Koulu- ja urheilu-uutisia

Tänään ajattelin tarjoilla kaksi ajankohtaista kommenttipuheenvuoroa Unkarista. Ensinnäkin tuosta koulujen kapinasta, joka lopultakin ylitti suomalaisenkin uutiskynnyksen. Nimittäin: yksi opettajien protestin pääaiheita on ollut kouluhallinnon keskusvirasto KLIK, joka määräilee ja säätelee kaikkea mahdollista, kopiopaperin ostosta opettajien virkanimityksiin. Index-uutissivuston tietojen mukaan itse pääministeri Orbán oli äskettäisessä puolueen parlamenttiryhmän kokouksessa Lillafüredissä joutunut lupailemaan, että vuoden 2018 eli seuraavien vaalien jälkeen voidaan KLIKin lakkauttamistakin harkita. (Tästä on rivien välistä luettavissa se pelottava päätelmä, että Orbán uskoo pysyvänsä vallassa myös vuoden 2018 jälkeen.)

Mutta siihen, miksi KLIK aiotaan toistaiseksi pitää pystyssä, eivät kovin monet oppositiomediatkaan näy puuttuneen. Tänään sitten osui uutisvirtaani Civilhetes-sivustolta erittäin valaiseva artikkeli. Mihály Andor muistuttaa, että KLIK ei toimi pelkästään pelottimena, vallan kourana, joka kätevästi katkaisee niskoittelijoiden urapolun. KLIKin salainen mutta sitäkin tärkeämpi tehtävä on toimia rahanpesulaitteena, joka ohjaa EU-tuet ja muut julkiset varat vallanpitäjien kaverien taskuihin. KLIK nimittäin päättää kaikista koulujen hankinnoista: keneltä ostetaan paperit, liidut, koulukirjat, kouluruokaloiden elintarvikkeet, pulpetit, taulut, tietokoneet ja ohjelmistot…

Yksi esimerkki: Vuonna 2013 pantiin uusiksi koululaisten välipalahedelmien hankintaohjelma, jonka rahoituksesta 69% tulee EU:lta. Aiemmin kukin koulu oli itse saanut päättää, keneltä hedelmät ostetaan, nyt KLIK kilpailutti hedelmien hankinnan siten, että sopivanlaisen tarjouksen pystyi antamaan yksi ainoa firma. Magyar Iskolagyümölcs Kft., “Unkarin Kouluhedelmä”, oli perustettu muutamaa viikkoa ennen tarjouskilpailun avaamista, ja sen omistajiin kuului myös György Simonka -niminen Fidesz-puolueen kansanedustaja. (Simonka oli tullut tunnetuksi myös Pusztaottlaka-nimisen tuppukylän pormestarina, joka teetti közmunkáseilla, siis yleisiin töihin nälkäkorvausta vastaan työllistetyillä työttömillä, töitä omilla pelloillaan.) Monet menestyksekkäät suhmuroinnit, kirjoittaa Andor, olivat saaneet Fidesz-puoluetoverit liian itsevarmoiksi ja varomattomiksi. “Kouluhedelmän” miehet eivät malttaneet odottaa edes tarjouskilpailun tulosten julkistamista vaan lähettivät seudun hedelmänviljelijöille sähköpostiviestin, jossa tarjoutuivat ottamaan heidät ohjelmaan alihankkijoiksi kymmenen prosentin korvausta vastaan. (Toisin sanoen: kymmenen prosentin suojelurahaa vastaan he saisivat jatkaa tähänastista tuotantoaan, muuten heiltä menisi koko toimeentulo.) Tämä vuoti julki ja herätti niin suurta julkista närkästystä, että KLIK joutui perumaan tarjouskilpailun.

Luultavasti moni muu vastaavanlainen mutta vähemmän huomiotaherättävän röyhkeä hanke kuitenkin on pyörinyt ja pyörii vastakin menestyksekkäästi KLIKin suojissa. Tästä siis loppujen lopuksi on kysymys KLIKissä kuten koko Orbánin hallinnossakin: ei niinkään aatteista ja ihanteista kuin rahasta ja mafiavaltion toimintalogiikasta.

***

Toiseksi haluaisin esittää muutamia hauskoja kuvia keskustelusta, jota oppositiofoorumeilla käydään kauhistuneen epäuskoiseen sävyyn. Pääministeri Orbánille eivät riitä eri puolille maata nousseet toinen toistaan upeammat jalkapallostadionit: ei vain jalkapallon vaan koko Unkarin urheilumaine on saatava nousuun isännöimällä Budapestissa vuoden 2024 olympiakisat! Tähänastiset olympialaisprojektit ovat kai lähes kaikkialla osoittautuneet pohjattomiksi raharei’iksi, joiden rasitusta ja riskejä eivät turismitulot läheskään ole riittäneet korvaamaan. Oppositiomedioissa ei muutenkaan vallitse suuri luottamus Unkarin taloudellisen tilanteen suhteen. Hallitus intoilee talouden kasvusta ja uudesta noususta koko Keski-Euroopan talousveturiksi, kriitikot taas kyselevät enemmän tai vähemmän kainosti, miten olympialaisten kaltainen prestiisiprojekti pystytään kustantamaan samaan aikaan, kun koulut ja sairaalat rapistuvat käsiin.

Olympialaisten isännöintikilpailu on niin pitkällä, että viime keskiviikkoon mennessä kilpailijoiden – Los Angelesin, Pariisin, Rooman ja Budapestin – piti luovuttaa kansainväliselle olympiakomitealle ensimmäiset hakemusaineistonsa. Budapestin visioita esittelevä brosyyri toki valmistui, mutta – tästä huomautti räväkkä ajankohtaisportaali 444.hu – graafista ilmettä ja logoa kisahankkeella ei vielä ole. 444.hu:n kommenttiketjussa aiheesta syntyi oitis hilpeänhyytävä keskustelu:

olympiakeskustelu.png

Jezza” [siteeraa:] ”Muut ovat tehneet tästä hakemuksesta hirmuisen numeron, me haluamme tässäkin pysyä vaatimattomampina.” Vaatimattomuus! Jos minä jostakin tässä hallituksessa tykkään niin nimenomaan sen vaatimattomuudesta!
Ampiaispesä”: Toinen homma, mikä meillä osataan hyvin, on sen selittely, miksi jotain on mokattu. Siitä on kaksi versiota:
1. Ei sitä oikeastaan olekaan mokattu, se on oikein hyvin juuri näin, mokattuna.
2. Se on jonkun toisen syytä.

Keskustelun jatkuessa kommentoijat tarjosivat omia ehdotuksiaan logoksi ja graafiseksi ilmeeksi. Niistä on aivan pakko tähän kopioida muutamia helmiä. Olkaapa hyvät!

narancs.jpg

Oranssi on Fidesz-puolueen tunnusväri, muita värejä ei tarvita.

karikak.jpg

Ellei sitten kansallisvärisiä renkaita (nämä ovat jo valmiiksi pystyssä). Kuka sitä alkuperäistä eri maanosien värisymboliikkaa muistaa?

ov_oly.jpg

Tai symboliikkaa ylipäätään. Kuva rakkaasta pääministeristämme rakkaan jalkapalloharrastuksensa parissa kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, ja Comic Sans -fontti kruunaa yleisvaikutelman.

paikanpaalla.jpg

Siltä varalta, että joku epäilisi järjestäjien vakavaraisuutta. ”Jolla on paikka paikan päällä, sillä on markka markan päällä”, tietää vanha suomalainen sananlaskukin.

animrenkaat

Ja kuka sanoo, että niiden pitäisi olla renkaita? Tai että vain pyöreä pyörä pyörii?

 

Nimimerkki Mr Gumby on logoluonnoksessaan tavoittanut Orbánin NER:n (Nemzeti Együttműködés Rendszere, ”Kansallisen yhteistoiminnan järjestelmä”) ytimen, tuon tämän kirjoituksen alkuosassakin esitellyn toimintalogiikan, jota jotkut ilkeästi nimittävät varastamiseksi:

ner

Oma suosikkini on kuitenkin tämä ”Kansallisten tupakkakauppojen” haukuttua graafista ilmettä kakanruskeine taustoineen ja Anchor Jack -ilmaisfontteineen mukaileva luomus. Jo muutamia corporate designeja nähtyäni en kauheasti ihmettelisi, vaikka tämmöinen ”kansallisten olympialaisten” logo vielä ihan oikeasti jonnekin ilmestyisi. Toteutus on niin yksinkertainen, että siitä olisi jollekin sopivalle taholle tarjolla mukavasti katetta. Ilman kuittia tietenkin!

nemzeti.jpg

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: