Yliopisto- ja naisasiaa

Kävi sitten niin kuin pelättiin. Unkarin uusi ”lex CEU”, joka tekee Central European Universityn toiminnan Unkarissa käytännössä mahdottomaksi, ajettiin nopeutetulla menettelyllä läpi parlamentista. Unkarin paras eliittiyliopisto on tuhottava, oli syynä sitten pelkkä järjetön viha miljardööri-vaikuttaja George/György Sorosia ja hänen Avoin yhteiskunta -säätiötään kohtaan tai isoveli Putinin painostus, kuten jotkut ovat epäilleet. (CEU, joka perustettiin tukemaan Itä-Euroopan nuoria demokratioita järjestelmänvaihdoksen jälkeen, on kouluttanut huomattavan paljon nuorta älymystöä entisiin Neuvostoliiton satelliittimaihin. Venäjän nykyisiä vallanpitäjiä ei välttämättä miellytä se, että amerikkalainen yliopisto työntää amerikkalaisten opetussuunnitelmien mukaan pätevöityneitä asiantuntijoita Venäjän lähialueiden politiikan ja hallinnon johtopaikoille.) Putinin pojat ovat itse asiassa samaan tapaan olleet jo joulukuusta saakka sulkemassa Pietarin Eurooppalaista yliopistoa, ilmeisesti hyvin samantapaisista syistä.

Eilisessä äänestyksessä 199 edustajasta 161 äänesti lain puolesta: vastaan äänestivät sosialistipuolue MSZP, vihreä LMP sekä seitsemän riippumatonta edustajaa, äänestämättä jättivät äärioikeisto-opposition Jobbik sekä sosialisteista lohjennut, entisen pääministerin Ferenc Gyurcsányn johtama Demokraattinen Koalitio. Protestit jatkuvat, vaikka kukaan ei tiedä, mitä hyötyä niistä voisi olla.

On ollut yrityksiä sulkea Budapestin Tonavaa ylittävät sillat liikenteeltä, ja Budapestin Tekniikan ja taloustieteiden yliopiston (BME) sosiologian ja viestintätieteen laitoksen opettaja Tibor Bárány on uhannut ryhtyä lakkoon CEU:n puolesta, mikäli saa rinnalleen vähintään 200 kollegaa. Jossain ilmeisesti kerätään myös allekirjoituksia presidentti János Áderille kohdistettuun vetoomukseen: Áder voisi ainakin viivyttää lain hyväksymistä jättämällä sen allekirjoittamatta. Suurempia toiveita ei tämän suhteen tunnu kukaan elättelevän. Presidentti Áderille on kirjoittanut henkilökohtaisen vetoomuksen myös maailmankuulu verkostotutkija Albert László Barabási, mutta Áderin puoluelojaalisuutta pidetään yleisesti järkkymättömänä.

Taas kerran siis Unkarissa ja Euroopassa pyöritellään päitä: koko ajan tapahtuu aina vain mahdottomampia ja törkeämpiä asioita, eikä kukaan tunnu pystyvän pysäyttämään tapahtumien kulkua. Kukaan ei edes tunnu välittävän siitä, että Unkarin vallanpitäjät itse sotkeutuvat omiin sanoihinsa: inhimillisten voimavarojen ministeri Zoltán Balog onnistui samassa radiopuheenvuorossaan sekä kiistämään, että laki kohdistuisi nimenomaan CEU:ta vastaan (eihän toki, tässä on yleisestä yliopistojen sääntelystä kysymys), että selittämään, miksi nimenomaan CEU on hyökkäyksen kohteena (siellä koulutetaan ”Sorosin sotilaita”). Ei edes Yhdysvaltain ulkoministeriö, joka harvinaisen painokkaasti ilmaisi vastalauseensa lex CEU:n johdosta, ole saanut työnnetyksi kapulaa Unkarin lainsäädäntökoneen rattaisiin.

CEU siis saattaa joutua sulkemaan ovensa Unkarissa. Monet Euroopan kaupungit, ainakin Liettuan Vilnius, Puolan Słupsk ja tietenkin Wien ovat jo ilmoittaneet mielellään tarjoavansa kansainväliselle eliittiyliopistolle uuden kodin. Ilmeisestikään tässä jutussa häviäjänä ei ole CEU eikä Soros vaan Unkari, jolle yliopiston lähtö merkitsisi uutta aivovuodon aaltoa.

Asiassa on sekin mielenkiintoinen puoli, että samaan aikaan lex CEU:n kanssa Unkari on säätämässä myös Venäjän ”agenttilain” mallin mukaista lakia, jolla ulkomailta tukea saavat kansalaisjärjestöt velvoitettaisiin rekisteröitymään ja raportoimaan toiminnastaan. 444.hu-sivuston mukaan laki on tulossa huonoimpaan mahdolliseen aikaan, juuri kun NATO on tehostamassa Itä-Euroopan liittolaismaissaan Venäjän tiedotustoiminnan ja tiedustelun vastaisia toimia. Sitä paitsi tämä laki, toisin kuin yliopistolainsäädäntö, jonka aina voi selittää olevan kunkin maan yksityinen sisäinen asia, liittyy kansainvälisillä sopimuksilla säädeltyihin asioihin. Jos tämä laki säädetään, ”tätä tarinaa ei enää millään lastalla raaputeta pois maailman lehdistön uutissivuilta, jotka jo nyt lukevat Orbánin äärioikeistolaisiin”, ja näin Unkari päätyy kansainvälisen yleisön silmissä lopullisesti Venäjän ja Valko-Venäjän rinnalle, kirjoittaa 444.hu.

Yksi mielenkiintoinen tapahtumien haara vielä kannattaa tässä mainita. Olen jo ennenkin täällä kirjoittanut Viktor Orbánin suhtautumisesta naisiin julkisessa päätöksenteossa: parin vuoden takaisessa puheessaan hän teki varsin selväksi, että politiikka on hänen mielestään vahvimmillekin naisille liian kovaa peliä (mikä toki on sääli, koska naisilla on tietenkin aivan erilainen näkökulma asioihin kuin miehillä…). Orbánin hallituksessa ei istukaan yhtään naista, mutta joihinkin tärkeisiin tehtäviin naisia on silti kelpuutettu. Pari vuotta sitten valtiosihteeri Gergely Prőhle kehui, että tuolloin vastanimitetyt USA:n Unkarin-lähettiläs Colleen Bell ja Unkarin USA:n-lähettiläs Réka Szemerkényi, molemmat neljän lapsen äitejä (tämä nimenomaan piti mainita), voisivat viedä näiden kahden maan välisen kommunikaation käytännöllisemmälle, reaaliselle tasolle.

Nyt sitten Szemerkényi on komennettu kotiin. Potkujen syynä on väittämän mukaan se, että Szemerkényi ei onnistunut diplomaattisten kanaviensa avulla välittämään Yhdysvaltain hallitukselle ”oikeaa” näkemystä lex CEU:sta eikä tekemään selväksi, että kyse ei suinkaan ole diskriminaatiosta vaan täysin lain puitteissa mennään… Pääministeri Orbán ei halunnut selitellä päätöstä sen kummemmin vaan vastasi parlamentin käytävällä kyselevälle toimittajalle: Nőügyekkel nem foglalkozom. ‘En puutu naisjuttuihin.’

Naisjuttuihin. Siis: suurlähettilään erottaminen virastaan maailman mahtavimman suurvallan pääkaupungissa on ”naisjuttu”, jos kyseinen suurlähettiläs sattuu olemaan nainen. (Ja tietenkin hänen paikalleen ollaan nimittämässä miestä, jolla on peräti parin vuoden kokemus ulkoministeriön palveluksessa.) Oppositiomediat ja some ovatkin jo muutaman tunnin ajan lainehtineet erilaisia raivon ja närkästyksen purkauksia. Tunnot tiivistää esimerkiksi 444.hu-sivustolla Zsolt Sarkadi: Tästä päivästä lähtien Fidesz-KDNP:n virallinen ideologia on moukkamaisuus (tahóság):

Vuonna 2017 olemme päässeet niin pitkälle, että parlamentissa nykyään rellestävien poliitikkojen rinnalla jopa József Torgyán [äskettäin edesmennyt entisen pientalonpoikien puolueen johtaja] vaikuttaisi monokkelisilmäiseltä herrasmieheltä. Sillä Unkarin 27 viime vuodesta voi sanoa paljon pahaa, mutta silti on aivan varmaa, että minä hyvänsä 27 viime vuoden päivänä parlamentissa oli koolla enemmän sivistystä kuin nyt. Toki hallitukset ja kansanedustajat jo ennen vuotta 2010 veivät julkista omaisuutta suunnilleen kottikärrykaupalla kotiinsa, mutta jotenkin he silti pystyivät tekemään sen niin, etteivät samalla käyneet hakkuineen Unkarin sivistyneen tasavallan joka ainoan tukipylvään kimppuun.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: