Tyhmyytystä ja matalakulttuuria

Uutisissa juuri kerrottiin Donald Trumpin tulleen valituksi USA:n republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi. Kaveri, jolla haamu-elämäkerturinsa mukaan on uhmaikäisen nelivuotiaan käytöstavat ja keskittymiskyky, pyrkii tosissaan maailman korkeimmalle pallille, ja häntä kannattaa joukko ihmisiä, joiden ajatukset maailman menosta perustuvat mahatuntemuksiin ja ennakkoluuloihin, ei faktoihin. Selvästikään tosiasioilla ei nykymaailman politiikanteossa ole paljon merkitystä, ja kun perinteinen journalismikin uhkaa menettää asiakkaansa valemedian viihdekuplien vaihtoehtoiselle todellisuudelle (tässä yksi hyvä analyysi), ihmiset ovat ehkä entistä alttiimpia propagandamyllytykselle, jossa silkalla toistolla tolkuttominkin väite vähitellen muuttuu todeksi.

(Mitä muuten Trumpiin tulee, niin slovenialaisten tuttavieni voihkiessa myötähäpeästä Melania-rouvan julkisuusesiintymisten johdosta – ”olisivat nyt edes tämän kerran sekoittaneet meidät slovakkeihin…” – unkarilaisen 444.hu-sivuston pojat löysivät maannaisensa Vicen uutisvideosta, jossa Women for Trump -järjestön yhtenä perustajajäsenenä häärää myös aidolla unkarilaisella aksentilla amärikkaa vääntävä Ildikó Varga -niminen blondattu daami. Kuten artikkelin kommentoijat paljastivat, kyseessä on jonkinlainen hieman tasokkaampi Tuksu. Masokistit voivat etsiä YouTubesta taiteilijanimellä Ildy Lee esiintyvän kansainvälisen monilahjakkuuden tuotoksia. Itse en kestänyt ensimmäistäkään ”havaijilaishenkistä” musiikkivideota kymmentä sekuntia kauempaa.)

Mutta tuo propagandamyllytys – arvaatte ehkä, mitä tarkoitan. Jo ennenkin mainitsemani mylly pyörii Unkarissa taas täydellä teholla ja valmistelee kansaa lokakuun alussa järjestettävään kansanäänestykseen. Hallituksen äskettäin julkistetut ”informaatiojulisteet” tekevät selväksi, että maahanmuuttajien – joita EU siis muka haluaa ”pakkoasuttaa” Unkariin tuhansittain – tulva, siis ”maahanmuuttokriisi” (”pakolainen”-sanaa ei tietenkään käytetä) merkitsee terrorismia ja rikoksia. Erityisesti ”raiskaustsunamia”:

zaklatasok

”TIESITTEKÖ? Maahanmuuttokriisin alettua naisten ahdistelu Euroopassa on hyppäyksenomaisesti lisääntynyt.”

En tiedä, mihin tilastoihin tämä perustuu ja mahdetaanko Unkarissa edelleenkin jauhaa Ruotsin raiskaustilastoista liberaalin maahanmuuttopolitiikan seurauksena. (Niin kuin lukemattomat kerrat on todettu, Ruotsin suhteellisen korkeat raiskaustilastot selittyvät erilaisilla kriteereillä, matalammalla toleranssilla ja matalammalla ilmoituskynnyksellä – jostain kumman syystä raiskattu ruotsalaisnainen kääntyy herkemmin viranomaisten puoleen kuin venäläinen tai turkkilainen kohtalotoverinsa…) Ainakaan Suomessa ei ns. puskaraiskauksien määrä vaikuta lisääntyneen. Ja raiskaustilastojen (väärin)tulkinnasta yleensä on täällä erinomainen kirjoitus.

Mutta ennen kaikkea TIESITTEKÖ?-julisteet näköjään rummuttavat kansalaisten tajuntaan maahanmuuton yhteyksiä terrorismiin. Tietenkään tässä ei muisteta sitä häiritsevää tosiseikkaa, että viime aikojen terrori-iskujen tekijät ovat olleet toisen tai useamman sukupolven eurooppalaisia ja asuinmaidensa kansalaisia. Saati että viime aikoina Eurooppaan saapuneet pakolaiset eivät ole islamististen terrori-iskujen tekijöitä vaan monet heistä nimenomaan pakenevat islamistista terroria.

TIESITTEKÖ? Maahanmuuttokriisin alettua on Euroopassa yli 300 ihmistä kuollut terrorismin uhreina.

TIESITTEKÖ? Pariisin terrori-iskun tekivät maahanmuuttajat.

Vastafaktojen sijaan Unkarin kriittinen (sosiaalinen) media on keskittynyt pilkkaamaan kampanjaa itseään. Hvg.hu-sivusto teki tuoreeltaan jutun uuden julistekampanjan synnyttämistä meemeistä. Niissä muistutellaan mieliin todellisia ongelmia, kuten terveydenhuoltojärjestelmän katastrofaalista tilaa (joiden yhteys pakolaiskriisiin on yhtä olematon kuin terrorisminkin)…

korhazi_fertozes

TIESITTEKÖ? Maahanmuuttokriisin alettua on Unkarissa yli 3000 ihmistä kuollut sairaalainfektioon.

… tai nostetaan esiin koko ”informaatio”-kampanjan todellinen tarkoitus:

nem

TIESITTEKÖ? – EI. (Siis niin teidän pitää äänestää!)

gyurcsany_nepszavazas

TIESITTEKÖ? Gyurcsány. [Pääministeri Orbánin ykkösvihollinen, entinen pääministeri Ferenc Gyurcsány, on se pääpahis, jota sopii syyttää kaikesta mahdollisesta.]

Pahoin pelkään, että tämä nettipilkka ei ikinä tavoita alkuperäisten julisteiden kohderyhmää eli niitä syviä rivejä, jotka ovat jatkuvasti alttiina hallitusta lähellä olevien medioiden tyhmyytysrummutukselle. Kyllä kansa tietää, että maahanmuuttajat ovat syynä kaikkeen!

Tämän kaiken ankeuden keskellä Unkarin kulttuurielämää kohtasi isku, kun yksi Unkarin merkittävimmistä nykykirjailijoista, juhlittu ja palkittu joskin “vaikeana” postmodernistina tunnettu ja harvempien lukema Péter Esterházy, menehtyi haimasyöpään. Esterházyn sairaus oli julkisuudessa tiedetty jo pitkään (itse asiassa hän ehti vielä julkaista siitä kirjankin, nimellä Hasnyálmirigynapló, ‘Haimapäiväkirja’), eikä suru-uutinen ollut yllätys. Sitä vastoin hieman yllättävänä on pidetty sitä, että pääministeri ja hallitus eivät ole esittäneet virallista surunvalittelua – vain inhimillisten voimavarojen superministeriö, jonka alaan kuuluvat myös kulttuuriasiat, julkaisi verkkosivuillaan muistokirjoituksen.

Vielä maaliskuussa pääministeri Orbán oli reagoinut Nobel-palkitun Imre Kertészin kuolemaan Washingtonin-vierailultaan käsin, ”järkyttyneenä” ylistäen Kertészin tuotantoa, ”joka osoittaa, miten ihmisen elämänhalua ja vapaudentahtoa ei mikään hirmuvalta voi voittaa”. Eikä pääministerin surunvalitteluihin tarvita Nobel-palkintoa, muistuttaa blogisti “nickgrabowszki”. Toissa syksynä pääministeri Orbán ei vain surunvalitellut vaan henkilökohtaisesti vieraili Péter Szentmihályi Szabón muistotilaisuudessa – kyseessä oli ns. kristillis-konservatiivisiin piireihin lukeutuva kirjailija, jonka antisemitistiset möläytykset olivat herättäneet niin pahaa verta, että kun häntä vielä muutama kuukausi ennen kuolemaansa oltiin nimittämässä suurlähettilääksi Italiaan, hanke kaatui julkiseen paheksuntaan.

Niinpä. Imre Kertész oli viimeisinä vuosinaan, jo dementoituneena, ottanut vastaan Orbánin hallituksen kunnianosoituksia ja toiminut, kuten ”nickgrabowszki” asian ilmaisee”, ”hallituksen holokaustipellenä” eli jonkinlaisena todisteena siitä, että Unkarin hallitus ei todellakaan suosi antisemitismiä, kun se kerran jakaa kunniamerkkejä yhdelle Euroopan kuuluisimmista Auschwitzin eloonjääneistä. Esterházy taas pysyi eurooppalaisena demokraattina, jolle kansalliskiihkoilu oli vierasta ja joka suhtautui myös oman suurmaanomistaja-aristokraattisukunsa perinteisiin ironisen, älyllisen etäisesti. Népszabadság-lehden verkkosivustolla nol.hu Szilvia Kuczogi kirjoittaa:

Loppumattoman pitkällä Kádárin kaudella tuhannet ihmiset lukivat jonkin omituisen kirjan, ja sen kirjoittajaakin alettiin tarvita. Hänen moitteettomien lauseidensa rinnalle hänen kampaamattomia suortuviaan. Vapautta. Esterházyn vapaudesta tuli meidän vapautemme. Vuonna 1989 tuo loppumaton sittenkin loppui, ja Esterházy pysyi meidän vapautenamme sen jälkeenkin. Me emme ota maitamme takaisin, ei se ole järjestelmänvaihdoksessa tärkeää, älkäämme iloitko vanhan palauttamisen mahdollisuudesta vaan tulevaisuudesta. Kas tästä syystä Viktor Orbán ei esitä surunvalitteluja.

Unkarin nykyisen hallituksen kulttuuripolitiikka näyttää siis kulkevan populistis-opportunistisia latuja. Suurivaltainen pääministeri ei tunnetusti ole mikään suuri korkeakulttuurin harrastaja vaan enemmänkin jalkapallokatsomossa viihtyvää maisterisjätkätyyppiä, eikä hänen lähipiirissäänkään näytä pyörivän taiteen tai tieteen tunnustettuja suuria nimiä. Niin, mitä tieteeseen tulee, hallitus mieluiten perustaa omia tutkimuslaitoksiaan ja jakaa ”akateemisia” arvoja omille suosikeilleen.

Élet és Irodalom -lehdessä äskettäin kielentutkija, Unkarin tiedeakatemian Kielitieteen instituutin johtaja István Kenesei julkaisi pitkän ja kiukkuisen kirjoituksen viime aikojen monista kummallisista tiede- ja korkeakoulupoliittisista suhmuroinneista, joissa aatteet ja suhteet milloin missäkin menevät tieteellisten kriteerien edelle. (Yksi esimerkki: Unkarin kansalliskirjasto joutuu muuttamaan rakennustöiden tieltä, viime kädessä siksi, että pääministeri Orbán haluaa siirtää virkahuoneensa Budan entiseen kuninkaanlinnaan. Tuoreet uutiset kertovat, että kirjaston kokoelmista ainakin osa joutuu evakkoon kymmenien kilometrien päähän pääkaupungin ulkopuolelle Piliscsabaan – missä puolestaan Orbánin lempiarkkitehdin Imre Makoveczin Piliscsaban katolista yliopistoa varten suunnittelemat ”orgaaniset” rakennushirvitykset seisovat nykyään osaksi tyhjillään, koska ovat osoittautuneet liian kalliiksi ja hankaliksi ylläpitää.) Kenesei päätyy juttunsa lopuksi toivomaan, että pääministerin viikonloppubungalowin viereen Felcsútiin rakennettaisiin jalkapallostadionin ja jalkapalloakatemian lisäksi oma tiedeyliopistokin. Sillä nimittäin voisi kenties olla mahdollisuuksia saada julkisista varoista asianmukaista tukea.

Olen varmaan tulossa vanhaksi. Mutta minua ihan oikeasti hirvittää tämä tyhmyytyksen ja populistisen kulttuurittomuuden tulva, jota yhä useammassa Euroopan maassa kansalaisten niskaan kaadetaan. Älkää ymmärtäkö väärin. Minulla ei ole mitään jalkapalloa tai muuta urheilua vastaan. Enkä todellakaan väitä, että postmoderni kirjallisuus tekee kirjoittajastaan tai lukijastaan paremman ja arvokkaamman ihmisen kuin urheilun katseleminen tai Ildy Leen ”musiikin” kuunteleminen. Jokainen ihmisyksilö on ihmisenä yhtä arvokas, ja kulttuurimieltymyksistä ja koulutustasosta riippumatta kukin yksilö voi olla hyvä ja eettinen tai ilkeä ja moraaliton. Mutta systeemin tasolla, niin väitän, korkeakulttuurin, ”vaikean” taiteen ja hankalan tieteen halveksunta, kitschin ja typeryyden, lyhytnäköisen huvituksen suosiminen kertoo, että poliittisessa päätöksenteossa on jotain pahasti vialla.

 

One Response to Tyhmyytystä ja matalakulttuuria

  1. […] Unkariin matkustavat turistit ovat voineet tutustua tienvarsille ja muille näkyville paikoille sijoitettuihin propagandistisiin […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: