Kylpylästä kajahtaa

Miskolcilaisesta koulusta käynnistynyt opettajien kapina jatkuu: huomiseksi odotetaan Budapestiin mielenosoitusta, johon opettajien lisäksi toivotaan ilmestyvän kouluväen tukiryhmiä. Esimerkiksi kuuluisa ”mustapukuinen sairaanhoitaja” Mária Sándor – joka viime keväänä protestiksi Unkarin terveydenhoitojärjestelmän kurjan tilan ja kehnojen palkkojen johdosta ilmestyi töihinsä mustiin pukeutuneena ja on siitä lähtien ollut julkisuudessa epävirallisen protestiliikkeen johtohahmona – on julkisesti ilmoittanut tukevansa opettajien mielenilmausta. Samoin mielenosoitukseen liittyy korkeakouluväkeä edustava Oktatói Hálózat, ‘Opettajaverkosto’, ja jopa Budapestin taksinkuljettajatkin ovat ilmaisseet tukensa.

Tiistaina hallitus tosin kutsui koolle pyöreän pöydän keskusteluun sekä opettajia että useita muita tahoja, joiden läsnäoloa oppositiomedioissa ankarasti ihmeteltiin. (Mukana olivat muun muassa hallituksen lemmikki, kansallis-konservatiivisesta taiteilijaklubista taiteen rahahanojen vartijaksi ylennetty Unkarin Taideakatemia, Unkarin teollisuus- ja kauppakamarin johtaja ja pääministeri Orbánin läheinen yhteistyökumppani László Parragh sekä ”Karpaattien altaan [= entisen Suur-Unkarin] perhejärjestöjen liitto”…) Opettajien ammattijärjestöistä suurempi, PSZ, kieltäytyi kutsusta, eikä mielenosoitusta ja siihen liittyviä lakkouhkauksia suostuttu perumaan. Pienemmän järjestön PDSZ:n johtaja puolestaan lähti keskustelusta pettyneenä ja ilmoitti toivovansa, että lauantaiseen mielenosoitukseen saadaan tarpeeksi väkeä, että todelliset muutokset saataisiin käyntiin. Ilmeisesti neuvotteluissa oli lupailtu pieniä myönnytyksiä ja helpotuksia, joiden symboliksi nousi sana krétapénz, ‘liituraha’. (Kaikki muistavat vielä kolmen vuoden takaa silloisen opetusasiain valtiosihteerin Rózsa Hoffmannin tiuskaisun, että jos koulussa ei ole liitua, opettajalla pitää olla sen verran kutsumustietoisuutta että ostaa liidut omilla rahoillaan.) Mutta enää eivät opettajille pienet liiturahalupaukset riitä.

Mielenosoitusvalmistelujen edetessä on Miskolcin kaupungin kyljessä sijaitsevassa Lillafüredin kylpylätaajamassa pidetty Fidesz-puolueen parlamenttiryhmän kokousta. Tilaisuutta ei ole tietenkään suoraan välitetty tiedotusvälineille, ja kuulemma paikalla olevilta toimittajiltakin takavarikoitiin kännykät, joten keskusteluista ja puheista ulos tihkuneet tiedot ovat epämääräisiä ja muistinvaraisia. Melkoisen äläkän kuitenkin nostatti pääministeri Orbánin väitetty lausahdus:

”Myöntäkäämme, ei ole todentuntuista (életszerű, ”elämänmukaista”, ”näin ei tapahdu oikeassa elämässä”), että eräänä kauniina aamuna Miskolcissa Olivér Pilz [”kapinan” käynnistänyt miskolcilaiskoulun opettaja] herää, huomaa olevansa epätavallisen tyytymätön ja rupeaa kirjoittamaan kirjeitä ja protestoimaan. (…) Ei ole mitään konkreettista syytä, joka olisi voinut laukaista nämä mielenosoitukset.”

Oppositioviestimissä tämä osattiin oitis yhdistää siihen julkiseen vainoharhailuun, jota hallitus ja sen tukijat ovat jo pitkään harrastaneet: eivät opettajat tai muutkaan protestoijat noin vain itsestään keksisi ruveta valittamaan, joku on heitä rohkaissut ja kannustanut! Ehkä tappionsa katkeroittama vasemmisto-oppositio, ehkä amerikanunkarilainen mesenaatti-manipulaattori György Soros sun muut Siionin viisaat, illuminaatit ja ulkoavaruuden liskoihmiset… Lukuisissa nettikeskusteluissa on taas kerran vihjailtu, että pääministeri Orbán – jonka mielenterveyden häilyvyydestä on vuosikaudet liikkunut sitkeitä huhuja – potee diktaattoreille tyypillistä todellisuudesta vieraantumista ja paranoiaa, näkee kaikkialla vain vihollisia ja salaliittoja.

Orbánin tiedottaja on kiukkuisesti kiistänyt uutisen (”halpamaista provokaatiota, mitään tällaista ei ole sanottu”), mutta se taitaa olla myöhäistä. Tässä vaiheessa Orbánin väitettyä möläytystä on jo puitu ympäri lehdistöä ja verkkoa, ja Népszabadság-lehdessä itse nimeltä mainittu Olivér Pilz kuittasi kiukkuisesti: ”Minun takanani ei ole mitään muuta kuin luokkahuoneen taulu!” Népszabadság hehkuttaa, että huomiseen mielenosoitukseen on tulossa ”ennennäkemätön määrä” osanottajia, Facebookissa ilmoittautuneita on tällä hetkellä melkein kahdeksantuhatta.

Mutta muitakin hämmentäviä uutisia Lillafüredin puoluekokouksesta on kantautunut. Puolueen parlamenttiryhmän johtaja Lajos Kósa on lehdistötilaisuudessa kertonut, että puolue aikoo pyytää hallitusta käynnistämään uuden kampanjan terrorivaaran ja ”pakollisten maahanmuuttokiintiöiden” johdosta. Kampanjan tarkoituksena olisi ennen kaikkea varoittaa maailmalla matkailevia nuoria siitä, että ”yleinen turvallisuus on Euroopassa tavattomasti järkkynyt”. Just joo. Kuten tiedämme, niin ghetot palavat ja raiskaajalaumat raivoavat kaikissa niissä maissa, jotka eivät vielä ole rakentaneet rajoilleen piikkilanka-aitoja.

Ei nyt enempää puututa siihen, miten järjetöntä – ja, taas kerran, sosialismin ajat mieleen tuovaa – on hallitusta ja parlamenttia itsevaltaisesti pyörittävän valtionhoitajapuolueen ”pyytää” hallitukselta, siis käytännössä omalta itseltään, yhtään mitään. Mutta uusi ”terrorismin vastustamisella” ratsastava pakolais- ja maahanmuuttovastainen kampanja? Mitään muutahan Orbánin hallitus ei ainakaan vuoteen ole tehnytkään kuin nostattanut kannatustaan pelkoon ja muukalaisvihaan vetoamalla. Tässäkin blogissa on ollut esillä törkeä ja tökerö julistekampanja (”Jos tulet Unkariin, sinun pitää kunnioittaa lakejamme”) sekä ”kansallinen konsultaatio” eli mielipidekysely, jonka hallitus surkeasta vastausprosentista huolimatta tulkitsi kannattavan muukalaisvastaista politiikkaa:

döntöttek.jpg

”Ihmiset ovat päättäneet: Maata pitää puolustaa.” (”Ihmiset” siksi,  että sana ”nép”, ’kansa’, ilmeisesti kuulostaa liian sosialistiselta.)

Kaiken kaikkiaan hallituksen propagandakampanjoihin on vajaassa vuodessa upotettu monta miljardia forinttia veronmaksajien rahaa. (Rahat puolestaan matkaavat edelleen paitsi valtion medioille myös julisteita toimittaville ja mainostilaa vuokraaville firmoille sekä kaupalliselle TV2-ryhmälle, eli kaverien taskuihin.)  Eikä loppua näy.

Ehkäpä huomisessa mielenosoituksessa joku tosiaan ottaa puheeksi sen, montako pakettia liitua tai kopiopaperia, montako koulurakennuksen remonttia, kunnollista opettajanpalkkaa tai kelvollista uutta koulukirjasarjaa niilläkin rahoilla olisi saanut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: