Silloin kun, semmoinen kuin

Onpas taas aikaa vierähtänyt viime postauksesta! Ja viime päivien ykkösuutiset ovat olleet niin synkeitä, että niihin ei ole tehnyt mieli enää lisätä mitään. Onneksi vitsiuutissivusto Hircsárdan kautta tutustuin musiikkivideopätkään, joka taas herätti halun päästä selittämään ja kommentoimaan.

WNTS-nimisen bändin poliittisen popahduksen aiheena on Unkarin valtion yleisradioyhtiön uutistarjonta, josta olen jo ennenkin kirjoittanut: upouuden uutiskanavan ensiesittäytyminen tyylikkäissä trendivioleteissa lavasteissa viime keväänä oli täynnä tohelointia ja kömmähdyksiä. Oppositiomedioiden ilkeästä kritiikistä lannistumatta hallitus on päättänyt täyttää kansalaisten teeveeillat itse määräämällään annilla, ja M1-uutiskanavan lisäksi heinäkuussa aloitti toimintansa urheilua tarjoava M4. Lisäksi valtionyhtiö MTVA:n tv-tarjontaan kuuluvat lasten- ja nuorisokanava M2, laajan profiilin perhekanava DUNA ja sen kansainvälinen painos DUNA WORLD, sekä MTV:n ja DUNA TV:n arkistojen aarteita tarjoava retrokanava M3. Tämä kaikki tietenkin maksaa. Ilkeä vasemmistolainen Népszabadság-lehti tiesi jo syyskuussa kertoa, että MTVA-yhtiö on pahoissa talousongelmissa, kun 80 miljardin forintin (yli 250 miljoonaa euroa) vuosibudjettikaan ei riitä. Ja mitä unkarilaiset veronmaksajat tällä yli 80 miljardilla sitten saavat?

Ennen kuin rupean erittelemään WNTS:n kappaletta Köszmédia (”kiitti vaan, media!”, väännelmä sanasta közmédia eli ’julkisen palvelun media’), halusin vielä kerran päivittää vaikutelmani valtion ykkösuutisista. Tänäinen keskipäivän uutislähetys löytyi verkosta, ja tarjosi valitettavasti juuri sitä, mitä olin odottanut. Ja mitä saattoi odottaa sen perusteella, mitä pääministeri Orbán maanantaisessa ylimääräisessä parlamenttipuheessaan kansalle julisti. (Erinomainen englanninkielinen analyysi löytyy taas kerran Hungarian Spectrum -blogista.) Lyhyesti: Orbánin mielestä Pariisin terrori-iskujen myötä Eurooppa on sodassa ja sen mukana myös Unkari, joka turhaan on yrittänyt varoittaa Brysselin herroja islamisaation vaaroista. Vastuuttoman EU:n rohkaisema pakolaisvirta, jonka seassa (”paremman elämän toivossa kotinsa jättäneisiin sekoittuneina”) saapuu terroristeja, lisää rikollisuutta ja terrori-iskujen vaaraa (”hirvittää ajatellakin, miten moni terroristi on jo kulkenut maamme alueen halki” – siis niiden pakolaislaumojen joukossa, jotka Orbánin hallitus muitta mutkitta kuskasi busseilla ja junilla Itävallan rajalle?). Vielä lyhyemmin: Pakolaiset ovat terroristeja, me teimme oikein kun pystytimme piikkilanka-aidan, ja niin pitäisi tehdä koko Euroopan!

Niin, tämä uutislähetys siis. Viimeksi taisin haukkua Unkarin valtion uutiskanavaa sosialismin ajat mieleen tuovasta punaposkisesta itsekehuhehkutuksesta. Vaan nytpä tarkoitus ei olekaan optimismin nostatus vaan pelottelu. Ensimmäiset neljätoista minuuttia näytetään uusia videoita Pariisin terrori-iskusta ja sen jälkiselvittelyistä sekä selostetaan eri puolilla Eurooppaa ilmenneitä terroriuhkia. Tästä siirrytään saumattomasti kammottavaan havaintoon: Itävallan ja Slovenian rajalla Spielfeldissä ylipääsyä odottavilla pakolaisilla, ei vaan migranteilla (migráns, sanaa menekült ’pakolainen’ ei vahingossakaan käytetä) on nähty ”aseeksi soveltuvia esineitä”, kuten keppejä tai metallikappaleita. Apua! Ilmankos Vapauspuolueen johtaja (!) onkin vaatinut rajatarkastuksia takaisin ja lisää aseistettuja sotilaita ja poliiseja rajan turvaksi. Itävaltalaisen valokuvaajan ottamassa kuvassa näkyy pakol… migrantin kädessä jokin metalliesine, kenties jokin nyrkkiraudantapainen, toinen taas, varjelkoon, käyttäytyy uhkaavasti ja nostaa keppiä päänsä yläpuolelle. Eikä tässä kyllin, jo kuukausi sitten kerroimme, että Serbian rajalta on muuan paikallinen mies löytänyt ”maahanmuuttajien” sinne hylkäämiä lihakirveitä ja veitsiä. Huuu…

(En siis väitä, ettei pakolaisten joukossa voisi olla väkivaltaista ja pelottavaa sakkia, sodan ja väkivallan traumatisoimat machokulttuurin kasvatit eivät välttämättä ole pelkkiä pikku karitsaisia. Mutta suoraan sanoen voisin myös hyvin kuvitella, että jos itse joutuisin pakenemaan sotaa ja väkivaltaa hyvin sekalaisessa seurassa ja uskomaan henkeni ties millaisten salakuljettaja-roistojen armoille, voisin hyvinkin ottaa pakomatkalle turvakseni keittiöstä jotain kättä pitempää, jonka sitten turvallisen määränpään häämöttäessä voisin heittää hiiteen.)

Tästä siirrytään Slovenian rajalle, missä paikalla päivystävä toimittaja ei vielä ole nähnyt ”maahanmuuttajilla” keppejä tai metallikappaleita mutta ei ihmettelisi, vaikka niitä vielä ilmenisi, sitä paitsi nämä ”migrantit” näköjään käyttävät aseena mitä vain, kiviä ja vesipulloja täällä on jo heitelty… Itävallan puolella toinen toimittaja kertoo, miten itävaltalaiset ovat jo tiukentaneet turvatoimia ja tarkastuksia. Myös Serbia ja Makedonia ovat koventamassa otteitaan. Euroopan pakolaiskriisistä siirrytään saumattomasti Hondurasiin, missä poliisi on pysäyttänyt viisi varastetuilla kreikkalaispasseilla Yhdysvaltain-lennolle yrittänyttä syyrialaismiestä. ”Syyrian sisällissotaa pakoon on lähtenyt miljoonia”, muistuttaa uutistenlukija.

Kun nyt uutislähetyksestä kaksi kolmasosaa on jo käytetty terrori-iskuihin ja niiden aasinsilloittamiseen pakolaisten kanssa, katsojille kerrotaan, että Unkarissa ei tarvitse pelätä: hallitus on asettanut erityisen terrorintorjuntatyöryhmän, joka ei ole poliittinen elin (ehei…) vaan toimii tiukan ammatillisin perustein. Ja aihetta onkin, sillä Unkarin poliisi on pidättänyt kaksi Romaniaan matkalla ollutta miestä, jotka osoittautuivat etsintäkuulutetuiksi islamistiterrorin tukijoiksi. Toinen oli kuulemma papereita kysyttäessä näyttänyt poliiseille Koraania. (Ymmärsiväthän nyt varmasti kaikki: Islam! Islam! Islam!)

Lähetyksen loppuun mahtuu enää muutama pikakatsaus. EU:n puuttuminen Paksin ydinvoimalalaajennukseen selostetaan kapulakielisenä pikalukuna sen kummemmin kommentoimatta, jotta päästäisiin kertomaan, miten hallitus aikoo laajentaa lasten ilmaista kouluruokailua, miten uusi äitiysrahajärjestelmä lisää vanhempien valinnanvapautta ja miten kuluttajansuojaviranomaiset ovat aloittaneet joulumyyntituotteiden tarkistukset. Lopuksi urheilua!

Tällaista ”tiedonvälitystä” siis kansalaiset saavat veroforinteillaan. Ja näin siitä laulaa WNTS:

Teksti tietenkin ruoskii verovarojen tuhlaamista sisällöttömään tunarointiin ja korruptioon.

Ei raha haise, kun pannaan rahaa haiseen,
systeemi on valmis, huomaat kai sen,
ensin hyvät uutiset, kun huonoja ei oo,
nyt pantiin elämäsi uuteen asentoon,
tää on Sherwood, mutta toisinpäin,
rikkaat antaa tulla köyhille täältä näin,
itke vain köyhä, se on sun vikas,
sä voit olla autuas mut meikäpäs on rikas…

Kertosäkeessä muunnellaan luovasti M1-uutiskanavan slogania Akkor. Amikor eli ‘silloin, jolloin’ (siis: ”aina silloin kun tapahtuu”). Uutiskanava ei ole vain ”silloin, jolloin” vaan myös ”sellainen, jollainen (se on)” – eli ”tästä nyt tuli vähän tämmönen”… ”Lavasteet on, mutta ei juuri sisältöä. / Oltaisiin voitu avata 11 sairaalaa, / mutta paskat kritiikistä, 80 miljardia (…) Minä elän kuin pellossa, sinun pellossasi, / ja kiitos fyffestä, se kyllä kelpaa. / Täällä on kaikkea, tässä on nyt sinulle puhetorvi…”

… ja tästä puhetorvesta – näin päättyy kertosäe – tulee klo 0–24, kauniilla suomalais-ugrilaisella sanalla, sitä ihtiään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: