Porsaita EU:n oomme kaikki

Tänään vain pari pientä tarinaa Unkarin koulujen opetuksesta ja oppikirjoista – aihe, jota hallituskriittisissä viestimissä ja somessa jatkuvasti loukutetaan.

Olen ennenkin viittaillut Péter Konokiin, historiantutkijaan, freelance-kirjoittajaan ja somepersoonaan, joka Facebook-sivullaan julkaisee usein viiltävän humoristisia pohdintoja Unkarin nykymenosta. Konokin juttuja on ilmestynyt äskettäin myös kirjana, otsikolla Történetek a kerítés tövéből (‘Tarinoita aidan juurelta’) – “aita” voi viitata Konokin arkielämäkertomusten ympäristöön (suosittelen esimerkiksi tätä pientä suomentamaani tarinaa vesihanan vaihdosta), pieneen taloon metsikön laidassa ja sen pihapiiriin, mutta laajemmin se tietenkin assosioituu siihen uuteen rautaesirippuun, joka Unkarin ympärille on rakennettu ja johon perustuvasta ns. maahanmuuttopolitiikastaan Unkarin hallitus kehtaa vieläpä olla ylpeä.

Vähän aikaa sitten Konok kertoi sivullaan, miten hänen Flóra-tyttärensä oli koulusta saanut kotitehtäväksi värittää Pyhän Kruunun. Niin, juuri tämän kuuluisan kansallissymbolin, joka symboloi Unkarin valtiota pyhine ja loukkaamattomine rajoineen ja tuhatsatavuotisine historiallisine jatkuvuuksineen, johon liitetään sekä uskonnollista palvontaa että hurjia hörhöteorioita ties minkälaisista paranormaaleista yhteyksistä, jonka pilkkaaminen on Unkarissa erikseen kielletty lailla ja jota vartioi Parlamenttitalossa (!) varta vasten perustettu kaarti. Siteeraan:

Flóra kirjoittaa kotiläksyään. Tarkemmin sanoen ei kirjoita vaan tekee. Lukuläksyä. [Näin tosiaankin: olvasás ‘(tekstin) lukeminen’.] Lukuläksy on seuraava: pitää värittää “Pyhä Kruunu”. Flóra on kolmannella luokalla, täyttää kohta yhdeksän. Tämä on hänen lukuläksynsä.
Mitä tämä kertoo tästä maasta?

Mutta ei tässä kyllin. Tänään Konok jakoi sivullaan elämänkumppaninsa päivityksen:

Flóra: Äiti, tänään pitää taas värittää se kruunu!
Minä: Mutta eilenhän sinä jo väritit sen.
Flóra: Joo, mutta eilen se oli lukuläksy. Tänään se pitää värittää ympäristöoppiin.

Kuten Konok toteaa: Tälle kaikelle alkaa olla entistä vaikeampi nauraa.

***

Samaan aikaan toimittaja Mónika Török julkaisee huppa.hu-sivustolla toisen pienen uutisen nyky-Unkarin peruskoulusta. Kas tässä ote kahdeksannen luokan maantiedon oppikirjan Saksaa käsittelevästä luvusta:

fo%cc%88ldrajz-tanko%cc%88nyv

”Maailman johtavia valtioita.” Saksassa on Euroopassa eniten asukkaita, ja sen taloustuotanto on kaikkein suurin. Se on Euroopan Unionin tärkeimpiä poliittisia suunnannäyttäjiä, maailman talouden ja politiikan ratkaiseva vaikuttaja. || Kuva 6.1.: ”Riittääkö kaikille?” Saksa maksaa eniten Euroopan Unionin yhteiseen kassaan. Tunnista pilapiirroksessa esiintyvät liput ja tulkitse kuva!

Kuvassa, joka kahdeksasluokkalaisten kuuluu ”tulkita”, nähdään hattupäinen, ynseäilmeinen emakko imettämässä neljää pientä porsasta (lipuista päätellen Kreikka, Espanja, Belgia, ja mikähän lienee tuo oikeanpuolimmainen syherö, Portugali?). Vain yksi porsas, etualalla seisova Unkari, ei välitä emakon nisästä vaan seisoo syrjässä virnuillen katsojalle. Unkari-porsaan edessä maassa näkyy jonkinlaisia kokkareita, lienevätkö pikkukiviä vai ruokaa?

Miten tämän tulkitsee tavallisen perheen tavallinen lapsi, kysyy Mónika Török. Tavallisen perheen, jossa ”politiikka” on korkeintaan kirosana, jossa vanhemmat eivät vaivaudu seuraamaan, mitä lapsen koulukirjoissa lukee ja mitä koulussa opetetaan, jossa ei keskustella EU:sta tai talouselämästä ja jossa sekä vanhemmat että lapset saattavat olla funktionaalisesti lukutaidottomia?

No juu, funktionaalisesti lukutaidottoman teinin mieleen luultavasti jää, että Saksa on lihava, laiska ja tympeä sika, joka ruokkii muita mutta jostain syystä ei meitä. Jonkin verran lukutaitoiset tajuavat, että kyse on EU:sta, ja kenties kiinnittävät huomiota kuvan lihavoituun otsikkoon Riittääkö kaikille?  Unkarille ilmeisesti ei riitä, mutta miksi? Onko Saksa-emakko vain niin ilkeä ja tympeä, vai eikö Unkari-porsas edes halua Saksan ja EU:n maitoa vaan syö mieluummin omia eväitään?

Väkisinkin tulevat mieleen ne suositut unkarilaiset vitsit, joiden päähenkilönä on agresszív kismalac, aggressiivinen pikkupossu, joka yrittää ratkaista kaikki tilanteet raivoamalla. Yksi kuuluisa esimerkki:

Aggressiivinen pikkupossu ajaa metsätietä polkupyörällä. Etupyörä osuu johonkin, ja possu pyörineen lentää komeasti nurin. Paikalle osunut jänöpupu rientää hädissään kysymään:
– Mitä tapahtui, possu, sattuiko pahasti?
– Turpa kiinni! Tällä tavalla minä aina nousen pyörältä!

”Tämä maa on jo yhtä auttamattomassa tilassa kuin aggressiivinen pikkupossu”, toteaa Török, ”siinä vain ei ole edes mitään nauramista.”

***

Nämä silloin tällöin unkarilaiseen someen kajahtelevat kauhutarinat panevat kysymään, mikä Unkarin koulujärjestelmää tällä hetkellä pyörittää. Samalla kun PISA-tulokset huononevat – siitä huolimatta, että PISA-testit eivät tietenkään ole mikään eksakti ja kaikkitietävä mittari, jota ei voisi eikä saisi kyseenalaistaa – johtavat poliitikot kiistävät ongelmat ja hokevat fraaseja isänmaallisista ja kristillisistä arvoista. Koulun arjessa alipalkatut opettajat yrittävät selviytyä asiantuntemattomiin käsiin keskitetyn hallinnon ja hätiköityjen uudistusten paineista, täyttää uutta kansallista opetusohjelmaa ja kokopäiväiseksi venytettyä työpäivää mahdollisimman sopivilla sisällöillä, kuten isänmaallisten arvojen iskostaminen lapsosiin Pyhää Kruunua värittämällä.

Koulukirjat taas eivät todellakaan kaihda poliittista manipulointia. EU/Saksa syöttää laiskoja porsaita, vain meille ”ei riitä”. Todellisuudessahan Unkari on EU:n nettohyötyjistä suurimpia, 444.hu-portaalin viimekesäisen artikkelin mukaan kuluneen 12 vuoden aikana Unkariin on valunut EU-rahaa kaksi miljardia forinttia päivässä – rahat vain ovat valuneet suureksi osaksi hyödyttömiin tai jopa järjettömiin projekteihin, kannattamattomien järjestelmien hengissä pitämiseen, tai suoraan korruptioon ja oligarkkien taskuihin. (Viime vuonna EU-tukiaisten tulo sitten alkoikin takkuilla, kun kilpailuttamismenettelyt otettiin tiukempaan syyniin, niin että marraskuussa hallituksen oli höllättävä otettaan varojen jaosta.) Mutta kuten kuvasta näkyy, laiska sika mikä laiska sika.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: