Partio ja parodiat

Sosiaaliset mediat, joissa kuka hyvänsä voi suoltaa mitä hyvänsä, ovat nostaneet esiin  ilmiön, jota varmaan kymmenkunta vuotta on nimitetty Poen laiksi: ellei jotain hassua möläytystä esimerkiksi huuhaatieteen, poliittisten tai uskonnollisten ääri-ilmiöiden alalta nimenomaisesti merkitä huumoriksi esimerkiksi asianmukaisilla hymiöillä, sitä on täysin mahdotonta erottaa vakavissaan tuotetusta vastaavanlaisesta tuubasta. Itse asiassahan jo Paavo Haavikko aikoinaan sanoi, että ”parodia on jo kauan ollut mahdotonta, ne tekevät sen itse”. Voi Paavo parka – ei siihen maailmanaikaan vielä massamuotoisesti tuotettu parodiaa, vain sen raaka-aineita. Vasta uusi elektronisen ilmaisun vapaus on johtanut tähän lyyrisen kännissä-läpällä-dialogin, semi-hipsteri-itseironisten heittojen ja loputtomien metatason viittausten maailmaan, josta Kekkos-Suomen sanomalehtiä totisina tavaavat ja kirjoituskonetta hakkaavat puku- ja pulisonkimiehet eivät vielä mitään tienneet.

Mutta eihän monimielisyyden tai ironian taju koskaan ole ollut suomalaisten vahvin puoli. Toista on Sentroopassa, missä Poen laista ja parodian mahdollisuuksista otetaan irti kaikki mitä lähtee, tyytymättä Loldiers of Odinin kaltaiseen rautalangasta vääntävään pelleilyyn tai Kyllikin siskojen, pakko myöntää, hivenen tosikkomaiseen perinteiseen femakkopehmoiluun. Itävaltalainen Der Standard -lehti omisti tänään kokonaisen jutun kahdelle kilpailevalle Facebook-tilille, joista toinen on ”aito” (sikäli kuin on), toinen sen parodia – mutta kumpi on kumpi?

Ympäri saksankielistä maailmaa syntyy tällä hetkellä kansalaiskaarteja, saksankielisellä termillä Bürgerwehr, joiden erityisenä tavoitteena on (valkoisten) kansalaisten ja etenkin naisten suojeleminen (oletetusti maahanmuuttajataustaisilta) ahdistelijoilta. Der Standard -lehden mukaan Bürgerwehr Wien/Wien Umgebung eli Wienin ja sen ympäristön kansalaiskaarti on koonnut sivulleen yli kolmentuhannen tykkääjän yhteisön. Vaikka Wienin poliisi on selvästi ilmoittanut, että ei kaipaa tällaista vapaaehtoistoimintaa oikeiden järjestyksenvalvojien avuksi, kansalaiskaartilaisten tarkoituksena on koota partioita turvaamaan useiden eri kaupunginosien katuja. Tässä hyvänä apuna on oma Facebook-sivu, jolle lehtijutun mukaan onnistuttiin kokoamaan yli kolmentuhannen tykkääjän yhteisö.

Kunnes trollit iskivät. Joku ilkimys laati Facebookiin aivan samannäköisen sivun, jota oli käytännössä aivan mahdoton erottaa alkuperäisestä: sama nimike, sama kansikuva vaakunakotkineen, samat jutut usein vain aavistuksen verran muunneltuina. Ilmeisesti jotkut oikeasta kansalaiskaartista kiinnostuneet – joilla luku- tai medialukutaito ei välttämättä ole vahvimmasta päästä – hairahtuivat luulemaan parodiaversiota oikeaksi ja esimerkiksi päätyivät feikkisivulla ilmoitettuun keksittyyn kokoontumispaikkaan ihmettelemään, missä kaikki oikein ovat ja mitä tämä tarkoittaa.

Alkuperäisen Bürgerwehr Wienin pyörittäjät joutuvat jo epätoivoisesti selittelemään ja julkilausumaan:

kevin1160

Me emme normaalisti rupea julkisesti häpäisemään ketään, mutta nyt on kyse itsepuolustuksesta. Tämä henkilö ei kuulu meihin, ja jos katsotte hänen profiiliaan ja hänen tilaisuuttaan, hän on juuri sitä, minkä kanssa me emme halua olla missään tekemisissä!

Ilmeisesti jokin Wienin kansalaiskaartin trollaajista yhdistetään ”Kevin 1160” -hahmoon. 1160 on Wienin vanhan työläiskaupunginosan Ottakringin postinumero, ja nimi Kevin puolestaan on jo vuosikausia ollut saksalaisella kielialueella käydyn ns. alaluokkakeskustelun ytimessä: se on ns. white trash -etunimistä kaikkein tunnetuin ja kuvaavin.

Tällä hetkellä sekä Kevin 1160 -sivu että Bürgerwehr Wien/Wien Umgebung -trolliryhmät – löysin äsken niitä kaksi aivan samannäköistä – lisäävät pökköä pesään. Oman vilpittömyyden vakuuttelun ja toisten trolliksi syyttelyn lomassa julkistetaan yleisön medialukutaitoa testaavia vitsivideoita, tekstejä ja kuvia, joihin on pirullisesti siroteltu pieniä oikeinkirjoitusvirheitä. Esimerkiksi näin. Nainen, eikö tunnukin mukavalta ajatus tämmöisestä pipomiehestä turvanasi pimeällä kadulla? (Varsinkin jos et halua uskoa poliisien ja kriminologien vakuutteluja, että Wien on edelleenkin erittäin turvallinen kaupunki, jossa todennäköisyys joutua uppo-oudon hyökkääjän väkivallan kohteeksi on hyvin pieni eikä pakolaiskriisistä tai maahanmuutosta huolimatta ole olennaisesti kasvanut.)

VAIN NAISILLE: SAATTAJAPALVELU (sponsorina FPÖ, sosiaalinen kotiseutupuolue). Tarjoamme saatto turvaa naisille yöllä Wienissä ja lähi alueilla pätevien vartioiden toimesta. Omakustannushintaan vain 2 euroa tunti.

Toden totta, kuka kohta enää tietää, mikä on tosissaan, mikä läpällä ja mikä aivan puhtaassa trollaustarkoituksessa kirjoitettua? Kun sisällöstä ei enää tiedä – tässä hullussa maailmassa ei enää tunnu yhtään mahdottomalta, että oikeistopopulistinen puolue todellakin sponsoroisi kannattajajoukkoaan valkoisten naisten henkilökohtaisiksi turvamiehiksi – on pakko tarttua muotokriteereihin eli siihen tunnettuun seikkaan, että populistiporukoiden koulutustaso ja siten myös kirjallisen ilmaisun hallinta on usein huomiotaherättävän heikko. Näin Wienin kansalaiskaartin – sen ”aidon” – Facebook-sivun ylläpitäjä purki turhautumistaan:

grammatiknazis

Hyvää huomenta. Pitkän harkinnan jälkeen pitäisikö vai eikö me kuitenkin teemme sen. Ja käännymme tänään kaikkien niiden ”kielioppi natsien” puoleen jotka on vierailleet meidän sivulla. Ja jatkuvasti selittää meille miten huonoa meidän oikeinkirjoitus on, ja siksi meidän on pakko olla oikeisto radikaaleja. Rakkaat kielioppi ihmiset Kyllä meillä (minulla) on joskus niitä ongelmia oikein kirjoituksen kanssa, mutta olet sinä tähänkin asti kaiken ymmärtänyt mitä me (minä) olen kirjoittanut ethän sinä muuten täällä kommentoisi…

Vilpitöntä, suorastaan sydänverellä kirjoitettua tekstiä. Ja sitä puolestaan, näin väittää Der Standard, monet lukijat luulivat pitkään parodiaksi.

2 Responses to Partio ja parodiat

  1. Kevin Ottakring sanoo:

    dakne!

    (kevin 1160)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: