Olikohan tämä tässä?

Sehän sujui nopeasti. Siinä missä aikoinaan, kaksitoista vuotta sitten Unkarin silloinen presidentti Pál Schmitt väitöskirjansa plagioimisesta käryttyään kiemurteli ja selitteli viikkokausia ennen kuin lopulta erosi, uusin presidentin ero hoideltiin todella salamavauhtia. 2. helmikuuta ilmestyi Balázs Kaufmannin skuuppijuttu ”Katalin Novák armahti Bicsken lastenkodin pedofiili-exjohtajaa suojelleen rikostoverin”, kahdeksan päivän päästä presidentti Novák oli jo haettu ilmavoimien koneella kotiin kesken Qatarin-vierailun, ja koko kansa oli saanut nähdä viattomanvalkoiseen, kansallisromanttiseen asuun sonnustautuneen presidentin liikuttavan erojaispuheen suorana lähetyksenä.

Eikä tässä kyllin, vaan myös entinen oikeusministeri ja hallituksen urheilullinen ja musikaalinen ”charm cannon”, sittemmin tämän vuoden eurovaalien ehdokaslistan ykkönen Judit Varga, joka oli viran puolesta vahvistanut tämän kohutun armahduspäätöksen, ilmoitti jättävänsä politiikan. Naiset – ne kaksi, jotka käytännössä ainoina naisina on nähty Unkarin poliittisen päätöksenteon korkeimmilla portailla – on todellakin heitetty bussin alle, ja bussi voi jatkaa matkaansa. Vai voiko?

Tapahtuneen jälkeen nimittäin julkisuuteen ilmestyi Judit Vargan ex-mies Péter Magyar, joka ensin somessa ilmoitti luopuvansa tehtävistään kahden suuren valtionyhtiön johtokunnassa.

”En enää hetkeäkään halua olla osa sellaista järjestelmää, jossa todelliset vastuulliset piiloutuvat naisten helmoihin, missä Tónit, Ádámit ja Barbarat saavat iloisesti nauraa partaansa samalla kun hetkeäkään miettimättä uhraavat ne, jotka, toisin kuin he, eivät koskaan työskennelleet omien aineellisten etujensa vaan isänmaansa ja maanmiestensä puolesta.”

”Tóni, Ádám ja Barbara” liittyvät muutaman vuoden takaiseen ns. Völner-Schadl-juttuun. Lahjonnasta epäillyn vero- ja tullihallituksen virkamiehen viestiliikennettä oli ruvettu tarkkailemaan vuonna 2021, ja siitä kävi ilmi, että oikeusministeriön valtiosihteeri Pál Völner oli ottanut lahjuksia – ilmeisesti joihinkin yrityskauppa-hämäräbisneksiin liittyviä – György Schadlilta, joka puolestaan oli, jos oikein ymmärrän, ulosottolaitoksen johtaja tai valtakunnanvouti. Eräässä todistusaineiston keskustelussa mainittiin nuo kolme etunimeä, joista ”Tóni” on Antal-nimisten miesten tavallinen kutsumanimi ja voisi viitata ministeri Antal Rogániin, Barbara puolestaan on Rogánin nykyisen vaimon nimi, Ádám taas voisi olla Rogánin Ádám Nagy -niminen kansliapäällikkö, jonka nimi on Völner-Schadl-jutussa noussut esiin muuallakin. Monihaaraisen korruptiosyherön tutkimuksissa tämä haara on sittemmin jätetty sikseen, eli Tónin, Barbaran ja Ádámin henkilöllisyyttä tai osuutta asiaan ei ole enää selvitelty.

Avautumistaan Péter Magyar jatkoi riippumattoman YouTube-kanava ”Partizánin” studiossa. En ehdi kuunnella lähes kaksituntista haastattelua, joten luotan 444.hu-sivuston referaattiin. Sen mukaan Magyar kertoi ystävystyneensä nykyisen johtavan Fidesz-poliitikon ja ministerin Gergely Gulyásin kanssa jo 2000-luvun alussa ja liittyneensä tuolloin Fidesz-puolueeseen, jonka nykyistä linjaa hän ilmeisesti periaatteessa pitää oikeana. Myös Viktor Orbán kuuluu Magyarin mielestä ”suuriin miehiin, joissa on suuria vikoja”. Mutta:

”Hiljakseen olemme päässeet semmoiselle tasolle, jolla – kaikesta siitä huolimatta, että muuten monet asiat tässä maassa menevät oikeaan suuntaan, kaikesta siitä huolimatta, että minä en koskaan tule olemaan tuolla toisella puolella – on pakko sanoa, että näin ei voi jatkua. Jos emme halua lastemme kasvavan yhden perheen omistamassa osakeyhtiössä nimeltä Unkari, silloin tähän asiaan kannattaa saada muutos.”

Magyarin puheista hahmottuu kuva, jossa Orbánin järjestelmässä vallan ytimessä on ”propagandaministeri” Antal Rogán. Asioista ei päätetä hallituksen istunnoissa vaan pienen ydinporukan kesken, johon kuuluu neljä miestä: Rogán, toinen kansliaministeri Gergely Gulyás (Unkarin hallituksessa on siis pääministerin lisäksi erikseen sekä ”pääministerin kansliaa (miniszterelnökség) johtava ministeri”, siis Gulyás, että ”pääministerin kabinettitoimistoa (miniszterelnöki kabinettiroda) johtava ministeri”, siis Rogán), pääministerin kanslian poliittinen johtaja Balázs Orbán (ei siis sukua, vain satunnainen sukunimikaima) sekä kansantalousministeri Márton Nagy. Magyar antaa ymmärtää, että vuonna 2021 silloisen ministeri Judit Vargan asuntokaupoista noussut kohu käynnistyi Rogánin tarkoituksella vuotamista tiedoista. (Varga ja Magyar olivat ostaneet Balatonin seudulta talon ja saaneet sen remontoimiseen valtion lapsiperheille myöntämää asuntotukea, mutta muuttivatkin sitten Budapestiin ja ostivat sieltä ison asunnon.) Rogán olisi halunnut tällä ohjata huomiota pois oman lähipiirinsä korruptioskandaaleista. Magyar uskoo myös, että Judit Varga ja Katalin Novák raivattiin tieltä, koska he olisivat saattaneet tulla kysymykseen Orbánin vallanperijöinä.

Tästä voisi siis lähteä purkautumaan julkisuuteen laajempikin pohdinta Unkarin nykyisen kleptokratiajärjestelmän koukeroista. Magyar kertoo tavanneensa usein pääministerin vävyn István Tiborczin ja vakuuttaa, että esimerkiksi Tiborczin yhteydessä kohua nostattanut Elios-korruptioskandaali oli aivan ”peanuts” siihen verrattuna, mitä Orbánin perheessä ylipäätään tapahtuu. ”Voiko jossain maassa normaalisti kehittyä semmoinen tilanne, että puolet valtakunnasta on kahden perheen omistuksessa?”

Tai sitten voisi pohtia vielä yhtä jutun juonnetta, joka puolestaan johtaa systeemin tekopyhyyden ytimeen. Telex-sivuston mukaan Fidesz-puolueen sisäpiireissä arvellaan, että armahduspäätöksen taustalla vaikutti Zoltán Balog, entinen ministeri, nykyään Unkarin reformoidun kirkon piispa ja kirkon johtaja, siis sen korkeimman elimen, synodin (zsinat) pappis-puheenjohtaja. Balog on Novákin kanssa hyvissä väleissä, jonkinlainen mentori ja isällinen ystävä jo vuosien takaa, ja Novákin lähipiirissä on pitkään harmiteltu Balogin jatkuvaa hääräilyä presidentinlinnassa. Tiedossa ei ole, millä tavalla ja miksi Balog olisi suostutellut presidentti Novákia kohuttuun armahduspäätökseen, mutta Telex-sivuston lähteen mukaan Balog olisi skandaalin puhjettua selitellyt, että ajatus ei ollut hänen vaan lähtöisin kirkon johtavista piireistä. Siellä ilmeisesti monet olisivat halunneet armahduksen ”Endre K:lle”, jonka suvulla on vanhastaan hyvät yhteydet reformoituun kirkkoon. Ja skandaalin ollessa huipussaan, pari päivää ennen presidentin eroilmoitusta, Balog ilmoitti somessa vetäytyvänsä ”muutamaksi viikoksi rukoilemaan, pohdiskelemaan, lukemaan ja kirjoittamaan.”

Tässä vaiheessa voisi taas kerran hurskaasti pohdiskella, että ”jokohan nyt viimeinkin jotakin lähtee tapahtumaan” ja olisiko nyt, jukoliste, saavutettu päätepiste. Mutta olen näitä pohdiskeluja harrastanut jo niin pitkään, että ennemmin annan puheenvuoron Telex-sivuston pilapiirtäjälle, ”Grafiittimiehelle”.

Jätä kommentti