Puolustuslogiikkaa ja kansallisia koirauutisia

Unkarin uutiset ne vain jaksavat hämmentää, vaikka ehkä ei pitäisikään – kun samaan aikaan niin järjettömiä asioita tapahtuu monessa muussakin maassa, Donald Trumpin presidentinvaalikampanjasta alkaen. Tämän päivän uutisvirrassa kuitenkin pari juttua kerrassaan pysäytti hengityksen: tämä ei kerta kaikkiaan enää voi olla totta.

Eilen Unkarin hallitus käyttäen hyväkseen uutta, tätä varten säädettyä lakia julisti maahanmuuttoperäisen hätätilan koko maan alueelle. Rajoille lähetetään lisää sotilaita ja poliiseja, ja lisäksi hätätilan turvin voidaan myös rakentaa uusia teitä joukkojen liikuttamisen helpottamiseksi sekä vetää uusia sähkölinjoja valaistusta varten. Maahantunkeutujien pidättämistä varten voidaan tarvittaessa rakentaa leirejä… Pian tämän jälkeen ihmisoikeusjärjestö Unkarin Helsinki-komitea huomautti, että hätätilajulistus on itse asiassa lainvastainen, sillä mitkään laissa määritellyistä ehdoista eivät täyttyneet: paperitonta väkeä ei ole tullut rajan yli yli viittäsataa päivässä, transitvyöhykkeellä ei ole tuhansia ihmisiä odottamassa kohtalonsa ratkeamista, eikä missään ole syntynyt yleistä järjestystä vaarantavia väkivaltaisuuksia tai levottomuuksia. Jotkut epäilevätkin, että koko hätätilanjulistuksen tarkoituksena on estää lähestyvän kansallisen juhlapäivän, maaliskuun viidennentoista kunniaksi kaavaillut laajat mielenosoitukset. Ehkä vielä löytyy jokin veruke, jolla mielenosoituksen voidaan selittää tässä tilanteessa vaarantavan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden.

444.hu-sivuston toimittajat kysyivät hallituksen tiedottajalta Zoltán Kovácsilta (samalta kaverilta, joka muutama päivä sitten twiittasi ilosanomaa pääministeri Orbánin sankarillisesta veto-äänestä koko maailmaan), miksi kriisitilanne on julistettu, vaikka siihen ei ole lain määrittämiä edellytyksiä. Tiedottajan vastaus saa tavallisen lukijan leuan loksahtamaan ja logiikkaprosessorin ylikuumenemaan. Se kuului, 444.hu:n toimittajan tiivistämässä muodossa, suunnilleen näin:

Totta on, että nyt ei ole tullut niin suuria joukkoja kuin laissa määritellään, mutta tämä nimenomaan johtuu siitä, että Unkarin puolustus on ollut menestyksekästä. Ja juuri siksi kriisitilaa on jatkettava tai laajennettava koko maahan: tämä järjestely on ollut menestyksekäs, ja on mahdollista, että vaaran uhka ilmenee uudelleen.

Seuraavaksi Unkarin hallitus voisi käynnistää uuden puolustusohjelman vaikkapa ulkoavaruudesta tulevaa uhkaa vastaan. Vielä ei ole lentäviä lautasia laskeutunut Budapestin keskustaan, mutta sehän juuri osoittaakin, että avaruuspuolustus on ollut tehokasta.

***

Toinen uutinen liittyy asiaan, jonka taustoja en tunne laisinkaan. En ole koiraihminen enkä koiraharrastaja, Unkarin koiraharrastajapiireistä en tiedä mitään, ja yhdistelmästä ”unkarilainen ja koira” minulle tulee aina mieleen vain edesmennyt, legendaarinen fennougristiikan professori Edit Vértes, joka Suomen-ystävyytensä ja ammatillisen yhteistyön sinetiksi aikoinaan halusi lahjoittaa Suomalais-Ugrilaiselle Seuralle arvokkaan koiran, rodultaan transilvaniankopó. Ja jos oikein muistan, lahjoittikin.

Se, mitä index.hu-sivuston artikkeleista paljastuu, saa kuitenkin miettimään, onko Unkarin koirankasvatuksessa samanlaisia perusongelmia kuin blogistikollega Ferrugon mukaan Unkarin hevospiireissä: suoraan sanoen rikollista piittaamattomuutta, häikäilemätöntä asiantuntemattomuutta ja ihmisten ja eläinten hyväksikäyttöä. Unkarin koirankasvattajien keskusliiton (MEOESZ) ja joidenkin pienempien rotujärjestöjen kesken on vuosikausia raivonnut riitoja, muun muassa oikeudesta myöntää kansainvälisesti tunnustettuja FCI-kantakirjoja – rotutodistusten myöntämisessä ja näyttelyjen järjestämisessä pyörii paljon rahaa. Mutta ilmeisesti aitosentrooppalaiseen tapaan kiistaa on ollut joka suuntaan ja monenlaisista aiheista myös henkilötasolla. Viranomaiset ovat uupuneet tilanteeseen, jossa toimivien yhteisten sopimusten puutteessa laittomuus ja vilunkipeli kukoistavat.

Jo viime syksynä julkistetun selvityksen mukaan koirankasvatus on Unkarissa varsin surkeassa jamassa. Järjestöjen sääntöjä ja eläinsuojelulakia rikotaan jatkuvasti, mikä on tykkänään pilaamassa Unkarin koirankasvattajien maineen. Suuri osa koirankasvatuksesta ja kaupasta pyörii pimeästi, viranomaisten ulottumattomissa, ja pahamaineisten pentutehtaiden tuotteita, valvomattomissa ja eläinsuojelusäännöksiä rikkovissa oloissa kasvatettuja paperittomia tai väärennetyillä papereilla varustettuja pentuja, salakuljetetaan Unkarista jatkuvasti pienissä pahvilaatikoissa Länsi-Euroopan markkinoille. Kuvaavaa on, että väestöltään Unkarin kokoisessa Tšekissä koiraharrastajaliittojen jäseniä on lähes kymmenen kertaa niin paljon kuin Unkarissa, mutta Unkarissa syntyy vuosittain koiranpentuja Tšekkiin verraten viisinkertainen määrä.

Nyt Unkarin maatalousministeriö heittää pyyhkeen kehään ja pakenee kansallisen ratkaisun turviin. Vastedes viranomaisten suojelukseen ja valvontaan kuuluvat vain yhdeksän ”aitounkarilaista” koirarotua, esimerkiksi komea komondor, samanlaisen moppimaisen naruturkin omaava mutta pienempi puli, luppakorvainen siro metsästyskoira vizsla – ja tietenkin se transilvaniankopó. Muiden koirarotujen kasvatus jää täydelliseen laittomuuden tilaan. Saksanpaimenkoirien, mäyräkoirien tai kultaisten noutajien kasvattajat saavat järjestäytyä miten haluavat, heidän liittonsa ovat tavallisia kansalaisjärjestöjä, eikä niiden myöntämillä rotutodistuksilla ja kantakirjoilla ole virallisen asiakirjan arvoa. Tämä ei varmaankaan ainakaan hillitse pimeää pentutehtailua, eläinsuojelulain rikkomista ja paperien väärentelyä.

Tämä on paitsi sekavaa ja järkyttävää myös jotenkin niin ylettömän unkarilaista. Vain Unkarissa osataan puoluepolitisoida myös koiraharrastus. MEOESZ-keskusjärjestö nimittäin tunnettiin ennen nykyisen hallituksen valtaantuloa läheisistä väleistään silloiseen sosialistihallitukseen, pienemmät rotujärjestöt taas toivoivat Orbánin oikeistohallituksen valtaan noustuaan hellittävän koira-alan säännöstelyä ja antavan niille oikeudet rotutodistusten myöntämiseen ja näyttelyjen järjestämiseen. MEOESZ onnistui kuitenkin muutamassa kuukaudessa hankkiutumaan hyviin väleihin myös uuden hallituksen kanssa, niin ettei pienempiä liittoja auttanut edes hallitusta tukevan ”kansalaisjärjestön”, mm. rauhanmarsseista tunnetun Kansallisen Yhteishengen Foorumin (CÖF) lupailema taustatuki… Ja vain Unkarissa voidaan koirajärjestöjen keskinäisiin kähinöihin löytää tällainen ”kansallinen” ratkaisu, joka voidaan kytkeä isänmaalliseen symboliikkaan mutta joka ei ratkaise varsinaista ongelmaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: