Nollatoleranssia Tonavan rannalla

Tässä blogissa on monesti ennenkin ollut aiheena parisuhde- ja perheväkivalta sekä tapa, jolla Unkarin hallitus tähän ongelmaan suhtautuu: ei ole mitään ongelmaa, jos onkin, niin se on joko naisten omaa syytä (miksi eivät pysy kotona synnyttämässä ja hoitamassa lapsia) tai johtuu maahanmuutosta (eivät kantaunkarilaiset miehet pahoinpitele tai ahdistele, Unkarin naisilla ei ole muuta pelättävää kuin maahanmuuttajamiehet, jotka raiskaavat ja pakkohunnuttavat naisia). Joulukuussa tämän kysymyksen nosti tapetille kammottava rikostapaus Győrin kaupungissa: mies, joka jo aiemmin oli istunut useamman vuoden vankilassa vaimonsa pahoinpitelystä (vasaralla, niin että vasaran varsi katkesi, kysymys ei siis ollut mistään viattomasta läpsyttelystä), sai – viranomaisten ja ex-vaimonsa luvalla – kolme lastaan luokseen yökylään, tappoi lapsista kaksi sekä itsensä.

Kenties uutisiin levinnyt vertahyytävä kertomus siitä, miten Győrin perhesurmasta eloon jäänyt nuorin lapsi ikkunasta hädissään kertoi poliisille, että sisarukset eivät herää ja niillä on kasvoissaan jotain punaista, sai hallituksen lopulta tajuamaan, että tässä on jonkinlaisen julkisuusstrategisen toimen paikka. Onneksi myös oikeusministerinä on heinäkuusta lähtien – edellisen oikeusministerin lähdettyä Brysseliin – toiminut nuorehko ja tyylikkään näköinen nainen, Judit Varga, joka nyt julkaisi FB-sivullaan hallituksen virallisen reaktion perheväkivaltakysymykseen.

Taitavasti tehdyssä videossa Varga kulkee aurinkoisena talvipäivänä Tonavan rannalla parlamenttitalon liepeillä ja vakuuttaa nollatoleranssia väkivaltaa kohtaan. Ministeriönsä puolesta hän lupaa ankarampia tuomioita, ehdonalaiskäytännön tiukentamista ja uhrien tukitoimien tehostamista. Istanbulin sopimusta eli Euroopan neuvoston yleissopimusta naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta ei kuitenkaan edelleenkään ratifioida, sillä Unkarin oikeusjärjestelmä tarjoaa nykyisellään tehokkaamman suojan, ja ennen kaikkea tämä sopimus ”tukee maahanmuuttoa” ja väittää, ”että ihmiset eivät synny miehiksi ja naisiksi vaan on olemassa sosiaalisia sukupuolia”.

Videoon on unkarilaisessa somekuplassani ehditty jo reagoida kiivaastikin. Erityisesti kriittistä lukijakuntaa ärsyttävät Istanbulin sopimuksesta esitetyt väitteet. Transilvanianunkarilainen toimittaja Boróka Parászka tykittää:

Istanbulin sopimuksen VII pykälä, jossa puhutaan maahanmuutosta ja pakolaisstatuksesta, tukee yhtä ainoaa asiaa: naisia. Riippumatta naisten oikeudellisesta asemasta (vakituinen asukas, pakolaisstatuksen tai oleskeluluvan saanut, vailla kansalaisuutta). Jos Istanbulin sopimus olisi ollut voimassa 1990-luvulla, olisi voitu tehokkaammin puolustaa entisen Jugoslavian alueella loukattuja, kidutettuja, raiskattuja, synnyttämään pakotettuja naisia. Jos Istanbulin sopimus olisi ollut aikoinaan voimassa, Trianonin jälkeen Transilvaniasta tai Wienin päätöksen jälkeen etelä-Transilvaniasta pakenevien unkarilaisten naisten kohtalo olisi ollut toisenlainen. Jos Istanbulin sopimus olisi ollut voimassa, se olisi tarjonnut turvaa niille 29 000 unkarilaiselle naiselle, jotka raahattiin Unkarista ”málenkij robotiin” [pakkotyöhön Venäjälle]. Kun Judit Varga – valitettavasti – valheellisesti väittää, että Istanbulin sopimus ”tukee maahanmuuttoa”, hän samalla kiistää näiden kyyditettyjen tai pakosalle ajettujen naisten muiston ja kärsimykset. Näin hän vaientaa historian opetukset ja estää ehkäisemästä historian kauhujen toistumista.

Istanbulin sopimus ei myöskään, toisin kuin Judit Varga väittää, kirjoita mitään siitä, kuka ”syntyy” miksikin. Se käsittelee niitä väkivallan muotoja, joita naiset kärsivät siksi, että he ovat naisia, tai siksi, että heidät luetaan naisen rooliin ja asemaan. Ilman tätä pykälää ei naisia voi puolustaa esimerkiksi sukuelinten silpomiselta, pakkosteriloinnilta tai pakkoavioliitolta – vain äärimmäiset esimerkit mainitakseni. Tämän pykälän avulla naiset voi myös vapauttaa semmoisista pakkovelvollisuuksista kuin vaikkapa burkaan pukeutuminen.

No joo. Itse asiassa Istanbulin sopimuksessa kyllä on asioita, jotka eivät sovi Unkarin hallituksen edustaman ideologian mukaisiin ”perinteisiin perhearvoihin”. Esimerkiksi määritelmäosassa kerrotaan, että

”sukupuoli” tarkoittaa yhteiskunnallisesti rakentuneita rooleja, käyttäytymismuotoja, toimintoja ja ominaisuuksia, joita tietty yhteiskunta pitää sopivina naisille ja vastaavasti miehille

– ja tämähän on, jos sen niin haluaa nähdä, juuri sitä saatanallista gender-teoriaa! Edelleen: käyttäytymismalleja pitäisi sopimustekstin mukaan muuttaa pois kaavamaisista käsityksistä, jotka koskevat miesten ja naisten rooleja. ”Kaavamaisista käsityksistä vapaita sukupuolirooleja” pitäisi opettaa jopa kouluissa, ja väkivallantekojen uhreja tai tekijöitä työssään kohtaaville ammattilaisille antaa tasa-arvokoulutusta. (Kun taas Unkarissa nykyään poliisit opettavat kansalaisille, että raiskatuksi joutuminen on omaa syytä.) Vaikka miten olenkin yhtä mieltä Boróka Parászkan kanssa siitä, että vain ymmärrys ”sosiaalisesta sukupuolesta” on rakentanut yhteiskunnan, jossa Judit Vargastakin voi tulla oikeusministeri, niin pystyn kyllä helposti kuvittelemaan, mikä Istanbulin sopimuksessa Unkarin vallanpitäjien mielestä mättää.

Blogissaan ihmisoikeusjärjestö ”Unkarin Helsinki-komitea” (Helsinki, kuten ennenkin olen tainnut selittää, liittyy Helsingin ETYK-kokoukseen 1975, jolloin ensi kertaa nostettiin edes jollakin lailla esille myös silloista Itä-Eurooppaa koskevat ihmisoikeuskysymykset) analysoi Judit Vargan esittelemää toimenpideohjelmaa. Kyyti on kylmää. ”Nollatoleranssia” ja rangaistusten ankaroittamista tärkeämpää olisi panostaa ennaltaehkäisevään työhön, tuomittujen henkiseen kuntouttamiseen ja vankilan jälkeisen yhteiskuntaan paluun tukemiseen (etteivät vankilasta päässeet väkivallantekijät kulje Győrin perhesurmaajan tietä). Siinä, missä ministeri Varga vaatii lastensuojelun ilmiantojärjestelmää tehostettavaksi, Helsinki-komitea muistuttaa, että ennemminkin tähänastisten hallitusten hajalle säästämä ja täysin aliresursoitu lastensuojelujärjestelmä kokonaisuudessaan olisi autettava taas jaloilleen. Varga lupaa kaksinkertaistaa uhrien tukikeskuksen budjetin 600 miljoonaan forinttiin (noin 1,8 miljoonaa euroa) – mutta tämä summa on nykytilanteessa pisara kuumalle kivelle, vain 3 % siitä rahamäärästä, jonka Unkarin valtio menetti ns. Elios-jutussa eli korruptioskandaalin takia saamatta jääneinä EU-tukina, tai 0,3 % pääkaupungin uuden Puskás-stadionin hinnasta.

Oppositiopuolue Momentumin meppi Anna Donáth puolestaan vastaa paljon koruttomammalla videolla:

Arvoisa oikeusministeri Judit Varga! Tässä videossa ei soi dramaattinen musiikki eikä kukaan kohentele hiuksiaan hidastetussa lähikuvassa. Niin kuin eivät oikeassa elämässäkään pahoinpidellyt naiset näytä siltä. Heidän kanssaan teidän kannattaisi keskustella. Niiden, jotka ovat jääneet henkiin.
Kiitos kaunista videopätkästä, näkyy, että sitä tekemässä on ollut paljon väkeä.
Nyt olisi todellisen työn aika: ratifioikaa Istanbulin sopimus, suojelkaa pahoinpitelyn uhreja ja ehkäiskää väkivaltaa! Siitä voitte aikanaan tehdä vielä kauniimpia videoita.

Mielenkiintoista on, että tätä kirjoittaessani Anna Donáthin kotikutoisella videolla näyttäisi olleen melkein 95 000 katsojaa, Judit Vargan kauniin ja huolella tehdyn kampanjavideon katsojalaskuri näyttää muutamaa tuhatta vähemmän. Onko niin, että Judit Vargan kannattajat ja äänestäjät eivät ylipäätään katsele nettivideoita? Vai eikö Fidesz-puolueen laajaa kannattajakuntaa kuitenkaan kiinnosta perheväkivallan ehkäiseminen edes kauniin nuoren oikeusministerin huolettomasti hulmuavalla kampauksella kuvitettuna?

Naisiin kohdistuva väkivalta on toki ongelma muuallakin kuin Unkarissa. Suomessakin jopa parikymmentä naista vuodessa saa surmansa kumppaninsa tai ex-kumppaninsa kädestä. Silti tähän loppuun on pakko mainita, että Győrin perhesurman jälkeen, siis vajaan kuukauden kuluessa, on Unkarissa parisuhdeväkivallan uhrina kuollut jo viisi naista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: