Nyt on kaikki kallistunna

Unkarin yleisradioyhtiön uutissivulla hirado.hu on uutiset ryhmitelty aiheittain, ja pääuutissivun kategorioista yksi on otsikoitu Nyugaton a helyzet, ‘Tilanne lännessä’ (tämä viittaa elokuvanakin kuuluisaksi tulleen sotaromaanin otsikkoon ”Länsirintamalta ei mitään uutta” (Im Westen nichts Neues), joka unkariksi on käännetty Nyugaton a helyzet változatlan, ‘Lännessä tilanne muuttumaton’). Tässä osiossa on jo pitkään kertoiltu rappeutuvien länsimaiden kärsimyksistä rajoittamattoman maahanmuuton ja sen mukanaan tuoman rikollisuuden ja sekasorron kynsissä. Ukrainan sodan ja energia- ja talouskriisin myötä – kriisit, pulat ja inflaatio johtuvat Unkarin virallisen selityksen mukaan ”Brysselin pakotteista” – tähän on tullut uudeksi vakiokomponentiksi inflaatio ja hintojen nousu. Tänään päiviteltiin ruotsalaisten sähkölaskuja, jo kolme päivää sitten oli vuorossa Suomi, missä inflaatio on lähtenyt käsistä: viime vuonna hinnat nousivat enemmän kuin kertaakaan 40 vuoteen, pelkästään sähkön hinta kasvoi 64 %, elintarvikeavun tarvitsijoita oli myös ennätysmäärä, viime vuonna jopa 200 000 päivässä. Tulossa olevissa eduskuntavaaleissa on odotettavissa kriisinhallintaan keskittyvä kampanja.

Kyllä, inflaatio on Suomessa poikkeuksellisen korkealla ja näyttää kiihtyvän. Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa päästiin jo 9,2 %:n inflaatiolukemaan. Eurooppalaisessa vertailussa Suomi on silti alapäässä ja EU:n keskiarvon alapuolella. Tilastoa puolestaan johtaa, tadaa…

Jostain kumman syystä siis nuo ”Brysselin pakotteet”, jotka joka puolella komeilevien julisteiden ja muun hallituksen propagandan mukaan ovat syynä koko tähän kriisikurjuuteen, purevat kaikkein pahimmin Unkariin, joka näitä pakotteita ankarimmin vastustaa. (Tai siis näin unkarilaisille kerrotaan, itse asiassahan Brysselin pöydissä Unkari on koko ajan kilttinä poikana äänestänyt pakotteiden puolesta.)

Näin valtion yleisradioyhtiön uutissivusto viime viikolla. Halusin kääntää ”uutisesta” vähän isomman pätkän, että tämän propagandan lähes pohjoiskorealaisen paatoksellinen tyylisävy välittyisi lukijalle kunnolla.

Inflaatiosta puhuu sama dollarivasemmisto [jokin aika sitten lanseerattu poliittinen haukkumasana viittaa siihen, että oppositio saa tukea Amerikasta – joka nyt, kun ei enää ole Trump vallassa, ei olekaan meidän kaveri, suom. huom.], joka vastineeksi ulkovaltojen rahoille kannattaa tolkuttomasti kaikkia Brysselin pakotteita – näin kommentoi [valtapuolue] Fidesz perjantaina [sosialistipuolue] MSZP:n ja [entisen puoluejohtajan ja pääministerin Gyurcsányn siitä lohkaiseman] DK:n julkilausumia.

Molemmat oppositiopuolueet kiinnittivät huomiota poikkeuksellisen korkeaan inflaatioon, MSZP vaati hallitusta ottamaan kantaa, kun taas DK:n mukaan Viktor Orbán on menettänyt Unkarin talouden hallinnan.

Fidesz kirjoitti [tietotoimisto] MTI:lle toimittamassaan tiedotteessa: myös korkea inflaatio todistaa, että Brysselin pakotteet aiheuttavat suunnatonta vahinkoa.

Sanktioiden käyttöönoton takia energian ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet ja on syntynyt pakoteinflaatio, [tiedotteessa] huomautetaan ja lisätään: hallitus pyrkii laskemaan pakoteinflaation yksinumeroiseksi, sen ohella se suojelee unkarilaisia ihmisiä [sanaa nép ’kansa’ ei käytetä, koska se haiskahtaa sosialistiselta] rezsicsökkentésin [energia- ja kunnallistekniikkakulujen alentaminen valtion mahtikäskyllä], hintakattojen, eläkkeiden korotuksen ja korotetun 13. kuukauden eläkkeen avulla.

Dollarivasemmisto ei ole tukenut näistä toimista yhtäkään, se keskittyy noudattamaan ulkomaisten isäntiensä määräyksiä, silloinkin, kun tästä hinnan maksavat unkarilaiset – ilmoitti suurempi hallituspuolue.

Ja kun hintojen noususta puhutaan, niin tältä näyttää elintarvikkeiden hintakehitys (kuluttajahintaindeksin mukaan, edeltävän vuoden samaan ajankohtaan verrattuna):

Telex-uutissivuston kaaviossa, joka perustuu Eurostatin tilastoon, Unkarin punainen käyrä irtoaa muista EU-maista kevään ja kesän 2022 kuluessa. Tummansininen käyrä osoittaa EU:n keskiarvoa, Suomi on jonkin verran sen alapuolella.

Hinnannousu koettelee tietenkin ankarimmin pienituloisia, eläkeläisiä ja lapsiperheitä (ja kaksi viimeksi mainittua ryhmäähän ovat Fidesz-puolueen erityisesti tavoittelemaa vaalikarjaa). Tilanteen helpottamiseksi lupaillaan minimipalkkoihin ja eläkkeisiin noin 15 %:n korotuksia, mutta jos inflaatio jatkaa nousuaan, Unkarissa on odotettavissa pahin reaaliansioiden tai ostovoiman hupeneminen sitten järjestelmänvaihdoksen. Tähän eivät auta hallituksen määräämät hintakatot tietyille peruselintarvikkeille (viimeksi listaan lisättiin kananmunat ja perunat), sillä niistäkin näyttää usein seuraavan jonotusta ja tyhjiä hyllyjä. (Sillä, kuten olen tainnut ennenkin todeta, kauppiaat myyvät mieluummin eioota kuin tappiolla.)

Ja ”Brysselin pakotteistako” tämä kurjuus johtuu? Itse asiassahan hinnannousu ja inflaatio käynnistyivät kaikkialla Euroopassa jo paljon ennen Venäjän hyökkäyssodan alkua. Telex-uutissivuston jutussa todetaan, että syyt ovat moninaiset ja mutkikkaat, ja kaikkialla maailmassa korona ja ilmastonmuutos ovat iskeneet tuotantoon ja kauppaan. Pääsyynä Unkarin erityisongelmiin on kuitenkin forintin kurssin romahtaminen. Sen takia energia ja tuontiraaka-aineet kallistuivat, mikä nosti myös kotimaisten tuotteiden hintoja – eli forintin kurssin lasku ei ollutkaan pelkästään hyödyksi Unkarin tuottajille. Lisäksi hintojen nousua edisti tavallista innokkaampi ostaminen ja hamstraaminen. Hintakattojen tultua voimaan kuluttajat riensivät täyttämään varastojaan ainakin sokerin, jauhojen tms. säilyvien tavaroiden osalta, ja lisäksi kuluttamiseen kannusti viime kevään parlamenttivaaleja edeltänyt suuri rahanjako vaalikarjalle: veronpalautukset lapsiperheille, kolmannentoista kuukauden eläke eläkeläisille, ”aseraha” sotilaille ja poliiseille…

Kaiken lisäksi elintarvikkeiden hintoja nostaa Unkarin elintarviketuotannon tekninen kehittymättömyys ja tehottomuus: Unkarissa samojen elintarvikkeiden tuottaminen tulee usein maksamaan hieman enemmän kuin muualla. Ja koska inflaatio oli pitkään alhainen, hinnoille kertyi nostopainetta, joka nyt purkautuu. Lopputulos nähdään Unkarin rajoilla. Vähän vanhemmat ihmiset muistavat vielä, miten 1980-luvulla Ceauşescun Romaniassa nähtiin nälkää ja matkustuslupa Unkarin puolella vallitsevaan tavararunsauteen oli kuin pääsylippu paratiisiin. Nyt kuulemma Unkarista käydään Romanian puolella ostoksilla, jonottamassa sokeria tai jauhoja. Itävallan puolella on myös huomattu, että inflaatio kasvattaa Unkarin puolelta tulevia asiakasvirtoja. ”Erityisesti unkarilaiset asiakkaat hakevat maitotuotteita, leivonnaisia, vauvanruokaa, munia ja broilerinfileetä. Kaikki, minkä Orbán joutuu tuomaan ulkomailta, on siellä kallista”, toteaa Burgenlandin kauppakamarin vähittäiskauppaosaston johtaja.

Tämmöisessä tilanteessa Suomen inflaatiosta tai elintarvikkeiden hinnoista uutisointi on vähän kuin tulvan saartamassa talossa päiviteltäisiin naapurin perunavaoissa seisovaa vettä. Ei voi kuin ihmetellä, miten suurta osaa Unkarin yleisöstä ”pakoteinflaatiosta” jankuttaminen ja Brysselin syyttäminen oikeasti pystyy hämäämään.

Jätä kommentti