Teekkarihuumoria

Tällä palstalla on muuten niin tylsää ja totista, että ajattelin välittää pari poliittista vitsiä nyky-Unkarista.

Vai pitäisiköhän jo puhua genrestä? Jo jonkin aikaa mediassa ja somessa on kierrellyt kuvia Budapestin teknisen yliopiston tenttikysymyksistä, joihin ikään kuin olisi piilotettu jonkinlaista piruilua maan poliittisen tilanteen johdosta. Kun pari vuotta sitten tapetilla olivat Unkarin vero- ja tullihallituksen NAV:n ja sen johtajan Ildikó ”Pyydän tulkkia!” Vidan korruptiosotkut ja kissanhännänvedot USA:n lähetystön kanssa, Budapestin teknisen yliopiston tietotekniikan ja informaatioteorian laitoksen opiskelijat saivat eteensä tämmöisen tenttikysymyksen:

nav_zh

NAV on saanut käsiinsä paperilapun, jonka perusteella se haluaisi selvitellä erinäisiä alv-petoksia. [Yhdysvaltain lähetystön kuuluisaa paperia, jossa korruptioepäilyjä eriteltiin, pääministeri Orbán nimitti tuolloin ”lapuksi” (fecni), jossa ”ei ole allekirjoitusta, ei leimaa”, ja jota siis ei voi ottaa vakavasti.] Mutkikkaan rikoksen selvittämiseksi piirrettiin graafi G, jonka pisteet vastaavat kukin yhtä epäilyksenalaista yritystä ja joka yhdistää kaksi pistettä silloin, jos toinen näistä yrityksistä on laskuttanut toista. Tietoja tarkemmin analysoitaessa selvisi, että kullakin epäilynalaisella yrityksellä oli ollut liiketoimia jo vähintään kuuden toisen yrityksen kanssa. Tutkimuksen onnistuminen taas vaatii, että graafi G voidaan piirtää päivämäärällä, leimalla ja allekirjoituksella varustettuun [hih hih] paperiin siten, että viivat eivät risteäisi graafin sisällä. (Mikäli tämä ei johda tulokseen, on petosjuttua valitettavasti mahdotonta selvittää.) Mahtavatkohan häikäilemättömät rikolliset joutua kiikkiin?

Tämän jälkeen laitoksen työntekijöille ilmoitettiin, että inhimillisten voimavarojen ministeriön korkeakouluasioista vastaava valtiosihteeri oli ottanut yhteyttä dekaaniin, joka puolestaan pyytää vastedes välttämään ajankohtaisten poliittisten teemojen käsittelyä tenttikysymyksissä.

Mutta eihän teekkarihuumorille mitään mahda. Kohta pukkasi lisää tehtäviä.

viktor-minden

Tässä tehtävässä opiskelijoiden on laskettava vaikutusten voimakkuuksia ”Viktoria” ja ”Kaikkea” yhdistävässä verkostokaaviossa, jolla EU:n tutkijalautakunta kuvaa Unkarin tilannetta. ”Eräs mielenosoittajaryhmä haluaisi Viktorin vaikutuksen lakkaavan. Mitkä yhteydet katkaisemalla se onnistuisi helpoimmin?” (Tämä tehtävä saattaa olla väärennös, siis sitä ei välttämättä ole oikeasti käytetty tentissä, mutta aitoa teekkarihuumoria se silti on.)

Tämä tehtävä taas sijoittuu ”Piresiaan”.

eu-pirezia

Piresian yliopistoissa on alkanut olla aivan liikaa ajankohtaisia tapahtumia käsitteleviä tenttikysymyksiä. Siksi ongelmaa käsittelemään perustettiin valtiollinen elin. Tämän elimen kunkin jäsenen tehtävänä on joka viikko tarkistaa kulloisissakin tenttikysymyksissä esiintyvät poliittiset teemat. Koska tehtävien hyväksyminen on suoritettava päivämäärällä ja leimalla varustetulla paperilla – muutenhan se olisi pelkkä paperilappu, suullisessa muodossa taas sitä vääristeltäisiin, ja vieraskielisiä tehtäviä varten tarvittaisiin tulkki – kukin lautakunnan jäsen saa tarkastaa vain yhden tentin. Tiedämme, että lautakunnan jäseniä on kappaletta, tenttikysymyksiä m

Ja nyt Budapestin teekkarien kuuluisat tenttikysymykset ovat taas ajan hermolla. Tällaista kerrottiin eilen kysytyn. Tehtävän päähenkilö on Órarugógerincű Felpattanó (‘Vieteriselkärankainen Pomppija’), nykyajan keski-ikäisten lapsuusmuistoista eli 1980-luvun taitteen surrealistisesta satuanimaatiosarjasta Pom-Pom meséi tuttu hahmo. Tämän näköinen, ehkäpä tuo oranssi väri (Fidesz-puolueen tunnusväri) myös merkitsee jotakin. Ja tehtävässä esiintyvä ”helikopteri” (samoin kuin siihen liittyvä julkisen omaisuuden kohteleminen) on viime aikoina ollut kaikkien huulilla.

orarugogerinco-felpattano

Ja itse tehtävä siis meni näin:

mutyipuszta

Tilanne on kriittinen: Absurdistanin pääkaupunkia Kähmintälää uhkaa happoasyöksevien näätien hyökkäys. Oikeanpuoleisessa kuviossa näkyy pääkaupungin kartta, kunkin kadun vieressä oleva luku kuvaa reitin pituutta. Vaaraa torjumassa – kuten aina – on nytkin päivystävä supersankari Vieteriselkärankainen Pomppija. Mestarillisen suunnitelman toteuttamisen ohella (tarkoitus on neutraloida tunkeilijat ruiskuttamalla helikopterista lipeää) hän tässä kriisitilanteessakin pyrkii ennen kaikkea varjelemaan julkista omaisuutta. Siksi hän, sen lisäksi että ruiskuttaa jokaisen kadun kauttaaltaan ja palaa sitten vapaasti valitsemaansa lähtöpaikkaan, haluaisi samalla minimoida lentämänsä matkan. Autetaan Vieteriselkärankaista valitsemaan lentoreitti!

 

Joo. Teekkarihuumoria, heh heh. Mutta miettikääpäs, voitaisiinko meillä olla kohta Aalto-yliopistossa vääntämässä opiskelijoille tehtäviä, joissa vaikkapa opetusministeri Grahn-Laasosta autettaisiin valitsemaan leikkausten kohteeksi joutuvia kouluja tai liikenneministeri Berneriä etsimään tehokkainta reittiä pitkin lakkautettuja rautatielinjoja? Ja jos tällaisia tehtäviä olisi (tiedä vaikka onkin), kuuluisiko ministeriöstä ärjähdys ja kirjoittaisiko lehdistö?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: