Kansa on puhunut, se toinenkin puoli

Unkarin parlamenttivaalien ääntenlaskenta on päättynyt ja tulokset vahvistuneet. Vaalimatematiikan ansiosta vajaan puolet äänistä (vajaan kolmasosan kaikista äänioikeutetuista) saanut Fidesz-KDNP-liittouma sai kahden kolmasosan parlamenttienemmistön ja jatkaa vallan kahvassa. Viimeisin vahvistus tuli rajantakaisilta unkarilaisvähemmistöiltä, jotka – toisin kuin Unkarista ulkomaille muuttaneet, jotka viikko sitten seisoivat ennätyspitkissä jonoissa Unkarin ulkomaanedustustojen luona – saavat äänestää kirjeitse. Näistä äänistä 95% näyttää menneen Orbánille ja hänen edustamilleen ”kansallismielisille” arvoille, jotka todellista kansallista sortoa kokeneille unkarilaisvähemmistöille, esimerkiksi Ceauşescun diktatuuria yhä muisteleville Romanian unkarilaisille, merkitsevät symbolisella tasolla hyvin paljon. (Ja käytännön tasolla nämä arvot merkitsevät, että Orbánin hallitus emämaasta käsin toimittaa taloudellista tukea monenlaisille sinänsä hyville ja kauniille asioille, esimerkiksi kahdelle Romaniassa toimivalle unkarilaiselle yliopistolle tai Nagyváradin (Oradea) 1700-luvulla rakennetun upean piispanpalatsin peruskorjaukselle.)

Monet oppositiotahot eivät edelleenkään suostu uskomaan, että vaalitulos olisi saavutettu rehellisellä pelillä. Jonkinlaisia epäselvyyksiä on ilmoiteltu sieltä täältä, ja oppositiopuolueet ovat julkistaneet vaalilautakuntien pöytäkirjoja verkossa ja kutsuneet kansalaisia avuksi tarkistamaan, vastaavatko ne virallisella vaalisivustolla ilmoitettuja tuloksia. Näkyy kuitenkin myös vakuuttavia arveluja, että ääntenlaskennan omituisuudet olisivat johtuneet lähinnä taitamattomuudesta ja tietämättömyydestä.

444.hu-sivusto tutki tarkemmin ääntenlaskentaa Dejtárissa Slovakian rajan pinnassa. Siellä ensimmäisten pöytäkirjojen ja virallisen vaalituloksen välillä on huima ero: oppositiopuolueille annettuja ääniä on mitätöitynyt runsaasti (esimerkiksi Jobbikia äänesti ensimmäisen pöytäkirjan mukaan 126, virallisen vaalitilaston mukaan 84 dejtárilaista, LMP:n aluksi 40 ääntä ovat kadonneet kokonaan). Puolueille annetuista äänistä noin kolmasosa meni hukkaan, mikä kasvatti valtapuolueen ääniosuutta. Tämä taas ilmeisesti johtuu järjestelmän mutkikkuudesta ja vaalitoimitsijoiden virheestä.

Unkarin parlamenttivaaleissahan äänestettiin kahdella lipulla: toisella annettiin ääni valtakunnalliselle puolueiden listalle, toisella oman vaalipiirin ehdokkaalle. Puolueäänisysteemin rinnalla toimii kuitenkin eräänlaisena ”puolueena” myös vähemmistökansallisuuksien kiintiöjärjestelmä: kansallisilla vähemmistöillä on mahdollisuus äänestää parlamenttiin oma edustajansa (tällä kertaa parlamenttiin valittiinkin yksi edustaja Unkarin saksalaisten mandaatilla). Tämän vähemmistökiintiön äänestyslippu olisi pitänyt antaa vähemmistöäänestäjille valtakunnallisen puoluelistan lipun sijasta. Tätä eivät Dejtárissa näköjään kaikki vaalitoimitsijat tajunneet, vaan antoivat 42:lle vähemmistön (Dejtárissa ”vähemmistökiintiöläiset” lienevät lähinnä romaneja) äänestäjälle sekä vähemmistölipun että (vaalipiirin henkilölistalipun asemesta) valtakunnallisen puolueäänestyslipun. Kun sitten selvisi, että puolue- ja vähemmistölistojen uurnassa oli lippuja 764, vaikka äänestäjiä oli käynyt vain 722, asia korjattiin vaalilautakunnassa jälkikäteen vähentämällä kaikilta puolueilta tasapuolisesti tuo ylimääräinen 42.

Dejtárin tapaista tohelointia on ilmeisesti tapahtunut muuallakin. Erityisesti niissä vaalipiireissä, missä mukana on kansallisia vähemmistöjä, huomattavia osia äänistä on mitätöitynyt. Tämä ei kuitenkaan ole tarkoituksellista vaalipetosta vaan taitamattomuutta, väittää 444.hu – vaalilautakunnat tekivät parhaansa mutta eivät olleet tehtäviensä tasalla, ja sähläilyssä olivat mukana sekä hallitus- että oppositiopuolueiden paikalliset edustajat. Toisaalta voi toki väittää, että tämä selitys ei vielä poista kaikkia epäselvyyksiä. Kolmasosassa vaalipiireistä oli ilmeisesti pelkästään hallituspuolueiden edustajista muodostuva vaalilautakunta… Kunnon salaliittoteorioita pyöritellään jo sen ympärillä, mitä vaali-illan tiedotuksessa tapahtui. Ensimmäisten osatulosten julkistamisen jälkeen Fidesz-puolueen edustajat olivat vielä tyyntä ja vaatimatonta, odottivat enemmistöä mutta eivät vielä uskaltaneet toivoa kahta kolmasosaa. Sitten kaatui virallinen tulospalvelin – tai ainakaan tulokset eivät olleet julkisesti tavoitettavissa, ennen kuin lähes kaikki äänet oli laskettu ja Fidesz-KDNP:n murskavoitto yhtäkkiä selvillä.

Oli laskenta sitten epärehellistä tai pelkästään taitamatonta (ja tässä tekisi mieli muistuttaa, että Itävallan presidentinvaalien toinen kierros taannoin uusittiin paljon vähäisempien muotovirheiden takia), selvää on, että vaalijärjestelmä oli alun alkaen vino ja epäreilu. Samoin selvää on, että Unkarissa kuten muuallakin Euroopassa – tai USA:ssa, kuten viime presidentinvaalien yhteydessä nähtiin – yhteiskunta alkaa yhä selvemmin jakautua ja kuplautua.

oevker_325.jpg

Virallisen vaalisivuston kartassa kirjavan pääkaupunkiseudun ulkopuolella Fidesz-puolueen oranssista tunnusväristä erottuvat vain Jobbik-edustajan valinnut Dunaújváros (tummanvihreä läikkä Budapestin lounaispuolella) sekä sosialisminpunainen yliopistokaupunki Szeged etelässä Serbian rajalla. Koulutetut ja nuoremmat, kansainväliseen liikkuvuuteen tottuneet kaupunkilaiset elävät eri todellisuudessa kuin vähemmän koulutetut, muutoksia ja pelottavia muukalaisia (joita oikeasti ei kukaan ole nähnyt) kammoavat, perinteisten arvojensa puolesta huolta kantavat vanhenevien ja köyhtyvien pikkupaikkakuntien ihmiset.

Tätä paljolti mutta ei todellakaan pelkästään pääkaupunkilaista vaalien jälkeistä, epäuskoista ”miten voi koko maa olla näin sekaisin päästään?” -järkytystä purkivat myös ne kenties jopa satatuhatta mielenosoittajaa, jotka eilen illalla täyttivät Budapestin keskustan. Järkytykseen sekoittui hirtehistä huumoria (Sándor Czinkóczin ottamat valokuvat 444.hu-portaalin jutusta):

andorralux.jpeg

”Jos Budapest eroaisi [Unkarista], niin ei ainakaan olisi niin noloa saada turpaansa Andorralta tai Luxemburgilta” [viittaus Unkarin jalkapallomaajoukkueen viimeaikaisiin tappioihin]

fideszkirjaimet.jpeg

[Fidesz-puolueen nimi muodostuu sanoista] Felcsút [Orbánin kotikylä], Putin, stadion, viha, varkaus, Tiborcz [Orbánin korruptioskandaaliin sotkeutunut vävy].

stoporban

”Serverin voi pysäyttää, kansaa ei!” Oikeanpuoleinen kuva on mukaelma hallituksen vaalien alla levittämästä julisteesta, pakolaisvirran tilalle on monistettu Viktor Orbánin kuvia.

lehdistön_kuuluu.jpeg

”Lehdistön kuuluu valvoa vallanpitäjiä, ei nuolla heitä!”

orbanized_crime.jpeg

Hallituksen virallisen selityksen mukaan (näin kerrottiin myös tänään propagandaministeri Antal Rogánin lausuneen) mielenosoitus ”ei ollut yksityisestä aloitteesta syntynyt vaan Soros-verkoston järjestämä ja György Sorosin rahoittama”. Figyelő-lehti on jo ehtinyt oikein julkaisemaan listankin ”Sorosin palkkasotureista” (Viktor Orbán oli jo aiemmin käyttänyt tämmöistä ilmausta – ”Soros-verkostolla on 2000 palkattua työntekijää, me sanoisimme heitä palkkasotureiksi [zsoldosok]”). Mielenosoituspäivän aattona sanasta sanaan samoin otsikoidun ”uutisen” julkaisivat Ádám Matolcsyn (keskuspankin johtajan György Matolcsyn veljenpoika) omistama Origo.hu-sivusto, elokuva- ja kasinomoguli Andy Vajnan keltalehti Bors sekä Orbánin naapurin ja nykyisen ykkösoligarkin Lőrinc Mészárosin paikallislehtiryväs:

origo-soros-rohamosztag

Márton Gulyás [teatterimies, kulttuuri- ja oppositioaktivisti] kutsui koolle Sorosin iskujoukot: He aikovat kylvää tuhoa Budapestissa! He sytyttivät Hampurissa tulipaloja

Vielä messevämpi esimerkki mielenosoituspäivältä:

origo_tüntetesröl.png

Suuren vaalitappion jälkeen Sorosin kannattajat raivoavat ja hävittävät kaupunkia. Umpikuja ja väkivaltaa, aggressiota, vihaa. Opposition murskatappion jälkeen Sorosin väki haluaa katutaisteluja. Poliisi on valmistautunut anarkistien provokaatioon. Dokumentit todistavat: Soros puuttuu useiden maiden sisäisiin asioihin. Lähistön asukkaat pelkäävät väkivaltaisia Soros-mielenosoittajia. Sorosilta voidaan odottaa äärivasemmistolaisen väkivallan aaltoa Budapestissa…

Mitään väkivalta-aaltoa ei nähty. Ihanassa lämpimässä kevätsäässä (”Soros ei ole säästellyt, vaan on järjestänyt vieläpä asianmukaiset ilmatkin!”) mielenosoittajat marssivat hyväntuulisina, veljeillen hymyilevien poliisien kanssa, ja ilmeisesti pahin järjestysrikkomus oli se, että tyhjiä juomatölkkejä oli heitelty paperiroskiksiin. Mutta mitä sitten? Mielenosoitus näytti, että hallituksella on vastassaan suuri ja tällä hetkellä melkein absurdin yksimielinen rintama. Hvg.hu:n mukaan mielenosoituksessa nähtiin kerrassaan surrealistisia kohtauksia: parlamentin portailla seisoivat rinnakkain punkkarit ja Jobbik-paitaiset nuorukaiset, äärioikeiston punavalkoista ns. Árpád-raitaista lippua heiluttavat skinit marssivat yhdessä EU:n tähtilippua kantavien luomulattehipsterien kanssa. Jatkoa mielenosoituksille on luvassa. Monet somessa näkemäni kommentit viittaavat kuitenkin siihen, että tunnelma ei ollut pelkästään onnellinen ja innostunut vaan myös turhautunut: joo joo, puhutaan kauniita asioita hyvää tarkoittavien kansalaisaktivistien kesken, mutta seuraako tästä oikeasti yhtään mitään, ja miten nämä kauniit ajatukset voisi toteuttaa? Mihin päästään epäpoliittisella vastarinnalla, jos poliitikoilta ei kuulu mitään järkevää tai realistista? HVG:n kolumnistin Árpád W. Tótan sanoin ”tuli kytee, mutta lietsojaa ei ole”.

Ehkä masentavimmalta vaikuttaa se, miten nopeasti Unkarin vallanpitäjät ovat palaamassa ns. normaalitilaan. Suorastaan kylmäsi, kun tänä aamuna vilkaisin valtion yleisradioyhtiön uutissivua (hirado.hu). Se näytti tältä:

tuntetes_utan

Pääuutisaiheena eivät olleet Syyrian tapahtumat (niistä on oikealla pieni uutinen: ”Asiantuntijan mukaan Syyrian konfliktista ei tule maailmansotaa”) eikä myöskään edellisenä iltana nähty kaikkien aikojen oppositiomielenosoitus (siitäkin oli pieni uutinen: ”Vaalitulokseen tyytymättömät osoittivat mieltä pääkaupungissa”). Ehei, vaan taas on palattu ns. pääasiaan ja varmimpaan propagandavalttiin. Vasemmanpuoleinen pääuutinen kertoo Wienissä osoitetun mieltä maahanmuuttajien väkivallantekojen johdosta. Otsikolla ”Kandel on kaikkialla” on jo aiemmin järjestetty mielenosoituksia ympäri Saksaa; Kandel on Rheinland-Pfalzin osavaltiossa sijaitseva pieni kaupunki, jossa joulukuussa 15-vuotiaan tytön puukotti hengiltä tämän afganistanilainen ex-poikaystävä. Mielenosoituksia (joiden yhteydessä on nähty myös vastamielenosoituksia) järjestämässä ovat olleet tunnetut äärioikeistopopulistiset AfD-puolueeseen tai Pegida-liikkeeseen liittyvät tahot, joita ilmeisesti oli myös Wienin mielenosoituksen takana. Itävallan vakavat uutismediat, ei vain ”punaiseksi” haukuttu yleisradio ORF vaan myös esimerkiksi lähinnä katolilais-oikeistokonservatiivinen Die Presse, eivät näköjään vielä ole nähneet aiheelliseksi antaa lainkaan palstatilaa Wienin Kandel-mielenosoitukselle. Pikaisella nettihaulla löytämieni äärioikeistolähteiden mukaan mielenosoitus oli ollut onnistunut, paikalla oli parisataa ihmistä. Tottahan Unkarin valtion ykkösuutisten siitä kuuluu raportoida näyttävämmin kuin sadastatuhannesta tyytymättömästä oman pääkaupungin kaduilla.

Niin, tämä ilmeisesti kuuluu Orbánin brändäysstrategiaan. Unkarista on tulossa rasistien ja muukalaisvihaajien mallimaa ja Orbánista niiden sankari, jotka uskovat, että suurin vaara on muslimien maahanmuutto. Tästä joukosta löytyy myös ulkomailta innokasta yleisöä, joka ei tunnu paljon perustavan diktatuurin ilmapiiristä, koulutettujen ja nuorten maastapaosta, koulujen ja terveydenhuollon surkeasta tilasta… Mutta tähän on varmaan palattava vielä myöhemmin. Valitettavasti.

One Response to Kansa on puhunut, se toinenkin puoli

 1. Kimmo Rossinen sanoo:

  Blogisi vuoksi olen vakavasti addiktoitunut seuraamaan Unkarin – ja siinä sivussa myös eräiden muiden valtioiden – huolestuttaviin mittasuhteisiin edennyttä taantumuksellisuutta.

  Ennen kuin jatkan, huomautan, että NYT:n 7.-8.4. ilmestyneessä lehdessä oli Roger Cohenin kirjoittama analyysi: ”How democracy became the enemy”, johon ehdottomasti kannattaa tutustua. Samassa lehdessä oli myös Madeleine Albrightin kirjoitus ”Can we stop fascism, or is it too late?”, joka ansaitsee aplodit sekin.

  Cohenin hyvin avaama ilmiselvyys on se, että Unkari ja Puola ovat ensin olleet 1900-luvun heittopusseja, mutta NL:n ja siten koko itäeurooppalaisen yhteiskuntarakenteen sortumisen jälkeen nämä(kin) valtiot ovat koko ajan tehneet matkaa jonnekin.

  Nyt on tietyllä tavalla tullut jarrutuksen ja mahdollisesti suunnan suuren muutoksen hetki, sillä uusimmat sukupolvet pitävät vapautta ja demokratiaa itsestäänselvyyksinä. Se on ainoa aika ja elämisen malli, jonka he tietävät. Samalla he ovat myös helpommin johdateltavissa suuntaan, johon johtajat heitä haluavat paimentaa. Toisella kädellä ostetaan vanhempaa väkeä kyytiin, sillä ”vahingossa” ajan myötä kehittynyttä epätasa-arvoisuutta on kiva samarialaisena suureen ääneen pienillä almuilla mikrolieventää.

  Tällainen kehitys oli jo hyvää vauhtia käynnissä, kunnes runsas vuosi sitten Orban, Kaczynski ja heidän wannabeensä saivat myöhäisen joululahjan mr. Trumpin valinnan myötä. Asetelma keikahti yhdessä yössä kallelleen siten, että mahdolliset tulevat hylkiöt saivatkin ryhtyä oikein urakalla hyljeksimään. Aitaa rajalle! Immelmannilla immigrantit takaisin itään! Pierua Brysseliin, pissiä Pariisiin, sontaa Saksaan! EU kuolkoon, eläköön vaikkapa IVY!
  ———

  Mutta mutta mutta, olemmeko suomalaisina liian tekopyhiä? Olemmeko täysin immuuneja kehitykselle, joka on ei-toivottavaa?

  Pitäisi määritellä, mihin suuntaan on toivottavaa mennä, ja sehän on hypersubjektiivista. Toisaalta väärillä tai kyseenalaisilla argumenteilla massojen johdatteleminen on tuomittavaa, vaikkakin kovin yleistä.

  Median haltuunotto ja perustuslain virittely omiin tarkoituksiin on mahdollista, kunhan äänestäjämassat saadaan äänestämään juuri tätä!

  Ehkä joskus jatkan, mutta tämä jo nyt riistäytyi kaksijakoiseksi, joten: erinomainen on blogisi!

  Kimmo Rossinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: