Suvaitsevaisuuden puolesta

Tänä ankarana aikana tuntuu hyvältä ajatella, että ainakin jossakin, ainakin jotenkin suvaitsevaisuus ja avoimuus kaikesta huolimatta etenevät. Seksuaalivähemmistöjen tasa-arvon ja yhteiskunnan monivärisyyden puolesta on eri puolilla maailmaa viime päivinä järjestetty Pride-paraateja, ja tänään oli Budapestin Priden vuoro. Vain hieman varhemmin nähtiin pääkaupungin kaduilla toinenkin värikäs paraati, kun kansallisten perinteiden vaalijat juhlivat Pozsonyn (Bratislava) taistelun 1111. vuosipäivää – vuonna 907 Baijerin rajakreivi Liutpold yritti ajaa Pannonian tasangoille äskettäin tunkeutuneet ja sieltä hävitysretkiään tekevät unkarilaiset tiehensä mutta kärsi surkean tappion.

Fantasiapukuiset shamaanit ylittävät suojatietä. Zoltán Baloghin (MTI/MTVA) kuva 444.hu-sivuston artikkelista.

Mutta siis Pride. Unkari periaatteessa tunnustaa homoseksuaalien tasa-arvoiset ihmisoikeudet (homosuhteiden rangaistavuus poistui Unkarin rikoslaista jo 1961, siis eurooppalaisessa vertailussa varsin varhain!), ja vuodesta 2009 lähtien samasukupuoliset parit ovat voineet rekisteröidä suhteensa virallisesti (avioliitto taas on perustuslaissa määritelty miehen ja naisen väliseksi). Silti asenteet ovat – etenkin koulutetun kaupunkiväestön ulkopuolella – varsin nihkeät. Judit Takácsin toimittamassa kirjassa Homofóbia Magyarországon (2011) selostetaan vuonna 2010 tehtyjä tutkimuksia, joiden mukaan 21% unkarilaisista tuomitsi homoseksuaalisuuden ”rikoksena” tai ”syntinä” ja jopa kaksi kolmasosaa suhtautuisi torjuvasti omaisensa tai läheisen ystävänsä homouteen.

Viime vuosina asenteet ovat kenties muuttuneet suvaitsevammiksi varsinkin nuoremmilla sukupolvilla, mutta samaan aikaan poliittinen kehitys on vienyt toiseen suuntaan. Mestaripopulisti Orbán on rakentanut kannatuksensa pelon ja suvaitsemattomuuden varaan, ja vaikka varsinaisen ykkösjättipotin tuottikin pakolaiskriisin ja islamististen terrori-iskujen motivoima muukalaisvihan lietsonta, myös seksuaalivähemmistöjen edustama erilaisuus voidaan poliittisesti hyödyntää pelottavana ”epäunkarilaisuutena”. Kuulen taas mielessäni 80-luvun Unkarissa junamatkalla korviini osuneen keskustelun ja siitä keski-ikäisen miehen painokkaasti artikuloiman repliikin: Magyar ember nem homokos! ‘Unkarilainen mies ei ole homo!’ Viime vuosien ideologinen dynamiikka on myös tuottanut mielenkiintoisen tilanteen, jossa äärimmäisin suvaitsemattomuus on ”ulkoistettu” oikeisto-opposition Jobbikille ja senkin oikealla puolella sijaitseville ryhmille, mutta – kuten taannoin esittelemäni synnytystalkoovideo osoittaa – niidenkin mielenilmaukset suuri yleisö yhdistää usein hallituksen ”perinteisiä perhearvoja tukevaan” politiikkaan.

Seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueita on järjestetty Budapestissa vuodesta 1997 lähtien. Jo pitkään kuvaan ovat kuuluneet myös vastamielenosoitukset ja protestit sekä kiivaat keskustelut: esimerkiksi vuonna 2001 useat oikeisto- ja äärioikeistojärjestöt vaativat poliisiviranomaisia kieltämään Priden, koska sen kulkureitti Sankarten aukion (Hősök tere) kautta, kansakunnan historian ylevimpien ja arvokkaimpien muistomerkkien ohi, koettiin loukkaavaksi. Viime vuosina avainsana Prideä koskevassa julkisessa keskustelussa on ollut kordon, sulkuaita: pitääkö marssijat ”suojella” erottamalla heidät aidalla mahdollisista vastamielenosoittajista. Tänä vuonna aita pitkällisen väittelyn jälkeen jäi osittaiseksi ja melkeinpä symboliseksi.

Vastamielenosoittajia toki nähtiin. Index-uutissivusto julkaisi videon kulkueen reitin varrella asuvasta täti-ihmisestä, joka kaatoi ikkunastaan ämpärillisen vettä (?) marssijoiden niskaan, sekä äärioikeistolaisesta motoristiporukasta, jonka mielestä homot eivät vain halua tuhota kodin, uskonnon ja isänmaan kolminaisuutta vaan myös täyttää Unkarin maahanmuuttajilla. Aasinsilta on tuttu: Unkari on täytettävä unkarilaisilla lapsilla, että maahanmuuttajia ei mahtuisi, ja siksi homoparit, jotka tunnetusti eivät lisäänny (?!), ovat uhka kansakunnan tulevaisuudelle. Ja kuinka ollakaan, tämän porukan nokkamiehenä on juuri tuon yllä mainitun synnytystalkoovideon pääesiintyjän veli, György Budaházy, joka tässä 444.hu-sivuston julkaisemassa Zoltán Tuban kuvassa heiluttelee aidan takaa Pride-marssijoille jumppapatjasta askarreltua mielenilmausta:

undorito.jpeg

”Teidän erilaisuutenne on iljettävää!”

Tänäkin vuonna Budapestin Pride saatiin kuitenkin rauhallisesti päätökseen. Osanottajia oli epämääräisen arvion mukaan ”tuhansia”, ilma kaunis ja tunnelma kuvista päätellen iloinen; jopa kulkuetta ohjaavan poliisiauton rekisterikilvessä oli kirjaimet JOY. Kuvagallerioissa näkyy hyväntuulisia ihmisiä, myös värikkäästi pukeutuneita ja erikoisesti meikattuja ja tällättyjä hahmoja, mutta – kuten jossakin huomautettiin – parhaillaan pyörivien futiskisojen kannattajajoukoissa näkyi hassusti pukeutuneita puolialastomia ja toisiaan halailevia miehiä paljon enemmän kuin Budapestin Pridessä konsanaan.

Valtiovallan virallista edustajaa ei mukana nähty – perhe- ja nuorisoasiain valtiosihteeri Katalin Novák nimenomaisesti kutsuttiin, mutta ei ottanut kutsua vastaan. Sitä vastoin 35 ulkomaan lähetystöt, myös Suomen, antoivat yhteisen julkilausuman, jossa ilmoittivat tukevansa Pridea sekä sen edustamia tasa-arvon, suvaitsevaisuuden ja ihmisoikeuksien arvoja.

Ehkä riemastuttavimmasta Pride-päivän tempauksesta vastasi kuitenkin vitsipuolue ”Kaksihäntäinen koira”. Tämä veto oli itse asiassa vastaus Magyar Idők -lehdessä ilmestyneeseen merkilliseen kirjoitukseen, jonka johdosta Budapestin ooppera ryhtyi peruuttamaan Billy Elliot -musikaalin jäljellä olevia esityksiä – musikaali, jossa kerrotaan balettia rakastavasta kaivosmiehen pojasta, oli Magyar Idők -lehden jutun kirjoittajan mielestä tuhoisaa homopropagandaa, ja teatterin johto ymmärsi tämän arvostelman tulevan korkeammalta taholta. (Tapaus, josta kirjoitin täälläkin, ylitti uutiskynnyksen Suomessa asti.) Nyt siis Koirapuolueen herrat kirjoittivat Facebook-sivullaan:

Kuulimme, että Magyar Idők -lehden työntekijät rakastavat balettia, ja siksi valmistimme heille yllätyksen. (Toimituksen sukupuoli-identiteetin mahdollisten muutosten suhteen pidätämme kaikki oikeudet.)

ketfarku_hattyu.jpg

Ei kai voi muuta kuin taas todeta, että huumori alkaa olla Unkarissa merkittävin oppositiovoima.

2 Responses to Suvaitsevaisuuden puolesta

  1. Ville H. sanoo:

    On toki hienoa että Budapestin poliisi onnistuneesti ja ehkä jossain määrin iloisestikin turvaa Pride-kulkuetta, ja etteivät viranomaiset ilmeisesti enää viime vuosina ole vakavissaan yrittäneet kulkuetta kieltää. Toisaalta, väkisin tulee mieleen kyyninen ajatus, että kyse on osaltaan ulkomaalaisille suunnatusta Budapestin pinkkipesusta, eli halutaan osoittaa kaupungin olevan LGBTQ-turisteillekin turvallinen matkakohde, jotta nämä tulisivat Unkariin ja toisivat maahan rahaa – josta osa väistämättä päätyy Fidesz-oligarkkien taskuihin.

    • Joo, tämmöistä pinkkipesuakin varmaan on mukana. Lisäksi tämäkin toimii ns. kumiluuna eli ihmisten vouhottaessa Priden ympärillä puolesta tai vastaan hallitus voi rauhassa esimerkiksi tuhota Unkarin Tiedeakatemian.
      Ja jos poliisi ja Budapestin kaupungin hallinto antaakin Priden pyöriä, niin nuoriso- ja perheasiain valtiosihteeri Novák samaan aikaan päivittelee, että ilmassa on uhkaavia merkkejä perheinstituution pyhyyden vaarantumisesta ja että pienen vähemmistön oikeuksien puolesta taisteltaessa unohdetaan enemmistön oikeudet…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: