Loppu sukupuolentutkimukselle?

Nyt on pakko vääntäytyä ns. kesäloman vietosta blogisorvin ääreen. Unkarista kuuluu nimittäin taas kerran leukaa loksauttavia uutisia.

Tänään tulleen tiedon mukaan yliopistot on kesken kesähelteiden ja hiljaisimman keskieurooppalaisten kesäloma-ajan komennettu vajaan vuorokauden sisällä lausumaan mielipiteensä inhimillisten voimavarojen ministeriön sekä oikeusministeriön uudesta asetusehdotuksesta. Siihen sisältyy kaksi kohtaa. Toisen tarkoitus on selkiyttää maksullisen ja maksuttoman koulutuksen rajanvetoa, toisen kohdan mukaan sosiaalisen sukupuolen (gender) tutkimuksen alalla ei enää saa käynnistää koulutusohjelmia. Ei saa. Sukupuolentutkimus on tästedes kiellettyä, koska… koska… koska me vihataan sitä. (HVG.hu:n yllä linkitetyn uutisen mukaan asetusluonnoksen genderkieltopykälään ei ollut liitettynä minkäänlaista tausta-aineistoa tai perustelua.)

Gendertutkimuksen kielto koskee kahta yliopistoa: muutenkin lakkauttamisuhan alla (Soros!) ollutta Keski-Euroopan yliopistoa (CEU), jonka on jo jonkin aikaa uumoiltu lähtevän Unkarista (Wienistä on jo hankittu tilat), sekä Budapestin ELTE-yliopistoa, jossa äskettäin käynnistetystä sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmasta sen nostattamine merkillisine öyhötyskommentteineen kirjoitin tässä blogissa puolitoista vuotta sitten. Molemmissa yliopistoissa sukupuolentutkimuksen opetusohjelmat on virallisesti akkreditoitu, ne ovat käyneet läpi kaikki asianmukaiset akateemiset laaduntarkistukset, mutta Unkarin hallitusko nyt kaiken maailman dosenttien piipityksestä perustaisi. Poliittiset päättäjät ovat päättäneet, että kansainvälisesti tunnustettu tutkimusala ei ole tiedettä.

Sukupuolentutkimus (tai ”eliöseuranta”, heh heh) on viime vuosina yhä selvemmin ollut Euroopan oikeistopopulistien tai äärioikeiston, tai miten näitä ”kansallismielisiä” nyt nimittäisikään, suosikkimörköjä. Tytöt ovat tyttöjä ja pojat poikia, se selviää kunkin kohdalla viimeistään housuihin kurkistamalla, mutta nykyään jokin inha vihervassari-kulttuurimarxisti-illuminaatti-liskosalaliitto yrittää häivyttää ja hämärtää tämän ilmeisen tosiasian, siinä määrin, että poikia ei enää saisi sanoa pojiksi ja tyttöjä tytöiksi. Tämän salaliiton kätyreitä ovat homoseksuaalien, trans- ja muunsukupuolisten tai muiden seksuaalisesti poikkeavien iskuryhmät, jotka vastenmielisillä pride-tempauksillaan väkisin tunkevat omaa sukupuolielämäänsä kunnon ihmisten nenän alle (ja sitä paitsi haluavat edistää myös pedofiliaa ja eläimiin sekaantumista). Niiden päämääränä on levittää homosaatiota, tuhota perinteiset heteroperheet ja aidot avioliitot. Perimmäinen, vieläkin inhottavampi tavoite on kunnon valkoisten eurooppalaisten syntyvyyden romahduttaminen ja tyhjenevän, vanhenevan Euroopan täyttäminen maahanmuuttajilla. Muitakin aasinsiltoja löytyy: juuri äsken pääsi Suomessakin julki Puolan valtion kansainvälisen uutistuutin merkillinen väite, jonka mukaan Ruotsin metsäpalojen sammuttaminen tökkii, koska valtion resurssit menevät pelastustoimen perustehtävien sijasta sukupuolikoulutukseen ja maahanmuuttoon.

Ja tätä kaikkea, naisten vieraannuttamista äitiydestä, miesten naisellistamista, nuorten homostuttamista ja perheiden hajottamista, palvelee myös sukupuolentutkimus. Kuten valtiosihteeri Bence Rétvári jo toista vuotta sitten ilmaisi Unkarin hallituksen kannan, “gender” on “marxismi-leninismin tapaan enemmänkin ideologiaa kuin tiedettä”, ja tämmöisen yliopisto-oppiaineen sisältö on vastoin hallituksen arvomaailmaa. (Huomatkaa tyylikäs viittaus kommunismiin! Vaikka Unkarin oppositio miten muistuttaisi, että nykyisen hallituksen tyyli ja toiminta tuo jatkuvasti mieleen Kádárin tai yhä enemmän jopa stalinisminaikaisen diktaattorin Rákosin meiningit, ”kommunisminvastaisuuteen” vetoamalla saadaan ilmeisesti keskeinen kannattajajoukko edelleenkin mobilisoitua.) Tuolloin hallitus vielä tyytyi uhkailemaan, mutta sen jälkeen on koettu Orbánin kolmas vaalivoitto, ja nyt on selvästikin käynnissä uusien asemien lujittaminen: Death Star alkaa olla valmis.

Tekeillä on selvästi jonkinlainen täsmäisku tiedettä ja tieteen instituutioita kohtaan. Unkarin Tiedeakatemia on jo jokin aika sitten joutunut tulilinjalle: sen rahoitus halutaan poliitikkojen käsiin, turhien tiedehöpötysten (kuten, varjelkoon, ”genderin” tai maahanmuuton tutkimuksen) sijasta tukemaan sinikaulustyövoiman tuottajana menestyvää ”työperustaista yhteiskuntaa”. Siksi kansalle on rakennettava kuvaa hyödyttömästä, vahingollisesta ja yhteiskunnalle vaarallisesta ideologiasta, joka naamioituu tieteeksi mutta jonka hallitus on nyt onnistuneesti torpannut, Sorosin ja Eurostoliiton herrojen harmiksi.

Eräällä Facebook-sivulla (jota en tähän hätään heti löydä) näin pessimistisen keskustelunpätkän. Unkarilainen tutkija muistutti, että gendertutkimuksen koulutusohjelmien kieltoa koskeva asetus on vasta esityksen tasolla. Toinen keskustelija huomautti, että tähän asti kaikki tämmöiset esitykset ovat menneet sukkana läpi. Ainoa huomattava poikkeus lienee ollut allekirjoituskampanja, jolla Budapestin olympialaishanke pysäytettiin – mutta onko mitenkään ajateltavissa, että Unkarista kerättäisiin pikapikaa neljännesmiljoona allekirjoitusta yliopistojen sukupuolentutkimuksen koulutusohjelmien tueksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: