Äl’ yli päästä maahanmuuttajaa!

Viime päivien poliittinen ykkösuutinen Unkarissa jatkaa synkkää tarinaa siitä, miten hallitus lyö poliittista mynttiä kansan muukalaispelolla. Maahanmuuttoa ja terrorismia johdattelevissa kysymyksissään surutta yhteen liimanneen kansalaiskyselyn sekä muukalaisvastaisuudella ratsastavan julistekampanjan jälkeen on tullut vuoro pysäyttää väitetty pakolaistulva aivan konkreettisella keinolla, jonka symbolikieli itäisessä Euroopassa ymmärretään liiankin hyvin. Jo viime viikolla pääministeri Orbán ilmoitti, että pakolaistilanteen kärjistymiseen saatetaan joutua reagoimaan sulkemalla Unkarin rajat täysin. Käytännössä kysymys on etenkin Unkarin ja Serbian välisestä, 175 kilometrin pituisesta rajasta, joka on myös EU:n ja Schengenin raja ja jonka ylitse tulee nykyään jatkuvana virtana pakolaisia, pääasiassa Afganistanin, Irakin ja Syyrian konfliktialueiden suunnalta. Ja nyt päätös on julkistettu ja pääministeri allekirjoittanut asiaa koskevan asetuksen: Unkari rakentaa Serbian rajalle neljä metriä korkean ”väliaikaisen” aidan.

Tosi on, että kriisialueiden paheneva hätätila näkyy nyt konkreettisesti kaikkialla eteläisessä Euroopassa. Samalla kun Välimeren rannikolla ongitaan merestä Afrikan-pakolaisten ruumiita, Balkanin kautta yrittää maitse Eurooppaan aivan yhtä epätoivoista väkeä. Useimmat näistä ihmisistä eivät tuumaakaan jäädä Unkariin vaan tähtäävät rikkaaseen Länsi-Eurooppaan, mutta valitettavasti Unkari Schengenin rajamaana joutuu pysäyttämään tulijat ja selvittelemään turvapaikkahakemukset. Unkarilaiset, samaan tapaan kuin suomalaisetkin, ovat vanhastaan muukalaiskammoisia ja tottumattomia siihen, että kaduilla yllättäen pyörisi suuria määriä tavallista tummemman ihonvärin omaavaa väkeä. Yhdeksi polttopisteeksi on noussut Debrecenin vastaanottokeskus (”pakolaisleiri”), jonka pääministeri Orbán juuri lupasi sulkea – viis siitä, että leiriä ylläpidetään EU:n varoin ja EU:n yhteisten sopimusten nojalla.

Tapahtumilla on tietenkin sisäpoliittinen puolensa. Fidesz-puolueen ja pääministeri Orbánin hupenevaa kannatusta paikataan koukkaamalla aina vain oikeammalle ja kilpailemalla äärioikeisto-oppositiopuolue Jobbikin kanssa äänestäjien kaikkein muukalaiskammoisimmasta ja rasistisimmasta segmentistä. Yritin eilen illalla katsella valtion ykköskanavan uutislähetystä, mutta en kerta kaikkiaan kestänyt tapaa, jolla suoja-aitapäätöksestä kerrottiin. Uutisen kuvituksena oli tietenkin runsaasti videokuvaa rajavyöhykettä pitkin luikkivasta näköjään katkeamattomasta ihmisvirrasta, lisäksi haastateltiin rajavartioston virkailijaa sekä rekkakuskia, jota hermostuttivat ajoneuvoihin pyrkivät salamatkustajat. Selvästikin rakennettiin kuvaa pelottavasta muukalaistulvasta. Mutta vastenmielisintä oli, että – lyön vetoa, että tästä oli uutistoimittajia erikseen ohjeistettu – näistä ihmisistä ei käytetty nimitystä menekült ‘pakolainen’ vaan johdonmukaisesti, koko ajan, bevándorló, ‘maahanmuuttaja, immigrantti’. Epäinhimillisistä oloista henkensä kaupalla paenneet ja koko lopun omaisuutensa ihmissalakuljettajille maksaneet onnettomat, joiden lopullisena päämääränä on Saksa, Ranska tai Britannia, siis niputetaan yhteen sellaisten ihmisten kanssa, jotka laillisesti ja tarkoituksella aikovat asettua nimenomaan Unkariin. Näin vahvistetaan sitä isänmaallista paranoiaa, jolla Unkarissa on pitkät perinteet: nimenomaan meitä kaikki muut aina vihaavat, vainoavat ja syrjivät, me olemme koko ajan erityisen hyökkäyksen kohteena.

Suoja-aitapäätös on tietenkin nostattanut melkoista kohinaa Serbiassa, missä sikäläiset poliitikot ovat jo puhuneet ”Auschwitzista”. (Tosin 444.hu-sivuston uutisen mukaan liberaalienkin serbialaisjulkaisujen kommenttipalstoilla ehdotetaan, että Serbia voisi puolestaan rakentaa vielä korkeamman suoja-aidan Kosovon vastaiselle rajalle.) Unkarissa oppositio tietenkin purkaa turhautumistaan myös poliittiseen huumoriin. Index.hu-portaalin photoshop-taiturit julkaisivat yleisön äänestettäväksi useita aitaehdotuksia: aidan voisi rakentaa vaikkapa makkaroista (kolbászból van a kerítés ‘aita on rakennettu makkarasta’ on unkarilainen sanonta, jolla viitataan epätodellisen mukaviin oloihin, laiskurien onnenmaahan, missä kaikki toiveet toteutuvat) tai maahanmuuton vastaisista julisteista. Oma suosikkini on ”Makoveczin silmä”, jossa Sormusten herran ”Sauronin silmä” yhdistetään äskettäiseen taideuutiseen: nykyisten vallanpitäjien suosikkiarkkitehti, eklektisen kansallisromanttis-”orgaanisilla” luomuksillaan mainetta niittänyt Imre Makovecz, on saamassa Budapestiin muistomerkin, joka saattaisi olla esimerkiksi Makoveczin yhdeksi tavaramerkiksi muodostunut siivekäs torni.

Marraskuussa 2012 Unkarin pääministeri Viktor Orbán kuohutti oppositioviestimiä vastaamalla sosialistipuolueen kansanedustajan kyselyyn, joka koski Unkarin johdon ystävyydenhierontaa diktaattorien ja ihmisoikeustilanteeltaan kyseenalaisten maiden kanssa:

1980-luvulla en taistellut diktatuuria vastaan vaan niitä vastaan, jotka tämän diktatuurin tekivät […].

Toisin sanoen: diktatuuri on okei, kunhan Orbán itse saa istua diktaattorin tuolilla? Tätä on taas muisteltu opposition foorumeilla ja aiheellisesti huomautettu, että suoja-aidassa on kyse samasta asiasta. Unkarilaisethan ovat viime vuosikymmenet ylpeinä korostaneet, miten juuri he ensimmäisinä hajottivat rautaesiripun päästämällä länteen hinkuvat itäsaksalaiset ja muutkin Neuvostoliiton satelliittimaiden asukkaat Itävallan puolelle. Siitä huolimatta nykyisellä hallituksella ei näköjään ole mitään rautaesirippua vastaan niin kauan, kuin se itse saa sen rakentaa.

Ehkä suorimmin suoneen osui kuitenkin hvg.hu-sivuston mielipidekirjoittaja, joka löysi yhteyden aitahankkeen ja hallituksen tähänastisen keskeisen propagandaprojektin välillä. Kyseessä on tietenkin tässäkin blogissa esillä ollut rezsicsökkentés, energia- ja kunnallistekniikkakulujen “chavistinen” vähentäminen siten, että energiafirmat yksinkertaisesti komennetaan alentamaan kuluttajahintoja. Tästä iloitsevat etenkin yksinkertaiset eläkeläiset, jotka eivät maksa veroja eivätkä piittaa talouspolitiikan suurista linjoista mutta näkevät, että sähkö- ja kaasulasku on pienentynyt. (Ynnä tietenkin ne energiaoligarkit, jotka hallituksen tuella jäävät tanterelle toisten energiafirmojen vetäytyessä hintasodasta.)  Ja miksi eivät näkisi, kun reglementtien mukaan rezsicsökkentésin tuloksista on asiasta tähden ilmoitettava jokaiselle kuluttajalle. Viimeaikaisten uutisten mukaan tämä energiakampanja on nyt pahassa vastatuulessa. Brysselistä on jyrähdetty, että Orbánin energiapolitiikka on EU:n kilpailusäännösten vastainen, ja hallitus saattaa joutua taipumaan. Mutta niin kauan kuin mahdollista, propagandavaltit on pelattava, ehdottaa hvg.hu:n photoshop-piruilija:

"Ilmoitamme Unkarin rajalle saapuville, että Unkarin valtiopäivien vuonna 2015 säätämän 4. rezsicsökkentésiä koskevan lain mukaisesti tähän aitaan johdetun sähkön kuluttajahinta laskee 1.1.2016 lähtien 13,7%!

”Ilmoitamme Unkarin rajalle saapuville, että Unkarin valtiopäivien vuonna 2015 säätämän 4. rezsicsökkentésiä koskevan lain mukaisesti tähän aitaan johdetun sähkön kuluttajahinta laskee 1.1.2016 lähtien 13,7%!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: