Vapaa maa, vapaa yliopisto ja ilmaiset lentoliput

Hyvät lajitoverit, tähän vain pikainen päivitys toipilasvuoteeltani. Seurailen netistä Suomen kuntavaalien tulosten ohella Budapestissa parhaillaan päättyvää (?) mielenosoitusta Central European Universityn puolesta, tai ehkä vapauden ylipäätään. Virallisesti tarkoitus on painostaa presidentti János Áderia olemaan allekirjoittamatta CEU:n toiminnan mahdottomaksi tekevää lainmuutosta, joka pikamenettelyllä juntattiin läpi parlamentista keskiviikkona. Mutta ilmeisesti mielenosoituksessa on kuultu monia muitakin iskulauseita, HVG:n raportin mukaan mm. ”Orbán häivy!”, ”Vankilaan!”, ”Demokratiaa!”, ”Fidesz-mafia!” – sekä vuoden 1956 ja järjestelmänvaihdoksen ajan historiallista patinaa hohtava ”Ryssät kotiin!”

(Putinin karvaisesta kädestä Unkarin reidellä on puhuttu viime viikkoina aina vain enemmän. Tuorein uutinen liittyi parhaillaan pyörivän kansallisen konsultaation verkkosivustoon. Sen lähdekoodiin oli ”unohtunut” kaikkien näkyviin pätkä, joka lähetti kyselyyn vastaajien ilmoittamat henkilötiedot suoraan venäläiselle Yandex-palvelimelle. Tämän tultua julki hallitus riensi ilmoittamaan, että henkilötiedot ovat täysin turvassa ja koodinpätkä on nyttemmin poistettu vain ikävien väärinkäsitysten välttämiseksi…)

Muutaman päivän varoitusajalla kootun mielenosoituksen lähtöpaikkaa jouduttiin jo ennen tätä päivää muuttamaan, kun ennakkoilmoittautuneita kertyi odotettua enemmän, ja lopullinen väkimäärä – varmaan myös kauniin sään ansiosta – ylitti kaikki odotukset. Joukossa marssivat tuttavani postailevat Facebookiin kuvia lähes loputtoman tuntuisesta väkijoukosta, opposition uutisportaaleissa on puhuttu 60.000 tai 80.000 ihmisestä. Tätä kirjoittaessani viimeiset mielenosoittajat ovat vielä parlamenttitalon luona sitkistelemässä, vaikka innokkaimpien yritys tunkeutua mellakkapoliisirivistön läpi sisään (huutojen ”Pitää päästä pissalle!” säestyksellä) ei onnistunut. En sinänsä ihmettele: mukana ollut tuttavani kertoi Facebookissa ehtineensä Budan linnan luota lähteneen joukon häntäpäässä parlamenttitalon luokse vasta virallisen ohjelman juuri päättyessä ja järjestäjien ruvetessa kiittäen hyvästelemään osanottajia. Ketjusilta (Lánchíd) ja Tonavan rantakadut olivat olleet yhtenä ihmismerenä.

mielenosoitusreitti

No, tästä ehkä vaivautuvat meikäläisetkin mediat huomenna vaali- ja terrori-isku-uutisten lomassa kertomaan, mikäli jokin englanninkielinen uutislähde siitä riittävän selkeästi raportoi… Mutta tähän pikapäivitykseen halusin vain tuupata uutis-uutisen, joka sai leukani loksahtamaan.

Nimittäin: 444.hu-sivuston mielenosoitusuutisen kommenteissa joku kertoi 888.hu-sivustolla kerrottavan ihan uskomattomia. (Tämä 444.hu on siis räväkkä ja nuorekas kriittinen uutisportaali, nimi tulee siitä, että unkarilaisessa näppäimistössä huutomerkki on nelosen kohdalla. 888.hu puolestaan tarkoittaa olla hallituksen samantyylinen vastaisku. Sitä pyörittää valtiotieteilijä, hallitusta lähellä olevan Századvég-ajatuspajan johtaja Gábor G. Fodor, ja se kuuluu Viktor Orbánin ikioman mediamogulin, tässäkin blogissa esillä olleen Árpád Habonyn mediayritysimperiumiin.) En tuumannut uskoa, ja lähdin tarkistamaan. Ja totta se oli, näin siellä kirjoitetaan:

888

Soros järjesti kaiken, mutta mielenosoittajia ei tullut (…) Vaikka kaikki vasemmistoliberaalisivustot kertoivat, miten runsaasti väkeä on sunnuntaisessa mielenosoituksessa Soros-yliopiston puolesta, järjestäjät olivat odottaneet paljon suurempaa joukkoa. Ripost-lehden mukaan satoja aktivisteja oli hankkimassa väkeä koolle. Lehden mukaan sympatisantteja kerättiin paikalle busseilla. Niissä itäisen Keski-Euroopan suurissa kaupungeissa, joissa Sorosin järjestöt ovat läsnä, jaettiin jopa ilmaisia lentolippuja, että paikalle tulisi mahdollisimman paljon väkeä (…)

Uskomatonta, mutta näin pohjoiskorealaisella tasolla mennään. Kohta voidaan varmaan odotella Unkarin hallitusta lähellä olevista viestimistä uutisjuttuja siitä, miten Viktor Orbán lähti golfaamaan ja löi 11 hole-in-onea.

3 Responses to Vapaa maa, vapaa yliopisto ja ilmaiset lentoliput

  1. Miten Orb anin ja hänen hallintonsa on mahdollista käyttäytyä noin typerän lapsellisesti?

    • Luin tässä taannoin poliittisen analyysin, jossa väitettiin, että Orbán on nyt päässyt siihen illiberaaliin valtioon, jota tavoitteli, mutta ei tietenkään tiedä, miten tästä eteenpäin (eli miten luotaisiin oikeaa hyvinvointia ja turvallisuutta). Siksi hätäily ja huitominen.

  2. Aina se tapahtuu niin, että mitä enemmän valtaa, sitä herkemmäksi nahka arvostelulle tulee ja sitä suuremmiksi käyvät valheet. Eihän se olisi tarpeen, kun kukaan ei valtaa horjuta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: