Hometta ja samppanjaa

Korruptiosta itäisen Sentroopan yhteiskunnan syöpänä on tässä blogissa ollut puhe monesti ennenkin, ja se on myös se teema, johon Unkarin oppositiomedia taukoamatta tarttuu.

Ilmeisesti koko kansaa ei millään saada kaduille osoittamaan mieltään sitä vastaan, mitä tapahtuu kouluissa (ministeriön ja keskusviraston käsiin keskitetty hallinto toimii epäpätevästi ja omavaltaisesti, keskitetysti tuotetut oppikirjat ovat täynnä virheitä, kuten viimeksi historianopettajien yhdistys osoitti uusista historiankirjoista, infrastruktuuri rapistuu eivätkä opettajat edes saa palkkojaan ajoissa). Tai mitä tapahtuu sairaaloissa (rakennukset homehtuvat käsiin, kaikesta on puutetta, potilaille saavat omaiset kuljettaa kunnon ruokaa, vaihtopyjamia ja vessapaperia sekä kunnollisen hoidon varmistamiseksi varata käteistä lääkäreille ja hoitajille ns. kiitollisuusrahaksi, joka päivä keskimäärin kolme lääkäriä ja kaksi sairaanhoitajaa lähtee Unkarista länsi-Eurooppaan parempien palkkojen ja inhimillisempien työolojen perään, jäljelle jääneet palavat loppuun).

08032_korhaz_VV

Äskettäin käytöstä poistettu lääkärien oleskeluhuone budapestilaisessa Szent János -sairaalassa. Myös edelleen käytössä olevissa pesutiloissa katosta tippuu vettä ja seinät ovat paksussa homeessa, jota silloin tällöin käydään kaapimassa pois. Viktor Veresin kuva Népszabadság-lehden artikkelista kiertää jo ympäri sosiaalista mediaa.

Ja varsinkaan ei syviä rivejä saada hermostumaan siitä, minkä takia Unkari on viime aikoina paistatellut muun Euroopan uutisotsikoissa, eli hallituksen pakolaispolitiikasta. Vaikuttaa siltä, että melkoinen osa kansaa on pelkästään mielissään, kun pääministeri Orbán kehuu pysäyttäneensä muukalaisten invaasion. (Vielä kerran, olen tainnut tämän sanoa ennenkin: Orbán ei todellakaan ”pysäyttänyt” ketään saati ”suojellut” Eurooppaa pakolaisilta, vaan ensin pidätteli pakolaisjoukkoja epäinhimillisissä oloissa ja vapaaehtoisten kansalaisten huollon varassa, sitten kuskasi kaikki ilman sen kummempia tarkastuksia tai seulontoja Itävallan rajalle, ja lopuksi ohjasi pakolaisvirran naapurimaiden viranomaisten niskoille.) Hallituksen pelottelukampanja on osunut suoraan kohderyhmänsä suoneen. Fidesz-puolueen suosiolukemat ovat korkealla, tuoreen mielipidemittauksen mukaan sitä äänestäisi 34% koko väestöstä ja jopa 51% niistä, jotka varmasti pystyvät äänestämään ja aikovat äänestää. (Puusta katsoen on toki huvittavaa, että Fideszin  kampanjasuunnittelun asiantuntijana toiminut amerikkalainen Arthur J. Finkelstein elää avioliitossa miehen kanssa – samalla kun Fidesz pyrkii keräämään ääniä nimenomaan Amerikkaan epäluuloisesti suhtautuvilta homofobisilta juutalaisvihaajilta. Mutta pääasia, että kampanja toimii.)

Jos naapuritkin nyt rakentavat aitoja – tai niin kuin Itävallan liittokansleri Faymann Slovenian rajalle nousevaa rakennelmaa nimitti: a Türl mit Seitenteilen, ovi, jossa on sivuosat – niin tämä on helppoa markkinoida suurelle osalle unkarilaisia ”meidän” keksintönämme, jota muutkin nyt jäljittelevät. Ja jos EU nyt käynnistää selvityksen Unkarin pakolaispolitiikan johdosta – Unkari käsittelee turvapaikkahakemukset pikamenettelyllä, jossa asiakkaan oikeusturva ei oikein toteudu, ja heittää sen jälkeen hakijat pois maasta, joten näillä ei ole mitään mahdollisuutta tehdä valitusta päätöksen johdosta, toisin sanoen: Unkarista on käytännössä mahdotonta saada turvapaikkaa – niin so what, sehän on Unkarissa tiedetty jo pitkän aikaa, että Eurostoliiton herrat haluavat vain katkaista Unkarin moraalisen selkärangan, alistaa sen kansainvälisen finanssieliitin ja kosmopoliittisen, arvottoman ja ihanteettoman rappiokulttuurin valtaan. Näytä niille Viktor!

ateresztopont

Röszken rajanylityspiste, jossa turvapaikanhakijoiden pitäisi rekisteröityä ja jäädä odottamaan turvapaikkapäätöstä. Käytännössä tästä ei siis pääse ylittämään rajaa. (Kuva: Tibor Rosta/MTI, hvg.hu-sivuston artikkelista.)

Mitä siis jää jäljelle niille, jotka vielä yrittävät saada aikaan jonkinlaista vastarintaa? No korruptio nyt ainakin. Jospa kansa saataisiin edes huomaamaan, että sairaaloiden ja koulujen rapistuessa käsiin EU:n tukiaisia ja kansalaisten verovaroja ilmeisesti katoaa poliittiselle eliitille, joka viettää komeampaa luksuselämää kuin mihin sillä kaiken järjen (sekä virallisten palkka- ja omaisuustietojensa) mukaan pitäisi olla varaa. Tarvittaessa omaisten välityksellä, sillä valtion vero- ja tullihallitusta (NAV) koskevan lainmuutoksen myötä nepotismin mahdollisuudet lisääntyivät olennaisesti. Nimittäin: julkisia hankintoja kilpailutettaessa ei enää suljeta pois asianomaisen johtajan tai päättäjän ”lähisukulaisia”, ainoastaan ”samassa taloudessa asuvat omaiset”. Näin ollen julkisilla varoilla rikastuminen on entistä helpompaa myös esimerkiksi pääministeri Orbánin ”omilla jaloillaan seisovalle” Ráhel-tyttärelle, jonka puolison mukaan uusi laki tunnetaan jo kansan suussa nimellä lex Tiborcz. 

Oppositioviestimet siis yrittävät parhaansa mukaan rummuttaa kansan tajuntaan, että jotkut parhaillaan kähmivät yhteisiä varoja omiin taskuihinsa. Ja tästä puhutaan suoraan, verbi lop ’varastaa’ on näissä uutisissa ja mielipidekirjoituksissa koko ajan kovassa käytössä. (Hämmentävää ja pelottavaa. Jotenkin suomalaisesta vinkkelistä kuvittelisi, että jos jokin lehti tai verkkosivusto nimittäisi hallitusta tai puoluetta varkaiksi tai suoraan sanoisi niiden varastavan, se olisi välittömästi kunnianloukkaussyytteen paikka. Voiko tosiaankin olla, että poliittisella johdolla ei ole kanttia puuttua asiaan, vai ajattelevatko ne vain, että karavaani kulkee eikä haukku haavaa tee?)

Mutta koska kuva sanoo enemmän kuin tuhat sanaa, viime aikoina on sekä hallituskriittisiin viestimiin että sosiaalisiin medioihin levinnyt sekä liikkuvaa että liikkumatonta kuvaa ibizalaisesta diskosta.

6nurswommhz6cg6ua

Heart-niminen klubi tarjoaa tyyristä ruokaa ja juomaa sekä tasokasta tanssiviihdettä aikuiseen makuun, ja ensimmäisenä aiheesta Unkarissa uutisoinut 444.hu-sivusto vakuuttaa, että silminnäkijöiden mukaan myös kokaiini pölähtelee. Klubin mainosvideosta siellä vieraillut unkarilainen onnistui bongaamaan yhden viime vuosien korruptiojulkisuuden ruumiillistuman, myös tämän blogin vanhan tutun Árpád Habonyn. Habony on pääministerin yksityinen neuvonantaja, joka nähdään usein pääkallonpaikalla ja jolla ilmeisesti on pääsy kaikkein korkeimpiin kabinetteihin – mutta joka virallisesti ei ole hallituksen palkkalistoilla eikä minkäänlaisen viran tai toimen haltija. Kukaan ei tiedä, mistä rahat hänen vähän väliä juorulehtien kuvissa näkyvään jetset-elämäänsä oikein tulevat. Videolla Habony (yllä näkyvässä leikkeessä kuvan oikeassa laidassa istuva valkopaitainen mies) siristelee silmiään ja tuhauttelee nenäänsä ja vaikuttaa selvästi nauttineen jonkinlaisia piristäviä aineita, kenties – kuten lukemattomat kommentoijat olettavat – pari viivaa valkoista ainetta suoraan sieraimeen.

Ibiza-video on nyt levinnyt ympäri sosiaalista mediaa, ja tietenkin siitä on syntynyt useita luovia muokkauksia, joita esim. index.hu-sivusto esittelee galleriassaan: irvistelevä Habony seuraamassa Pulp Fiction -elokuvan tanssikohtausta (ja toisessa versiossa tanssilattialle Uma Thurmanin seuraksi on vaihdettu Viktor Orbán, joka tapansa mukaan yrittää suudella daaminsa kättä), lähikuva Habonyn naamasta osana Hyvien, pahojen ja rumien kuuluisaa kasvolähikuvasarjaa, tai erinäisiä kokaiiniaiheisia kuvasommitelmia. (Itse alkuperäinen video on nyt näköjään suljettu yleisön saatavilta, siihen ei pääse käsiksi ilman käyttäjätunnuksia.)

Ja mitä tästä kaikesta opimme? Sen, että sosiaalisten medioiden vapaudella ja meeminikkarien luovuudella voidaan ehkä kiinnittää kansalaisten huomio epäkohtiin – mutta poliittista toimintaa ne eivät korvaa eivätkä synnytä. Unkarin oppositiopuolueet ovat yrittäneet myös Habonyn Ibiza-kuvien yhteydessä vaatia selvitystä miehen luksuselämän rahoituksesta, mutta koska Habony ei virallisesti ole valtion palveluksessa, tälle vaatimukselle on helppo viitata kintaalla. Eivätkä kansalaiset näköjään ole lähdössä joukolla kaduille kysymään hallitukselta, onko Habonyn diskojuhlat piristeineen maksettu heidän verovaroillaan.

Pahoin pelkään, että Unkarin nykyiset vallanpitäjät voivat edelleenkin rauhassa keskittyä ratsastamaan pelolla, muukalaisvihalla ja perinteisellä ”kansallismielisyydellä”. Ne, jotka ajattelevat asioista toisin, saattavat purkaa katkeruutensa Habony-aiheisiin meemeihin tai muuhun poliittiseen huumoriin erilaisilla hallituskriittisillä nettifoorumeilla. Mutta suorempaan tai epäsuorempaan toimintaan heitä on vaikea saada. Melkoinen osa kansasta ei jaksa eikä halua ajatellakaan poliittista osallistumista tai mielipiteenmuodostusta, kunhan selviää omassa arjessaan päivästä toiseen. Monet ovat menettäneet uskonsa kaikkiin poliitikkoihin: ne ovat roistoja kaikki, sirpaleisten ja keskenään riitelevien oppositioryhmien keulakuvista ei löydy ketään, joka vetoaisi laajempiin joukkoihin, eikä mikään kuitenkaan muutu. Ja huomattava osa niistä fiksuista ja koulutetuista ihmisistä, jotka eivät tykkää nykyisen hallituksen meiningeistä, on jo äänestänyt jaloillaan ja, kuten nykyään asia ilmaistaan, “on jo Lontoossa tiskaamassa.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: