Valheita, rumia sanoja ja noloja kuvia

Välillä on pakko saada vähän huumoria. Edes poliittista sellaista, ja edes tahatonta. Tässä, rakkaat lukijat, kolme tosielämän huonoa vitsiä nykypäivän Unkarista.

***

Zoltán Balog, inhimillisten voimavarojen superministeri (tähän megaministeriöön on siis upotettu esimerkiksi sosiaali-, terveys- ja opetusasiat), naulaan ripustetulta siviiliammatiltaan Unkarin reformoidun kirkon pappi, on ilmeisesti möhlännyt pahemman kerran. Syyskuun alussa hän kertoi Pariisissa tiedotusvälineille – ilmeisesti reaktiona kommentteihin, jotka koskivat Unkarin haluttomuutta auttaa Lähi-Idän pakolaisia – että Unkari on kaikessa hiljaisuudessa jo vuosina 2013–2014 ottanut vastaan tuhat vainon uhkaamaa kristittyä perhettä Irakista ja Egyptistä. Tämä pelastustoimi on toteutettu yhteistyössä paikallisten kirkkojen kanssa mutta suojassa julkisuudelta, ja kristityt pakolaiset ovat saaneet Unkarin kansalaisuuden, mutta he voivat myös milloin hyvänsä palata kotiseudulleen. (Hvg.hu-sivuston mukaan myös pääministeri Orbán olisi kertonut samaa Die Welt -lehdelle antamassaan haastattelussa, mutta ainakaan tästä verkkoversiosta mitään tällaista ei löydy. Lisäksi ”tuhansien” kristittyjen pakolaisten vastaanottamisesta on äärioikeistolaiselle HírTV:lle antamassaan, ”Unkarin-vastaista kansainvälistä mediakampanjaa” käsittelevässä haastattelussa puhunut ulkoministeri Péter Szijjártó, myös surkuhupaisa hahmo, josta ehkä vielä joskus pääsen kirjoittamaan oikein erikseenkin.)

Kaunis tarina, mutta missä nämä Lähi-idän kristityt pakolaiset ovat? Unkarissa toimivan, satakunta perhettä käsittävän pienen koptilaisen seurakunnan johtaja ei ole heitä tavannut. Magyar Nemzet -lehden haastattelussa hän sanoo pitävänsä mahdottomana, että koptikristitty, vaikka maallistunutkin, ei uuteen maahan muuttaessaan ottaisi yhteyttä paikalliseen koptiseurakuntaan. Etnisesti yhä erittäin homogeenisessa Unkarissa luulisi tuhannen maahanmuuttajaperheen pistävän silmään, mutta ei, ketään muutakaan todistajaa ei ole ilmestynyt kertomaan, että olisi jossakin tavannut nämä uusunkarilaiset koptit. Missä he asuvat, mistä he elävät, missä heidän lapsensa käyvät koulua? Miten heille on onnistuttu myöntämään Unkarin kansalaisuus huippusalaisesti ja kaikki kielitaito- ym. pykälät kiertävällä pikamenettelyllä, niin ettei tästä ole tihkunut mitään tietoa julkisuuteen?

Oppositioviestimien aikansa pähkäiltyä tätä tarinaa sen otti parlamentissa esille sosialistisen oppositiopuolueen MSZP:n kansanedustaja Ildikó Bangóné Borbély ja kysyi suoraan, onko todellakin tuhansille Lähi-idän kristityille myönnetty Unkarin kansalaisuus. Tähän vastasi valtiosihteeri Bence Rétvári: kyllä, tuhansille kristityille on myönnetty pakolaisstatus tai Unkarin kansalaisuus (mitä? siis kumpi?), mutta useimmat näistä odottivat myöntävää päätöstä kotimaassaan piileskellen (tavallisestihan turvapaikanhakuprosessin käynnistämiseksi pitää ensin saapua kyseiseen maahan…) ja paperit saatuaan lähtivät Schengenmaan sisäistä liikkumavapautta hyödyntäen suoraan Länsi-Eurooppaan sukulaistensa ja kansansa diasporayhteisöjen luokse.

Ei tässä vielä kaikki. Index.hu-sivuston toimittajat yrittivät selvitellä kadonneiden koptien arvoitusta Egyptissä ja Irakissa toimivien tahojen avustuksella. Egyptin lähettiläs suorastaan hermostui ja piti tarinaa koptien pelastusoperaatiosta jonkinlaisena huonona vitsinä. Kukaan Index.hu:n haastattelemista asiantuntijoista ei uskonut, että tämmöinen pelastusisku olisi ollut Unkarin käytössä olevilla resursseilla edes mahdollinen, eikä missään tiedetty sadoista tai tuhansista perheistä, jotka yhtäkkiä olisi jotenkin salaisesti pelastettu jonnekin. Kaiken lisäksi tämmöinen operaatio olisi ollut diplomaattisesti ja ulkopoliittisesti todella hankala ja riskaabeli. Ja jos tarina pitäisikin paikkansa, sen löpiseminen julki näin jälkikäteen olisi ministeri Balogilta äärimmäisen typerä veto.

Tähän loppuun voisi siteerata lukijakommenttia 444.hu-uutissivuston jutusta. Siihen on tiivistetty muutamia viime vuosien poliittisen diskurssin keskeisiä aiheita: korruptio, yksityisten eläkekassojen ”suojeleminen” valtion budjettivajeen tilkkeeksi, ja ikuinen syntipukki, pääministeri Orbánin erikoisinhokki, edellinen pääministeri Ferenc Gyurcsány. Näin nimimerkki ”Napkutya” mukailee Monty Pythonin Graalin ritarit -elokuvan unohtumatonta noidanpolttokohtausta:

– Olivat ne täällä!
– Eivät olleet, ei näy jälkeäkään!
– Olivatpas, niitä vain ei näy! Me taioimme ne näkymättömiin!
– Ei näy mitään jälkeä mistään taiastakaan!
– Me taioimme senkin pois! Ne vain hävisivät, niin kuin yksityiset eläkerahastot!
– Älä valehtele, niistähän ainakin tiedettiin, että ne olivat aikaisemmin olemassa!
– No joo, siinä tapauksessa… ööö… Kaikki on Gyurcsányn syytä!

***

Unkarin koulujärjestelmän surkeasta tilasta en olekaan kirjoittanut aikoihin. Ongelmien syyt ovat huutavan selvät: kehno resursointi, taitamaton hallinnointi ja ennen muuta surkea koulutus ja palkkaus, joiden ansiosta koulut täyttyvät huonosti motivoituneista, taitamattomista ja kyynisen leipiintyneistä opettajista. Ja jostain syystä näitä ongelmia lähdetään aina korjaamaan aivan oudosta päästä.

Tuorein hallituksen neronleimaus on määrätä kouluihin perustettavaksi ”Pedagogien itsearviointiryhmiä”. Näiden ryhmien tehtävänä on laatia vuotuiset itsearviointisuunnitelmat ja ladata ne opetushallituksen ylläpitämälle verkkoalustalle, levittää tietoa opettajille, vanhemmille ja oppilaille, tukea opettajia näiden itsearvioinneissa ja kirjata myös omat kokemuksensa arviointiprosessin toteuttamisesta. Toisin sanoen: opettajien on muiden töidensä ohella täytettävä kyselykaavakkeita ja tehtävä haastatteluja, ylipäätään kyylättävä kollegoitaan ja myös alistuttava vanhempien taholta tuleviin arviointeihin. Mahtavaa, ja muistuttaa mieliin aivan entisiä aikoja, kun opettajien velvollisuuksiin kuului yhteiskunnallinen valistus- ja valvontatyö puolueen määräämien suuntaviivojen mukaisesti…

Mutta mahtavimmin on kuitenkin onnistunut näiden uusien instituutioiden nimitys ja etenkin sen lyhenne. Pedagogien itsearviointiryhmä on unkariksi Pedagógus Önértékelési Csoport, lyhennettynä PÖCS. Siis, öhm, vähän niin kuin suomeksi näiden ryhmien virallinen nimike olisi vaikkapa, öö, Monipuolisesti Uutta Luovaa Koulua Kehittävä Uudistus. Netin vitsipalstat pursuvat jo henkeviä kommentteja siitä, miten tämä uusi elin saadaan pystyyn ja minne kaikkialle se voisi tunkeutua.

Vanha vitsi. Jo vuonna 2014 syntyi Facebookiin ryhmä nimeltä Fiatal Aktivisták Szerveződése Okosabb Magyarországért (‘Nuorten aktivistien järjestö fiksumman Unkarin puolesta’; fasz on toinen nimitys tälle, hm, etuveitikalle, ja voimasanakäytössä se usein varustetaan yksikön ensimmäisen persoonan possessiivisuffiksilla -(o)m). Mutta sukupuolten tasa-arvon nimissä on myös naisen genitaaleihin viittaavan sanan päästävä vastaavanlaiseen käyttöön – tai, kuten tämän Facebook-julkaisun kommenteissa todettiin, ”kohta voi kiroillakin sivistyneesti”. (Aiemmin tämän meikäläistä v-sanaa vastaavan ilmauksen käyttö unkarilaisessa mediajulkisuudessa on laajemmin onnistunut vain silloin, kun keltainen lehdistö pääsi riemukseen kertomaan maailmankuulun saksalaisen koreografin Pina Bauschin kuolemasta.)

"Alighogy létrejött a P.Ö.CS., a magyar oktatási intézményekben civil kezdeményezésre, az emancipáció jegyében kisebb sejtek kezdtek szerveződni, melyek a Pedagógusok Innovatív Nemzeti Alakulatai névre hallgatnak. Az új szervezet logója egy egyszerű rombusz."

Kohta PÖCS:n perustamisen jälkeen on Unkarin koululaitoksessa kansalaisten aloitteesta, emansipaation nimissä ryhdytty organisoimaan pienempiä yksikköjä, jotka tunnetaan nimellä ”Valistajat Innovoivat Tarkkailevan Toiminnan Unkaria”. Uuden järjestön logo on yksinkertainen vinoneliö.

***

Ja lopuksi vielä erään virallisen valokuvan tarina. Viime päivinä YK:ssa on paitsi keskusteltu Lähi-Idän tilanteesta ja pakolaiskriisistä myös ikuistettu merkkihenkilöiden tapaamisia virallisiin valokuviin. Presidentti Obaman ja Michelle-rouvan seurassa ovat kuvauttaneet itsensä lukuisat valtionpäämiehet, Valko-Venäjän diktaattori Lukašenka alaikäisen poikansa kanssa, joka kuulemma seuraa isäänsä kaikkialle. Pariskunta Obaman väliin seisomaan pääsi myös pääministeri Orbán, mutta kuva ei oikein onnistunut. Osasyynä saattoi olla tilanteen hektisyys: näitä kuvia on varmasti räpsitty hirmuisessa kiireessä ja liukuhihnameiningillä. Joka tapauksessa Unkarin oppositiomedioissa on otettu ilo irti Orbánin fyysisestä olemuksesta: viime vuosina selvästi rupsahtanut ja lihonut pääministeri vaikuttaa suorastaan naurettavan lyhyeltä pitkänhuiskean presidenttiparin rinnalla, ja ennen kaikkea hänen ilmeensä on nolo, surkea ja hämmentynyt. Kuvasta on pyörinyt Internetissä toinen toistaan vitsikkäämpiä manipulaatioita, joissa on iloiteltu esimerkiksi photoshoppaamalla Orbánin jalkojen alle jakkara. Yhden olennaisen puolen tilanteesta kuitenkin tiivistää tämä meemi, jossa siteerataan Orbánin oman puolueen edustajan legendaarista lausahdusta.

"Örülne-e bárki annak, ha az iskolából hazatérő gyermekét a buszon körbeállna hat fekete-afrikai fenyegető mozdulatokkal, hanghordozással." – Posán László, Fidesz

”Ilahtuisiko kukaan siitä, jos hänen koulusta palaavaa lastaan ympäröisi bussissa kuusi uhkaavalta kuulostavaa ja uhkaavasti elehtivää mustaa afrikkalaista?” (László Posán, Fidesz)

2 Responses to Valheita, rumia sanoja ja noloja kuvia

  1. Allu sanoo:

    Mitäs pahaa Pina Bausch oli tehnyt??
    Opin tässä joku aika sitten uuden verbin, orbanisieren.
    Voi Unkari, quo vadis!?

    • Ei kai mitään pahaa, enkä usko, että Unkarin keltalehdistö edes sanottavammin tunsi hänen tuotantoaan. Mutta ilmeisesti jostakusta tuntui kivalta, kun sai ihan luvan kanssa laittaa tämmöisen ruman sanan lehden otsikkoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: