Haaskalinnut saalistaa

Itävallassa parhaillaan vieraileva suomalaiskollega kertoi äskettäin saaneensa matkatoimistolta tai vakuutusyhtiöltä kännykkäänsä varoitustekstiviestin: Grazin kaupungissa on mies ajanut autolla väkijoukkoon ja surmannut useita. Tapaus ylitti jopa suomalaisenkin uutiskynnyksen (BBC:n kautta tietenkin…), ja kun maailman tilanne on se, mikä on, alettiin heti epäillä jonkinlaista terrori-iskua. Teon motiivit vaikuttavat kuitenkin olevan henkilökohtaiset.

Eilen, lauantaina, Grazin keskustassa jotakin ilmeisesti napsahti katumaasturilla ajelevan 26-vuotiaan miehen päässä. Hän kaahasi ympäri keskustaa järjetöntä vauhtia ja suoraan kohti tielle osuneita jalankulkijoita, joista useat onneksi ehtivät hypätä syrjään. Välillä mies hyppäsi autosta ja puukotti ohikulkevaa pariskuntaa, haavoittaen miestä vakavasti, naista lievemmin. Amok-ajelu, josta esimerkiksi Der Standard -lehti julkaisi yksityiskohtaisen rekonstruktion, päättyi Herrengasselle, Grazin keskustan suosituimmalle ostos- ja kävelykadulle, joka kauniina viikonloppupäivänä oli täynnä väkeä. Siellä maasturimies muu muassa ajoi suoraan ravintolan ulkoterassille – pöytien ja tuolien sinkoillessa kuului sellainen paukkina, että jotkut silminnäkijät ensin luulivat sitä ammuskeluksi. Välittömästi surmansa sai kolme henkeä, joista yksi oli nelivuotias poika, toinen vastikään häitään viettänyt nuori mies, jonka vaimo myös loukkaantui vakavasti. Yli kolmekymmentä henkeä sai eriasteisia vammoja, jotkut heistä ovat yhä kriittisessä tilassa.

Grazin kaupunki suree.

Tapahtumapaikoille on tuotu kasapäin kynttilöitä ja kukkia, muistotilaisuuksia on järjestetty, viranomaiset ovat julkistaneet järkyttyneitä surunvalitteluja, eri seurakunnat ja uskonnolliset yhteisöt tarjonneet tukeaan uhreille, näiden omaisille ja muille kaupunkilaisille – näin muun muassa paikallinen ortodoksinen seurakunta (surmansa saanut pikkupoika oli bulgarialaista syntyperää) sekä islamilainen uskonyhteisö (surmansa saanut nuori mies ja hänen parhaillaan koomassa makaava nuorikkonsa olivat muslimeja).

Viestimiin on jo ilmestynyt varsin varman tuntuisia arveluja teon taustoista. Maasturimies tunnettiin väkivaltaisena. Hänellä oli vaimo ja kaksi lasta, mutta äskettäin hän oli saanut yhteisestä kodista häädön ja lähestymiskiellon perheväkivallan takia. Der Standard -lehden haastattelema psykologi arvelee, toistaiseksi toki vain uutistietojen perusteella, että kyseessä oli jonkinlainen narsistisen persoonallisuushäiriön laukaisema purkaus. Teko oli huomiotaherättävän tunteeton ja kylmä: mies oli tahallaan ajanut jalankulkijoita päin, suorastaan jahdannut näitä autollaan. Lisää taustatietoja saataneen julkisuuteen, kunhan poliisin huostassa olevaa miestä ehditään kuulustella ja syyteprosessi etenee. Yksi tappajan taustoihin liittyvä seikka on kuitenkin jo tullut julki ja käynnistänyt perin vastenmielisen prosessin. Nimittäin: mies on tosin Itävallan kansalainen mutta bosnialaista syntyperää, siis mahdollisesti muslimi. Ja tähän käyvät tietyt tahot käsiksi haaskalinnun lailla.

”Perusitävaltalaisten”, siis oikeistopopulistisen Vapauspuolue FPÖ:n johtaja HC Strache riensi Facebook-sivullaan kommentoimaan murhenäytelmää: ”Mielipuolinen teko Grazissa! Syyllinen on Bosniasta. Uskonnollispohjaista attentaattia ei voi sulkea pois!” Viittaukset Bosniaan ja islamiin poistettiin myöhemmin, mutta Internetillä on norsun muisti, kuten Heimat ohne Hass -sivusto FB-sivullaan osoittaa

strache_graz

… ja muukalaisvihainen kommentti ehti verkossa ollessaan myös tavoittaa kohdeyleisönsä eli FPÖ:n rasistisimman älämölö-kenttäväen ja kirvoittaa asianmukaisia reaktioita. Strache jakoi sosiaalisessa mediassa myös linkin bulevardilehti Kronen Zeitungin uutiseen, jossa oli esitetty samanlainen löyhä vihjaus muslimiterrorismiin. (Taattua Krone-laatua, kuten tässäkin blogissa on ennenkin nähty.)

Strachen uusmedia-ylilyönti kiertää nyt Itävallan viestimissä ja kerää enemmän tai vähemmän kukkahattuisen Gutmensch-väen kauhisteluja. Der Standard -lehdessä Michael Vosatka kirjoittaa, että ”sillä, joka käyttää inhimillistä tragediaa vihan nostattamiseen, ei pitäisi olla mitään asiaa julkisiin virkoihin”. Eivätkä pelkästään punavihreät punaviininlipittäjä-kuplaälyköt kauhistele. Grazin Sturm-jalkapallojoukkueessa pelaavan Marko Stankovicin kommentti levisi useisiin viestimiin:

Herra Strache, minä olen syntynyt Itävallassa, vanhempani ovat serbialaissyntyisiä ja muuttaneet Itävaltaan isäni jalkapallouran takia. Olen niin sanoakseni serbialaistaustainen itävaltalainen.

Voitteko näiden rivien perusteella todeta, että syynä tähän kammottavaan tekoon oli miehen syntyperä??? Koen tämän teidän postauksenne henkilökohtaisesti loukkaavana ja näen sen osoittavan lähtökohtaista vihamielisyyttä ulkomaalaistaustaisia ihmisiä kohtaan!!!

Hävetkää, herra Strache, hävetkää!!!

Strache ei tietenkään suostu myöntämään itseään syylliseksi mihinkään. FB-kommentissaan (ikuistettu Heimat ohne Hassin FB-sivulle) hän yrittää käydä vastahyökkäykseen ja jälleen asemoida itsensä ja puolueensa vihamielisen hyökkäyksen uhriksi:

Mielipuolinen teko Grazissa!
Mielenkiintoista, miten eräätkin vastustajat tällä sivulla käyttävät riippumatonta tiedonvälitystä tästä mielipuolisesta teosta sekä Ö24:n ja Kronen artikkelin jakamista vihan nostattamiseen FPÖ:tä kohtaan!
Eikö teillä tosiaankaan ole tämän mielipuolisen teon jälkeen mitään muita huolenaiheita? Samantekevää, mikä sen tausta oli ja todetaanko lopulta sen syyksi jälleen ”psykoosi”. Teko on järjetön ja osoittaa, miten haavoittuvaksi meidän yhteiskuntamme on muuttunut.

”Riippumaton tiedonvälitys”? ”Psykoosi” lainausmerkeissä, ilmeisesti vihjaamassa rikollisten paapomiseen ja psykologisoimiseen, jota kunnon perusitävaltalaiset tietenkin jämäkästi vastustavat. Ja yhyy, aina meitä sorretaan ja sanojamme vääristellään.

Saapas nähdä, miten tämä jälkipyykki etenee. Koituuko Strachelle tästä pysyvämpää imagohaittaa? Vai onnistuiko vihjailevasta kommentista noussut paskamyrsky vain lujittamaan Strachen asemia tuon edellä mainitun älämölöväen keskuudessa? Kovin rohkaisevalta ei tunnu keltalehti Österreichin kommenttiketju (tiedän, kommenttiketjuja ei pitäisi koskaan lukea, jos haluaa säilyttää uskonsa ihmiskuntaan):

strachekomm

Martin Grabner: HC Strache ei varmastikaan ollut itse paikalla. Hän voi vain kertoa, mitä hänelle on ilmoitettu. Heti saatuaan lisätietoja hän poisti kommenttinsa. En näe tässä mitään muuta negatiivista kuin sen, että lehdistö taas kirjoittaa FPÖ-vihasta. ”FPÖ:n johtaja Heinz Christian Strache tarttui tähän uskomattomaan draamaan vain lietsoakseen väestön ulkomaalaisvihaa entisestäänkin ja muokatakseen mielialoja omaa politiikkaansa varten.”

Ulli Torloxten: Voiko sen [= islamistisen attentaatin?] siis sulkea pois? Juuri tästähän viranomaiset varoittivat Pariisin attentaatin jälkeen: Auto ja veitsi aseena…

finn777 [toivottavasti, toivottavasti tällä nimimerkillä ei ole mitään tekemistä Suomen kanssa…]: Herra Strache on täysin oikeassa!!!

davidson: Totuuttahan ei mielellään suostuta kuulemaan, vaikka se olisi enemmänkin kuin vain totta!! Herra Strache sanoo suoraan ne asiat, joita monet eivät haluaisi kuulla!!

Tähän on vaikea sanoa enää yhtään mitään. Uhrien, omaisten, silminnäkijöiden ja muiden asianosaisten yhä kamppaillessa tämän murhenäytelmän seurauksien työstämisen kanssa joku poliittinen haaskalintu, jolta mehevin pala vietiin nokan edestä, yrittää vielä kaiken huipuksi esiintyä sananvapauden marttyyrina – ja vielä löytyy niitä, jotka haluavat nähdä asian nimenomaan näin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: