Koiran kuvia

Synkkien poliittisten pohdintojen vastapainoksi tänään pikainen postaus, jossa muutamia hauskoja kuvia.

Uutisvirtaani tupsahti tänään peräkkäin kaksi kuvaa unkarilaisesta puli-koirasta. Unkarissahan siis nämä moppiturkkiset koirat hallitaan: iso laumanvartijakoira komondor on jo ollut esillä tässäkin blogissa, paimen- ja seurakoiranakin toimiva puli on kooltaan pienempi mutta turkiltaan yhtä hauska. Ensimmäinen seinälleni ilmestyneistä kuvista oli Unkarissa nostattanut vähän samantapaista liikuttavaa ”hei tämä on meiltä” -innostusta kuin meillä Timothy Kopran avaruudesta twiittaama Suomi-kuva. Mark Zuckerberg, Facebookin herra, nimittäin omistaa Beast-nimisen pulin, joka somehitiksi nousseissa kuvissa sulautuu karvamattoon ja naamioituu lattiamopiksi. Ja Unkarin mediat kirjoittavat tästä innoissaan, vaikka kyseinen koirayksilö itse asiassa onkin syntyperäinen amerikkalainen.

puli.jpg

Heti tämän uutisen perään kerrottiin, että surullisen Bol-dog-koiran tarina saa jatkoa. Tämä puli-koira puolestaan on fiktiivinen hahmo, jonka joku ilmeisesti oikeanlaisia suhteita omaava neropatti oli viime kesänä saanut suunnitella Budapestin vuoden 2017 uinnin maailmanmestaruuskisojen maskotiksi. Minusta suoraan sanoen nuo kisamaskottieläimet ovat useimmiten paitsi mauttomia myös suorastaan makaaberin pelottavia, en ikinä ole ymmärtänyt, mikä niiden idea on. Mutta Bol-dog (boldog tarkoittaa ‘onnellinen, autuas’, ja sitten siinä on tuo dog, heh heh, osataan enkkua!) oli vieläpä kisamaskotiksikin harvinaisen kammottava, niin että sitä kommentoitiin ulkomailla asti (tästä uutisoi 444.hu-sivusto):

kutyaszörny-kabala.jpg

Kun oikein ulkomaalaisetkin alkoivat ilkeillä, Unkarin uintiliitto perääntyi nopeasti ja poisti Bol-dog-raukan päiviltä. Jäähyväisviestissä seliteltiin, että koirahahmo ei oikeasti olisi näin kammottava, mutta vapaaehtoisen avustajan harrastuspohjalta laatiman naamarin silmäaukot nyt olivat vahingossa tulleet liian suuret. Joka tapauksessa Bol-dog on nyt kuopattu, ja melkein vuoden asiaa mietittyään kisojen järjestelykomitea ilmoitti nyt julistavansa uuden maskottikilpailun, jälleen kutsupohjalta, eli joukolta tunnettuja luovan alan edustajia tilataan luonnokset ”nuorekkaaseen, sympaattiseen, urheilulliseen ja myyvään” maskottihahmoon. Toistaiseksi tosin kisojen kotisivulla tällä hetkellä vielä avautumatonta fanituotekauppaa mainostaa yhä keltaiseen kisalogopaitaan puettu puli:

webshoppuli.png

Ilkeät oppositioviestimet ovat tietenkin alkaneet arvella, johtaako uuden maskotin suunnittelukilpailu samanlaiseen tulokseen kuin kisojen graafisen yleisilmeen kanssa nähtiin. Näitä julisteita irvailtiin samoin ympäri Unkarin viestimiä ja sosiaalista mediaa, kun ne vähän toista kuukautta sitten ilmestyivät julkisuuteen. Miksi esimerkiksi Tonavaan hyppivien tai siinä uivien ihmishahmojen mittasuhteet ovat niin älyttömät?  (Miten käy tämän jättiläisuimarin, kun hän läiskähtää sillalta veteen?) Miksi tekstien ja kuvien käsittelyssä on alkeellisia ”my first Photoshop” -kömmähdyksiä (tässä esimerkiksi osa Budan linnaa on unohdettu värifiltteröimättä)? Ja tuo swimphony-sanaleikki, yhtä heh-heh-vaivaannuttavan väkinäinen kuin maskotinnimi Bol-dog. (Ball-dog? Swim-phony?)

swimphony.jpg

No jaa. Taidamme taas olla perusongelman äärellä. Niin kuin tässäkin blogissa on monesti pohdittu: kömpelöt tekstit, typerät kuvat, esteettiset ja kielelliset kömmähdykset osoittavat, että asiantuntemuksella ja ammattitaidolla on ollut vähemmän väliä kuin sillä, että päättävien tahojen kavereille tai suojateille saadaan järjestetyksi työtä ja tilaisuuksia. Mitä tyhmempi ja korruptoituneempi järjestelmä, sen varmemmin se itse ja vieläpä ylpeästi paljastaa itsensä siinä julkisivussa, jota itselleen rakentaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: