Tarinoita terrorista, osa 2

Viime postauksessani kerroin, miten Unkarin TEK-erikoisjoukot (“Terrorintorjuntakeskus”) on nyt pantu tuomaan terrorin uhkaa lähemmäksi tavallista unkarilaista, vaikkapa siten, että metsistä metallinilmaisimella sodanaikaisia kranaatteja keräilleet nuorukaiset julistetaan kansainväliseksi terroristijärjestöksi. Nytpä juttu onkin pitkistynyt ja mutkistunut.

TEK:n noloa kömmähdystä on nyt pari päivää naureskeltu sekä Unkarin hallituskriittisissä medioissa että ulkomaillakin, BBC:n uutisia myöten. 444.hu-uutissivusto kokosi häijyn koosteen TEK:n tähänastisista kommelluksista. Pääministerin luottomiehen johtamat ylväät erikoisjoukot ovat aiemmin muun muassa takavarikoineet zombie-elokuvaan tarvittavia rekvisiitta-aseita, rynnäköineet opiskelijoiden scifi-elokuvan kuvauksiin pidättämään Luke Skywalkeriksi pukeutunutta leikkipistoolilla huitovaa nuorukaista, tunkeutuneet 72-vuotiaan miehen asuntoon ja kiskoneet tämän sängystään, koska ukko oli 92-vuotiasta äitiään suojellakseen hankkinut pienoiskiväärin (toimenpide tallennettiin TEK:n videopalveluun otsikolla ”yksityisen asevaraston takavarikointi”), ja eräässä toisessa näyttävässä ratsiahyökkäyksessä taas pidättäneet ja raahanneet raudoissa pois kuusikymppisen pariskunnan, jonka epäiltiin pyörittäneen alle kahdentuhannen asukkaan tuppukylässä pimeää elintarvikemyymälää. (Unkarin maaseudun köyhyydestä ja kehnosta infrastruktuurista ehkä kertoo jotain se, että siellä näköjään jotkut ansaitsevat myymällä naapureilleen kiskuriluotolla pakastekanoja tai jauhoja omasta kellarivarastostaan. Mutta oudolta tuntuu silti, että tämmöisen takia syrjäkylään, jossa tavallista poliisiakin harvoin näkee, syöksähtää joukko kypäräpäisiä ja luotiliivisiä erikoisjoukkojen miehiä.)

Terrorintorjujat ehkä sopivatkin paremmin hätyyttelemään vanhuksia ja opiskelijapoikia kuin todellisiin taistelutoimiin: ainakin he ovat saaneet kamppailulajinäytöksessä näyttävästi köniinsä tavallisilta poliiseilta, palomiehiltä ja kiinteistövartijoilta, ja 444.hu tietää myös kertoa pidätyksestä, jonka yhteydessä TEK-miehen ase laukesi vahingossa ja osui toista TEK-kollegaa reiteen. Kenties lähimmäksi todellista terrorismia TEK on päässyt pahimman pakolaistulvan aikaan pidättäessään pakolaisjoukosta miehen, jolla sitten ei kuitenkaan ollut mitään todistettavia yhteyksiä terrorijärjestöihin. Ei ihme, jos tämä tohelointi on nostattanut päivittelyjä tyyliin ”voi meitä, jos oikeasti tänne hyökkäisi terroristeja ja NUO olisivat meitä puolustamassa”.

TEK:n toiminta ja tiedotus ei siis selvästikään ole onnistunut oikein vakuuttamaan koko kansaa terroriuhan todellisuudesta. Eilen sisäministeriö joutui järjestämään asiasta uuden tiedotustilaisuuden, jossa pöydälle oli levitetty näyttävä rivistö räjähteitä ja ampumatarvikkeita (jotka tosin eivät liittyneet tapaukseen vaan olivat esillä vain tunnelmaa luomassa). Tilaisuudessa tehtiin lehdistölle selväksi, että jossain oli tapahtunut valitettava tiedotuskömmähdys (eikä tietenkään ministeriössä tai TEK:ssa vaan lehdistössä, väitti sisäministeri Pintér): itse asiassa viikonloppuna tehtyjä torjuntaiskuja oli kaksi, mutta lehdistö olisi tahallaan sekoittanut ne toisiinsa. Sodanaikaisia ammuksia ja kranaatteja keräilleiden nuorten lisäksi TEK olisi nimittäin toisessa yhteydessä pidättänyt kaksi ”äärimmäisiä” mielipiteitä omaavaa miestä, joiden epäiltiin suunnittelevan ”hallituksen jäsenen” murhaa. Miesten arvellaan olevan yhteydessä ”Kansallinen armeija” (Nemzeti Hadsereg) -nimiseen järjestöön, josta ei tiedetä muuta kuin että tällä nimellä esiintyvä joukko on vuonna 2011 lähettänyt harhaista antisemitismiä pursuvan uhkailuviestin Amerikai Magyar Népszava -lehden toimitukselle.

Suunnitellun murhan kohteena ollutta henkilöä ei sisäministeri halunnut paljastaa, mutta juorulehti Blikk (tai ainakin 444.hu:n toimitus) on laskenut yhteen kaksi ynnä kaksi: TEK:n johtaja János Hajdú oli tiistaina kertonut, että pidätys suoritettiin erityisen suojeluksen kohteena olleen henkilön turvaamiseksi, ja tällaisia henkilöitä on vain kaksi, pääministeri Orbán sekä valtionsyyttäjä Péter Polt, joista jälkimmäinen ei ole hallituksen jäsen. Siispä Blikkin mukaan TEK on saanut kiinni itsensä pääministerin murhaa suunnitelleet terroristit.

Sekavaa, sekavaa. Unkarissa tiedetään kyllä toimivan puolisotilaallisia ja mahdollisesti hyvinkin vaarallisia äärioikeistolaisia saapashousukaarteja, joiden puuhia valtiovalta ei ole juuri yrittänyt estellä, mutta ”Kansallisesta armeijasta” (joka aatteen puolesta voisi hyvinkin sopia tähän joukkoon) ei ainakaan tiedotusvälineillä ole mitään tarkempia tietoja. Herääkin siis epäilys, että koko juttu on pelkkää vainoharhaista tärkeilyä ja hysterian nostatusta, jolla – näin epäilee esimerkiksi László Bartus Amerikai Magyar Népszavan sivuilla – Orbán totuttaa kansaa jatkuvaan hälytysvalmiuteen, poikkeustilaan ja asemiesten mielivaltaiseen huseeraamiseen.

Viime aikoinahan Orbán on yhä selvemmin antanut ymmärtää, että meneillään on jonkinlainen salaliitto. Taannoisessa radiopuheessaan (saksankielinen käännös täällä) Orbán julisti, että pakolaisten ”invaasiota” ei niinkään pane liikkeelle sota vaan kansainvälinen bisnes sekä länsimaisten aktivistien toiminta, sellaisten kuin George/György Soros, jotka toiminnallaan haluavat tukea ”kaikkea, mikä heikentää kansallisvaltioita, mikä muuttaa eurooppalaista elämäntapaa, aina elämäntavan kysymyksistä maahanmuuttoon”. Jos vähänkin osaa lukea rivien välistä ja tuntee sitä kieltä, jolla näistä asioista Sentroopassa ja etenkin Unkarissa puhutaan, sanoma on selvä: ilkeät juutalaiset yrittävät vieraannuttaa meitä perinteisistä kristillisistä arvoistamme homo- ja feministipropagandan sekä muslimi-invaasion avulla. Muuten selvä juttu, mutta juutalaisvastaista foliohattuhouretta suoltavat ”kansallismieliset” puolihullut eivät tämän skenaarion mukaan oikein sovellu pääministeri Orbánin päävihollisiksi. Johtuisivatko TEK:n viime päivien tiedotuskömmähdykset juuri tästä? Onko TEK:n hämäys- ja hämärrysyritys taas osunut omaan jalkaan?

Onneksi jossakin sentään vielä sotatorvi antaa selkeän äänen ja rintamalinjat ovat selvillä. Ulkoministeri Péter ”Tämän 400 neliön luksustalon vanhempani ostivat minulle säästöillään” Szíjjártó on eilen jyrähtänyt Brysselissä, että jos EU:n 7. artiklan (oikeusvaltio ym. periaatteet) mahdollisen rikkomisen johdosta käynnistetään seuraamusmenettelyt Unkaria kohtaan (äärimmäisessä tapauksessa äänioikeuden riisto), tämä on tulkittava ”Brysselin kostoksi Unkarin menestyksekkään maahanmuuttopolitiikan johdosta”. Näin Szíjjártó index.hu-uutissivuston mukaan:

[…] jos tällainen päätös syntyisi, sitä ei voi ymmärtää mitenkään muuten kuin maahanmuuttoa kannattavan Brysselin, maahanmuuttoa kannattavien EU-instituutioiden kostona Unkarille. Juuri Unkarin esimerkkihän osoittaa, että maahanmuuttajien tulvan voi menestyksekkäästi pysäyttää, ja juuri Unkarin menestys osoittaa, että Euroopan maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunut, Unkarin politiikka taas onnistunut.

”Menestys” siis tarkoittaa sitä, että Unkari, EU:n nettohyötyjä, kyllä ottaa tukiaisia vastaan mutta kieltäytyy osallistumasta yhteiseen pakolaiskriisin hoitoon ja ohjaa pakolaistulvan naapuriensa niskoille. Omalla tavallaan loogista tietysti. Mutta kuten viime päivien TEK-tohelointi osoittaa, patoamalla pakolaiset rajojen ulkopuolelle Unkarin hallitus on myös vienyt itseltään yhden kätevän kriisipelotteen, jolla kansalaiset saisi pidettyä sopivasti huolissaan ilman että terrorismia tarvitsee keksimällä keksiä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: