Pallohuumaa ja kansalliskiihkoa

Ne sitten käynnistyivät ne potkupallokisat. Unkarin jalkapallohullu kansa lopetti lakien säätämisen jalkapallohullun edustajistonsa välityksellä – parlamentti lähti kesälomalle tavallista aikaisemmin eli juuri ennen EM-kisojen avajaisia. Tämä ei kuitenkaan mitenkään liity esimerkiksi pääministeri Orbánin tunnettuun jalkapallohulluuteen, jota tänäkin vuonna juhlistaa taaja joukko uusia tai uusittuja stadioneja ympäri maata. Ehei. Népszabadság-lehdelle Orbán ilmoitti, kun tätä suoraan ja tylysti kysyttiin, että ei pidä päästää puuroja ja vellejä sekaisin. Ensin työ, sitten huvi. Ja nyt on työt tehty, ja valtiopäivämiehet – sekä Orbán, jonka UEFA on oikein kutsunut paikan päälle – pääsevät hyvällä omallatunnolla Ranskanmaalle jännittämään myös omien poikien puolesta.

Mutta ennen kuin Unkarin joukkue pääsee käynnistämään omat kisansa ottelulla ”lankomiehiä” vastaan – ja taas tullaan epälukuiset kerrat kuulemaan se vanha vitsi jalkapallo-ottelusta Itävalta–Unkari (”Ai ketä vastaan?”) – kansalliskiihkoaan lietsovien Unkari-fanien on hammasta purren seurattava muidenkin kansallistunteiden purkauksia. Ja toisilta lipsahtaa kansallisfanitustunnelman ajoitus vähän ennenaikaiseksi. Näin kävi Fidesz-puolueen kansanedustajalle Zsolt Tiffánille, jonka perjantai-iltaista sometusta on nyt päivitelty ympäri unkarinkielistä nettiä.

tiffan

Ensimmäinen päivitys:
Kunnioittaen kysyn: Millä perusteella Unkarin julkisen palvelun tv lähettää Ranska–Romania-ottelua? Onko arvoisille herroille tai rouville toimittajille jompikumpi kansallislaulu mieleen? Tarvitaanko tänne Euroopan huoria tai Euroopan lellipoikia? Tässä ei kohta huvita enää mikään…
Toinen päivitys, kuvituksena kuva hyeenasta (?), jolla on kuono veressä:
Ranska–Romania. Eihän haittaa, etten pidä peukkua kummallekaan? Kummaltakaan kansakunnalta emme ole paljon hyvää saaneet! Hakkaa päälle Unkari!

444.hu-sivuston somepäivystäjät repäisivät tästä ilkeään tyyliinsä häijyn jutun ja ottivat vieläpä välittääkseen Tiffánin ”kunnioittavan kysymyksen” Unkarin TV:lle. Sieltä vastattiin tylysti, että urheilukanava M4 on ostanut koko EM-kisojen televisio-oikeudet ja näyttää joka matsin, miellytti se Zsolt Tiffánia tai ei.

Tässä vaiheessa Tiffánille riitti negatiivinen julkisuus, ja ehkä perjantai-illan penkkiurheilunesteytyksen vaikutuskin oli haihtunut. Seurasi tämmöinen suoraselkäinen Facebook-postaus:

Rakkaat ystäväni! Eilen illalla joku laittomasti murtautui facebook-sivulleni ja sijoitti sinne viestejä, joiden sisältöä en koe omakseni. Ei ole ensimmäinen tällainen tapaus…! Avausottelua katsoin minäkin, ja mielestäni se oli oikein hieno! Nämä kaksi postausta poistin heti tänä aamuna! Tämä on facebookin kirous…

Juupajuu. Uskokoon ken haluaa. Eiköhän paremminkin liene niin, että äskettäisen Trianonin muistopäivän vietto pääsi jäämään päälle, ja Tiffán raukka sai jalkapallohuumassaan päähänsä, että isänmaallista historiatietoisuutta voisi osoittaa haukkumalla Ranskaa, Trianonin häpeärauhan isäntää ja yhtä sen pääarkkitehdeistä, sekä vanhaa vihollista Romaniaa, joka Trianonin rauhassa vei Unkarista kaikkein suurimman lohkareen. Kun Tiffánille sitten alkoi selvitä, että tämä ei ollutkaan niin hyvä idea vaan että aika monet Unkarissakaan eivät enää pidä sadan vuoden takaisten vääryyksien kaivelemista kovin mielekkäänä ainakaan jalkapallon yhteydessä, niin mitäpä muuta kuin syyttelemään joitain tuntemattomia roistoja. Puuttuu vain vihjaus, että kaiken takana olisivat György Sorosin kätyrit, jotka vieläpä taitavasti jäljittelivät Tiffánin kolmen pisteen ja muiden välimerkkien käyttöä.

Näissä merkeissä siis käynnistyi Unkarin poliittisten päättäjien jalkapallojuhla. Saapas nähdä, miten se jatkuu. Kuinkahan kauan esimerkiksi kestää, ennen kuin joku keksii rakentaa jalkapallotapahtumista jonkinlaisen poliittisen aasinsillan tämänhetkiseen pakolaiskriisiin ja terrorismiuhkaan (Unkarin hallituksen mielestähän nämä liittyvät suoraan toisiinsa)? Ja ennen kaikkea kansanäänestykseen, jolla Unkarin hallitus aikoo varmistaa, että kansa sanoo jyrkän EIn ilkeän Brysselin suunnitelmille sijoittaa Unkariin kymmeniä tuhansia (?) pakolaisia, Unkarin kansalta kysymättä (?), vaarantaa koko maan kulttuurin ja kansallisen identiteetin? Zsolt Tiffán lopettaisi tämän kolmeen pisteeseen ja ehkä vielä huutomerkkiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: