Kohti illiberaalia oikeuslaitosta

Olin taas muutaman kuukauden tauon jälkeen työkeikalla Budapestissa. Keskustaa kohti ajaessa jokin oudoksutti, kunnes tajusin, mikä katukuvasta puuttui: ei näkynyt viime vuosina tutuiksi tulleita sinipohjaisia ”Hallituksen informaatiota” -julisteita, joissa uhitellaan Brysselille, haukutaan Sorosia tai pelotellaan maahanmuuttajilla. Vaalithan ovat ohi ja Unkari ikään kuin vetää henkeä.

Eiväthän nämä teemat tietenkään ole mihinkään kadonneet. Mitä Sorosin häijyihin puuhiin tulee, ulkoministeri Szíjjártó äskettäin hieman kimpaantui Itävallan liittopresidentti Van der Bellenille, joka taannoin siteeraamassani haastattelussakin oli kehdannut epäillä niitä ”paikkansapitäviä huhuja”, että katala Soros tarkoituksellisesti ohjailisi maahanmuuttajavirtoja Eurooppaan. Tehdäkseen asian kerrallaan selväksi Szíjjártó lähetti Van der Bellenille sen oikean alkuperäisen Soros-suunnitelman, jonka Itävallan lehdistökin hieman pirullisesti kommentoiden julkaisi (konservatiivinen Die Presse: “Tämä siis on olevinaan se Soros-suunnitelma!”). Tämä ”suunnitelma” koostui muutamista sitaateista, jotka oli saksittu Sorosin vuonna 2015, pakolaiskriisin kärjistyessä julkaisemasta artikkelista – kyseessä on siis yksityishenkilön yksityisajattelema ehdotelma siitä, miten Euroopan pitäisi pakolaisongelman ratkaisemiseksi menetellä, ei mikään EU:lle virallisesti tarjottu saati EU:n hyväksymä strategiapaperi eikä myöskään mikään salainen sotajuoni. Ja täysin älytöntä on väittää, että sotia, katastrofeja ja köyhyyttä pakenevat ihmiset tulisivat Eurooppaan siksi, että Soros ja hänen rahoittamansa kansalaisjärjestöt tätä kannustavat ja tukevat.

”Migranteilla” pelottelun puolestaan nosti tänään uusiin ulottuvuuksiin Orbánin uuden hallituksen maatalousministeri István Nagy. Esittäytymispuheenvuoronsa yhteydessä Nagy nimittäin otti kantaa myös Itä-Euroopassa tavattuun sikaruttoon. Afrikkalainen sikarutto on viime aikoina levinnyt sekä Romaniaan että Ukrainaan; ihmisille vaaraton mutta sioille kohtalokas tauti tarttuu sekä villi- että kesysikoihin, leviää näiden eritteistä mutta myös saastuneista lihavalmisteista, eikä siihen toistaiseksi tunneta rokotetta tai parannuskeinoa. Oli tietenkin vain ajan kysymys, milloin tauti leviää myös Unkariin, ja huhtikuussa sitten tulikin julkisuuteen tieto, että Hevesin läänissä, Pohjois-Unkarin keskiosassa, on villisianraadosta löydetty sikaruttovirusta. Muutamissa maissa kiellettiin oitis unkarilaisten sianlihatuotteiden maahantuonti, ja oppositiomediat epäilevät Unkarin viranomaisten salailevan tilanteen todellista vakavuutta. Mutta mitäpä sanoikaan ministeri Nagy: ”Sikarutto on saattanut joutua Hevesin lääniin siten, että migrantti tai vierastyöläinen heitti eväsvoileipänsä menemään, villisika löysi sen ja sairastui.” Itse asiassa on hyvinkin mahdollista, että sikaruttovirus on saapunut Unkariin rajantakaisesta saastuneesta lihasta valmistettujen elintarvikkeiden mukana – mutta onko tässäkin todellakin oletettava, että pelissä on ollut ”laittoman maahanmuuttajan” häijy käsi?

Mutta Soros ja siat sikseen, minua järkyttivät tämän päivän uutisannissa eniten arvelut siitä, mitä uusi hallinto tulee ensi töikseen panemaan toimeen, kun kahden kolmasosan parlamenttienemmistö eli lainsäädäntäkoneen häiriötön raksutus on varmistettu. Parhaillaan ystävällismielisessä Varsovassa vieraileva pääministeri Orbán ehti jo julistamaan, että vaalien tärkeimpiä kysymyksiä oli ns. Stop Soros -lakipaketti, joka tullaan säätämään mahdollisimman pian, koska ”unkarilaiset äänestivät sen puolesta”. Lakipaketin tarkasta sisällöstä kuultaneen vielä, mutta tähänastisten arvelujen mukaan siihen sisältyisi Venäjän ns. agenttilain tapaista kansalaisjärjestöjen kurmottamista, niiden ulkomailta saavan tuen erikoisverottamista sekä kansalaisjärjestöaktiivien kiusaamisen mahdollistava liikkumiskieltojärjestely, idegenrendészeti távoltartás.

Ja kun kerran lakeja säätämään ruvettiin, niin ilmeisesti perustuslakiinkin olisi taas tulossa ”parannuksia”. Viime vuonna yritys perustaa uusi hallintoasioiden korkeampi oikeusistuin, jossa vallanpitäjille hankalia kysymyksiä käsiteltäisiin, kaatui perustuslakituomioistuimen päätökseen ja presidentti Áderin vetoon: tämmöisestä säätämiseen olisi tarvittu kahden kolmasosan enemmistö, joka viime vuonna oli juuri ja juuri sulanut käsistä. Nyt tilanne on toinen, ja tuleva oikeusministeri László Trócsányi ehti jo julistamaan, että ”erikoistuomioistuimet” tulevat. Näissä oikeusistuimissa tullaan käsittelemään valtion elinten, esimerkiksi Unkarin valtionpankin, julkisista hankinnoista päättävien viranomaisten tai valtion medianeuvoston toimenpiteiden lainmukaisuutta koskevia kiistoja – siis toisin sanoen yritykset käsitellä ikäviä korruptiojuttuja päätyvät vastedes erikseen tähän tehtävään valittujen tuomarien eteen. Erikoistuomioistuimissa käsiteltäisiin myös kysymykset tietojen tai asiakirjojen salaisiksi julistamisesta – siis: mistä asioista kansalaisilla on oikeus perustuslain mukaan saada tietoa – sekä vaaleista ja niiden toimittamisesta, esimerkiksi mahdollisista vaalivilppiepäilyistä.

Tämän päälle sopiikin katsella 444.hu-sivuston video, jossa ”propagandaministeri” Antal Rogán kommentoi Budapestin hovioikeuden äskettäistä ikävää päätöstä. Ihmisoikeusjärjestö ”Unkarin Helsinki-komitea” (nuoremmalle polvelle muistutukseksi: ”Helsinki” merkitsee etenkin entisen Itä-Euroopan ihmisille yhä Kekkosen isännöimää ETYK-kokousta ja siellä esille nousseita ihmisoikeus- ja sananvapauskysymyksiä) nimittäin voitti oikeusjuttunsa Rogánin ministeriötä vastaan. Oikeus katsoi toteen näytetyksi, että ns. Soros-suunnitelmaa koskevan ”kansallisen konsultaation” viides kysymys sisälsi valheellisia ja Helsinki-komitean mainetta loukkaavia väitteitä. Ministeriö velvoitettiin maksamaan kahden miljoonan forintin vahingonkorvaukset sekä esittämään Helsinki-komitealle julkinen anteeksipyyntö, jonka on oltava näkyvillä hallituksen verkkosivuilla 30 päivän ajan. Rogánia tämä ei pahemmin heilauta:

”Olen eri mieltä oikeuden kanssa tästä päätöksestä. Minusta me olimme oikeassa, ja asia on niin, että Helsinki-komitea todellakin toimii Sorosin rahoilla ja pyrkii edistämään sitä prosessia, että maahanmuuttajia saapuisi Eurooppaan ja Unkariin. (…) [Kansallisessa konsultaatiossa esitetyt väitteet] olivat kaikki oikein ja vastasivat totuutta. (…) Oikeusistuimet Unkarissa tuomitsevat faktakysymyksissäkin usein hyvin omituisella tavalla…”

Kommenttiosastossa nimimerkki Galamb (‘Kyyhkynen’) toteaa tylyn sarkastisesti:

“Ei oikeusistuimien kanssa pidä riidellä, ne pitää lakkauttaa.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: