Herra soitti?

Tällä kertaa hieman löysää löpinää Unkarin propagandamaisemista. Ihan vain siksi, että kannattaa pitää mielessä ja silmien edessä, millaisiin älyttömyyksiin poliittinen populismi lopulta vie.

Suomessa ei juuri näytä uutisoidun tämänkertaisesta CPAC Hungarysta eli Amerikan änkyräoikeiston suurtapahtuman Euroopan-liitännäisestä, jota Orbán ylpeänä isännöi. Edellisestähän riippumattomat toimittajat nosteltiin pihalle, nyt ”no woke zone” -politiikkaa toteutettiin alusta alkaen niin, että useita mahdollisesti kriittisen median edustajia ei edes akkreditoitu, juuri tähän ”no woke zoneen” vedoten. Torstaina ja perjantaina järjestetyn konferenssin sektiot oli otsikoitu sähäkästi, esimerkiksi Wokebusters, Sovereignty lives, globalism dies, tai Gender Zero. (Taas kerran: ”gender”, jolla tiedemaailmassa tarkoitetaan sosiaalista sukupuolta eli niitä sukupuoleen liittyviä ihmisen käyttäytymisen ja kulttuurin muotoja, jotka eivät suoraan selity pelkästään sillä, mitä housuista löytyy, on muuttunut nimikkeeksi oikeistopopulistiselle homo- ja transvihaiselle salaliittoteorialle.) Puhujina oli Unkarin hallituksen korkeimpien tahojen lisäksi kansainvälistä äärioikeistoväkeä, joskaan ei aivan ykkösnimiä: Viron EKREn Martin Helme, Hollannin Vapauspuolueen Geert Wilders, Belgian Vlaams Belangin Tom van Grieken, Itävallan FPÖ:n edustajana meppi Harald Vilimsky, Puolan ja Slovenian ex-pääministerit Mateusz Morawiecki ja Janez Janša, Brasiliasta ex-presidentin poika Eduardo Bolsonaro, ynnä muita – ja tietenkin rapakontakaisesta Trumppilasta useita nimiä, tunnetuimpana ehkä republikaanien presidenttiehdokkaaksikin pyrkinyt Rick Santorum. Trump itse oli lähettänyt videoviestin, jossa kertoi innokkaasti odottavansa, että pääsee taas presidenttinä tekemään yhteistyötä Orbánin kanssa.

Päättäjäispuhetta pitämään päästettiin lauteille tällä kertaa puolustusministeri Kristóf Szalay-Bobrovniczky (samaan Fidesz-perheeseen kuuluvat velipoika Vince, joka on aiemmin toiminut suurlähettiläänä sekä Suomessa että Itävallassa, sekä Kristóf Sz.-B:n puoliso, hallituksen tiedottaja Alexandra Szentkirályi). HVG:n raportin mukaan puheen pääkohteena eli ykkösvihollisena ei tällä kertaa ollut ”gender”, niin kuin viimeksi, vaan ”woke”, joka on vielä parempi vihollinen, koska sillä ei ole mitään oikeaa määritelmää vaan se voi tarkoittaa aivan mitä hyvänsä. Szalay-Bobrovniczkyn mukaan woke tarkoittaa…

”(…) 21. vuosisadan oloihin optimoitua kommunismia, joka hyökkää kaikkien identiteettien ja ihmissuhteiden kimppuun, kieltää Jumalan, isänmaan, kansakunnan, perheen, kaksi luotua sukupuolta, armeijan ja kaikki instituutiot (…)”

Pahinta tämänhetkisessä ”woke-johtoisessa Euroopassa” on ministerin mukaan, että se ei tajua nykytilanteen vaarallisuutta vaan sallimalla Ukrainan sodan ja ”tukemalla terrorijärjestöjä” on päästänyt koko maanosan luisumaan sodan partaalle. Si vis pacem, para bellum, eli Unkarikin on nyt kehittämässä kansallista puolustustaan ei sotiakseen vaan välttääkseen sodan. (Vasemmiston katalien juonien takia Unkarin hallitus on joutunut taas panostamaan puolustustahdon nostatukseen, mitä palvelee myös äskettäinen uusi nimitys: eversti László Töll, puolustusministeriön sotahistorian instituutin ja sotahistoriallisen museon johtaja, sai ministeriön komissaarina tehtäväkseen mm. Unkarin armeijan perinteiden vaalimisen ja vahvistamisen, univormujen ja arvonmerkkien, upseeri- ja aliupseerikoulutuksen uudistamisen sekä upseerikasinoiden perustamisen (!) koordinoinnin.) ”Nyt on voitettava rauha!”, julisti ministeri. (Miten tuleekaan tästä mieleen tuo entinen aika, kun Neuvostoliiton pommit olivat rauhanpommeja…) Ja tämä taistelu on nyt ajankohtaisimmillaan lähestyvissä eurovaaleissa, mutta toki agendalla ovat myös kunnallisvaalit, jotka Unkarissa järjestetään samaan aikaan.

Eurovaalien alla Orbánin Unkari panee toivonsa ennustajien lupaamaan kansainväliseen suurjytkyyn. Vaalikampanja, jossa uhmakkaasti lähdetään ”valloittamaan Brysseliä”, on alkanut – ja kuten toimittaja Viktória Serdült huomauttaa, sen käynnistystilaisuus järjestettiin sangen kuvaavasti suuressa viljamakasiinissa, joka on rakennettu täysin EU-tuilla.

”Potkaisimme kampanjan käyntiin!”

Perinteiseen tapaan on myös käynnistetty brutaalin lapsellinen julistekampanja, jossa mennään suoraan henkilöön. Ja pääviholliseksi on tietenkin määritelty ”Brysseli” (koska EU:sta puhuminen olisi liian abstraktia, ja koska EU on toisaalta se hyvä juttu, mistä kaikki ne tukiaiset tulevat).

Ursula von der Leyenin edessä seisovat ”Brysselin nöyrät palvelijat”, Orbánin ikivihollinen ja henkilökohtainen päähänpinttymä, ”Demokraattisen koalition” johtaja Ferenc Gyurcsány ja saman puolueen meppi, Gyurcsányn vaimo Klára Dobrev, Budapestin ylipormestari Gergely Karácsony ja Orbánin uusi haastaja Péter Magyar, hopeatarjottimillaan ”maahanmuutto”, ”gender” ja ”sota”. (Kuva Népszavan jutusta.)

Samasta teemasta on tehty myös somessa leviävä näpsäkkä tietoisku, jossa katsojille väännetään rautalangasta: Brysselin emäntä vain kilauttaa kelloa, ja paikalle ilmestyvät hänen tahtoaan täyttämään nöyrät palvelijat, ”dollarivasemmisto”.

Todellakin – siitä lähtien, kun USA:ssa Bidenin hallinto astui valtaan, Unkari on ollut entistä tarkemmassa syynissä, ja tämänhetkinen suurlähettiläs Pressman on viime vuosina varsin napakasti kommentoinut esimerkiksi Orbánin ja Putinin suhdetta. USA:n yhteydet Unkarin oppositioon ovat tietenkin saaneet Orbánin hallinnon leimaamaan vastustajansa ”dollarivasemmistoksi”. Tällaisia ulkomaiden vaikutusyrityksiä vastaanhan on joulukuussa myös säädetty uusi ”suvereeniudensuojelulaki”, jonka toteuttamista valvoo erityinen suvereeniudensuojeluvirasto…

Toisaalta, sillä samanlaisella logiikalla, jolla Suomessa vielä muutama vuosi sitten persuille ”kokoomuskin oli kommunismia”, myös Orbánin vastustajat ovat kaikki ”vasemmistolaisia”, myös Péter Magyar, joka on itse määritellyt olevansa ”asenteeltaan, maailmankatsomukseltaan ja juuriltaan oikeistolainen”. Tosin Magyar, joka ei eurovaaleihin mennessä ehtinyt perustaa omaa uutta puoluetta Talpra magyarok! (’Jalkeille unkarilaiset!’) -kansanliikkeensä pohjalle, kampanjoi nyt vuonna 2021 perustetun TISZA (Tisztelet és Szabadság Párt, ‘Kunnioitus ja vapaus -puolue’) -puolueen uutena puheenjohtajana, ja tämän poliittiseen keskustaan sijoittuvan puolueen alkuperäiset perustajat olivat entisiä sosiaalidemokraatteja.

Mutta palataanpa vielä julistekampanjan ”nöyriin palvelijoihin”. Tätä peliähän voivat pelata muutkin, ja satiirinen sometili ”Gézamalac” kehitti aiheesta oitis oman versionsa. Tässä kuvassa nähdään muokkaelma Unkarissa aikoinaan supersuositun BBC:n komediasarjan You Rang, M’Lord? (unk. Csengetett, mylord?) brittiläisen aristokraattitalouden palveluskunnasta. Putinin hovimestari Orbánin ympärillä seisoskelevat esimerkiksi miespalvelijat, pääministerin kanslian ministerit Gergely Gulyás ja Antal Rogán, sekä sievänä sisäkkönä ylläkin mainittu hallituksen tiedottaja Alexandra Szentkirályi, joka on myös Fidesz-puolueen ehdokas Budapestin ylipormestariksi. Sarjan otsikon alkuperäinen kellon soittamista tarkoittava verbi csenget on vaihdettu ’maiskauttamiseen’ (csettint), ja koko jutun otsikkona on tietenkin ”Moskovan rikolliset palvelijat”.

Jätä kommentti