Jälkinäytös

Viimeksi kirjoitin ns. ”kovasta väittelystä” (tämmöistä lupailtiin etukäteen Unkarin Helsingin-lähetystön FB-sivulla), jota Unkarin parlamentissa käytiin koronaviruksen torjuntatoimien johdosta. Oppositioedustaja Tímea Szabó oli kiivaassa puheenvuorossaan ruvennut luettelemaan niitä rajantakaisten unkarilaisvähemmistöjen asuttamia alueita, joille Unkarin hallitus toimittaa tuhansittain hengityssuojaimia, samalla kun niistä on kotimaassa huutava pula. Szabó hiljennettiin kesken puheenvuoronsa, ensin hallituspuolueen edustajien ivallisilla aplodeilla, sitten puhemiehen toimesta.

Unkarin valtion kansallisuuspolitiikasta, jossa rajantakaiset vanhat unkarilaisvähemmistöt pyritään pitämään kansakunnan osina (ja annetaan niille sekä kaikenlaisia tukiaisia että kansalaisuus ja äänioikeus), voi tietenkin olla monta mieltä. Nämä ovat poliittisia ja arvokysymyksiä, samoin kuin (filosofin ja poliittisen esseistin Gáspár Miklós Tamásin, lyhyesti TGM,  kirjoitukseen viitatakseni) se, halutaanko ”me” (emämaan unkarilaiset) ja ”ne” (nuo meidän verovaroistamme vapaamatkustajina hyötyvät Romanian tai Serbian tai Ukrainan kansalaiset) asettaa vastakkain, tai halutaanko hengityssuojaimia toimittaa [Romanian] Sepsiszentgyörgyn unkarilaisille silläkin uhalla, että niitä ei sitten riitä esimerkiksi jonkin Unkarin mustalaisgheton asukkaille. Näistä asioista voi keskustella. Mutta, huomauttavat TGM ja monet muut mediakuplani kommentoijat, siinä tulee raja vastaan, jos toisenlaista mielipidettä edustavaa poliitikkoa aletaan nuijia henkilöön menevillä väitteillä, joiden kielikuvat ovat kuin suoraan natsiajoilta.

Näin nimittäin kirjoittaa Magyar Nemzet -lehdessä – tämän perinteikkään oikeistokonservatiivisen päivälehden nimen, logon ja maineen omi itselleen vuonna 2015 perustettu hallituksen mediaimperiumiin kuuluva Magyar Idők sen jälkeen, kun vanha Magyar Nemzet oli 2018 lakannut ilmestymästä… siis näin kirjoittaa henkilö nimeltään tai nimimerkiltään Fülöp Zümmer:

Kuvan mahdollinen sisältö: tekstissä sanotaan Gazdaság AHelyzet Magyar Nemzet Lugas A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése Szabó Tímeát egy titkos szigeten lévő, illegális laboratóriumban hozták létre kullancs Lendvai Ildikó Egy ideig steril üvegedényben tartották, MSZP behurcolta magyar országgyűlésbe. Szabó Tímea először csak megbújt parlamenti fakazetták, parketták között, lassan bekúszott az Amikor eljött rajzás időszaka, Szabó Tímea és szerteszéjjel fröcskölte baktériumait. magyar parlamentben, hogy választókat képviselje, csak mérgezni Szabó egy párt tagja, egy nagyon létező háttérhatalom biológiai fegyvere. lélekre hat. Elpusztít minden értéket. képes, hogy néhány ezer védőmaszk miatt határon magyarok uszítson.

Tímea Szabó -nimisen organismin tieteellinen luonnehdinta

Tímea Szabó luotiin salaisella saarella sijaitsevassa laittomassa laboratoriossa punkin ja Ildikó Lendvain [entinen nimekäs sosialistipoliitikko, nykyään poliittinen kommentaattori] DNA:sta. Jonkin aikaa sitä säilytettiin lämmönkestävässä, steriilissä lasiastiassa, sitten [sosialistipuolue] MSZP ujutti sen Unkarin valtiopäiville. Tímea Szabó piileskeli ensin parlamentin paneelien ja parkettien raoissa ja mönki sieltä sitten vähitellen istuntosaliin. Parveiluajan alettua Tímea Szabó pyysi puheenvuoroa ja suihkutti bakteerejaan ylt’ympäriinsä. Joidenkin tutkijoiden mukaan Tímea Szabó -niminen organismi ei ole parlamentissa edustamassa äänestäjiä vaan haluaa pelkästään myrkyttää. Szabó on olemattoman puolueen [vuonna 2013 perustettu vasemmistovihreä Párbeszéd] jäsen mutta hyvinkin olemassaolevan taustamahdin [háttérhatalom, vakiintunut nimitys poliittisten salaliittoteorioiden ”tiedättehän-ketkä”-pahiksille] biologinen ase. Se vaikuttaa suoraan sieluun. Se tuhoaa kaikki arvot. Se kykenee jopa muutaman tuhannen hengityssuojaimen takia lietsomaan vihaa rajantakaisia unkarilaisia kohtaan.

Moraalisesti tämäntasoista tekstiä, jollaisesta meillä (näin maallikkona kuvittelen) napsahtaisi ilman muuta kunnianloukkaussyyte, on meillä totuttu näkemään joissain MV-lehden tyyppisissä julkaisuissa, ja nyttemmin yhä enemmän myös tietyn oppositiopuolueen edustajien ja kannattajien somemöläytyksissä. Mutta tämä ei ole oppositiopoliitikon ”yksityinen” kommentti eikä jonkun syrjäytyneen syvien rivien rasistireiskan someöyhötystä. Se on näköjään sivistyneen ihmisen muodollisesti korrektisti ja oikein sivistyssanoja käyttäen kirjoittama teksti, joka on painettuna ilmestynyt perinteikkäässä (tavallaan), arvokkaassa päivälehdessä, jonka tunnuslauseena näkyy olevan ”Henkistä maanpuolustusta vuodesta 1938”. Kenties kohta selitellään, että tämähän oli ”huumoria” tai ”poliittista satiiria” – mutta tähän tyylilajiin näin arvokkaalla foorumilla kirjoittavan ihmisen pitäisi myös osata erottaa oikea huumori ja satiiri silkasta yksitotisesta vihankylvöstä.

Miettikääpä, mitä tapahtuisi, jos Suomessa vaikkapa Helsingin Sanomissa joku voisi kirjoittaa poliitikosta näin. Tai jos Suomessa opposition edustajia saisi parlamentissa koko ajan simputtaa ja nöyryyttää. Onko tämä eurooppalaisen oikeus- ja sivistysvaltion meininkiä? Tämmöistäkö jotkut haluaisivat meillekin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: