Viikonloppukatsaus

Hyvät lajitoverit, en kenties työviikon päätteeksi jaksa aivan ylläpitää tämän blogin tavallista huippuvakavan tiukkaa ja aina asiantuntevaa tasoa. Aloitan siis lekkeriksilyömisen kertomalla, että viimekertaisessa postauksessani käsitelty kauppojen sunnuntaikiinniolon peruuttaminen Unkarissa kirvoitti tässä samaisessa blogissa mainitun Apa zenél -lauluntekijän runosuonesta vielä kolmannenkin sanoituksen kristillisdemokraattista KDNP-puoluetta halventavaan lauluun. YouTube-linkki kannattaa lisätä siksikin, että tämän diskotyylisen sovitelman kuvituksena on käytetty kaikkien suomalaisten tuntemaa legendaarista ja viraalista tanssinopetusvideota (jonka esiintyjiä jotkut nettikommentaattorit näyttävät kuvittelevan KDNP-poliitikoiksi).

Teksti on aikaisempaakin kainostelemattomampaa rumasanatulvaa: Saitpas KDNP haistaa v***n! Varsin rehevin sanakääntein siinä kehotetaan KDNP:n päättäjiä ottamaan kaikki irti tästä tilanteesta, kun heitä nöyryyttävät sekä kansa että valtaa käyttelevä Fidesz-puolue – sunnuntaikiinniolo oli samantapainen ainoa sulka KDNP:n hatussa kuin meillä perussuomalaisille autoveron alennus, ja nyt vietiin sekin yhdellä pyyhkäisyllä. Tosin vastaamatta jää myös lauluntekijän kysymys: Jos painuttekin v***uun, mitä meille jää sen jälkeen? Onko ketään, jota kaikki eivät inhoaisi?

***

Jossain nettikeskustelussa uusimman KDNP-laulun johdosta singahti kuolematon kommentti: Tuskin maltan odottaa, miten tämän laulun ”törkeän alatyylin” johdosta pahoittavat mielensä samat fideszläiset, jotka fanittavat Zsolt Bayeria. Niin, Zsolt Bayer on ollut tässä blogissa esillä ennenkin: hän on Fidesz-puolueen perustajajäseniä ja Viktor Orbánin vanha kaveri, jolla ei ole virallista asemaa puolueessa mutta ilmeisesti epävirallinen tehtävä eräänlaisena törkytuuttina. Lehtijutuissaan Bayer ”sanoo suoraan” sen, mitä Fidesz-puolueen kantaväki ja erityisesti sen ruskeampi laita, joka muuten olisi valumassa vielä peittelemättömämmin rasistisen ja uusnatsismia hipovan Jobbik-puolueen karsinaan, haluaa kuulla. Rumia sanoja säästelemättä Bayer haukkuu esimerkiksi mustalaisia elukoiksi, jotka eivät sovellu elämään yhdessä ihmisten kanssa, tai itävaltalaista vihreiden europarlamentaarikkoa kapiseksi idiootiksi ja haisevaksi saastaksi. Juutalaisista hänellä on usein värikästä sanottavaa – vain hieman kukkaiskielistä, kohdeyleisö kyllä ymmärtää tavallisimmat vihjaukset.

Kuluneella viikolla Bayerilta menivät sukset ristiin Hírcsárda– eli Uutiskievari-portaalin kanssa. Hírcsárda on samantapainen vitsiuutisia julkaiseva sivusto kuin meikäläinen Lehti-lehti tai Uutissirkus. Viime aikoina sen viihdearvoa on ratkaisevasti syönyt tässäkin blogissa esillä ollut Poen laki: ääri-ilmiöiden yhteydessä parodiaa ei enää voi tunnistaa parodiaksi, ja Unkarin viestimien ns. vakava tarjonta on alkanut aivan liikaa muistuttaa Hírcsárdan antimia. Tämä kuitenkin inspiroi Hírcsárdan väkeä nerokkaaseen vetoon: he julkaisivat Bayerin lähes parodista tuotantoa mukailevan parodian, jota todellakin alkaa olla mahdotonta erottaa alkuperäisestä. Otsikolla ”Ostakaa sitten, juutalaiset!” kirjoittaja purkaa raivoaan niitä kohtaan, jotka saivat hallituksen peruuttamaan kauppojen sunnuntaikiinniolon:

(…) Sillä sunnuntai (vasárnap) tulee ”markkinapäivästä” (vásárnap), niin juuri, mutta sitä te ette voi ymmärtää. Teidän piti pilata tämäkin, vain, jotta saisitte tähän maahan asutetuksi vielä muutaman loisen, että raja-aidan varteen paleltuisivat muovikassiteltoissaan kyhjöttävät, työllistämistyöläisistä uudelleenkoulutetut poliisit.
Ette te voi sitä ymmärtää, niin. Sillä te olette oikeita elukoita. (…)
Mutta kyllä minä teidät tunnen! Te olette samaa porukkaa, kansanäänestyksinenne, opettajinenne, mustalaisinenne, holokaustin muistopäivinenne. Te olette halpamaisia, oksettavia mustalaisötököitä, sukupuolitauti Puklin peräaukossa, parantumaton avohaava Nyakón varpaassa, Ferenc Gyurcsányn puoliksi sulatellun cholent-sapattipatasäilykkeen lokavesisäiliössä mätänevä jäänne. Te olette tissejään heiluttelevia ukrainalaishuoria, te olette toisiltanne suihin ottavia transuja metrossa, te olette Józsefvárosissa AIDS-ruiskuneulan kanssa lapsia jahtaavia pedofiilejä, te olette uimarityttöjä raiskaavia, rillipäisiä, luisuharteisia Uber-kuskeja. (…)

Nerokas, en siis todellakaan keksi muuta sanaa, tyyli-imitaatio sai uusmediassa ja oppositioviestimissä naurajat puolelleen. Zsolt Bayer itse, se oikea ja alkuperäinen, sitä vastoin ei nauranut vaan uhkasi blogissaan Hírcsárdaa oikeustoimilla. Tämän johdosta Hírcsárda vaihtoi jutun kirjoittajaksi kuvitteellisen henkilön nimeltä ”Z. Solt Máyer”. Myös kirjoittajan kuva vaihdettiin.

(Zsolt Bayerin blogi on, ilmeisesti kirjoittajansa lempinimen mukaan, nimeltään Bádog, ‘Pelti’.)

***

Samaan aikaan, kun Suomessa päättäjät leikkaavat koulutuksesta minkä ehtivät, Suomen koulujärjestelmän vielä jäljellä oleva maailmanmaine on ehtinyt Unkariin asti. Itse asiassa onhan se toki ehtinyt jo muutama vuosi sitten. Pasi Sahlbergin ”Suomen mallista” kertova kirja ilmestyi unkariksi jo 2013 ja sai melkoisesti julkisuutta. Mutta äskettäin oli HVG-lehden väki jälleen saanut materiaalia Suomesta. Tampereella vierailevat lehden lukijat lähettivät kuvia suomalaiskoulujen moderneista ja hyväkuntoisista rakennuksista, tablettitietokoneista, naulakoista, joissa takit ovat vartioimatta (vau, kukaan ei varasta niitä!). Vessoihin ei tarvitse viedä omaa vessapaperia ja saippuaa, pyörät on lukittu vain miten kuten, ja ”luokissa ei ole liitua, kuten ei Unkarissakaan, mutta täällä sitä ei myöskään tarvita”, koska oppilailla on älytaulut ja tabletit.

No ei tämä vielä mitään. Tällaisia ihastuneita selostuksia vierailuista isojen kaupunkien hyvin resursoituihin edustuskouluihin on nähty myös saksalaisen kielialueen lehdistössä jo kymmenen vuotta. Mutta HVG:n Facebook-sivulla tätä intoutui kommentoimaan muuan unkarilainen isänmaanystävä perinteisen kaavan mukaan:

migransimado_banda.png

Péter Sólyom: Kehtaattekin sotkea Unkarin Kansaan tämän mamunpaijaaja porukan !!!Ikinä ei Me olla oltu niiden sukulaisia ! Ne eivät kelpaa edes Unkarin Kansan kengännauhoja sitomaan !!!!!!

Péter Sólyomin kaltaisia on unkarilaisista ellei läheskään enemmistö niin kuitenkin huomionarvoinen joukko: ihmisiä, joille ylpeys omasta kansasta on elämän ja kuoleman kysymys ja jotka ovat aina valmiita pelkäämään ja vihaamaan bolševikkien ja koko Unkaria vihaavan muun maailman salajuonia (joihin kuuluu myös suomalais-ugrilainen kielisukulaisuus).

Mutta mielenkiintoista ja pelottavaa on se, mikä haukkumasana tässä on valittu. Suomalaiset ovat ”maahanmuuttajienpalvojia” (migránsimádó), se on ilmeisesti pahinta, mitä Péter Sólyom osaa epäilyttävistä muu-eurooppalaisista sanoa. Mitähän hommafoorumeilla tai rajatkiinni-porukoissa arvellaan tällaisesta Suomi-kuvasta, ja mihin se oikein perustuu? Joka tapauksessa tiettyyn joukkoon on hyvin uponnut se käsitys, että pahin uhka Unkarille tulee maahanmuuttajien taholta,  joita tosin Unkarissa ei edelleenkään juuri ole mutta onnettomissa ulkomaissa sitäkin enemmän.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: