Eh wurscht?

Pitkästä aikaa taas tämänkin sorvin ääressä. Vietin melkein viikon työmatkalla Brexit-järkytyksestä toipuvassa Britanniassa. Sillä välin Itävallan perustuslakituomioistuin sai presidentinvaalien epäselvyyksiä koskevat tutkimuksensa päätökseen ja vaalit päätettiin uusia.

Vapauspuolue (FPÖ) ei tyytynyt niukkaan vaalitappioonsa, joka ratkesi vasta ennakkoäänten laskennassa. Puolueen ns. syvien rivien keskuudessa levitettiin toinen toistaan tolkuttomampia salaliittoteoriaselityksiä, ja somessa kiertävien kuvakaappausten perusteella näyttää ilmeiseltä, että puolueen kenttäväestä suurelle osalle vaalimatematiikka ja prosenttilaskenta kävivät yli ymmärryksen. Monet tästä joukosta ilmeisesti uskovat yhä tosissaan, että vaalitulokset viime tingassa peukaloitiin sitoutumattoman vihreän Van der Bellenin eduksi. (Tuoreen tutkimuksen mukaan näin uskoo kaikista itävaltalaisista 14% ehdottomasti ja 19% jossain määrin; FPÖ:n kannattajista vaalituloksen rehellisyyttä epäilee enemmistö.)  Ja koska tämän turhautuneen ja epämääräisesti ”valtaeliitin” rötösherroja epäilevän joukon äänet ovat liian arvokkaita, FPÖ:n oli vaadittava vaalien johdosta tutkintaa.

Nyt siis tutkinta on päättynyt, ja epäselvyyksiä löytyi siinä määrin, että arvokkaat, kärpännahkaviittaiset herrat ja rouvat tuomarit päättivät määrätä koko vaalin uusittavaksi. Kysymys ei kuitenkaan – ja tämä ei näytä ainakaan Suomessa ilmestyneissä uutisissa aina tulevan riittävästi selväksi – ole siitä, että vaalitulosta olisi manipuloitu. Mitään peukalointiin tai vilunkipeliin viittaavaa ei pystytty osoittamaan. Tällaisen vilunkipelin olisi pitänyt olla todella ovelaa ja taidokkaasti koordinoitua, kun otetaan huomioon, että ainakin niissä vaalipiireissä, joissa epäselvyyksiä ensin epäiltiin, voiton korjasi FPÖ:n Hofer. Sitä vastoin selväksi kävi, että vaalien ääntenlaskenta on jo vuosikausia hoidettu laeista ja pykälistä piittaamatta, ja tämä ”maan tapa” halutaan nyt lopettaa.

Tutkinnassa ilmeni kaikenlaista hupaisaa. Monet vaalitoimitsijat, myös ”vääryyttä kärsineen” FPÖ:n omat edustajat, olivat allekirjoittaneet pöytäkirjoja niitä lukematta, jotkut jopa luullen, että kyseessä on jonkinlainen läsnäololista, johon vain sutaistaan nimi. Kaikki eivät vaivautuneet paikalle ajoissa, jotkut ajatellen, että ”minulla on lupa mutta ei pakko olla paikalla”. Ennakkoäänikuoria oli avattu liian aikaisin, ja ääniä laskemassa oli ollut valanvannoneiden vaalitoimitsijoiden lisäksi tai sijasta paikallisia virkamiehiä, joiden rehellisyys todistajina kuultujen vaalitoimitsijoiden mielestä oli epäilysten yläpuolella. Esimerkiksi Hermagorissa (kertoo Der Standard) ei vaalilautakuntaa maan tavan mukaan enää vaivauduttu kutsumaan koolle vaalikuorten avajaisiin, vaan lautakunnan puheenjohtaja, hänen varamiehensä sekä aulaemäntä (Vorzimmerdame) avasivat ennakkoäänikuoret valmiiksi odottamaan laskentaa.

Österreich ist eine absolute Monarchie, vermildert durch Schlampigkeit, eli Itävalta on absoluuttinen monarkia, jota lieventää leväperäisyys, sanottiin entisinä keisarillis-kuninkaallisina aikoina. Ikivanhan kliseen tai stereotypian mukaanhan saksalaisen kielialueen pohjoispään protestantit ovat seipäännielleitä tiukkiksia, etelän katolilaiset taas leppoisan lupsakoita porsaanrei’istä pujahtelijoita. Vaikka kieltäydynkin uskomasta siihen aikamme suurimpaan myyttiin, että saksalaiset olisivat erityisen tehokkaita ja järjestelmällisiä, niin itävaltalaisten leväperäisyyttä koskevassa uskomuksessa on kyllä tietty perä. Säännöt ja pykälät ovat olevinaan tiukkoja ja mutkikkaita, mutta kunhan jonkin aikaa on ystävällisesti kasvokkain juteltu, niin aina löytyy ratkaisu, ja lopulta kaikki on eh wurscht, hälläväliä.

Sekä porsaanreikien etsintä että henkilökohtaiset luottamussuhteet (”tottahan minä tiedän, ettei herra pormestari tekisi mitään väärää”) kuuluvat feodaalisen Sentroopan kulttuuriperintöön. Tämän feodaaliperinteen päälle on Itävallassa kohta sadan vuoden ajan (ja jossain mielessä toki kauemminkin) yritetty rakentaa eurooppalaisen valistushenkisen oikeusvaltion lakeja ja laitoksia. Työ on vielä kesken, se ainakin tuli nyt selväksi. Hyvä sentään, että oikeusvaltio vielä halutaan pelastaa.

Ylempänä linkitetyn mielipidetutkimuksen mukaan 54% itävaltalaisista on tyytymättömiä demokratian tilaan ja toteutumiseen. FPÖ:n kannattajien keskuudessa tämä tyytymättömyys on suhteessa vielä paljon suurempaa. Tässäkin ilmenee koko Euroopan yhteiskuntia halkova rajalinja: koulujakäyneemmät ihmiset luottavat viranomaisiin ja valtioiden rakenteisiin, vähemmän koulutetut epäilevät ja pelkäävät (ja äänestävät mieluummin populistipuolueita, joiden propaganda kohdistuu suoraan näihin epäilyksiin ja pelkoihin). Itävallan perustuslakituomioistuin on nyt päättänyt tehdä parhaansa näiden epäilysten hälventämiseksi ja huolehtia siitä, että uudet vaalit toimitetaan syksyllä ”viimeistäkin pilkkua ja pistettä myöten” lain mukaan. Mutta nähtäväksi jää, pystytäänkö tällä hälventämään se rakenteellinen epäluottamus, jota jälkifeodaalisen sääty-yhteiskunnan alemmat kerrokset yhä tuntevat ”herroja” kohtaan.

Pahoin pelkään, että jos uusintavaaleissa Van der Bellenin kannattajat onnistuvat mobilisoimaan puolelleen myös edellisellä kerralla nukkuneet tai neuvottomina tyhjää äänestäneet – siis etenkin ne siivot porvarisihmiset, joille tällä kertaa epämääräinen maahanmuuttajataustainen viherintellektuelli ja mahdollinen kaappinatsi olivat yhtä mahdottomia vaihtoehtoja – niin tulos on FPÖ:n kantaväelle edelleen yhtä mahdoton hyväksyä. Pahoin pelkään myös, että viimeistäkin pilkkua myöten lain mukaan toteutettu vaali ei vakuuta sitä väestönosaa, joka on jo lipsahtanut pois ”valtamedioiden” otteesta vaihtoehtoisten some-sisäpiirifoorumien vainoharhaisiin kupliin ja nielaissut populismin syötin: kansa on aina oikeassa, me olemme kansa, siispä me olemme aina oikeassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: