Yliopisto uhattuna

(Non-native English version here.)

Juuri tässä pääsin hätäilemästä tieteen ja tutkimuksen vapauden puolesta, kun Unkarista jyrähtää uusi uutinen. Central European University, Budapestissa yli neljännesvuosisadan ajan toiminut yliopisto, useiden kriteerien ja rankingien mukaan kirkkaasti maan korkeatasoisin, on joutumassa vallanpitäjien kirveen alle. Raa’asti ilmaistakseni: mehän ei tarvita edes maan parasta yliopistoa, jos se merkitsee korruptionvastustusta, kansalaisjärjestöjen sun muun suvakkimädätyksen tukemista.

Soros-säätiön rahoittamana yksityisyliopistona CEU on jo pitkään ollut piikki Unkarin nykyisen hallituksen lihassa. Eikä vain kansainvälinen, myös Yhdysvalloissa akkreditoituja ohjelmia tarjoava CEU sinänsä, vaan koko unkarilaistaustaisen miljardööri-aktivisti György/George Sorosin toiminta avoimen yhteiskunnan puolesta. Aikoinaan Sorosin säätiö kustansi nuoren kapinallisen Viktor Orbánin opiskelemaan Oxfordiin, ja itse asiassa Sorosin avustuksella opiskeli ja kehitti itseään melkoinen osa Orbánin työ- ja aatetovereitakin, jotka tuolloin olivat länsi- ja vapaamielisiä nuoria älykköjä. Nyt Orbánin järjestelmä on jo jonkin aikaa rakennellut Sorosista varsinaista megamörköä, suoranaisen ”unkarilaisten arvojen” vastaisen salaliiton keskus- ja voimahahmoa, jonka väitetään olevan lähes minkä hyvänsä hallitusta vastustavan tai arvostelevan toiminnan takana, oppositiopoliitikoista kansalaisjärjestöihin. Tässä propagandasodassa rivien välissä kaikuu koko ajan myös syvään juurtuneen antisemitismin perinne: kaiken pahan takana ovat sekä vasemmistoliberalismia että kansainvälistä suurpääomaa pyörittävät juutalaiset. Tietenkään Orbán ja Fidesz-puolue eivät tätä suoraan sano julki, päinvastoin, Fidesz-puolueessa ja sen vaikuttajissa on mukana myös juutalaisia. Silti antisemitismi on Unkarin yhteiskunnassa ja Fideszin kannattajien keskuudessa yhä niin väkevä voima, että se kannattaa yrittää valjastaa.

Helmikuussa CEU joutui kiistämään hallitusta hyvin lähellä olevan Magyar Idők -lehden syytökset, joiden mukaan kansainvälisessä yliopistossa syrjittäisiin unkarilaista henkilökuntaa. Jo aiemmin Orbánin ja Sorosin huhuttiin henkilökohtaisesti neuvotelleen CEU:n mahdollisuuksista jatkaa toimintaansa Unkarissa, ja vielä helmikuun alussa CEU:n rehtori Michael Ignatieff henkilökohtaisesti kiisti väitteet, joiden mukaan hallitus olisi karkottamassa CEU:n. Ignatieff vakuutteli, että CEU ei ole poliittinen järjestö eikä Sorosin käskyvallassa vaan riippumaton yliopisto, jonka tutkimukseen ja opetukseen Sorosin säätiöllä ei ole sanan sijaa. Nyt eivät nämäkään vakuuttelut kuitenkaan riitä.

Eilen parlamenttiin jätetty lainmuutosaloite tekisi CEU:n toiminnan Unkarissa mahdottomaksi. Kapulakielisen aloitetekstin tulkitsee selväkielelle 24.hu-uutissivusto seuraavasti:

  • Yliopiston toiminta sidottaisiin bilateraalisiin sopimuksiin: Unkarin pitäisi tehdä sopimus joko USA:n tai New Yorkin osavaltion kanssa.
  • Yliopisto velvoitettaisiin perustamaan campus myös New Yorkiin, mikä tulisi mahdottoman kalliiksi.
  • Ulkomailta saapuvat opettajat eivät enää saisi opettaa CEU:ssa ilman unkarilaista työlupaa hankaline hakuprosesseineen.

Vaikka hallitusta lähellä olevat tiedotusvälineet yrittävätkin upottaa CEU:n kohtaloa laajempaan kehykseen – Origo-uutissivuston eilisen uutisen mukaan 28 ulkomaista yliopistoa toimii Unkarissa sääntöjen vastaisesti – selvää on, että tähtäimessä on nimenomaan CEU. Itse asiassa Origonkin uutinen on otsikoitu ”Soros-yliopiston toiminnassa Unkarissa pahoja säännönvastaisuuksia” (ja uutisen asiasanaksi on annettu ainoastaan ”Soros”, jota klikkaamalla lukija löytää useita muitakin ”uutisia” siitä, minne kaikkialle Sorosin karvainen käsi Unkarin yhteiskunnassa ulottuu).

Tähän mennessä Yhdysvaltain suurlähetystö on jo ehtinyt älähtää ja twiitata ilmoille syvän huolestumisensa, opetusasian valtiosihteeri László Palkovics puolestaan on väittänyt, että uusi lainmuutosehdotus ei suinkaan kohdistu pelkästään CEU:n toimintaan (vaikka vaatimus campuksesta myös kansainvälisen yliopiston ”emämaassa” koskee ainoastaan CEU:ta). Unkarin oppositiomedioissa tietenkin jatkuu uutistykitys asian johdosta.

Yksi vaikuttavimmista puheenvuoroista ilmestyi juuri HVG:n sivuilla. Siinä talous- ja valtiotieteilijä, nykyään Corvinus-yliopiston palveluksessa toimiva Zoltán Balázs muistuttaa, että CEU:sta ei suinkaan kaikkialla tykätä. Se on pelkästään jatkokoulutusta tarjoava eliittiyliopisto, joka imee parhaimmiston muiden yliopistojen kasvateista eikä aina muista tarpeeksi kiittää perustyön tehneitä, sen paremmat resurssit herättävät muissa kateutta, ja toki CEU:lla, vaikka se ei poliittinen laitos olekaan, on oma tietyssä mielessä poliittinen henkensä ja luonteensa, joka ei kaikkia miellytä. Siitä huolimatta, näin CEU:ssa itsekin toiminut Balázs muistuttaa:

Kaikesta aiheellisesta ja aiheettomasta turhautumisesta huolimatta CEU on innoittaja, malli, mittapuu ja arvostuksen antaja Unkarin korkeakoulujen parhaalle osalle. Yliopisto on yksi Unkarin porteista maailmalle – anteeksi tämä yksinkertainen vertaus. Ja siitä riippumatta, koetaanko tuo mainitsemani luonne tai henki miellyttäväksi vai ei, se on olemassa, ja sivistyneessä maailmassa semmoisen kanssa kuuluu käydä järkevää dialogia, tarvittaessa kiistellä ja tiukasti polemisoida. Tämä ei ole hallituksen tehtävä, ei myöskään hallituksen tiedotusvälineiden. Se on muiden tehtävä, muiden muassa minun. Unkarin oikeistokonservatiivinen älymystö – johon itsekin lukeudun – ei tarvitse CEU:n karkottamista hallinnollis-juridisin keinoin: semmoinen on alentavaa.

Tällä hetkellä Budapestissa on juuri päättynyt CEU:n salintäyteinen tiedotustilaisuus. Rehtori Ignatieff kertoi tapaavansa illalla ministeri Balogin (jonka puheille on viikkokaudet turhaan yrittänyt päästä) ja yrittävänsä vielä välttää ”suunnitelma B:n” käyttöönottoa.

Käytävillä tietenkin jo kovasti pohdiskellaan CEU:n mahdollisuuksia muuttaa Unkarista jonnekin ystävällisempiin keskieurooppalaisiin olikkeisiin. Epäselvää on myös, yritetäänkö CEU:n tueksi käynnistää laajempia solidaarisuusmielenosoituksia.

Jäämme seuraamaan tilannetta.

JATKOPÄIVITYS. CEU ja sen ystävät ovat nyt käynnistämässä laajempaa solidaarisuuskampanjaa! Lisätietoja englanniksi: https://www.ceu.edu/category/istandwithceu .

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: