On toinenkin Unkari

Otetaan tänään vauhtia vähän yli vuoden takaa, maaliskuun lopulta 2022. Ukrainan sota on juuri alkanut, Unkarissa on nähty vaalikampanja, jossa Orbán ja kumppanit joutuivat yllättäen vaihtamaan perinteisen (vertauskuvallisen) sotaisan retoriikkansa (oikealla) sodalla pelotteluun ja rauha-iskulauseisiin. Tähän tarttui showssaan armoitettu standup-koomikko Tibor Bödőcs, jonka YouTubesta löytyvä pätkä on otsikoitu Ruszkik, haza, család. Sanaleikki on mahdoton kääntää; se perustuu siihen, että haza tarkoittaa sekä ‘kotiin’ että ‘isänmaa’, joten tässä otsikossa yhdistyy perinteinen konservatiivinen iskulause Isten, haza, család (‘Jumala, isänmaa, perhe’ – tai suomalaisittain ”koti, uskonto, isänmaa”) siihen, mitä vuoden 1956 vapaustaistelijat maalailivat Budapestin seiniin ja mitä Orbánin väitettiin poliittisen uransa aluksi julistaneen: ruszkik haza, ‘ryssät kotiin!’.

Mutta tästä pätkästä kannattaa siis katsoa alku, jonka yritän tekstitysten puutteessa kääntää tähän alle. Oma komiikkansa on siinä, miten pitkä laiha Bödőcs jäljittelee lyhyen ja viime vuosina kovasti lihoneen Orbánin kireäsointista ääntä ja kehonkieltä (maha pystyssä, toinen käsi hermostuneesti taskunsuuta, rintamusta tai sepalusta räpläten). Yleisö ymmärtää heti, ketä tässä esitetään.

“Tämä kampanja lähti kehittymään vähän toisin kuin oli kaavailtu, eikö niin, sillä nyt… siis… Vladimir menee eteenpäin, ei taaksepäin [viittaus Fidesz-puolueen vaalisloganiin: ”Unkari menee eteenpäin, ei taaksepäin”], jumalauta… Äijä on seitsemänkymppinen, mitä varten se ei kurista omia lapsenlapsiaan siellä äitinsä, hm, datšalla, vaan lähtee, helvetti soikoon… Mutta me olemme rauhan kansaa, sehän tiedetään. Aikoinaan oltiin Napoleoneja: TAISTELU TAISTELU TAISTELU KANUUNA TAISTELU…  ai, ohoh, sota, tuhma pum-pum, hyi hyi, ei saa… yhtäkkiä meistä tuli johnlennoneja: oi, eihän me voida toimittaa KUOLEMAA TUOTTAVIA ASEITA – helkkari, vesipistoolejako meiltä tässä pyydettiin – ei, kuolemaa tuottavia aseita me ei mitenkään voida lähettää… paitsi jos Vladimir pyytää, silloin tietysti, mutta sitä ennen me ei voida! … Ja kuitenkin käytiin rauhanlähetystönäkin [viittaus Orbánin Moskovan-matkaan], rauhanmissio ei onnistunut, kun pikkuinen [Orbán] istutettiin ison pöydän ääreen… Höö! Hö! (ei se kuullut, se oli niin kaukana)… Metkaa kun nuo kaksi tapaavat [Bödőcs jäljittelee vuoron perään Orbánin ja Putinin ilmeitä], katsovat toisiaan, sitten: ”Vladimir, ole kiltti, älä viitsi.” – ”Mitä?” – ”Ääh, ei mitään, antaa olla koko paskan… eikös tuolla pöydän alla ole Transkarpatia?” (potkaisee kauemmaksi)…

Tässä on siis komiikan keinoin tiivistetty Unkarin asema Ukrainan sodan suhteen. Niin kuin moni muukin on todennut, Orbánin Unkarin poliittinen retoriikka joutui Venäjän hyökkäyssodan alkaessa vaihtamaan tyyliä lennosta. Autoritaariset järjestelmäthän mielellään asettuvat vertauskuvalliseen sotatilaan: kuten muistamme, jo Orbánin valtakauden alkuvuosina energiakustannusten alentamiskampanjasta tehtiin ”taistelu” (rezsiharc). Uljaat muistot sankarillisesta menneisyydestä, vanhempien ja esivanhempien kärsimykset ja uhraukset velvoittavat kuuliaisuuteen ”isänmaata” (eli sen johtajiksi asettautuneita tyyppejä) kohtaan, ja tätä uskollisuutta terästetään syyttelevillä ja pelottelevilla viholliskuvilla. Kun sitten naapurissa alkoi oikea sota, nämä sotavertaukset piti äkkiä vaihtaa pelottelevaan rauhasaarnaan: kulloisetkin pahikset (vaalien alla tietenkin oppositiopuolueet ja -ehdokkaat) haluavat vetää unkarilaiset mukaan sotaan, mutta me olemme rauhan puolella tai (sosialismin aikaista kielikuvaa käyttäen) ”rauhan leirissä”!

Sotkuisin ja ulkopuolisen silmissä ehkä kaikkein hämärin ongelma Unkarin suhtautumisessa Venäjän hyökkäyssotaan on Unkarin ja Ukrainan suhde. Tuossa Bödőcsin standup-esityksessä pöydän alle piiloon potkaistun Transkarpatian (Kárpátalja) unkarilaisvähemmistön asemassa on ongelmia, joilla on pitkät syheröiset juuret. Unkarin kryptorevansistinen kansallisuuspolitiikka – ”menetettyjen” alueiden takaisin saamista ei voi nyky-Euroopassa ääneen vaatia, mutta virtuaalista ylirajaista kansakuntaa rakennetaan monenlaisin keinoin – ottaa niistä kaiken irti. Virallisesti virallinen Unkari on sitoutunut muun EU:n ja Naton rinnalla puolustamaan Ukrainan suvereeniutta ja alueellista koskemattomuutta (tosin tämän kanssa riitelee se Orbánin näkemys, että Ukrainalle ei saisi enää toimittaa aseita vaan se olisi painostettava rauhanneuvotteluihin Venäjän kanssa). Unkarin oikeiston syvemmässä ja sakeammassa päädyssä asia nähdään aivan toisin ja Putinin toivotaan ”palauttavan” Transkarpatian Unkarille, kunhan Ukraina on voitettu ja pilkottu.

Viime kesänä Venäjän entinen presidentti ja pääministeri Dmitri Medvedev ei ajoissa saanut korkkia kiinni vaan julkaisi Telegram-kanavallaan kartan Ukrainan tulevasta uusjaosta. Siinä Transkarpatia (vasemmassa reunassa keskellä Romanian ja Puolan välissä näkyvä punertava suikale) oli merkitty Unkarille kuuluvaksi.

Äärioikeistolainen (”kansallisradikaali”) Szent Korona Rádió julkaisi kartan verkkosivuillaan ja palasi vielä vähän myöhemmin asiaan, siteeraten venäläistä politiikkakommentaattoria Igor Korotšenkoa, joka Venäjän tv:n keskusteluohjelmassa oli kehottanut Unkaria ”pelastamaan” Taka-Karpatian uudelleen haltuunsa. Szent Korona Rádió voidaan ehkä kuitata marginaaliseksi hörhöfoorumiksi, mutta myös äärioikeistolainen Mi Hazánk Mozgalom (‘Meidän isänmaamme -liike’) on ilmoittanut, että ei ole Unkarin etujen mukaista asettua tukemaan Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja että jos Ukraina hajoaisi, Unkarin tulisi vaatia Transkarpatiaa takaisin. Mi Hazánk ei ole mikään ihan mitätön pelleporukka: sillä on Unkarin parlamentissa kuusi edustajaa, ja viime joulukuussa tehdyssä mielipidetutkimuksessa se oli 18–29-vuotiaiden unkarilaisten keskuudessa suosituin puolue, jota ilmoitti kannattavansa 20 % tämän ikäryhmän vastaajista.

Tämmöiset siis ovat mielialat Unkarissa. Siksi ilahduin, kun Twitterissä pomppasi eteeni tämmöinen viesti: unkarilaiset kansalaisaktivistit ovat keränneet tähän mennessä jo 54 miljoonan forintin (yli 140 000 euron) arvosta tukea Ukrainan sotaponnistuksille.

Viestin lähettäjänä on Fedir (unkarilaisissa lähteissä toisinaan myös ”Ferenc”) Šandor (unkarilaisittain Sándor), Užhorodin yliopiston professori, joka jo viime vuonna tuli kuuluisaksi tästä kuvasta, jossa hän pitää etäluentoa taisteluhaudasta käsin.

Sándorilla on alueelle tyypilliset monietniset juuret, mutta kuten sukunimestä näkyy, isänpuoleisessa suvussa on myös unkarilaisia, ja muistelen aiemmin lukeneeni lehtijutun, jossa hän kertoi osaavansa unkarin kieltä ”kyökkikielen” tasolla. Mediassa on nyt väläytelty jopa hänen nimittämistään Ukrainan lähettilääksi Unkariin. Joka tapauksessa tuo kuva teki juoksuhaudassa luennoivasta professorista kuuluisan, ja tätä on käytetty hyväksi, kun – näin kertoo Válasz Online -sivuston jutussa ja podcastissa haastateltu aktivisti Balázs Trautmann – joukko kaveruksia rupesi miettimään, miten Ukrainaa voisi tukea.

“Tämä joukko on kourallinen tavallisia kansalaisia, joiden takana on jo tuhansia ihmisiä: lahjoittajia, auttajia, neuvojia, yhteistyön tekijöitä. Vähän hullujahan me olemme. Ajatellaanpa: Unkarissa mennään kaljalle ja ruvetaan vakavissaan miettimään, miten voitaisiin auttaa Ukrainan sodassa taistelevia unkarilaissyntyisiä sotilaita tovereineen (ja niin, että taustalla ei ole mitään organisaatiota, minkään puolueen tukea, poliittista vaikuttamista, ei minkäänlaista valtiollista tai ei-valtiollista tukea tai painostusta). Vuonna 2023 se tuntuu uhkarohkealta, ja sitä se oli myös marraskuussa 2022.”

Toiminta löysi nopeasti muotonsa. Ukrainan aluepuolustusjoukkojen 68. rykmentti, ”Transkarpatian Lohikäärmeet”, lähettää unkarilaisille tukijoilleen luettelon toivomistaan tarvikkeista – aluksi toimitettiin mm. patruunoita, nyt ollaan jo hankkimassa drooneja. Lahjoittajille ilmoitetaan, mihin rahaa tarvitaan, sitten katsotaan, mihin rahat riittävät ja mistä päin Unkaria tai EU:ta tarvikkeet pystyy hankkimaan, ostokset toimitetaan Ukrainaan keskusvarastoon, mistä ”lohikäärmeiden” edustaja käy ne hakemassa rintamalle. Tällä hetkellä on menossa kuudes hankintakierros.

Mutta miten tähän toimintaan vaikuttaa virallisen Unkarin suhtautuminen Ukrainaan? Trautmann vastaa:

“Me emme politikoi nyt emmekä vastedeskään, sillä se merkitsisi välittömästi koko projektin loppua. Me olemme yksityishenkilöiden yhteistoimintaan perustuva, läpinäkyvä tempaus, emme mitään muuta. Mutta täytyy tässä tiedostaa, että liikumme tietyntyyppisessä ympäristössä, emme mekään ihan naiiveja ole. Ulkomailla tavaroita luovuttaessa tai vastaanottaessa olen nähnyt, miten kulmat kurtistuvat: siellä huomataan, että olen unkarilainen ja että Unkaria ja Unkarin hallitusta luonnehtii tietty poliittinen suuntaus, josta se on pitänyt kiinni sodan alusta lähtien. Meidän tehtävämme ei ole olla vastapainona Unkarin ulkopolitiikalle, siihen olemme liian pieni tekijä. Mutta sen pystymme osoittamaan, että on myös toisenlaista ajattelua: poliittisista puolenvalinnoista riippumaton, Unkarin kansalaisista lähtevä ja heidän varoillaan ylläpidetty aloite, jota nämä kansalaiset haluavat – sillä jos eivät haluaisi, me emme voisi ostaa mitään ja projekti pysähtyisi siihen paikkaan.”

Palataan lopuksi vielä tuohon twiitissä näkyvään Kárpátaljai Sárkányellátón (“Transkarpatian Lohikäärmeenvarustaja”) tunnukseen.

Unkarin ja Ukrainan lipuissa lukee molemmilla kielillä: Me olemme teidän kanssanne! Keskellä on 68. rykmentin eli ”Transkarpatian Lohikäärmeiden” tunnus. (Twitteristä muuten löytyy Arttu Rintasen kiva ketju siitä, miten Ukrainan armeijaa uudistettaessa ja neuvostoaikojen perinteistä eroon pyrittäessä myös heraldiikka ja tunnukset pantiin uusiksi.) Transkarpatian Lohikäärmeiden värit ovat Ukrainan sininen ja keltainen, mutta itse ’lohikäärme’-sana yksikön lempinimessä ei ole ukrainan kielessä yleisesti käytettävä internationalismi drakon vaan myös länsiukrainalaisessa kansanperinteessä tunnettu šarkan’, siis sama kuin unkarin sárkány (joka puolestaan kuuluu niihin lukuisiin lainasanoihin, jotka ovat kauan sitten tulleet unkarin kieleen jostain idän arojen turkkilaiskielestä). En hirveästi perusta lainasanojen romantisoimisesta: sanojen lainautuminen naapurikielten kesken on niin tavallista ja normaalia, että sille ei yleensä tarvitse antaa mitään syvällisen symbolisia merkityksiä. Nyt tekisi kuitenkin mieleni tehdä poikkeus ja nähdä sinikeltaisessa lohikäärmeessä toiveikas viittaus kahden naapurikansan sovinnollisempaan tulevaisuuteen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: