Ite oot!

Tämä opitaan kai yleensä jo leikki-iässä. Lasten keskinäisissä kahinoissa ”Ite oot kakkapylly!” -tyylinen verbaalistrategia on yleensä nopeimmin ja helpoimmin käsillä, kun pitää puolustautua. Vanhemmat ja tarhantädit vahvistavat tätä opettamalla, että ”jos toista sanoo, on itse”. Sitten ihminen vanhenee ja viisastuu ja joutuu tekemisiin semmoisten vakavampien mielipide-erojen ja kiistakysymysten kanssa, joita ei ratkaista heittämällä syytökset suoraan takaisin toisen naamalle. Ja joissa on kysymys todellisista eroista ihmisten ja heidän kokemustensa välillä – sillä kakkapyllyjä olemme joskus olleet kaikki, mutta kaikki eivät välttämättä ole natseja, kommunisteja, rikollisia tai edes huijareita.

Ja sitten sitä väkisinkin ihmettelee, että mikä oikein panee jotkut ihmiset heittelemään syytöksiä ja solvauksia, joiden niin kovin helposti voisi kuvitella kimmahtavan takaisin heihin itseensä. Miksi jotkut ihmiset ”sanovat, vaikka itse ovat”? Onko se jonkinlaista alitajuisen torjunnan purkautumista, niin kuin homovihaajilla, joilla erään äskettäisen tutkimuksen mukaan näyttäisi usein olevan itsellään piileviä homoseksuaalisia taipumuksia? Onko se ihan tietoista röyhkeyttä ja uhmaa: minä se päätän, kuka täällä on natsi/kommari/juutalainen/homo jne., eikä sitä tule kukaan heittämään minulle takaisin – päinvastoin, tällä näytän olevani tosi kova jätkä? Vai onko se esimerkiksi poliittisen päättäjän valitettavan realistista luottamusta kansan tyhmyyteen: heitänpä tässä kiviä, koska eivät nuo taukit kuitenkaan tajua, että voisivat heittää ne takaisin minun lasitalooni?

Tässä voisi taas kerran mainita esimerkkinä Unkarin nykyiset vallanpitäjät, joiden poliittiseen kielenkäyttöön kuuluu myös komcsizás, vastustajien haukkuminen kommareiksi. Kommunisteiksi (tai ”liberaaleiksi”, ”bolševikeiksi”, ”vasemmistolaisiksi”) haukkuvat hallituksen vastustajia poliitikot, joista useimmilla riittävän ikäisillä taitaa olla taustaa entisaikojen Unkarin ”sosialistisessa työväenpuolueessa” tai ainakin Kommunistisessa nuorisoliitossa, jonka paikallisosaston sihteeri myös pääministeri Orbán oli kouluaikoinaan. Samainen hallitus ei myöskään ole vieläkään suostunut täysin avaamaan kaikkia sosialisminaikaisen valtionpoliisin asiakirjoja ja agenttien nimilistoja.

Mutta nyt ajattelin kuitenkin kirjoittaa Itävallasta ja sen meilläkin uutisoidusta presidentinvaalifarssista, etenkin oikeistopopulistisen Vapauspuolue FPÖ:n osuudesta siihen. Niin kuin uutisia seuranneet tietävät, sitoutumattoman vihreän Van der Bellenin täpärään voittoon päättynyt vaali määrättiin uusittavaksi,  ääntenlaskennassa tapahtuneiden epäselvyyksien takia – vaikka hävinneen FPÖ-ehdokkaan Norbert Hoferin kannattajien harmiksi mitään vaalipetokseen viittaavaa ei voitu osoittaa, kaikki ei ollut tapahtunut aivan pykälien mukaan, ja perustuslakituomioistuin halusi presidentinvaalin olevan Caesarin vaimon lailla kaikkien epäilysten yläpuolella.

Lokakuun toiselle määrättyä uusintavaalia varten oli ennakkoäänestyslippuja jo alettu jakaa, kun ilmeni, että niiden kuorten liimaus ei ollut tehtävänsä tasalla. Jonkin valmistusvirheen takia kuoret aukeilivat itsestään, ja auenneen kuoren sisältämä äänestyslippu olisi pakko hylätä. Ei siis auttanut muu kuin jälleen kerran lykätä vaaleja. Eikä tässä vielä kaikki. Tämänpäiväisen uutisen mukaan sisäministeri on pahassa juridisessa pinteessä: ennakkoäänestyslippujen painattaminen pitäisi oikeasti EU-säännösten mukaan kilpailuttaa, mikä saattaisi merkitä vaalien lykkääntymistä vielä uudesta päivämäärästä eli joulukuun neljännestäkin. Jos painatustilaus annetaan suoraan valtion kirjapainolle, niin kuin nyt on tarkoitus tehdä, sille on löydettävä oikeusopillisesti kestävät perusteet. Vaali on toki kiireellinen, koska vaalilainkaan mukaan uusintavaalia ei voi loputtomiin viivyttää, mutta toisaalta viivästyksen on aiheuttanut alun perin ministeriö itse tilaamalla vääränlaisia äänestyskuoria, ja poikkeusmenettelyn oikeuttavan syyn pitäisi pykälien mukaan olla paitsi pakottava myös toimeksiantajasta riippumaton…

Mutta tämä vaalilippusirkus sikseen. Tänään uutisvirtaani osui Kurier-lehden Thomas Trescherin kerrassaan laittamaton kiteytys siitä, mikä koko jutun käynnisti, eli FPÖ:n tyytymättömyydestä vaalitulokseen. Näin tämä kronologia menee:

24. toukokuuta 2016: FPÖ:n presidenttiehdokas Norbert Hofer lausahtaa vaalipäivän iltana, että äänestyslippujen laskenta on aina ”vähän omituista”.

25. toukokuuta: Myös ennakkoäänet on laskettu, ja kokonaistulos kallistuu Van der Bellenin voitoksi.

7. kesäkuuta: FPÖ vaatii vaalien kumoamista, syynä ”epäsäännöllisyydet”  (Unregelmäßigkeiten).

12. kesäkuuta: FPÖ:n asianajaja Dieter Böhmdorfer kommentoi: ”En väittäisi, että vaalitulosta on peukaloitu, emme ole kirjelmässämme väittäneet mitään sellaista.”

16. kesäkuuta: FPÖ:n johtajalta HC Strachelta kysytään suoraan, väittääkö hän vaaleissa tapahtuneen vilunkia. Strache: ”Jos lakia rikotaan, se tapahtuu tyhmyydestä, tietämättömyydestä tai tarkoituksella.” Hän ei kuitenkaan halua syyttää ketään tarkoituksellisesta vaalipetoksesta.

1 heinäkuuta: Perustuslakituomioistuin kumoaa vaalituloksen – syynä ”epäsäännöllisyydet”, ei vaalituloksen peukalointi tai sellaisen epäily. Vielä samana päivänä FPÖ vaihtaa tyylilajia: Dieter Böhmdorfer väittää saaneensa tietoa vaalien manipuloimisesta, ja tämän tutkiminen olisi rikosoikeuden asia.

3. heinäkuuta: ”Kukaan ei tiedä, onko vaaleja peukaloitu”, sanoo Hofer.

9. heinäkuuta: Vajaa viikko on kulunut, ja nyt Hofer jo tietää. Hän julistaa, että ”lähipäivinä” on tulossa kanne, syynä konkreettiset epäilykset toukokuun 22:nnen vaaleissa tapahtuneesta manipulaatiosta. FPÖ:llä siis on tästä konkreettisia viitteitä, joista edes perustuslakituomioistuin ei tiedä mitään.

10. elokuuta: Van der Bellen ei voittanut vaaleissa vaan ääntenlaskennassa, wurde nicht gewählt sondern gezählt, sanoo Norbert Hofer vaalitilaisuudessaan. Hän väittää, että vanhainkodeissa tai hoitolaitoksissa henkilökunta olisi täytellyt ennakkoäänestyslappuja potilaiden puolesta. Todisteita hän ei esitä, eikä kannettakaan vielä kuulu. Se on luvassa ”viimeistään syyskuussa”.

16. syyskuuta: Äkkiä kaikki on taas muuttunut. FPÖ:llä ei ole todisteita vaalipetoksesta, eikä mitään kannettakaan jätetä. Böhmdorferin mukaan todisteista ilmoitetaan oikeusministeriön ”vinkkilinjalle” – näitä ilmoituksia ei voida todistaa.

Ja samana päivänä käy ilmi, että FPÖ on Salzburgissa itse väärentänyt allekirjoituksia. Heinäkuun alussa puolue oli jättänyt Salzburgin kaupunginvaltuustolle kansalaisaloitteen, jonka aiheena oli kansalaiskaartin perustaminen suojelemaan kunnon kaupunkilaisia ulkomaalaisten rikollisten väkivaltaisilta hyökkäyksiltä. Aloitteen kaikkiaan 2198 allekirjoituksesta 1700 osoittautui muodollisesti kelpaamattomiksi. Syyt olivat toki usein muodollisia: etu- ja sukunimi, osoite, päivämäärä ja allekirjoitus eivät aina olleet kaikki täsmälleen vaaditunlaisessa muodossa. Mutta ainakin yksi allekirjoitus oli peräisin henkilöltä, joka todistettavasti oli kuollut viikkoa ennen kuin hänen allekirjoituksensa oli päivätty. Yksi allekirjoittaja oli alaikäinen, ainakin kolmetoista allekirjoitusta vaikuttaa väärennetyltä (esimerkiksi oman nimen perään on samalla käsialalla kirjoitettu puolison nimi), ja yksi FPÖ:n kaupunginvaltuutettu oli allekirjoittanut aloitteen kokonaista kolme kertaa, mutta niin, ettei yksikään allekirjoituksista täyttänyt muodollisia vaatimuksia.

Syyttäjä tutkii nyt asiaa, ja FPÖ on vetänyt aloitteensa takaisin. Eikä tässä kyllin, kertoo Der Standard: Salzburgin FPÖ:n ympärillä on ilmassa muutakin ikävää. Uusi Salzburgin osavaltion FPÖ-johtaja Marlene Svazek on syytösten kohteena, koska istuu kahdella tuolilla – myös Wienissä parlamentin FPÖ-ryhmän tiedottajan tehtävässä – ja FPÖ:stä lohjennut pieni Freie Partei Salzburg epäilee hänen palkkauksessaan, hm, epäsäännöllisyyksiä: nostaako Svazek palkkaa Wienistä kierrättääkseen Salzburgista saamansa palkan pimeästi puolueen vaalirahastoon? Myös puoluetuesta ja matkalaskuepäselvyyksistä on käytetty kitkeriä puheenvuoroja.

Että näin. Tämmöistä porukkaa näihin populistipuolueisiin näköjään kertyy: kuin kolmivuotiaita haukkumassa toisia kakkapyllyiksi.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: