S. Baloghin blogista). Tupakanmyynti julistettiin valtion monopoliksi ja kiintiöityjä myyntilupia piti halukkaiden erikseen hakea. Katerajoituksen takia (myyntihintaa eli myyjän saamaa voittoa ei saanut nostaa liian suureksi) pelkkä tupakkakaupan pito ei juuri olisi kannattanut, mutta kuinka ollakaan, tarjouskilpailun umpeuduttua katerajaa nostettiin. Lopulta, kuinka ollakaan, tarjouskilpailun voittajat vähän joka puolella näyttävät olevan Fidesz-puolueen paikallisia edustajia, näiden omaisia tai läheisiä. (Joille ilmeisesti oli myös etukäteen ilmoitettu, että heidän kannattaa hakea, tämänhetkisistä katerajoituksista viis.) Ja Fülöpházassa, kuinka ollakaan, tupakkakauppaluvan sai Szabolcs Richárd Liptai, József Baloghin ottopoika ”Szabika”…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: