Vaalivilppiä?

Kurier-lehdessä kirjoittaa Moritz Gottsauner-Wolf HC Strachen “tanssista Facebook-tulivuoren reunalla”. Itävallan oikeistopopulistisen vapauspuolueen FPÖ:n johtaja on varsinainen somekunkku, jonka Facebook-sivulla on ennätysmäiset 360 000 fania. Sivulla käydään kiivaita keskusteluja, joista vähän väliä roiskahtelee jotain laajempaankin mediajulkisuuteen. Usein mekkalan käynnistäjänä on Strache itse, kuten aikoinaan tässäkin blogissa kuvatussa kuuluisassa antisemitistisen pilakuvan tapauksessa. Mutta fanijoukko kyllä pystyy itsekin innostamaan itsensä melkoiseen öyhötykseen.

Gottsauner-Wolfin sanoin Strache on rakentanut Facebook-sivustaan virtuaalisen kaljateltan, jossa välillä rupeavat penkitkin lentelemään. Järjestysmiehenä toimiminen ei siellä ole helppoa, jos asiakkaat on samalla pidettävä tyytyväisinä. Toisaalta FPÖ:n on kyettävä vetoamaan maltillisiin ”tavallisiin kunnon ihmisiin”, joita liian väkivaltainen uho ja öyhötys saattaa ruveta pelottamaan. Mutta jos öyhöttäjiä moderoidaan ja sensuroidaan liikaa, ei siitäkään hyvä seuraa. FPÖ:n mediakuplaa nimittäin pitää yllä nimenomaan vastakkainasettelu ”valtamedian” suuntaan. Monia puolueen kannattajia miellyttää jo natsien aikoinaan käyttämä termi Lügenpresse, ‘valhelehdistö’, ja puolueen on tärkeää pitää viestinnässään yllä kuvaa siitä, että ”vallanpitäjät salailevat ja pimittävät mutta me kerromme sensuroimattoman totuuden”. Liian räväköiden puheenvuorojen ”harjaaminen” saattaa tälle kohdeyleisölle ruveta maistumaan ikävästi samalta, mitä ”valtamediassa” jo tehdään.

Kun viimesunnuntaiset liittopresidentin vaalit lopulta päättyivät jännitysnäytelmään ja entinen vihreiden puoluejohtaja Alexander Van der Bellen kiilasi maanantaina lasketuilla ennakkoäänillä hiuksenhienosti oikeistopopulistien Norbert Hoferin ohi, monien FPÖ:n kannattajien oli vaikea tyytyä tilanteeseen. Näin etenkin, kun Hofer oli vielä sunnuntai-illan ääntenlaskennoissa ollut niukassa johdossa ja kun maantieteellisesti katsoen useimmilla paikkakunnilla Hoferin äänestäjät olivat enemmistössä – Van der Bellenin voiton toivat suurten kaupunkien äänestäjät, mutta viestimien vaaligrafiikkakartoissa näiden ”vihreiden” kaupunkien ulkopuolella suurin osa Itävaltaa oli värjäytynyt FPÖ:n ruiskukansiniseksi.

Pettyneen kansan someraivo purkautui Strachen ja FPÖ-ryhmien sivuilla joskus varsin suorasukaisissa muodoissa tappo- ja väkivaltauhkauksia myöten, joita siivitettiin julkaisemalla Van der Bellenin kotiosoite. Itävallan sisäministeriö joutui ilmoittamaan ottavansa uhkailut vakavasti. Itävallan poliisin ”karhukopla”, erikoisosasto Cobra, on jo ottanut Van der Bellenin erityissuojelukseensa. Strache puolestaan poisti muutamia törkeimpiä postauksia Facebook-sivultaan ja kehotti harvinaisen valtiomiesmäiseen tyyliin kannattajiaan hillitsemään itsensä ja säilyttämään keskustelun sivistyneenä.

Peli ei kuitenkaan vielä ole ohi, vaikka hävinnyt ehdokas Hofer vaalituloksen julkistamisen jälkeen esiintyikin sovinnollisena ja kehotti kaikkia lopettamaan turhan riitelyn. Kävin juuri äsken vastoin tapojani vilkaisemassa HC Strachen Facebook-sivua, ja siellä puoluejohtaja taas iloisesti postailee ”perusitävaltalaisten” omalta unzensuriert.at-saitilta ns. uutisia, joissa annetaan ymmärtää, että ääntenlaskennassa, varsinkin ennakkoäänten, on ollut epäselvyyksiä ja suoranaista vilunkia. Jotkin näistä uutisista ovat kierrelleet viestimissä jo useamman päivän ajan ja ehtineet jopa suomalaisten aateveljien sivuille: blogistikollega Jori Eskolinilta bongasin Espoon perussuomalaisen kaupunginvaltuutetun Seppo Huhdan vaahtosuista vuodatusta Itävallan vaalivilpistä, ”jota Itävallan poliittinen ja virkaeliitti ei tule ikinä tunnustamaan”. Huhdan tai hänen kaveriensa tiedonlähteenä oli keltalehti Kronen Zeitung, jonka journalistisesta laadukkuudesta on tässä blogissa ollut esimerkkejä ennenkin. Ympäri sosiaalista mediaa taas on levitetty valokuvaa, jossa näkyy muka roskiin heitettyjä vaalilippuja, joissa rasti on Hoferin ruudussa. Kuva on tietenkin varsin ilmeinen väärennös.

Tähän mennessä Itävallan viestimien mukaan on muutamilla paikkakunnilla ilmennyt ääntenlaskennoissa epäselvyyksiä, kaikki sinänsä mittasuhteiltaan vähäisiä. Seppo Huhtaa kiihdyttänyt Waidhofen an der Ybbsin tapaus on itse asiassa selvitetty hyvin nopeasti (yksityiskohtaisemmin asiasta kertoo blogissaan toimittaja Martin Thür): 11 000 asukkaan pikkukaupungissa äänestysprosentin ilmoitettiin olleen 146,93%, mutta tämä johtui kirjoitusvirheestä. Osavaltion vaaliviranomaiset olivat naputelleet kunnan vaaliviranomaisten lähettämän äänestäjien kokonaismäärän vahingossa ennakkoäänestäjien sarakkeeseen. Tämä ei vaikuttanut viralliseen äänestystulokseen mitenkään, sillä kaupungin ja osavaltion välillä faksailtuja (!) tietoja käytettiin vain tiedotusvälineiden informoimiseen. Järjetön äänestysprosentti siis levisi joukkoviestimiin ja sosiaaliseen mediaan, mutta vaalitulokseen sen syynä ollut virhe ei voinut vaikuttaa. Samantapainen sarakkeiden sekaantuminen aiheutti Wienin Leopoldstadtin kaupunginosassa Karmelitermarktin alueella Hoferille näennäisen 77,8%:n murskavoiton – itse asiassa tämä ääniosuus kuului Van der Bellenille. Vähäpätöisiä ja virallisen ääntenlaskennan kannalta merkityksettömiä ”epäselvyyksiä” siis, mutta Thürin mukaan on kyllä aiheellista nostaa meteli siitä, että vielä vuonna 2016 vaalituloksia naputellaan koneelle käsin ja lähetetään toimistosta toiseen faksilla.

Varsinaisia vaalisäännösten rikkomuksia on sisäministeriön tutkinnassa tällä hetkellä Der Standard -lehden mukaan neljän vaalipiirin osalta, jotka kaikki sijaitsevat Kärntenin osavaltiossa. Villachin kaupungissa ja maalaiskunnassa olisi ennakkoäänten laskenta aloitettu liian aikaisin (Villachin maistraatin edustaja kiistää tämän jyrkästi) , Hermagorissa ja Wolfsbergissä taas kuoret avattu ennen sallittua ajankohtaa, vaikka ääntenlaskentaa ei silloin vielä aloitettukaan. Kaikissa näissä vaalipiireissä muuten voitti Hofer, Van der Bellen sai ennakkoäänistä enemmistön mutta sekin oli pienempi kuin muualla Kärntenin osavaltiossa. Jos tämä oli Van der Bellenin eduksi tehtyä vilunkipeliä, niin se oli kyllä hoidettu suorastaan käsittämättömän pirullisen ovelasti. Mutta vaalimatematiikalla ei helposti vakuuteta FPÖ:n kannattajia, joilla on paitsi vankka halu uskoa vaalivilppiin ja vilunkiin myös usein heikompi koulutustaso ja laskutaito.

Blutgruppe HC Negativ -sivulta löydetty kuva – sen aitoudesta en tietenkään mene takuuseen, mutta olen varma, että aivan samantasoista tavaraa löytyy FPÖ:n FB-ryhmistä, jos niitä viitsii käydä läpi.

Länderergebnisse

”Mathilde” ilmoittaa, että nyt on tullut aika sanoa totuus: Hofer on voittanut presidentinvaalit. Kun ehdokkaiden ääniprosentit kaikista Itävallan osavaltioista lasketaan yhteen, Hoferille tulee selvästi enemmän prosentteja!

Tämän kaiken keskellä Profil-lehden Facebook-toimitus julkaisi uudelleen linkin kahden vuoden takaiseen artikkeliin. Siinäkin kerrottiin FPÖ:stä ja vaalivilpistä, mutta kyseessä oli kevään 2014 Krimin kansanäänestys, jolla alueen liittäminen Venäjään todistettiin sen asukkaiden tahdon mukaiseksi. Yleensähän kansainväliset vaalitarkkailijat lähettää tällaisissa tapauksissa ETYJ, mutta Krimin kansanäänestyksen rehellisyyttä valvomaan heitä ei huolittu. Sitä vastoin Venäjän viranomaiset toivottivat tervetulleiksi itselleen mieluisempia ulkomaisia vaalitarkkailijoita, joihin kuuluivat myös Itävallan FPÖ:n ulkoasiaintiedottaja Johannes Hübner ja Wienin FPÖ-johtaja Johann Gudenus. Näiden matkaa ei kustantanut ETYJ vaan belgialaisen äärioikeistohörhön ja Putin-fanin Luc Michelin pyörittämä ”Eurasian Observatory for Democracy and Elections” (EODE). Ja kuten arvata saattaa, FPÖ:n herrojen mielestä Krimin kansanäänestys oli rehellinen ja toi julki kansan tahdon, jota myös Euroopan tulisi kunnioittaa. Näin ilkeästi tiivistää Profilin toimittaja:

Lasisia vaaliuurnia? Kyllä, mutta ei niitä ollut kaikkialla. Ei kirjekuoria vaalilipuille? Se on siellä maan tapa. Ei äänestyskoppeja? Se oli äänestäjien oma vapaa päätös. Krimille rientäneet Itävallan oikeistopuolueiden vaalitarkkailijat eivät ymmärrä kohua: kaikkihan sujui moitteettoman puhtoisesti.

Aika sanattomaksi tässä jää: Itävallan vaaleissa siis on sahattu kansaa silmään, mutta samojen hemmojen mielestä Putinin Venäjällä on kaikki okei. Ei voi kuin toivoa, että luottamus demokratian perusinstituutioihin ei Euroopassa enää yhtään enempää rapistuisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: