Kiukkupipareita ja naurun kyyneliä

Vaihteeksi vähän kevyempää sisältöä uutisvirran varrelta.

Unkarissa jatkuvat mielenosoitukset. Budapestissa on ollut hiljaisempaa, mutta monissa muissa kaupungeissa on kansa ollut kaduilla. Myös muutamissa Länsi-Euroopan maissa on Unkarin lähetystöjen luona nähty kiukkuisia väkijoukkoja. (Kööpenhaminassa, kertoo 444.hu, muutaman kymmenen unkarilaisen mielenosoittajajoukko sai turvakseen poliisiauton, koska jotkut toiset tanskanunkarilaiset olivat uhanneet ajaa kuorma-autolla mielenosoituksen päälle. Wienissä taas mielenosoittajia oli paljon enemmän, kapea Bankgasse Unkarin lähetystön edessä näyttää somessa kiertävien kuvien perusteella olleen väkeä täynnä koko pituudeltaan.) Niin, se kiukku. Viime vuosien mielenosoituksia on monesti kehuttu hyväntuulisiksi ja taatun väkivallattomiksi, mutta nyt mielenosoittajat ovat paitsi aiempaa nuorempia myös aiempaa vihaisempia.

mergeskalacs.jpg

HVG-lehden tuoreimman numeron kansi havainnollistaa joulunseudun ”vastaleivottua oppositiopolitiikkaa” sanaleikillä, jossa yhdistyvät mézeskalács ’piparkakku’ ja mérges ‘vihainen’. Kiukkupiparien yhteisrintamassa lohjenneen piparkakkuparlamenttitalon edessä seisovat sekä EU-tähtinen pyöreärillinen cityhipsteri että Unkarin vaakunan kaksoisristiä hupparin rintamuksessa kantava äärikansallismielinen. Jatkossa ydinkysymys onkin, syntyykö näistä mielenosoituksista lopultakin jonkinlaista rakentavaa oppositiopolitiikkaa ja poliittista yhteistyötä.

Silti hieman ihmettelen taas, miten lyhyt on ihmisten (tai, hohhoo jaajaa, tämän nykyajan nuorison…) poliittinen muisti, kun esimerkiksi Hesarin haastattelema Unkarissa asuva suomalainen puhuu ”häkellyttävän kauniista mielenosoituskulttuurista”. Toki parin viime vuoden aikana mielenosoitukset ovat olleet korostetun rauhanomaisia ja ystävällisiä, suorastaan iloisia piknikkejä. Mutta, kuten viime blogahduksessani kirjoitin, kaikki mielenosoituskäyttäytyminen Unkarissa vertautuu vuoden 2006 väkivaltaiseen mellakointiin, jossa kaduille saatiin eri syistä Gyurcsányn sosialistihallitukseen hermostuneiden kunnon kansalaisten ohella etenkin äärioikeiston räyhäsiipi. Ja tämmöiseen on vielä matkaa.

Toki nytkin on heitelty pulloja ja kiviä, tupruteltu savua ns. savukranaateilla, muutama roskis on sytytetty palamaan ja ikkunoita rikottu, ja ainakin yksi humaltunut mielenosoittaja on saanut poliisin lyömisestä jo ehdonalaisen vankeustuomionkin. Poliisi puolestaan on käyttänyt kyynelkaasua ja pippurisumutetta sekä pidättänyt useita rähinöitsijöitä tai rähinöitsijöiksi epäilemiään toisinaan hieman kyseenalaisin perustein tai ottein. (Somessa on kiertänyt muun muassa tarina äidistä, joka päiväkaudet etsi pidätettyä poikaansa ympäri Budapestin poliisiasemia saamatta mistään asiallista tietoa.) Hallituksen ja sen valvonnassa olevien – siis useimpien – joukkoviestimien näkemys asiasta on yksinkertainen: mielenosoittajat riehuvat ja vandalisoivat, uhkaavat yleistä turvallisuutta, loukkaavat joulunvieton rauhaa ja siten myös kristinuskon pyhimpiä arvoja, ja tämän kaiken takana on tietenkin – arvasitte varmaan – György Soros, tuo merentakainen miljardööripahis ja superkonna. Ja niin, Sorosin maahanmuuttomieliset kätyrit…

”Kristinuskon pyhimpien arvojen loukkaamisen” huipentumana puolestaan oli torstain vastaisen yönä puhjennut rähinä, jossa kärsi etenkin parlamentin luokse pystytetyn ”valtakunnallisen joulukuusen” suojana ollut aidantapainen. Aita oli rakennettu kelkoista – siis semmoisista perinteisistä keskieurooppalaisista puisista mäenlasku-jalasvehkeistä – jotka oli joulun jälkeen tarkoitus lahjoittaa köyhien lasten iloksi. Jotkut mielenosoittajat, tai mielenosoittajajoukkoon soluttautuneet provokaattorit, kukapa tietää, nappasivat kelkkoja mukaansa, niitä heiteltiin ja taidettiin jokunen sytyttää tuleenkin. Eri lähteiden mukaan tässä vaurioitui tai tuhoutui 22 tai 23 kelkkaa!

parbeszedszanko.jpg

”Sorosin roskaväki hajottaa paikkoja ja osoittaa mieltään!” – ”Mitä tekemistä jollain 88-vuotiaalla ukolla on mielenosoituksen kanssa?” – ”Se rahoittaa sitä pöhkölaumaa!” – ”Miksi joku bisneskapitalisti maksaisi orjalain kaatamisesta?” – ”KELKKA!”

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että noin yleisesti kovempia otteita ovat käyttäneet mielenosoituksen torjujat kuin itse mielenosoittajat. Reippainta menoa nähtiin valtion yleisradioyhtiön MTVA:n päämajassa, jonne sunnuntaina pieni ryhmä opposition kansanedustajia ”tunkeutui” (kuten monissa oppositioviestimissä on yksityiskohtaisesti selitetty, kansanedustajilla on Unkarin lain mukaan oikeus henkilöllisyytensä todistaen päästä kaikkiin julkisiin rakennuksiin), virallisena tarkoituksenaan saada mielenosoittajien viisi vaatimusta luetuksi valtion uutiskanavilla. MTVA:n talossa vietetyn yön jälkeen vartiointifirman miehet poistivat poliitikot paikalta varsin reippain ottein. Verkossa kiertelee videoita ja kuvia, joissa kansanedustajat Ágnes Vadai (“gyurcsánylaisten” DK) ja Bernadett Szél (ennen LMP, nyt sitoutumaton) suorastaan itku kurkussa kertovat, miten heitä töykittiin ja tuupittiin, kansanedustaja Ákos Hadházy (samoin ennen LMP, nyt sitoutumaton) tarrautuu portaikon kaiteeseen, kun turvamiehet retuuttavat häntä ulos, kansanedustaja László Varju (DK) esittelee vartijoiden otteista olkavarsiinsa saamiaan muhkeita mustelmia ja kertoo tekevänsä rikosilmoituksen.

MTVA:n virallinen versio tapahtuneesta taas on, että mielenosoittajat tunkeutuivat radiotaloon väkivalloin ja tavalla, joka tuotti MTVA:n työntekijöille pelkoa ja sen toiminnoille suurta haittaa. MTVA on tehnyt tästä rikosilmoituksia kokonaista 30:een eri lainkohtaan viitaten. Outoa kyllä, samaan aikaan oppositiopoliitikkojen tempauksesta uutisoidaan aivan päinvastaista strategiaa käyttäen, kertoo 444.hu. Valtion ykkösuutisten kokonainen blokki keskittyi kuvaamaan radiotaloon tunkeutumisen hullunkurisena ja naurettavana yrityksenä. Oppositiopoliitikot näytettiin kieriskelemässä lattialla kuin ”filmaava” jalkapalloilija, portaita ylös yrittävää Ákos Hadházya esittävä video pysäytettiin, että katsojat näkisivät Hadházyn kasvoilla hymynvirneen, poliitikkojen Facebook-seiniltä kaiveltiin esiin ivallisia kommentteja (”koko päivä ollaan naurettu tälle sun videollesi”). Joku oli vielä löytänyt Ágnes Kunhalmin (sosialistipuolue MSZP) menneisyydestä tiedon, että Kunhalmi oli aikoinaan haaveillut näyttelijän urasta, ja tekaissut tästä näppärän meemin: ”No tämähän selittää kaiken!” Uutisblokin lopussa vastaava ankkuri suorastaan pyyhkii silmistään naurunkyyneleitä.

Siis mitä tässä nyt halutaan sanoa? Että oppositiopoliitikot hyökkäsivät radiotaloon uhkaillen ihmisiä ja tuhoten paikkoja, niin että työntekijät olivat aivan kauhuissaan, mutta silti koko hyökkäys oli pelkkää naurettavaa pelleilyä?

On edelleenkin epävarmaa, mitä näistä mielenosoituksista seuraa ja seuraako mitään. Kansa ja varsinkin nuoret ovat entistä avoimemmin turhautuneita tähänastiseen meininkiin, mutta löytyykö ratkaisu nyt yleislakosta, jota jotkut väläyttelevät (valitettavasti unkarilaisten työläisten järjestäytymisaste ja lakkomotivaatio ovat heikonlaiset)? Vai nytkö opposition yhteispeli lopultakin alkaisi sujua, kun ei se tähän mennessä ole onnistunut? Joulunviettoon valmistauduttaessa on ainakin saatu poliittista viihdettä koko rahalla, meemejä ja huumoria, olkoonkin että perin kitkerän ja yhä toivottomamman makuista.

Viime blogahdukseni lopussa kerroin mielenosoitusten yhdeksi tunnukseksi nousseesta O1G-lyhenteestä. Siitä on nyt kehitetty myös tyylikäs pyörylälogo, jonka Facebookista löytyneellä piparisovelluksella toivotan lopuksi lukijoilleni kaikesta huolimatta mukavaa joulua ja parempaa uutta vuotta.

01gpipari.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: