Niin kansa vastaa kuin siltä kysytään?

Unkarin yliopistomaailmaa ravistelevan CEU-jupakan keskellä on samaan aikaan käynnistynyt myös uusi nemzeti konzultáció, kansallinen konsultaatio. Ei kansanäänestys, koska sellaisethan on todettu hankaliksi: joko ei saada riittävää äänestysprosenttia, jolloin on vain vakuuteltava, että tulos on ”poliittisesti pätevä” vaikka juridisesti ei olisikaan (näinhän kävi viimeksi), tai sitten tulos saattaisi jotenkin sitoa tai velvoittaa. Vaan kysely: kansalaiset saavat postitse kyselykaavakkeen, johon saa panna rasteja ruutuun. Kyselyn otsikkona on ”Pysäytetään Brysseli!”, kysymyksiä on tällä kertaa vain kuusi ja vastausvaihtoehtoja aikaisemman ”joo – aika lailla joo – ei” -tekniikan sijasta vain kaksi. Periaate on kuitenkin sama: ensin kerrotaan lievästi sanoen johdattelevin sanoin, mikä hallituksen mielestä on asianlaita, ja sitten esitetään kysymys sillä tavalla muotoillen, että vaihtoehdoista vain toinen vaikuttaa edes jollakin tapaa kohtuulliselta ja moraalisesti mahdolliselta. Kas näin (kuvan perjantaina kansalaisten postiluukkuihin tömähtäneestä kaavakkeesta julkaisi Index-uutisportaali):

nemzetikonzultacio2017

Järjestyksessä siis:

1 Brysseli on ottamassa vaarallisen askelen. Se haluaa pakottaa meidät poistamaan rezsicsökkentésin [kuluttajien energia- ja kunnallistekniikkalaskujen alentaminen hallituksen mahtikäskyllä]. Mitä mielestänne Unkarin pitäisi tehdä?
a. Puolustetaan rezsicsökkentésiä. Pidetään kiinni siitä, että Unkarin energiahinnat päätetään Unkarissa.
b. Hyväksytään Brysselin suunnitelma ja annetaan suuryritysten määrätä energian hinnat.

Tästä on Unkarin oppositiomedioissa kirjoitettu koko rezsicsökkentés-kampanjan ajan. Hallitus on energiapolitiikallaan pyrkinyt (ja paljolti onnistunutkin) ajamaan kansainväliset yritykset maasta ja siirtämään sähkö- ja kaasukaupan kotimaisten olig…, tuota, yrittäjien käsiin, myös laadun ja turvallisuuden kustannuksella. Mukana tässä pelissä on tietenkin myös Venäjältä tilattu Paksin ydinvoimalan laajennus. Itse asiassa energian markkinahinnat olisivat muutenkin menossa alaspäin, ja Brysselin energiaunionisuunnitelmissa pyritään hintojen laskemiseen – mutta ei mahtikäskyllä vaan säästeliäämpää ja ympäristöystävällisempää infrastruktuuria kehittämällä ja luomalla keinoja, joilla huono-osaisten energiansaantia voidaan tukea. Siis: Brysseli ei ole pakottamassa Unkaria mihinkään tällaiseen, eivätkä vaihtoehdot ole nämä.

2. Viime aikoina Euroopassa on jatkuvasti tapahtunut terrori-iskuja. Tästä huolimatta Brysseli haluaa pakottaa Unkarin päästämään maahan laittomia maahanmuuttajia. Mitä mielestänne Unkarin pitäisi tehdä?
a. Unkarilaisten ihmisten [hallitus ei näköjään mielellään käytä sanaa ‘kansa’, nép, ilmeisesti sosialististen mielleyhtymien takia] turvallisuuden nimissä laittomat maahanmuuttajat on otettava valvontaan, kunnes viranomaiset ovat päättäneet heidän asiassaan.
b. Päästetään laittomat maahanmuuttajat vapaasti liikkumaan Unkarissa.

No tästähän on kirjoitettu monesti meilläkin ja muuallakin. Viimeaikaisten islamististen terrori-iskujen tekijät eivät ole olleet tämänhetkisen pakolaiskriisin tuomia turvapaikanhakijoita, vaikka rasistipopulistipuolueet kautta Euroopan mielellään näin väittävät. Turvapaikan hakeminen on myös kansainvälisillä sopimuksilla ja laeilla taattu ihmisoikeus, eli turvapaikkaa hakemaan tullut ihminen ei ole ”laiton”. ”Valvontaan asettaminen” voi tarkoittaa monta muutakin asiaa kuin se konttileiritys, jota Unkarin viranomaiset sillä ymmärtävät, eli vaihtoehtona ei suinkaan ole vain joko piikkilankojen taakse sulkeminen tai muukalaisten päästäminen elämään kuin pellossa. Erityisen vastenmielistä on pakolaisten (sanaa menekült, pakolainen, ei tietenkään käytetä) nimittäminen johdonmukaisesti ”maahanmuuttajiksi” (bevándorló), ikään kuin nämä ihmiset olisivat haluamassa Unkariin asumaan (useimmat jatkaisivat heti matkaa johonkin toiseen EU-maahan), tai ”migranteiksi” (migráns), jonka merkitystä moni vähemmän koulutettu unkarilainen ei edes ymmärrä, joten sana on onnistuttu propagandalla jo hienosti demonisoimaan.

3. Tähän mennessä on selvinnyt, että Unkariin yrittäviä laittomia maahanmuuttajia ihmissalakuljettajien ohella myös tietyt kansainväliset järjestöt kannustavat laittomaan toimintaan. Mitä mielestänne Unkarin pitäisi tehdä?
a. Laitonta maahanmuuttoa avustavasta toiminnasta – kuten ihmissalakuljetus sekä laittoman maahanmuuton tekeminen suositummaksi kansan keskuudessa – on rangaistava.
b. Hyväksytään sellaisten kansainvälisten järjestöjen olemassaolo, jotka ilman seurauksia saavat yllyttää rikkomaan Unkarin lakeja.

Ihmisoikeusjärjestöt, jotka puolustavat pakolaisia ja näiden ihmisoikeuksia, ovat siis samanlaisia rikollisia kuin ihmissalakuljettajat ja Unkarin lakia vastaan? Sitä paitsi, huomasivathan kaikki, että kysymys on kansainvälisistä järjestöistä, György Sorosin kätyreistä (juutalaisista, vapaamuurareista, illuminaateista, reptiliaaneista…) ynnä muista maailmanlaajuisen Unkari-vastaisen salaliiton pahiksista? Ja aina paranee:

4. Yhä useampia ulkomailta käsin tuettuja järjestöjä toimii Unkarissa päämääränään puuttua maamme sisäisiin asioihin läpinäkymättömällä tavalla. Niiden toiminta voi vaarantaa itsenäisyytemme. [Ja vielä kysytään:] Mitä mielestänne Unkarin pitäisi tehdä?
a. Velvoitetaan ne rekisteröitymään ja ilmoittamaan, minkä maan tai järjestön toimeksiannosta ja millaisin päämäärin ne toimivat.
b. Annetaan niiden jatkossakin valvomatta kehitellä riskialtista toimintaansa.

Siis Putinin malliin ”agenttilaki” voimaan. Kansainväliset ihmisoikeus-, korruptionvastustus-, sananvapaus- tai ympäristönsuojelujärjestöt nimittäin vaarantavat Unkarin itsenäisyyden…

5. Unkarissa on viime vuosina menestyksekkäästi luotu uusia työpaikkoja, koska olemme kulkeneet omaa tietämme. Brysseli kuitenkin hyökkää työpaikkoja luovia toimiamme vastaan. Mitä mielestänne Unkarin pitäisi tehdä?
a. Unkarin talouden tulevaisuudesta on vastakin päätettävä meidän, unkarilaisten.
b. Brysseli päättäköön, mitä taloudessa on tehtävä.

Tämä kysymys on jo saattanut EU-asiantuntijat täydellisen hämmennyksen valtaan. Kukaan ei tunnu edes ymmärtävän, mistä ihmeen hyökkäyksestä tässä on kysymys ja mitä Brysseli nyt on pyrkinyt sanelemaan. Yhtä outo on viimeinen kysymys: mistään tällaisesta hyökkäyksestä tai veropoliittisesta sanelutoimenpiteestä ei vielä ole mitään tietoa.

6. Unkari on sitoutunut alentamaan veroja. Nyt Brysseli on tämänkin johdosta hyökkäämässä isänmaamme kimppuun. Mitä mielestänne Unkarin pitäisi tehdä?
a. Pidetään kiinni siitä, että veronalennuksista voimme päättää me, unkarilaiset.
b. Tyydytään siihen, että Brysseli sanelee verotuksen määrän.

Kaiken kaikkiaanhan tämä on täysi-ikäisten ja täysijärkisten lukijoiden älykkyyden halveksimista. Alun alkaenkin nämä kysymykset ja vastausvaihtoehdot ovat kuin siitä vanhasta vitsistä, jossa poliitikkoa revolverihaastatellaan: ”Joko olette lakannut hakkaamasta vaimoanne? Älkää venkuroiko, vastatkaa kyllä tai ei!” Jotenkin tuota kyselykaavaketta lukiessa on myös aivan näkevinään, miten tekstin laatija lopullisesti menettää moponsa hallinnan ja kysymykset, jotka lähtivät liikkeelle kansalaisten todellisista (joskin vääristellyistä ja väärinkäytetyistä) huolenaiheista, irtoavat todellisuudesta tykkänään.

Mutta siis: Brysseli haloo! Miten kauan EU aikoo katsella jäsenmaansa yksinvaltaisen hallituspuolueen yhä järjettömämmäksi käyvää kekkalointia ja ”vapaustaistelua Brysseliä vastaan” samalla kun samainen jäsenmaa on ainakin viime aikoihin saakka ollut EU:n nettohyötyjiä? No selväähän on, että oikeasti tällä kampanjalla ei ole Brysselin tai EU:n kanssa mitään tekemistä, vaan kyse on Unkarin sisäpolitiikasta, vastustajien vaientamisesta tekemällä heistä vihollisen kätyreitä ja isänmaanpettureita ja kansan pelottelemisesta kuuliaisiksi. Tähän ei riitä edes rasismilla ratsastaminen ja terrorismilla uhkailu, vaan näköjään yhä tarvitaan viholliskuvaksi myös pahaa kasvotonta Eurostoliittoa.

One Response to Niin kansa vastaa kuin siltä kysytään?

 1. Riikka sanoo:

  Hei Johanna,

  Halusin vain lähettää suurimmat kiitokseni tämän blogin kirjoittamisesta. Olen kolmatta vuotta Unkarissa asuva suomalainen, ja vaikka voinkin kehaista olevani varsin perillä Orbánistanin pyörteistä vajaavaisella unkarin kielen osaamisellani, onpa kyllä loistavaa, että viitsit koota poliittisten tapahtumien taustat ja liitännäistapahtumat yhteen.

  Kiitos sinun ja blogisi, monet vanhemmatkin tapahtumat ovat asettuneet mielessäni kontekstiinsa. Tulen lukemaan jokaisen kirjoituksesi vastakin.

  Kiitos,
  Riikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: