Liberaaleja taiteita ja jurismia: CEU-jupakka jatkuu

(Liberal arts and legalese: the CEU affair continues)

Budapestin Central European Universityn, kansan suussa ”Soros-yliopistona” tunnetun kansainvälisen eliitti-instituution ympärillä jatkuu kohina. Kuten viimeksi kirjoitin, Unkari on tuhoamassa CEU:n toimintaedellytykset erityisen lainmuutoksen avulla, jonka motiiveja ei ihmeemmin vaivauduta peittelemään: kyseessä on hyökkäys György Sorosin säätiötä ja sen avoimen yhteiskunnan rakentamista tukevia toimintoja vastaan.

Kansainvälinen solidaarisuuskampanja on jo käynnissä, on Facebook-sivua ja adressia, ja useat yliopistolaitokset ynnä muut, Unkarin Tiedeakatemiaa myöten, ovat julistaneet seisovansa CEU:n rinnalla. Yhdysvaltain ulkoministeriökin on julkisesti ilmaissut huolensa. Vain opiskelijaedustajistojen kansallinen kattojärjestö HÖOK ei toistaiseksi asetu CEU:n tueksi vaan päinvastoin lausunnoi johtajansa Tibor Gulyásin suulla jotain sekavaa siitä, että hallituksen toimet ovat aiheellisia, koska ulkomaisten yliopistojen toiminnan säätelyä ja rahoitusta pitää nyt selvittää. (Kuten asiasta uutisoinut HVG muistuttaa, Gulyás on aiemmin toiminut EU-varoilla pyöritetyn Új Nemzedék (Uusi sukupolvi) -tutkimuskeskuksen palveluksessa, joka oli taannoin otsikoissa hävitettyään kyseisten EU-varojen käyttöä koskevat kuitit, virallisen selityksen mukaan ne olivat toimiston vesivahingossa kastuneet pilalle. Asian poliisitutkinta on, yllätys, lopetettu.)

Kaiken muun kohun seassa myös käännöskukkasten poimijoilla on ollut riemun hetkensä. Nimittäin pääministerin kansliaministeri János Lázár ilmoitti eilisessä hallituksen tiedotustilaisuudessa, että nyt on näköjään käynnissä jonkinlainen hysterian nostatus. Kysymyshän on kuulkaas vain siitä, että tutkitaan, noudattavatko ulkomaiset oppilaitokset sääntöjä ja Unkarin lakia, ei todellakaan mistään ideologisesta vainosta. Nimittäin: lukuisista ulkomaalaisista ja kansainvälisistä oppilaitoksista vain ”itseään liberaaliksi nimittävä” McDaniel College täyttää vaatimukset eikä anna aihetta mihinkään vastatoimiin. Näin Lázár, Index-uutissivuston mukaan:

“Luulenpa, että jos hallituksella olisi ongelmia kenen hyvänsä suhteen, niin se ei antaisi symbolisen liberaalin yliopiston toimia rauhassa.”

Jiihaa! ”Liberaali” toki on Unkarin nykyisten vallanpitäjien kielessä melkeinpä samanlainen yleishaukkumasana kuin ”fasisti” Neuvostoliitossa tai nyky-Venäjälläkin. Mutta McDaniel College on ”liberaali” vain siinä mielessä, että sen oppiainekokonaisuuksien joukosta löytyy ”liberal arts”. Mikä puolestaan ei millään tavalla liity poliittiseen liberalismiin, mitä sillä sitten milloinkin tarkoitetaankaan. Artes liberales on antiikin ajoista saakka tarkoittanut niitä vapaan kansalaisen tarvitsemia taitoja, jotka eivät suoranaisesti liity minkään ammatin harjoittamiseen: kieliä, puhetaitoa ynnä muuta yleissivistävää. Nykyään englanninkielisessä maailmassa liberal arts kattaa erilaisia yhdistelmiä humanistis-yhteiskuntatieteellisistä ja joskus luonnontieteellisistäkin opinnoista. Vaan mistäpä János Lázár tämän tietäisi. Käännöskukkasharrastajien Facebook-ryhmässä joku koiranleuka jo arvelee, että seuraavaksi Unkarin hallitus ottaa tähtäimeen kirjakauppaketju Librin tai Libero-vaipat, ellei peräti hyökkää Liberiaan.

Lainmuutosesityksen piti tulla käsittelyyn ensi keskiviikkona, mutta 444.hu-sivusto kertoo kuulleensa ministeriötä lähellä olevista lähteistä, että asia otetaan poikkeusmenettelyllä esille jo maanantaina. Fidesz-puolueen parlamenttienemmistön ansiosta homma näyttäisi sitten olevan silkkaa pässinlihaa, ellei ihmettä tapahdu ja presidentti János Áder, tähän mennessä Fidesz-puolueen uskollinen soturi, jostain oudosta syystä jätä lakia allekirjoittamatta.

Ja koska tänään on perjantai, jolloin pääministeri Orbán antaa perinteisen ns. radiohaastattelun, kansa on myös saanut kuulla, miksi “lex CEU” on nyt niin tärkeä. Näin raportoi Unkarin radion ykköskanavan ohjelmasta sen verkkosivu (jolta myös koko lähetys on niiden kuunneltavissa, jotka eivät saa ihottumaa Orbánin piukeankoleasta äänestä):

Unkari on semmoinen maa, joka tukee tiedettä mutta ei siedä petkutusta, korosti Viktor Orbán Keski-Euroopan yliopiston (CEU) yhteydessä. Petos on petos, kuka sen sitten tekeekin. Nyt on tehty tutkimus ja todettu, että useat yliopistot toimivat sääntöjen vastaisesti, niiden joukossa myös György Sorosin [!] yliopisto, pääministeri lausui.

Unkarissa toimiva unkarilainen yliopisto antaa diplomin, sitä vastoin on yksi yliopisto, joka antaa kaksi: semmoisen, joka pätee Unkarissa, ja semmoisen, joka pätee Amerikassa. Tämä ei ole reilua muita Unkarin yliopistoja kohtaan, Viktor Orbán kuvaili tutkimuksen taustaa.

Kysymykseen, tuleeko Keski-Euroopan yliopisto toimimaan myös tulevaisuudessa, Viktor Orbán vastasi: tämä riippuu Amerikan ja Unkarin hallitusten välisistä neuvotteluista ja sopimuksista.

Että sillä lailla. Aika monissa tästä näkemissäni kommenteissa toistuu kauhistunut toteamus, että Viktor Orbán näyttää etääntyvän reaalimaailmasta omaan todellisuuteensa pelottavaa vauhtia. Sanaa ”petos” on toisteltu sekä Origo-sivuston uutisessa muutama päivä sitten, kun koko tämä mellakka käynnistyi, että sittemmin useampien hallituksen puhetorvien suulla. Mutta silti tuntuu vaikealta näin tavallisen yliopistoihmisen tajuta, mikä ihme tässä on petosta tai petkutusta (csalás). Yliopistot pyörittävät tutkinto-ohjelmia ja antavat niistä opiskelijoilleen todistuksia ja diplomeja. ”Petkutusta” tässä voi olla ymmärtääkseni vain se, että opetus ei olisikaan pätevää, alan vaatimuksia vastaavaa ja asianmukaisen laadukasta. Ja tämän ratkaisevat kansalliset ja kansainväliset akkreditointielimet, kunkin alan yleisten ammatillisten ja eettisten kriteerien mukaan. Jos yliopisto haluaa jakaa diplomeja Yhdysvalloissa, Unkarissa tai Indonesiassa, sen opetuksen on vastattava Yhdysvaltain, Unkarin tai Indonesian virallisen akkreditaatioelimen kriteerejä ja laatuvaatimuksia. (CEU on hakenut ohjelmilleen akkreditaatiot sekä Yhdysvalloissa että Unkarissa.) Asiantuntijat puhuvat, poliitikot eivät sisältökysymyksiin puutu. Näin yksinkertaista sen luulisi olevan.

Mutta tuossa tämän perjantaiaamun puheessa oli muutakin jännittävää, jota samoin on Unkarin oppositiomediassa jo järkyttynein äänenpainoin ruodittu. Nimittäin: Orbánin mielestä Strasbourgin tuomioistuin, siis Euroopan ihmisoikeustuomioistuin pitäisi ”reformoida”. Se nimittäin nykyisellään mahdollistaa ”maahanmuuttobisneksen” pyörittämisen. Esimerkkinä tästä Orbán mainitsi äskettäisen kahden bangladeshiläisen turvapaikanhakijan tapauksen. Strasbourgin tuomioistuin oli päättänyt, että Unkari oli menetellyt väärin pidättäessään miehet, ja tuominnut Unkarin maksamaan mm. miesten asiaa ajaneelle järjestölle oikeudenkäyntikulut. Tämä merkitsi Orbánin mielestä, että kyseinen järjestö – ah, nuo roistomaiset kansalaisjärjestöt! – oli ”tehnyt voittoa meidän kustannuksellamme” eli pyörittänyt ”migranttibisnestä”, josta pitäisi tehdä loppu.

Siis hetkinen. Lienee varsin normaali asia, että oikeudenkäyntikulut korvaa se, joka oikeudenkäynnin häviää. Tämä ei ole mitään bisnestä vaan aivan normaalia länsimaista oikeuskäytäntöä. Orbánin pitäisi olla koulutukseltaan juristi – mutta nykyisessä toimessaanhan hän ei ole juristi vaan ennen kaikkea häikäilemätön populisti.

Palataanpa kuitenkin vielä lex CEU:hun. Se on nimittäin innostanut ja inspiroinut aivan yllättävällä taholla. Romanian entinen skandaalinkäryinen pääministeri, yhä kansanedustajana istuva Victor Ponta on innoissaan ilmoittanut laativansa ja jättävänsä Romanian parlamentille samantapaisen lakiehdotuksen, joka tiukentaisi ulkomaisten yliopistojen toimintaedellytyksiä maassa. Nythän, kuinka ollakaan, Orbánin Unkari on tähän asti innolla ollut hämmentämässä Romanian unkarilaisalueiden poliittista ja kulttuurielämää, ja tähän toimintaan on kuulunut myös kahden Romaniassa toimivan yksityisen unkarinkielisen yliopiston rahoittaminen, Transilvaniassa toimivan Sapientia-yliopiston sekä Unkarin rajan pinnassa Nagyváradissa (Oradea) toimivan Partiumin kristillisen yliopiston. Kummankaan näistä toiminta ei perustu minkäänlaiseen Romanian ja Unkarin kesken solmittuun sopimukseen.

Hupsista.

2 Responses to Liberaaleja taiteita ja jurismia: CEU-jupakka jatkuu

  1. KM sanoo:

    Se, mistä jonkun oppilaitoksen rahoitus tulee, ei ole yhdentekevä asia. Ei varsinkaan tässä tapauksessa, jossa rahoittajana on politiikkaa tekevä multimiljonääri, joka touhuaa rahoineen siellä sun täällä agendaansa edistääkseen. Riippumattomasta opinahjosta ei siis ole kysymys. Orbanilla ja muillakin on syytä olla varuillaan.

    • CEU on perustettu riippumattomaksi yliopistoksi, jota pyöritetään tieteellisin kriteerein ja virallisten akkreditaatioelinten valvonnassa, eikä Sorosilla, mitkä hänen alkuperäiset aikeensa sitten olivatkin, ole mitään sananvaltaa sen opetuksen ja tutkimuksen sisältöihin. Itse asiassa – tämän tiedän tuttavantuttavalta, joka on CEU:n taloushallinnossa työssä – CEU:n rahoitus ei enää nykyään tule ”Sorosilta” tai ”Sorosin säätiöltä”. Puheet ”Soros-yliopistosta” ovat siis tarkoitushakuista propagandaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: