SASCHA!!!

Terve taas lajitoverit! Taapersin äsken töistä kämpille lähikaupan kautta, joka muuten kuuluu Hofer-päivittäistavaraliiteriketjuun. (”Hoferia ei äänestetä. Siellä tehdään ostoksia”, kuului yksi presidentinvaalitaistelun aikainen epävirallinen iskulause.) Mietin ankarasti, uskaltaisiko ostaa pienen pullon kuplajuomaa päivän kunniaksi. En uskaltanut, kun en vielä tiennyt uutisia, ja nyt harmittaa. Alexander Van der Bellen, sotien välisen ajan Virossa eläneen hollantilaistaustaisen venäläisen aatelisperheen poika, eläkkeellä oleva kansantaloustieteen professori ja vihreän puolueen pitkäaikainen johtaja, on Itävallan seuraava liittopresidentti.

Niin kuin kaikkialla viestimissä on kerrottu, voitto oli historiallisen täpärä (sikaniukka, sauknapp, tai perseniukka, arschknapp, kuten asia kauniilla saksan kielellä ilmaistaan). Van der Bellenin kannattajat saivat rummutetuksi kansan ”pysäyttämään natsiehdokkaan” – huomattava osa äänestäjistä oli kyselyissä ilmoittanut keskeiseksi motiivikseen ”Hoferin valinnan estämisen”, kun taas Hoferin äänestäjistä suuri osa oli vain valinnut mielestään sympaattisemman ehdokkaan. Viime hetkessä jonkinlaista potkua vaalitaisteluun antoi myös väsähtäneen demaripuolueen johtajan ja liittokanslerin Werner Faymannin ero. Uusi liittokansleri ja demarijohtaja, entinen valtionrautatieyhtiön ÖBB:n johtaja Christian Kern keräsi viimekesäisen pakolaiskriisin huipentuman aikana sympatioita järjestämällä rautatiet ja asemat tukemaan pakolaisten huoltoa (näiden matkalla Saksan lihapatojen ääreen…), ja jotain tästä myönteisestä aurasta on kenties vieläkin jäljellä. Se ehkä antoi uskoa siihen, että oikeistopopulistiselle FPÖ:lle voisi vielä kuitenkin olla olemassa toimiva vaihtoehto.

Vaalihuoneistojen sulkeuduttua Itävalta eli epävarmuuden tilassa (ns. Schrödingerin presidentti), kunnes postiäänet saatiin lasketuksi vasta vaalipäivää seuraavana päivänä eli tänään. Vaalihuoneistossa annettujen äänten perusteella sympaattinen Norbert Hofer näytti vielä olevan niukasti voitolla, mutta postiäänten laskenta vahvisti sen, mitä postiäänestäjien käyttäytymiseen perustuvat ennusteet olivat jo eilen varovasti arvelleet: tulos kääntyi niukasti Van der Bellenin eduksi. Näin (taulukko kopioitu ja käännetty sisäministeriön vaalitiedotussivulta):

2. kierros 1. kierros Kierrosten vertailu
ääniä % ääniä % ääniä %
Ääni-
oikeutettuja
6.382.507 6.382.507
Ääniä annettu 4.643.154 72,7 % 4.371.825 68,5 % +271.329 +4,3 %
Hylättyjä 165.212 3,6 % 92.655 2,1 % +72.557 +1,4 %
Hyväksytty 4.477.942 96,4 % 4.279.170 97,9 % +198.772 -1,4 %
Äänet jakautuivat ehdokkaille seuraavasti:
Ing. Norbert Hofer 2.223.458 49,7 % 1.499.971 35,1 % +723.487 +14,6 %
Dr. Alexander Van der Bellen 2.254.484 50,3 % 913.218 21,3 % +1.341.266 +29,0 %

Hylättyjen äänten joukko oli huomattavan suuri. 3,6% äänestäneistä, isohkon kaupungin verran väkeä (enemmän kuin esimerkiksi Innsbruckissa tai Salzburgissa on asukkaita), siis jätti tyhjän lipun. Tämä joukko olisi voinut ratkaista vaalin suuntaan tai toiseen jo eilisiltaan mennessä, mutta jostain syystä näin ei käynyt. Ilmeisesti yli 160 000 ihmistä ei halunnut äänestää Van der Belleniä – ehkä hän ei riittävästi kunnioita konservatiivien perusarvoja, tuntuu vihervassari-polkupyöräkommunistilta, tai sitten kansan syvät rivit näkevät hänessä vain koppavan akateemisen kaupunkilaisherran, joka ei ymmärrä rahvaan huolia – mutta ei myöskään halunnut Itävallalle äärioikeistolaista ja uusnatsiyhteyksistä epäiltyä presidenttiä.

Sitä vastoin siinä, ketkä vaalitutkijoiden mukaan Van der Belleniä äänestivät, ei ole mitään yllättävää.

ARGE_wahlverhalten

Vihreää professoria äänestivät ennen kaikkea koulutetut (ylioppilastutkinnon suorittaneista äänestäjistä 69%), alle 30-vuotiaat (56%) ja naiset (54%), FPÖ:n lempeähymyistä lentokoneinsinööriä taas työväenluokka (71%), vähemmän koulutetut (ylioppilastutkintoa suorittamattomat: 58%), yrittäjät (55%), keski-ikäiset (55%) ja miehet (54%). Siis Itävalta on jaettu kahtia, nakkimukiäijät vastaan kettutytöt, jos oikein yritetään kärjistää. Aivan selvää on myös, että Van der Belleniä äänestettiin suuremmissa kaupungeissa, Hoferia pienemmillä paikkakunnilla.

kokomaa

Itävallan vaalituloskartta on vapauspuolueensininen. Osavaltiotasolla enimmäkseen niukanlaisen enemmistön äänestäjistä Van der Bellen sai teollistuneessa Ylä-Itävallassa, pienessä rikkaassa Vorarlbergissä (Itävallan läntinen hännänpää) ja kotiosavaltiossaan Tirolissa, sekä tietenkin punavihreässä Wienissä (joka siis ainoana kaupungeista on oma osavaltionsa). Vaalipiireittäin kartta on vielä sinisempi, koska suurimmassa osassa pienistä vaalipiireistä Hofer keräsi enemmistön äänistä. Mutta koska vaalitulosta ei määrää pinta-ala vaan äänestäjien määrä, kaupunkilaiset ratkaisivat. Tätä joudutaan juuri nyt sosiaalisessa mediassa selittelemään pettyneille FPÖ:n kannattajille, jotka eivät millään suostuisi uskomaan vaalitulokseen vaan epäilevät vilunkipeliä. Tässä ruutukaappausta FPÖ:n johtajan HC Strachen Facebook-seinältä (olen jättänyt pois muutamia kommentteja näiden välistä):

wahlbetrug1
wahlbetrug2wahlbetrug3

Claudia: Hävettää Itävallan puolesta. Ensin Hofer on johdossa ja yhtäkkiä Van der Blaablaablaa sitten voittaakin. Olen varma, että tämä ei ollut ihan rehellistä peliä. Onneton Itävalta.
Marianne: En minäkään ymmärrä miten näin voi käydä. Itävallan kartta on sininen pari vihreää pistettä ja Vdb voittaa??? Tästä tuloksesta pitäisi valittaa.
Andrea: Marianne X, se johtuu siitä, että kaupungeissa annettiin enemmän ääniä VDB:lle. Kaupungeissa tunnetusti myös asuu enemmän ihmisiä kuin maalla. Siksi oli Itävallan kartta miten sininen hyvänsä, ei paikalla ole väliä vaan ihmisillä. Ei tarvitse kuin vähän ajatella tätä.

Vielä enemmänkin hupia pettyneistä FPÖ:n kannattajista ja näiden salaliittoselityksistä Hoferin vaalitappiolle revitään parhaillaan ympäri Itävallan sosiaalista mediaa. Ihmiskunnan tyhmyyshän on ehtymätön luonnonvara:

luegenbleistift

Renate: Löysin tämmöisen —- mitä tää oikein merkkaa ???????????
(Erwin: Tiedän varmasta lähteestä että puna/viher/musta öklöt käyttää haitek lyijykyniä jos laittaa ruksin Hoferille se muuttuu 27 minuutin päästä näkymättömäksi)
Christian: Ihanks totta? Sehän on järkyttävää.
Simone: Ja miten se lyijykynä tunnistaa, missä se ruksi on?

Myös matematiikka voi tuottaa vaikeuksia Hoferin vähemmän koulutetuille äänestäjille. Tämä helmi löytyi satiirisivulta Blutgruppe HC Negativ:

ingmar

Yleisradioyhtiö ORF:n sivuilla on palkkidiagrammilla kuvattu, miten vaalikyselyjen mukaan ylioppilastutkintoa suorittamattomien (valkoinen numerolätkä) ja ylioppilastutkinnon verran tai enemmän opiskelleiden (harmaa numerolätkä) äänet jakautuivat ehdokkaiden kesken. Ingmar huomauttaa: ”Hoferilla prosenttien summaksi tulee 86% ja Bellenillä 114%. Rakas ORF-tiimi, summan pitäisi kummassakin tapauksessa olla 100%.” Alkuperäisessä ketjussa ilmeisesti yritetään prosenttilaskun ideaa selittää Ingmarille, mutta tämä pysyy vankkana siinä vakaumuksessaan, että punikki-yleisradio valehtelee ja väärentää numeroita.

Ei pitäisi olla ilkeä, sillä näin nämä asiat koetaan. Melkein puolet itävaltalaisista on joka tapauksessa äänestänyt äärioikeistolaista, jonka on toivottu tekevän kaikenlaista kivaa, mihin kuvittelivat presidentin valtaoikeuksien riittävän (esimerkiksi ”heittävän kaikki vasurit ja taiteilijat ulos, palauttavan shillingin ja pistävän rajat kiinni”, kuten muuan kannattaja somessa toivoi ensimmäisen vaalikierroksen jälkeen). (Ja Hofer antoi vaalikampanjassaan ymmärtää venyttävänsä valtaoikeuksia äärimmilleen: ”tulette vielä hämmästymään, mikä kaikki voi olla mahdollista”.) Talous-, työllisyys- ja ympäristöongelmat painavat päälle samalla kun maahanmuutto ja pakolaiskriisi nostattavat intohimoja, joihin oikeistopopulisteilla on omat tunnetut yksinkertaiset vastauksensa. Helppoa ei tule olemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: