Korruptiosta puheen ollen

Perjantaita, lajitoverit!

Yritän tänään vain pikaisesti kuvailla uusinta unkarilaisessa uutisvirrassani tänään kellunutta pökälettä. Juttu on sinänsä nykyoloissa valitettavan tavanomainen, mutta sillä on kuitenkin mielenkiintoiset maailmanpoliittiset kytköksensä.

Hallitusta lähellä oleva (ja tässäkin blogissa jo esillä ollut) Napi Gazdaság (‘Päivän talous’) -lehti, josta Unkarin hallituskriittiset viestimet eivät yleensä paljon positiivista sanottavaa keksi, kirjoitti eilen hieman salaperäiseen tyyliin, että Unkarin vero- ja tullihallitus (Nemzeti Adó- és Vámhivatal, NAV) olisi ryhtynyt tutkimaan erinäisten Unkarissa vaikuttavien amerikkalaisten firmojen tileistä löytyneitä epäselvyyksiä, ja tämän johdosta USA olisi aikeissa julistaa joitakin asianosaisia NAV:n johtajia ei-toivotuiksi henkilöiksi eli kieltää heiltä pääsyn USA:han. NAV ei kuulemma ollut antanut lehdelle tarkempia tietoja asiasta, mutta ilmeisesti jutussa mukana olisi jotenkin myös Ökotárs-säätiö. (Miten tämä kiisteltyjä norjalaisten kehitysavustuksia hallituksen harmiksi ”väärille” tahoille jakava kansalaisjärjestö liittyy amerikkalaisiin firmoihin, jää arvoitukseksi.)

Tänään taas uutisportaalit index.hu ja 444.hu toivat julkisuuteen omat tietonsa, joiden mukaan asia on itse asiassa jokseenkin täysin päinvastoin. Unkarin valtio ei suinkaan ole käräyttänyt amerikkalaisia vilunkipelistä, vaan amerikkalaiset ovat työlästyneet unkarilaisten korruptiomeininkeihin. 444.hu:n Yhdysvaltain lähetystöstä saamien tietojen mukaan kysymys ei ole mistään Unkarin viranomaisten suorittamista tutkimuksista, vaan USA:n asettamassa maahantulokiellossa on muutamia yksityishenkilöitä, joiden epäillään osallistuneen korruptioon tai hyötyneen siitä. Uutisportaalin omien lähteiden mukaan useat hallitusta lähellä tai jopa hallituksen palkkalistalla olevat unkarilaiset ovat yrittäneet kiristää amerikkalaisilta yhtiöiltä voitelurahoja. Eräs amerikkalainen suuryritys esimerkiksi aikoi hakea isoja EU-tukia tutkimus- ja kehitystoimintaan, mutta Unkarin viranomaiset ensin torjuivat hakemuksen muotoseikkoihin vedoten ja ilmoittivat sitten epävirallista tietä yrityksen johdolle, että asia kyllä järjestyisi, kunhan projektiin palkattaisiin unkarilaisia ”asiantuntijoita”, joille maksettaisiin mukavat palkkiot täysin nimellisestä ”työstä”. Erästä toista yritystä taas oli pyydetty tilaamaan (ilmeisesti täysin nimellinen) tutkimusraportti eräältä tietyltä unkarilaiselta firmalta, jotta yhteistoiminta Unkarin valtion kanssa ja tilaukset valtiolta olisivat jatkossakin turvattuja.

Vahvistamattomien tietojen mukaan, joita NAV kieltäytyy kommentoimasta mutta ei siis myöskään kiistä tai kumoa, amerikkalaisten mustalle listalle eli maahantulokieltoon olisivat joutuneet NAV:n johtaja Ildikó Vida, pari muutakin korkeaa NAV:n virkamiestä sekä joukko unkarilaisia liikemiehiä, myös Árpád Habony, pääministeri Orbánin epävirallinen neuvonantaja. (Sama mies, joka taannoin oli otsikoissa pahoinpitelytuomiosta: Habony oli hermostunut Lexuksensa edessä toljailevaan kypsän keski-ikäiseen pariskuntaan, noussut autostaan, tempaissut miestä nyrkillä naamaan ja potkaissut naista vatsaan.) André Goodfriend, USA:n asiainhoitaja Unkarissa – virassa olevaa suurlähettilästä ei tällä hetkellä vielä ole – on kutsuttu Unkarin ulkoasiain- ja ulkomaankauppaministeriöön puhuteltavaksi, mutta tapaamisen tuloksista ei ilmeisesti ole julkistettu sen tarkempia tietoja.

Index-portaalin mukaan näiden korruptiokysymysten parissa on USA:n Budapestin-lähetystössä puuhattu jo pitkään, ja jonkinlaista diplomaattista reaktiota on osattu asiasta perillä olevilla tahoilla jo odottaa. Prosessia on kenties hidastanut sekin, että Yhdysvalloilla ei tosiaankaan tällä hetkellä ole suurlähettilästä Unkarissa. Virkaan on jo kohta vuosi sitten nimetty Colleen Bell, liikenainen, kaikenlaisia kivoja asioita kuten taiteita ja ympäristönsuojelua harrastava seurapiirirouva ja demokraattipuolueen tukija, joka tunnetaan etenkin saippuasarjojen tuottajana – myös iki-ihanien Kauniiden ja rohkeiden. Bellin nimitysprosessin eteneminen on kuitenkin takkuillut: hänellä ei ole kokemusta ulkopolitiikasta eikä erityistä tietämystä Euroopan asioista, ja joutuessaan tammikuussa senaatin ulkoasiainkomitean kuultavaksi hän ei oikein vakuuttanut asiantuntemuksellaan vaan vastaili avuttomasti ja ympäripyöreästi. Yhdysvaltain republikaanipiireissä on ilkeästi muistuteltu, että Bellin merkittävin poliittinen ansio oli yli puolen miljoonan dollarin lahjoitusten hankkiminen Obaman vaalikampanjarahastoon.

Ei siis ole pulmusenpuhdasta poliittinen meininki USA:ssakaan. Ja tuskinpa tämänkään korruptionvastaisen iskun syynä on pelkkä työlästyminen jatkuvasti voitelurahaa kärttäviin paikallisiin viranomaisiin. Paljon enemmän amerikkalaisia luultavasti hermostuttaa NATO-kumppani Unkarin ja Orbánin hallituksen yhä avoimempi ystävyydenhieronta Putinin Venäjän kanssa. Mielenkiintoista kuitenkin, että taas kerran Yhdysvalloista käsin näpsäytetään Unkarin hallitusta – samalla kun Unkarin demokratian kohtalo ei edelleenkään tunnu EU:ta kovin näkyvästi huolettavan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: