Lisää tarinoita totisuuden tuolta puolen

Tässä äskettäin kirjoitin jo ns. Poen laista eli siitä, miten mahdotonta on poliittisten tai uskonnollisten ääri-ilmiöiden maailmassa erottaa parodiaa vakavissaan esitetystä väitteestä. Tähän ilmiöön kietoutuu myös ääriporukoissa ilmeisen yleinen kehno yleissivistys, huono luku- ja medialukutaito. Näin syntyy herkullisia trollaustarinoita, eikä tuolloisessa blogissani esillä ollut katupartioiden parodiasivusto jäänyt viimeiseksi.

Äskettäin ryhtyi nimellä ”Micha Gerlach” esiintyvä, ilmeisesti saksalainen Facebook-käyttäjä levittämään somessa kuvaa, joka esittää pöydällä sosiaalitoimiston kirjekuoren ja kirjeen päällä lojuvia keltaisia kuponkeja. Kupongeissa on Chemnitzin kaupungin (vanhemmille lukijoille muistutettakoon: entinen Karl-Marx-Stadt entisessä Itä-Saksassa) vaakuna ja viivakoodi, ja niillä luvataan 200 euron arvosta ostovoimaa MediaMarkt-elektroniikkaliikkeeseen (siis esimerkiksi sen kuuluisan älypuhelimen hankintaan), mutta ainoastaan turvapaikanhakijoille. Saatetekstissä päivitellään:

Tämä kuva otettiin Chemnitzin Ebersdorfissa 18.2.2016. Saavatko ne jo valtiolta ihan kaiken suoraan tarjottimella? Eihän tämä voi olla totta!!1! Milloin ihmiset oikein heräävät ja tajuavat, mikä täällä on pielessä???

Kuvaan oli siroteltu muutamia vinkkejä fiksummalle lukijalle. Kuponkien alla olevassa kirjekuoressa on postileiman näköinen leima, jossa lukee ”Ongelma on rasismi”. Ja jos joku rupeaa lukulaitteella tarkistamaan viivakoodia, siitä paljastuu teksti IHR SEID DUMM ‘Te olette tyhmiä’. Mutta eivät nämä hienot vihjeet (eikä myöskään jo kuluneeksi vitsiksi muuttunut ns. capslock-väen harrastama huutomerkkien ja ykkösten sekoittaminen) häirinneet kohderyhmää, jolle kaikki, mistä netissä on oikein kuvan kanssa kerrottu, on varmasti totta. ”Maahanmuuttokriitikot” tarttuivat syöttiin, ja kuvaa jaettiin asianmukaisten kauhistelujen ja rasististen kommenttien kera satoihin ryhmiin ja yksityisille Facebook-käyttäjille ympäri saksankielistä somea. Myös ”perusitävaltalaisten” johtaja HC Strache julkaisi sen omalla seinällään.

Kuvaan kätkeytyi kuitenkin ns. honeypot-troijalainen. Kun ”Gerlach” muutti alkuperäistä kuvaa, se muuttui myös kaikilla sen jakaneilla seinillä:

strohdumm.jpg

”Minä olen pönttöpää NATSI. Levitän vihapuhetta ympäri nettiä ja jaan mitä hyvänsä sontaa tarkistamatta sitä.”

***

Mutta ei netin natsitolvanoiden höynäyttämiseen tarvita edes troijalaisia tai omaa viivakooditulostinta.  Riittää, kun löytyy sopivasti tunteisiin vetoava kohde. Saksan Dortmundissa uusnatsit ovat jo jonkin aikaa surreet taistelukoiraa, jonka poliisin erikoisyksikkö ampui kotietsinnän yhteydessä. Pitbull Odinin muistoksi järjestettiin jopa mielenosoitus, jossa toistasataa henkeä marssi kantaen julisteita tyyliin ”Tänään poliisi ampuu koiria – huomenna ihmisiä?”  Tämähän suorastaan kerjää omaa satiirisaittia, ja kohta olikin Facebookissa pystyssä oma Odinin muistoryhmä, johon liittyi satoja koiran muiston kunnioittajia, monet ilmeisesti aivan vakavin mielin ja parodiaa tajuamatta.

odin.jpg

Äsken Odin-sivulla käydessäni oli kuitenkin jo ilmeistä, että Spiegel-lehden häijy uutinen aiheesta oli karkottanut vakavamielisemmät Odinin muistelijat. Jäljelle jääneet satiiri-iloittelijat voivat siis lopettaa Odin-fanituotteiden markkinoinnin ja keskittyä julkistamaan yhä hulvattomampia vitsiuutisia. Esimerkiksi kuvamanipulaatioita Odinista, joka – esimerkiksi – olikin vain lavastanut oman kuolemansa ja paennut Saksan riistoverotusta, mielipideterroria ja NATO-agentteja turvaan vapaalle Venäjänmaalle paremman isännän hoiviin, kuten kuva järkähtämättömästi todistaa.

odput.jpg

***

Ja lopuksi vielä tyylikkään pelkistetty suoritus Itävallasta. Die Tagespresse -niminen satiirisaitti julkaisi tämmöisen uutisen (”Pohjatonta röyhkeyttä”):

heute.jpg

Käsittämätöntä: Pakolaiset saavat ”Heute”-lehden ilmaiseksi!

Joka ei tiedä, että Die Tagespresse on vakavan kuuloisesta nimestään huolimatta vitsisivusto, ymmärtäisi kyllä jutun juonen, jos vaivautuisi lukemaan alkuperäisen uutisen. Siinä kerrotaan mm. näin:

Lähdemme paikan päälle ja yllätämme pakolaisen itse teosta: Takim S. on Syyriasta. Hän ei lainkaan häpeä tekoaan, päinvastoin: ”Minä luke tämä lehti joka päivä”, hän kerskailee.

”Minä tietä nyt: Richard Lugner kohta olla presidentti, mutta ei se mitä, kun Zika-virus meidät kaikki tappa.” Traaginen lisäys: eräältä ystävältä kuulemme, että Takim ennen Heute-lehden lukijaksi ryhtymistään puhui täydellistä saksaa.

Maahanmuuttajien kotoutumisasiantuntija arvostelee ilmaislehden ilmaista saatavuutta jyrkästi: ”Turvapaikanhakijoiden pitää omaksua sivistyneen yhteiskunnan arvot ja oppia saksaa. Kumpikaan ei onnistu, jos he päivittäin lukevat tätä lehteä.”

Toisin sanoen: Heute (‘Tänään’) on ilmaisjakelulehti, joka sisältää mainosten seassa hyvin sekalaisen tasoisia kohujuttuja. Sen saa esimerkiksi metroasemilla olevasta telineestä napata mukaansa kuka hyvänsä kulkija. Mutta ei se mitään, riittää, kun Facebook-päivityksessä esiintyvät avainsanat ”pakolainen” ja ”ilmaiseksi”. Tätäkin päivitystä jaettiin ”maahanmuuttokriittisiin” ryhmiin ja kommentoitiin aggressiivisesti myös Die Tagespressen seinällä, kertoo Der Standard.

Sentrooppalaisuuden parhaita puolia suomalaisuuteen verraten on kehittynyt ironian, parodian ja satiirin taju. Vielä ei kaikki voi olla hukassa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: