Wien on yhä Wien

Huh. Nyt ovat Itävalta ja Wien olleet otsikoissa Suomessakin – sen verran kuin Yhdysvaltain vaalien ja Suomen jokavuotisen verotietokoohotuksen sekaan mahtuu. Keskikaupungilla viimeistä lockdownin edellistä iltaa viettäneiden kaupunkilaisten kimppuun iski radikalisoitunut nuori islamisti ja ampui villisti ja näköjään umpimähkään useita ihmisiä ennen kuin sai ilmeisesti tavoittelemansa ”marttyyrikuoleman” poliisin luodista. (Kun näin ensimmäiset uutiset, ensimmäinen ajatukseni oli, että se kohta, jossa ammuskelu alkoi, Seitenstettengasse juutalaisen synagogan luona, on Wienin keskustassa niitä harvoja paikkoja, missä jatkuvasti partioivien aseistettujen poliisien läsnäolo oikeasti pistää silmään. Joka siellä rupeaa ammuskelemaan, tietää varmasti, että siitä tulee siinä samassa tulitaistelu.)

Koko tämän päivän ajan Wienin ydinkeskusta on eilisen jäljiltä ollut suljettuna ja muuallakin kaupungissa ihmisiä on kehotettu varmuuden vuoksi pysymään kodeissaan, koulutkin olivat tämän päivän kiinni. Ilmeisesti kuitenkin alkaa olla selvää, että hyökkääjiä oli vain yksi, tämä surmansa saanut mies, eikä kaupungilla enää pakoile useampia terroristeja. (Olisin voinut veikata, että näin ilmenee asioiden olevan. Pimeässä kauhun ja sekasorron keskellä on helppo nähdä ylimääräisiä tappajia, kun aikoinaan Turun puukotusiskunkin yhteydessä – joka tapahtui sentään keskellä kirkasta päivää – kiersi juttuja useista miehistä, jotka jonkinlaisten aseiden kanssa olisivat ajaneet ihmisiä takaa.) Mutta hyvä juttu, että tässäkin Itävallan viranomaiset ottivat vaaran vakavasti ja pelasivat varman päälle. Uutisten mukaan murhaajan lähipiirissä on tehty useita etsintöjä ja pidätyksiäkin. Varmaan hyvä niin, antaa nyt ammattilaisten tehdä työnsä.

Järkytyksen mentyä ohi on varmaan sitten tulossa jälkipyykin aika, ja jälkisuttauksen. Tullaan pohtimaan radikaalin islamismin vaaraa ja maahanmuuttajataustaisten nuorten vaikeuksia löytää paikkansa länsimaisessa yhteiskunnassa. Nämä ovat oikeita ongelmia, joissa ei ole mitään vähättelemistä (ikävää, että tämmöinen itsestäänselvyys edes täytyy sanoa). Tullaan näkemään, somessa ja valtamediankin kommenttiketjuissa (pahoin pelkään), ihan liian paljon oksettavaa rasismia ja vihanlietsontaa tämän terroriteon varjolla. Itävallan muslimiyhteisö on tietenkin jo ilmaissut syvän järkytyksensä ja tuominnut jyrkästi tämän terroriteon ”islamin pervertoimisena” (tämäkin itsestäänselvää, ja ikävää, että se pitää erikseen sanoa).

Ainakin jälkisuttauksen ovat aloittaneet Unkarin valtion viestimet. Yleisradioyhtiö MTV:n uutiskanavalla hallitusta lähellä olevaan Századvég-ajatuspajaan yhdistyvä ”Migraationtutkimuslaitos” (Migrációkutató Intézet) kertoi johtajansa suulla Wienin terrori-iskua kommentoiden, että ”nyt on käynnistetty sivilisaatioiden sota Eurooppaa vastaan”. Maahanmuutto on pahasta. Sitähän nämä tahot eivät koskaan kerro, miten nykymaailman aikaan ehdoton rajatkiinni-politiikka ja jonkinlaisen puhtaanvalkoisen nostalgiaonnelan rakentaminen edes olisi mahdollista. Eihän se onnistu edes mukamas homogeenisessa Unkarissakaan, jossa sielläkin tunnetusti yhtaikaa julistetaan nollatoleranssia maahanmuutolle ja tuodaan väkeä takaovesta sisään minkä ehditään.

Kerrotaan siis lopuksi tarinoita valoisalta puolelta. Somessa on kiertänyt kuva kahdesta yrmeästä nuoresta lihaskimpusta, kuulemma vapaaottelun, siis jonkinlaisen extreme-kamppailulajin harrastajia. Haluaisitko tulla näitä tyyppejä vastaan pimeällä kujalla?

Kuvan mahdollinen sisältö: 2 henkilöä, parta

Turkkilaistaustaiset wieniläiset Mikail Özen ja Recep Tayyip Gültekin (kyllä, hänen isänsä on kuulemma Turkin presidentin suuri ihailija ja antoi pojalleen nimen tämän mukaan silloin, kun Erdoğan oli vankilassa…) olivat menossa kahvilaan, kun he yllättäen joutuivat keskelle ammuntaa. Miehet auttoivat ensin iäkkään naisen turvaan ja menivät sitten vielä kantamaan kadulla makaavan poliisin ambulanssin kyytiin, vaikka saivat siinä rytäkässä itsekin ampumahaavoja. Kolmas muslimimies, palestiinalaissyntyinen Osama Joda, oli sitä ennen jo auttanut haavoittuneen poliisin väliaikaiseen suojaan betonipenkin taakse ja antanut tälle ensiapua. Tästä kertoo ORF:n uutissivuston juttu, jossa on muitakin mielenkiintoisia kohtia. Esimerkiksi pohdintoja median vastuusta: ns. keltalehdistö julkaisi vielä tilanteen ollessa niinsanotusti päällä yleisön ottamia kuvia ja videoita, samaan aikaan kun viranomaiset ympäri somea pyytelivät, että poliisin toimintaa ja pelastustöitä ei vaarannettaisi julkaisemalla kuvia vaan että yleisön ottamat kuvat ladattaisiin suoraan viranomaisten avaamaan osoitteeseen.

Hellyttävin kuitenkin lopuksi. Wieniläisillähän väitetään olevan ”kultainen sydän”, mutta tästä puhuttaessa se yleensä heti paikalla suhteellistetaan muistuttamalla, että wieniläisyyteen kuuluu kärttyisyys, nyrpeys ja äreys. Jotakin ikiwieniläistä on siinä, että viime yön terrori-iskua ei somessa muisteta nyyhkyisin kynttilänliekki- ja sydämenkuvin, thoughts and prayers tai je suis… -tyylisin meemein. Jo useilla erilaisilla meemeillä ympäri somea kerrottu tarina, jonka paikkansapitävyys ei ole ihan varmaa (mutta jota ei vain raaski jättää kertomatta), väittää, että terrori-iskusta otetulla videolla kuuluisi kiukkuisen peruswieniläisen silminnäkijän ärähdys ampujalle jostain ikkunasta: Schleich di, du Oaschloch! ‘Painu helevettiin siitä, persreikä!’

Kuvan mahdollinen sisältö: tekstissä sanotaan 1., Innere Stadt Mann schießt mit Maschinengewehr um sich Wiener aus dem Fenster: "Schleich di, du Oaschloch" Wiener Alltagspoeten

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: