Eiku sittenkin.

Tämä tarina alkoi toista vuotta sitten, kun Unkarin hallituksen sivuvaunu, oikeistokonservatiivisen Fidesz-puolueen pieni apupuolue kristillisdemokraattinen KDNP, sai ajetuksi läpi ideologisen kärkihankkeensa, kauppojen sunnuntaiaukiolon kieltämisen, ”jotta perheet voisivat olla sunnuntaisin yhdessä”. (Siis kaikki ne ihanneperheet, joihin kuuluu molemmat, ehdottomasti eri sukupuolta olevat vanhemmat ja kohtuullisen runsas määrä unkarilaisia lapsia ja joissa kenenkään ei viikonloppuisin tarvitse olla töissä.) Kansan oli ainakin kaupungeissa äkkiä opittava hankkimaan viikonlopun elin- ja muut tarvikkeet pikaryntäyksellä lauantai-iltaan mennessä (maassa, jossa taloudellisista syistä monet tekevät kahta työtä, tämä ei ole kaikille ihan yksinkertaista), ja aiemmin viikonlopputöillä lisätienestejä hankkineet jäivät nuolemaan näppejään.

Suuri osa Unkarin kansaa selvästikin piti sunnuntaiaukiolon kieltämistä silkkana ihmisten kiusaamisena tekopyhän näennäiskristillisyyden nimissä. Nimimerkillä Apa zenél [‘Isä musisoi’] internetissä esiintyvä lauluntekijä sorvasi KDNP:lle haistattelulaulun (esitelty suomeksi myös tässä blogissa), jota on näköjään katseltu YouTubesta yli 800 000 kertaa, eikä syvien rivien kiukku vuoden kuluessakaan osoittanut laantumisen merkkejä. Vaikutti jopa siltä, että sunnuntaiaukiolon vastaisella kansanäänestyksellä voitaisiin mobilisoida  toivottomuuteen passivoitunut Unkarin kansa vihdoinkin näyttävään hallituksenvastaiseen eleeseen, kenties jopa pakottamaan hallitus perääntymään.

Kuluvan vuoden helmikuussa sitten näyteltiin absurdi draama Unkarin keskusvaalilautakunnan toimistossa. Taustana olivat kansanäänestyksen järjestämistä koskevat pykälät, joiden mukaan kansanäänestysaloitteita yhdestä asiasta saa olla kerrallaan käsiteltävänä vain  yksi. Koska kansanäänestysaloitteen käsittely vie muutaman kuukauden, hallitusta lähellä olevat piirit olivat pystyneet estämään sunnuntaiaukioloa koskevan kansanäänestyksen jättämällä jatkuvasti omia toivottomiksi tai järjettömiksi muotoiltuja valealoitteitaan. Helmikuun 23:ntena oli sitten odotettavissa, että edellisen kansanäänestysaloitteen käsittely päättyisi.

Sosialistipuolue MSZP:n entinen kansanedustaja István Nyakó saapui paikalle omaa aloitettaan jättämään hyvissä ajoin, jo aamukuudelta. Ei nimittäin voinut tietää, mihin aikaan tarkalleen Kúria eli korkein oikeus julkistaisi edellistä aloitetta koskevan päätöksensä. Mutta jo ennen tätä, aamunkoitteessa, ovelle oli ilmestynyt joukko nahkatukkaisia, vaatekaapin kokoisiksi bodattuja herroja, jokaisella kainalossa pahvikansio. Koskaan ei selvinnyt, mistä he olivat tulleet, mutta epäilykset kohdistuvat samaiseen Budapest-Ferencvárosin jalkapallojoukkueen, ”Fradin” ns. faniyhteisöön, josta vastaavanlaista lihasvoimaa on hallitusta lähellä olevien tarkoitusperien tueksi löytynyt ennenkin.

Hieman Nyakón jälkeen paikalle tuli myös saattajansa, nuoremman mieshenkilön seurassa harmaatukkainen rouva, kuten myöhemmin ilmeni, nimeltään Erdősi Lászlóné eli László Erdősin, Budapestista länteen sijaitsevan Herceghalom-nimisen pikku paikkakunnan pormestarin puoliso. Kun sitten Nyakó ja muutkin saivat kännyköitse avustajiltaan tiedon siitä, että edellistä aloitetta koskeva päätös oli ilmestynyt Kúrian verkkosivulle ja uuden aloitteen voisi siis jättää, syntyi tungos, jota esittävä video kiersi pitkään Unkarin medioita. Ilmeisesti, ainakin Nyakón mielestä, bodatut kaljupäät estivät  häntä pääsemästä kirjausleimasimen luokse jättämään paperiaan, niin että rouva Erdősi tai hänen saattajansa juuri ja juuri ehti edelle. Tilanteen mentyä ohi kaljupäät poistuivat suostumatta kertomaan, miksi olivat edes tulleet paikalle. Jos heillä oli varmuuden varalta kansioissaan omia aloitteita, ne jäivät kansioihin.

Kun skandaalia oli jonkin aikaa vatvottu ja valvontakamerakuvaa kaljupäiden tungoksesta katseltu ympäri Unkarin medioita, Kúria yllättäen ratkaisikin asian Nyakón eduksi, ja MSZP ryhtyi innoissaan valmistelemaan allekirjoitusten keräämistä. Ja juuri nyt ilmestyi juttuun uusin äkkikäänne. Hallitus ilmoitti yllättäen, että sunnuntaisulkemista koskeva laki peruutetaan, asiasta tullaan äänestämään parlamentissa pikamenettelyllä, niin että jo ensi sunnuntaina kaupat voivat taas olla auki. Sillä, tämän hallitus on nyt huomannut, kansa ei kerta kaikkiaan suostu hyväksymään sunnuntaiaukiolokieltoa, ja oppositio mokoma yritti lyödä tästä poliittista mynttiä. Ja tärkeämpää on, että kansa saadaan ilmaisemaan yhteinen tahtonsa vastustaa EU:n ”pakkopakolaiskiintiöitä”…

Siitä, oliko tämä suuri arvovaltatappio Orbánin hallitukselle vai ovela temppu, jolla hallitus kaatoi pelipöydän juuri kun MSZP:n nappulat kerrankin olisivat olleet sopivasti, kiistellään nyt kiivaasti. ”Musisoiva isä” pitää pilke silmässä annetussa pikahaastattelussa koko päätöstä omana ansionaan ja on myös onnellinen siitä, etteivät MSZP:n kansanäänestyksen karmeat mainosjulisteet ehtineet julkiseen levitykseen. 444.hu-sivusto puolestaan antaa ymmärtää, että tämä takinkääntö on vain yksi todiste sen oletuksen puolesta, että pääministeri Orbán on jossain vaiheessa vaihdettu johonkuhun toiseen.

Nimittäin: vuonna 1990 Orbán paheksui kiivaasti liian nopeaa lainsäädäntötempoa ja sitä, että silloinen hallitus ei jättänyt parlamentille tarpeeksi aikaa tutustua ohjelmiin ja aloitteisiin, vuonna 2011 taas Orbánin hallitus hyväksyi lain, jonka mukaan parlamentti voi säätää lain vaikka yhdessä päivässä ilman sen pitempää valmistelua, ja vuonna 2012 tulikin hyväksyttäväksi 65-sivuinen lainmuutosehdotus niin, että oppositiolla oli tunti aikaa tutustua siihen ennen äänestystä. Vuonna 1990 Orbán vaati vaalien alla kaikkia pääministerin paikkaa havittelevia tekemään tarkkaa selkoa aikeistaan ja suunnitelmistaan, viime vaaleissa taas Fidesz-puolueen vaaliohjelma koostui yhdestä ainoasta sanasta: Jatketaan! Vuonna 1990 Orbán julisti, ettei ole hänen eikä Fideszin tapa vastata asialliseen kritiikkiin syyttelemällä toisia bolševismista, nyky-Orbán taas haukkuu kommunisteiksi kaikki, jotka esimerkiksi kehtaavat väittää, että ympäri maata nousevat uudet jalkapallostadionit rakennettaisiin julkisista varoista. Vuonna 1990 Orbán puolusti länsieurooppalaista poliittista järjestelmää, jossa vallassa olevia kuuluu aina epäillä ja oppositiolle taata toimintaedellytykset, nyky-Orbán tunnetusti haaveilee ”illiberaalista demokratiasta”. Vuonna 1991 Orbán vielä suhtautui hyvin nihkeästi valtion ja kirkon keskinäiseen riippuvuuteen ja epäili kirkkojen valmiutta ylläpitää esimerkiksi kouluja tai sairaaloita, vuonna 2013 taas ”kirkoille annettu tuki on itse asiassa tukea unkarilaisille ihmisille, sillä raha muuttuu kirkon kouluissa tiedoksi ja kirkon sosiaalisissa laitoksissa huolenpidoksi”. Vuonna 1991 nuori kapinallinen Orbán vastusti henkeen ja vereen silloisen hallituksen prestiisihanketta, Budapestin maailmannäyttelysuunnitelmia, nyt Orbán on henkeen ja vereen hakemassa Budapestiin olympialaisia. 1990-luvun alussa koulutuksesta ei pitänyt missään nimessä leikata, nykyisen Orbánin hallituksen vallassaolon aikana valtion sijoitukset koulutussektoriin ovat jatkuvasti huvenneet. Vuonna 1991 Orbán syytti silloista hallitusta parlamentin alentamisesta leimasimeksi, jonka budjettipäätösten yli hallitus halutessaan kävelee, äskettäin taas, maaliskuun lopussa, parlamentti hallituspuolueiden äänillä antoi hallitukselle oikeuden omin päin myöntää varoja mihin vain hyväksi näkee…

Ja ennen kaikkea: vuonna 1997 Orbán syytti hallitusta demokratian ja perustuslain vastaisesta kikkailusta, opposition kansanäänestysaloitteen blokkaamisesta omalla, hieman erilaisella aloitteellaan. Juuri tätä samaa on nykyinen Orbánin hallitus harrastanut, kunnes tässä tuoreimmassa kysymyksessä ratkaisi asian nopealla strategisella perääntymisellä. Oppositiomediat saavat rauhassa kihistä ja kähistä – näin esimerkiksi Róbert Tamás Kolozsvári Szalonna -blogisivustolla:

No niin, ei täällä mitään tapahtunut, sanovat nuo kaksi poliitikkoa [sunnuntaiaukiolokiellon peruuttamisesta ilmoittaneet ministerit Antal Rogán ja Mihály Varga], tai mitä sitten ovatkaan. Päinvastoin, alun alkaenhan tämä oli suunniteltu niin, että vuoden ajan kokeillaan ja sitten tutkitaan. Ja nyt juuri tuli asia tutkituksi. Mitä ihmeellistä tässä on? Ei mitään!
Tästä lähtien on niin, että kauppojen sunnuntaikiinnioloa halusikin koko ajan oppositio ja erityisesti Ferenc Gyurcsány [Orbánia edeltäneiden sosialistihallitusten pääministeri, kiistelty mutta edelleenkin kenties valovoimaisin oppositiopoliitikko ja siksi nykyisen hallituksen viholliskuva numero yksi]. Mutta hyvä hallitus pääministeri Viktor Orbánin johdolla taisteli vihollista, siis piti sanomani: oppositiota vastaan ja voitti!

Jälleen kerran ei voi kuin todeta, että nähtäväksi jää, mitä tästä seuraa ja kumpi kärsi suuremman arvovaltatappion, äkkikäännöksen tehnyt hallitus vai viime hetkellä valttikorttejaan vaille jäänyt oppositio. Ja pahoin pelkään, että suuri, kenties riittävänkin suuri osa unkarilaisista arvostaa enemmän hallituksen häikäilemätöntä pelimiehen asennetta kuin lain ja kansanvallan henkeä.

One Response to Eiku sittenkin.

  1. Zakariás sanoo:

    Hieman unkarilaiseen jalkapalloon tutustuneena voisin hieman tarkentaa tuota Ferencvárosiin liittyvää pätkää. Toki peleissä käyneenä tiedän, että Fradin ultrat ovat lähes poikkeuksetta äärioikealla ja monet laulut ja huudot ovat rasistista paskaa. Silti olen ymmärtänyt, että näillä mainituilla klanipäillä ei ole ainakaan nykyään mitään tekemistä joukkueen kannattajien kanssa. Itse asiassa tilanne on päinvastainen. Kyseessä on Fradin ”järjestyksenvalvojat”, Gubatovin gorillat. Entisiä ja nykyisiä raskaansarjan rikollisia. Fradin kannattajat ovat jo pitkään boikotoineet seuran Fidesz-vetoisen johdon toimia; sormenjälkitunnistautumista ja rikollisia ”turvamiehinä”. Mutta ilmeisen monikäyttöinen tuo lauma on, kun heitä voi käyttää niin stadioneilla kuin politiikassakin.

    Muuten kiitos loistavasta blogista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: