Toivon merkkejä

No niin, nyt on aidan rakentaminen aloitettu oikein virallisesti. Unkari rakentaa Serbian vastaiselle rajalleen, joka samalla on Schengenmaan raja, neljän metrin korkuista aitaa estämään ”maahanmuuttajien” (pakolaisten, turvapaikanhakijoiden) tuloa maahan. Tästähän on kirjoitettu jo aiemmin myös tässä blogissa ja kansainvälisessäkin uutisjulkisuudessa: etnisesti homogeeninen (ellei lasketa romanivähemmistöä, johon valmiiksi kohdistuu rankkoja ennakkoluuloja) Unkari ei oikein osaa suhtautua erivärisiin ja oudonkielisiin maahantulijoihin, koska nykyisistä maahanmuuttaneista suurin osa on naapurimaista tulleita etnisiä unkarilaisia. Pakolaiskriisiin ei myöskään ole osattu varautua, niin että maahantulijat pystyttäisiin kunnolla majoittamaan ja heidän turvapaikkahakemuksensa käsittelemään kohtuullisessa ajassa. Suurin osa heistähän ei tuumaakaan jäädä Unkariin vaan on itse asiassa tähtäämässä Schengenmaan vauraampiin länsiosiin, sinne, minne unkarilaisetkin ovat viime vuosina sankoin joukoin suunnanneet parempaa elämää etsimään.

Viime aikoina kansansuosiotaan menettänyt hallitus kilpailee äänestäjistä oikeistopopulistisen Jobbikin kanssa ja panostaa siksi muukalaisvihan lietsontaan: johdattelevilla kyselykaavakkeilla ja julistekampanjalla annetaan kansan ymmärtää, että ”maahanmuuttajat” tuovat rikollisuutta ja terrorismia. Ja osaan väestöstä tämä tuntuu todellakin uppoavan. Szeretlek Viktor! (‘Rakastan sinua, Viktor!’) -kuvablogi, joka kerää kuvakaappauksia pääministeri Orbánin fanien Facebook-ryhmistä, tarjoaa tästä painokasta todistusaineistoa:

katonanak_alcazott

”Tilanne on kiristynyt räjähtämäisilleen! Amerikka lähettää aseita Romaniaan ja Puolaan, Putin on jo luvannut, että jos se tapahtuu, hän hyökkää näihin kahteen maahan. Ja samalla maahan tulee joukoittain pakolaisiksi naamioituneita neekeri- ym. sotilaita. Tietenkin seassa typeriä uhreja, jotka eivät tajua koko jutusta mitään. FB:ssa ilmestyy oikein hyviä artikkeleita!!! Eurooppa, Euroopan kulttuuri, kaksituhatvuotinen sivilisaatiomme, kristinusko ovat suuressa vaarassa! Rakkaat pappimme, herätkää!!! Tällä hetkellä ei pidä avata portteja vaan puolustautua!!! Nyt on sotatila!!! Maahanmuuttajiksi naamioidut sotilaat hyökkäävät Eurooppaan!!! On vain ajan kysymys, milloin se selviää!!! Niin kuin asiantuntija György Nógrádi sanoo, tämä on vasta alkua!!!”

"Aitaa rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa, ja nekrua sen kun tulee. Viktor, laittakaas hommaan vähän vauhtia!"

”Aitaa rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa, ja nekrua sen kun tulee. Viktor, laittakaas hommaan vähän vauhtia!”

"Pyydän anteeksi jo etukäteen, jos tämä on vain kuvittelua! Päiväkaudet päässäni on pyörinyt, että jospa Amerikka lähettää tänne näitä paperittomia, tuntemattomia maahanmuuttajia biologiseksi aseeksi.??? Nehän voivat kantaa vaikka mitä tuntemattomia tauteja."

”Pyydän anteeksi jo etukäteen, jos tämä on vain kuvittelua! Päiväkaudet päässäni on pyörinyt, että jospa Amerikka lähettää tänne näitä paperittomia, tuntemattomia maahanmuuttajia biologiseksi aseeksi.??? Nehän voivat kantaa vaikka mitä tuntemattomia tauteja.”

Myös uus- tai kaappinatsistiset saapashousukaartit – kuten tällaisista kaikkein vaarallisimpana pidetty Betyársereg (‘Lainsuojattomien joukko’) – ovat aktivoituneet. Index.hu-uutisportaali raportoi nolosti päättyneestä retkestä: Betyárseregin nahkatukkaiset lihaskimput matkustivat rajalle päästäkseen antamaan ”pakolaisille” oikein isän kädestä, mutta seutua tuntematta joukko eksyi ja harhaili ympäri rajavyöhykettä tilannetta valvomaan komennettujen poliisien nauraa röhöttäessä.

Lisätään näihin masentaviin kuviin vielä valittuja uutisia Budapestin Pride-tapahtuman vastaanotosta, niin Unkarin tilanne alkaa sivullisen silmään näyttää melkein pelottavalta. Viime lauantaina hehkuvassa kesäsäässä järjestettyyn Pride-marssiin osallistui arvioiden mukaan jopa viisitoistatuhatta ihmistä. Sateenkaariliput hulmusivat ja tunnelma oli iloinen ja vapautunut, pistävästä lannanhajusta huolimatta. (Kulkueen reitin varteen Andrássy útille oli istutusten juureen ilmeisesti tarkoituksella levitetty sitä ihtiään; Index.hu-uutisportaalin tiedustelut kaupungin ja viranomaisten suuntaan eivät ole tuottaneet tulosta, ei kaupungin puisto-osasto eikä kukaan muukaan myönnä syyllistyneensä hajusabotaasiin.) Ja kuinka uutisoi asiasta valtion virallinen uutismedia? Hirado.hu-sivun artikkelin mukaan Pridessä oli ollut osanottajia ”muutama sata”, valtion uutiskanavan uutislähetykseen – kertoo András Jámbor Kettős Mérce -blogissa –  oli valikoimalla valikoitu kuvamateriaalia niistä muutamista harvoista huomiotaherättävästi pukeutuneista hahmoista, joita kulkueesta löytyi (muutenhan tuhansista Pride-marssijoista ylivoimaisesti suurin osa oli tietenkin aivan tavallisen näköisiä tavallisia ihmisiä), ja tapahtuman puhujan sanat katkaistu harhaanjohtavasti kesken ajatuksen. ”Mielenosoittajat haluavat provosoida”, kuultiin Pride-tiedottajan sanovan. Pois oli leikattu se jatko, että ”nämä ihmiset haluavat provosoida pelkällä läsnäolollaan, koska jo sitä monet pitävät provokaationa.”

Ja tämä ”tiedotus” osuu otolliseen maaperään, kuten tämä pääministerin faniryhmästä valikoitu hieman oikeinkirjoitusrajoitteisen elämänkoululaisen postaus osoittaa:

"maahanmuuttajat pitäisi viedä homomarssia katsomaan..että katsokaa, tätä on eurooppa..näkisivät ne kaikki huumepöllyiset homppelit niin heti muuttaisivat mielensä ja lähtisivät peloissaan takaisin kotiin"

”maahanmuuttajat pitäisi viedä homomarssia katsomaan..että katsokaa, tätä on eurooppa..näkisivät ne kaikki huumepöllyiset homppelit niin heti muuttaisivat mielensä ja lähtisivät peloissaan takaisin kotiin”

Tämä on tietenkin kovin yksipuolinen kuva kansallisen uutismediajulkisuuden pohjaliejusta. Ylle kopioitujen FB-postausten kaltaisia aivopieruja löytyisi suomalaisestakin sosiaalisesta mediasta runsain mitoin. Erona Suomeen on ehkä vain se, että meillä nämä asenteet eivät vielä ole aivan salonkikelpoista valtavirtajulkisuutta. YLE tuskin keskittyisi Pride-uutisoinnissaan kaivamaan kuviin väkijoukon keskeltä niitä muutamia karnevaalitransuja, eikä meillä pääministerillä ole uusmediassa virtuaalisena hoviväkenään foliopipo-kahjoja tai avorasistista älämölökansaa. (Toisen hallituspuolueen ympäristöstä sitä kylläkin löytyy, mutta se on jo toinen tarina.)

Mutta onneksi on myös toinen Unkari. Pakolaiskriisi ei ole nostattanut toimintaan vain uusnatseja ja muukalaiskammoisen kansan syviä rivejä sekä kansan muukalaiskammoa lietsovia poliitikkoja. On alkanut ilmetä myös uutta kansalaisaktivismia. Tänä iltana Budapestissa on luvassa parinkymmenen kansalaisjärjestön koolle kutsuma mielenosoitus hallituksen pakolaispolitiikkaa vastaan. Ja jo pitkän aikaa ruohonjuuritason kansalaisryhmät, joista monet käyttävät lyhennettä MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport, ‘maahanmuuttajasolidaarisuusryhmä’), ovat avustaneet rajan takaa saapuvia turvapaikanhakijoita. MigSzol käy pakolaisleireillä neuvomassa, avustamassa ja raportoimassa. Kansalaisryhmät, joihin pakolaiskriisin kärjistyessä on ilmestynyt sankoin joukoin uusia vapaaehtoisia, ottavat vastaan Budapestin ja rajaseudun asemille saapuvia pakolaisia, opastavat näitä eteenpäin, jakavat vettä, ruokaa ja saniteettitarpeita, onnistuvat toisinaan järjestämään tarvitseville myös esimerkiksi lääkintäpalveluja tai yhteyden kadonneisiin omaisiin (some toimii tässä joskus uskomattoman hyvin). (Pressenzan sivustolta löytyy tästä liikuttava englanninkielinen artikkeli.)

Ja todella sykähdyttävää oli tänään lukea Magyar Narancs -lehden sivuilta suomalaisen, vuosikausia Unkarissa asuneen MigSzol-aktivistin Annastiina Kalliuksen haastattelu. Kallius puhuu asiaa ja panee faktat riviin. Tärkeintä olisi huolehtia pakolaisten oikeusturvasta, sillä päteviä laki-ihmisiä turvapaikanhakijoiden oikeuksia puolustamaan on aivan liian vähän, hyvin tärkeää olisi myös saada pakolaisleirit ja niiden huolto parempaan kuntoon. Eikä pidä unohtaa, että kaiken taustalla ovat ongelmat koko EU:n järjestelyissä, ja niihin pitäisi puuttua yhteisvoimin, yhdessä etenkin EU:n etelärajan pakolaistulvan koettelemien maiden kuten Italian kanssa.

Eniten lämmitti Kalliuksen kommentti:

Ihmiset ovat raivoissaan, hallitus tekee jotain, mistä he eivät pidä, ja heti syntyy jotain liikettä – kuten nytkin. Olemme myös kokeneet, että unkarilaiset tähän asti kovasti pelkäsivät sanaa ”politiikka”, mutta nyt se ei enää niin pelota, tämä rohkaisee meitä. Ja uskon myös, että Unkari ei ole rasistinen maa. Fidesz ja hallitus ovat sitten toinen juttu.

Niinpä niin. Kesäkuun alussa Vasárnapi Hírek -lehden teettämän tutkimuksen mukaan (josta uutisoi Index.hu-portaali) unkarilaisista 34% kannattaa uuden raja-aidan rakentamista (Fidesz-puolueen kannattajista 60%, Jobbikin kannattajista 51%), mutta enemmistö kansasta, 56%, vastustaa. Enemmistön mielestä raja-aita on hyödytön ja tarpeeton, ja useimmat myös uskovat, että koko aidanrakennushanke on enemmänkin poliittista propagandaa, jolla kansan huomio käännetään pois kipeämmistä kysymyksistä.

Ehkä ihmiskunnalla on vielä toivoa. Ja joka tapauksessa: kyllä taas tuntuu hienolta olla suomalainen.

Mainokset

2 Responses to Toivon merkkejä

 1. khenriett sanoo:

  Johanna, hogy lehet, hogy Te ennyire tisztán látod a valós helyzetet és a magyarok nagy része ennyire nem? Mi itt Helsinkiben rendszeresen olvassuk az oldaladat.

  • (Unkarintaidottomille lukijoille: helsinginunkarilainen lukijani ihmettelee, miten meikäläinen voi nähdä tilanteen niin tarkkaan, kun suuri osa unkarilaisista ei näe.)
   Toivottavasti tuossa ei ollut kovin paljon ironiaa seassa. Oma käsitykseni perustuu Unkarin oppositiomedioihin, joita seuraan varsin aktiivisesti, sekä oman unkarilaisen tuttavapiirini kokemuksiin ja kertomuksiin.
   En uskalla väittää näkeväni tai tietäväni mitään paremmin kuin unkarilaiset itse. Se on kuitenkin selvää, että Unkarissa eri ihmiset voivat elää nykyään hyvin erilaisissa todellisuuksissa ja nähdä samat asiat aivan eri tavalla.
   Valtion virallisten tiedotusvälineiden tarjoama todellisuus, jota viran puolesta myös Unkarin edustustot ulkomailla joutuvat toistamaan, poikkeaa joskus uskomattoman paljon siitä, mitä kuulen unkarilaisilta ystäviltäni ja ihmisiltä, joiden mielipidettä arvostan. Ja koska tämä virallinen ääni virallisten äänitorvien kautta pääsee jossain määrin esille myös ulkomailla, muuten taas Suomen tiedotusvälineet eivät Unkarin asioita kovin aktiivisesti seuraa, minusta on alkanut tuntua yhä tarpeellisemmalta pitää tätä blogia ja tarjota näihin asioihin omaa sivusta ihmettelevän suomalaisen näkökulmaani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: