Vesa Keskisestä Donald Trumpiksi?

Tässä äskettäin kirjoittelin Itävallan lähestyvistä liittopresidentinvaaleista. Vaaleihin itseensä on vielä aikaa, eikä kaikkien ehdokkaiden nimiäkään ollut tuolloin vielä lyöty lukkoon. Oikeistopopulistisen FPÖ:n ehdokkaasta etenkin liikkui vasta arveluja. John Gudenuksen jälkeen, josta tuolloin kirjoitin, huhut nostivat ehdokkaaksi muun muassa Ursula Stenzelin, viimeksi Wienin osavaltiovaalien yhteydessä melkoista julkisuutta saaneen ”Itävallan Eva-Riitta Siitosen”, joka pitkään oli edustanut ”Itävallan Kokoomusta” ÖVP:ta. Wienin ydinkeskikaupungin, 1. kaupunginosan johtajana Ursula Stenzel oli tullut tunnetuksi rahvaanomaisuutta ja meteliä vihaavana helminauhakaulaisten porvarisrouvien äänenä, ja hänen loikkansa äijäpuolue FPÖ:n riveihin nostatti kohua. Vaalimenestys Wienissä kuitenkin jäi odotettua heikommaksi, eikä Stenzel myöskään lopulta ryhtynyt presidenttiehdokkaaksi.

Sitä vastoin Stenzel ilmeisesti oli mukana suostuttelemassa FPÖ:n ehdokkaaksi Norbert Hoferia, miestä, joka vielä kuukausi sitten oli kieltäytynyt tehtävästä vedoten nuoreen ikäänsä. Hofer on ”vasta” 44-vuotias. Hän ei myöskään ole FPÖ:n näkyvimpiä eikä kohutuimpia hahmoja. Der Standard -lehti nimittää häntä ”FPÖ:n ystävällisiksi kasvoiksi”: Hofer ei kuulu puolueen radikaaliin oikeaan laitaan, toisin kuin esimerkiksi (tässäkin blogissa jo esillä ollut) Martin Graf, jota hän seurasi vuonna 2013 parlamentin kolmannen puhemiehen paikalle. Grafin tausta oli Burschenschafteissa, siis näissä miekkailun ja kaljanjuonnin ohella jonkinlaista uusnatsismin hienostoversiota harrastavissa yliopisto-perinnepiireissä, Hofer taas kuulemma muistaa aina muistuttaa, että hänen poskessaan oleva arpi ei ole perinteinen kaksintaistelu-Schmiss vaan polkupyörätapaturman aiheuttama. Jonkinlaista tarttumapintaa siloisesta Hoferista löytyy vain hänen muutaman vuoden takaisten parlamenttivälikysymystensä perustalta: vuonna 2013 hän halusi käynnistää keskustelun kemikaalivanoista, siis noista taivaalla näkyvistä lentokoneiden jättämistä viiruista, jotka erinäisten salaliittoteorioiden mukaan eivät ole vain vesihöyryä tai pakokaasuja vaan merkki salaisen maailmanhallinnon myrkytys- ja manipulaatiotoimista.

Mutta jos ei perusitävaltalaisilta nyt löydy räväkkyyttä ja kohinaa presidentinvaaleihin, niin oikein kunnon julkisuusilmiö on tulossa mukaan politiikan ulkopuolelta. Näin ainakin, jos on uskominen YouTube-videota, josta mm. Der Standard äskettäin uutisoi. Mikäli kannatusta löytyy riittävästi – sillä muuten vain joukon jatkoksi ei viitsi mukaan lähteä – niin presidentinvaaliin ehdolle asettumista harkitsisi, tadaa!, myös rakennusmestari ja kestojulkkis Richard Lugner.

”Mörtel” (‘Laasti’) Lugner on jo vuosikymmenten ajan ollut itävaltalaisessa juorujulkisuudessa jonkinlainen Vesa Keskisen urbaanimpi versio: liikemies, joka mielellään tuo ihmisten olohuoneisiin paitsi liikeyrityksensä myös oman persoonansa ja monivaiheiset naisasiansa. Vuonna 1932 syntynyt rakennusmestari Lugner loi omaisuutensa rakennus- ja saneerausyrittäjänä 1960- ja 1970-luvuilla ja avasi vuonna 1990 Wienissä Lugner Cityn, joka tuolloin oli koko maan suurimpia ostoskeskuksia. Lukuisien merkkiliikeketjujen lisäksi Lugner Cityyn kuului myös useita erityyppisiä ravintoloita sisältävä ”food court”, alkuperäiseltä nimeltään Mausimarkt, Lugnerin silloisen, järjestyksessä neljännen vaimon Christinan mukaan, joka tunnettiin lempinimellä ”Mausi” eli ’Hiirulainen’. (Saksalaisella kielialueella tämä ’hiirulainen’ ei viittaa mitättömyyteen, harmauteen tai tuholaisuuteen vaan paremminkin vain pienuuteen ja söpöyteen; se on yleinen naisten tai lasten hellittelynimi.)

Viime vuosikymmeninä Richard Lugner on vetäytynyt syrjään alkuperäisten yritystensä johdosta mutta häärännyt julkisuudessa sitäkin innokkaammin. ATV-kanava pyörittää Osbournen perheen mallin mukaan toteutettua tositv-soopasarjaa Die Lugners – en tiedä, kuka sitä katsoo, en itse ole ikinä uskaltanut edes yrittää, mutta niin vain se on pyörinyt vuodesta 2003 (!). ”Mausia” ovat seuranneet tyttöystävät ”Hasi” (’Pupu’), ”Käfer” (’Koppis’), ”Bambi”, ”Katzi” (’Kisu’) ja ”Kolibri”, kunnes vuodesta 2014 Lugner on ollut viidensissä naimisissa itseään 57 vuotta nuoremman saksalaisen entisen Playboy-puputytön Cathy Schmitzin kanssa, kutsumanimeltään ”Spatzi” eli ’Varpunen’. Kaikkien näiden suhteiden yksityiskohdat on ”Mörtel” tuonut auliisti julkisuuteen: juorulehdet ja -ohjelmat ovat saaneet hänen omasta suustaan kuulla suoraa todistusta esimerkiksi aikoinaan Viagran positiivisesta vaikutuksesta petimeininkeihin Mausin kanssa tai sittemmin selibaatin tuskista, kun Katzi ei jonkin sairauden takia pystynyt tai suostunut tarjoamaan seksuaalisia palveluksia.

Suuri yleisö tuntee Lugnerin myös hänen jokavuotisista esiintymisistään Opernball-tapahtumassa. ”Oopperatanssiaiset” ovat tanssiaiskauden ehdoton huipentuma, julkisuusarvoltaan vähän meidän linnanjuhliamme vastaava tilaisuus, joka näytetään suorana tv:ssä ja jota edeltää seuraa juorulehdissä päiväkausia kestävä pohdiskelu julkkisten iltapuvuista ja seuralaisista. Richard Lugner on jo vuosien ajan tuonut sinne seuralaisenaan jonkun kansainvälisen julkkiksen, esimerkiksi jäähdyttelevän Hollywood-tähden, jonka Wienin-vierailua samalla käytetään hyväksi Lugner Cityn markkinointitempauksissa. Tässä roolissa on nähty mm. Sophia Loren, Grace Jones, Raquel Welch, Claudia Cardinale, Pamela Anderson, Paris Hilton, Karima el-Mahroug (Silvio Berlusconin skandaali-”Ruby”), Gina Lollobrigida ja Kim Kardashian, tänä vuonna Lugnerin vieraana on Brooke Shields.

Ja tämä mies on nyt saanut päähänsä lähteä mittauttamaan kannatustaan presidentinvaaleja silmällä pitäen. Välineenä toimii käsittämättömän kotikutoisen näköinen YouTube-video, josta muuan kommentoija näkyy jo todenneen, että ”minä tekisin paremman vaikka leivänpaahtimellani”. Varoitus: kova äänenkäyttö ja kaikuisa akustiikka tekevät tästä hyvin epämiellyttävän kuunteluelämyksen!

 

Videon alussa puhuu kimakkaääninen ”Spatzi”, jonka First Lady -olemusta huokumaan tarkoitettu jakkupuku ei tyylillisesti ihan shiftaa white trash -tukan (järkkyblondatusta jakauksesta kuumottavan tumman juurikasvun) kanssa. ”Me” olemme Itävallan tunnetuimmat henkilöt myös tosi-tv-ohjelmamme ansiosta. Kaikki kilpailijamme ovat paitsi tuntemattomia myös verovaroilla lihoneita julkisen sektorin elättejä, Richard taas on itse omalla ahkeruudellaan rikastunut jälleenrakennussukupolven yrittäjä, minä  Y-sukupolvea edustava ja uusmediat hallitseva moderni nainen… Sitten pääsee itse ”Mörtel” julistamaan, että Itävalta ei tarvitse presidentiksi mitään eläkkeellä olevia professoreita vaan oikean kansan miehen, niiden 86 prosentin edustajan, joilla ei ole akateemista loppututkintoa. Ja joka siitä huolimatta ymmärtää elämästä ja taloudesta enemmän kuin joku Van der Bellen, joka ei ole koskaan nähnyt läheltä oikeaa yritystä.

En tiedä, jaksaako kukaan katsoa videota loppuun. Minä ainakin väsyin nopeasti kuuntelemaan käheää huutoa ja katselemaan rakennusmestarin oikean käden viuhdontaa. Eihän tämmöistä voi kukaan ottaa vakavasti, eihän, eihän? Vaikka niinhän sitä ajateltiin Donald Trumpistakin. Nyt otetaan Itävallasta sivistysmaana mittaa. Ja kun katselee, millä vauhdilla eurooppalaisen sivilisaation, ihmismäisen käytöksen ja sivistyksen ihanteita ollaan parhaillaan tuhoamassa ympäri maanosaamme, niin tämäkin video rupeaa melkein pelottamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: