Jytkyjätkät

On taas aikaa päässyt kulumaan muun muassa Suomen vaalitulosta ja sen jälkimaininkeja, etenkin surullisenkuuluisaa kuplakeskustelua ihmetellessä. Samaan aikaan Euroopan hyvinvointi-ihmisetkin alkavat vähitellen tajuta, minkäasteinen humanitaarinen katastrofi (muun muassa) Välimerellä on meneillään, ja yleiseurooppalainen maahanmuuttokeskustelu tulee saamaan uusia sävyjä. Unkarissa kuitenkin eletään eri ajassa kuin muualla Euroopassa.

Pääministeri Orbánin otteen heikkenemistähän on uumoiltu eri puolilla poliittista julkisuutta. Vaikuttaa siltä, että hallitus pitääkseen talouden kasassa ja omat hupenevat luottokannattajansa lieassa heiluu kuin heinämies ja tekee vähän hätiköidynkin tuntuisia ratkaisuja. Äskettäin on taas saatu opiskelijat entistäkin kiukkuisempina kaduille osoittamaan mieltään suunnitellun korkeakoulu-uudistuksen johdosta, joka muun muassa veisi yliopistoilta viimeisetkin autonomian riekaleet ja lopettaisi erinäisiä ”hyödyttömiä” koulutusohjelmia (kuten esimerkiksi kulttuuriantropologian ja elokuvatutkimuksen). Nyt ilmeisesti joku neuvonantaja on keksinyt antaa pääministerille loistavan vinkin: kansaa pitää pelotella, ja mistäpä se loistava pelote löytyisi ellei maahanmuutosta.

Unkarissa on tilanne hieman samanlainen kuin Helsingissä 1970-luvulla tai Viitasaarella nykyään, eli (Keski-Suomen ääniharava Teuvo Hakkaraisen legendaarisiin ilmauksiin viitatakseni) neekeriukkoja tai beduiineja ei ihmeemmin raitilla tallustele eivätkä turbaanipäät huutele minareeteista uu-uu. Maahanmuuttajia on tuiki vähän ja niistäkin suurin osa naapurimaiden unkarilaisalueilta muuttaneita etnisiä unkarilaisia. (Turvapaikanhakijoiden määrä on tosin maantieteellisistä syistä moninkertaistunut viime aikoina, Unkari kun on Schengenmaan laidalla eivätkä kaikki Euroopan turviin yrittäjät heti pääse sen läpi suoraan sinne Saksan, Ruotsin tai Englannin lihapatojen ääreen, minne ovat pyrkimässä. Unkarissa pysäytetyistä maahantulijoista kuitenkin suurin osa joko käännytetään takaisin tai jatkaa matkaansa eteenpäin, Unkariin on toistaiseksi jäänyt vain pieni murto-osa.) Ja kun tunnetusti uhkakuva on sitä tehokkaampi mitä epätodellisempi se on, hallitus on nyt päättänyt – hvg.hu-sivuston sanoin – räjäyttää demagogiapommin. Tulossa on uusi kansallinen konsultaatio, eli ei mikään kansanäänestys – jollaisen tulokset voisivat oikeasti sitoa hallituksen käsiä – vaan verovaroin painatettu ja postitettu valtakunnanlaajuinen mielipidetutkimus. Kysymykset saatekirjelmineen julkaisi juuri 444.hu-sivusto. Kas tässä!

(Olen kääntänyt ”termin” megélhetési bevándorló, sananmukaisesti ”toimeentulomaahanmuuttaja”, tässä perinteisellä suomalaisella haukkumanimityksellä elintasopakolainen. Suomalainen vastine on tyyliltään hieman asiattomampi, mutta kysymys on samasta asiasta eli siitä ajatuksesta, että jotkut onnettomat muka eivät pyri maahan hengenhädässä vaan pelkästään paremman toimeentulon saadakseen.)

1. Vahvistuvan terrorismin suhteen kuulee monenlaisia mielipiteitä. Missä määrin merkittävänä pidätte terrorismin leviämistä (Ranskan väkivaltaisuudet, ISISin hälyttävä toiminta) oman elämänne kannalta?
(hyvin tärkeänä – tärkeänä – ei tärkeänä)

2. Voiko mielestänne Unkari tulevina vuosina joutua terrorismin kohteeksi? (se on vakava vaara – niin voi käydä – aivan mahdotonta)

3. Joidenkuiden mielestä Brysselin huonosti hoitama maahanmuutto on yhteydessä terrorismin leviämiseen. Oletteko samaa mieltä? (täysin samaa mieltä – lähinnä samaa mieltä – eri mieltä)

4. Tiesittekö, että elintasopakolaisia tulee laittomasti Unkarin rajan yli ja viime aikoina maahanmuuttajien määrä Unkarissa on kasvanut kaksikymmenkertaiseksi? (tiesin – olen kuullut asiasta – en tiennyt)

5. Maahanmuutosta kuulee monenlaisia mielipiteitä. Joidenkuiden mielestä elintasopakolaiset vaarantavat unkarilaisten työpaikat ja toimeentulon! Oletteko samaa mieltä? (täysin samaa mieltä – lähinnä samaa mieltä – eri mieltä)

6. Joidenkuiden mielestä Brysselin politiikka maahanmuuton ja terrorismin suhteen on epäonnistunut ja siksi näihin kysymyksiin tarvitaan uutta lähestymistapaa. Oletteko samaa mieltä? (täysin samaa mieltä – lähinnä samaa mieltä – eri mieltä)

7. Kannattaisitteko sitä, että Unkarin hallitus saattaa voimaan Brysselin sallivaa politiikkaa ankarammat maahanmuuttosäännökset? (kyllä, täysin – osittain – en)

8. Kannattaisitteko sitä, että Unkarin hallitus saattaisi voimaan säädökset, joiden perusteella laittomasti Unkarin rajan ylitse tulevat maahanmuuttajat saisi pidättää? (kyllä, täysin – osittain – en)

9. Oletteko samaa mieltä siitä, että Unkarin rajan yli laittomasti tulevat maahanmuuttajat on pikimmiten palautettava kotimaahansa? (täysin samaa mieltä – lähinnä samaa mieltä – eri mieltä)

10. Oletteko samaa mieltä siitä, että elintasopakolaisten on Unkarissa oleskellessaan itse katettava ylläpitokulunsa? (täysin samaa mieltä – lähinnä samaa mieltä – eri mieltä)

11. Oletteko samaa mieltä siitä, että maahanmuuton vastaiseen taisteluun [sic] paras keino on se, että Euroopan unionin jäsenmaat tukevat sen maan kehitystä, josta maahanmuuttajat ovat tulossa? (täysin samaa mieltä – lähinnä samaa mieltä – eri mieltä)

12. Oletteko samaa mieltä Unkarin hallituksen kanssa siitä, että maahanmuuton sijasta on pikemminkin tarpeen tukea unkarilaisia perheitä ja niihin syntyviä lapsia? (täysin samaa mieltä – lähinnä samaa mieltä – eri mieltä)

Suoraa puhetta, myös tiettyjä kainostelemattomia taustaoletuksia myöten (”Brysselin huonosti hoitama maahanmuuttopolitiikka”, ”maahanmuuton vastainen taistelu”…). Itse asiassa tietyt perusasiat näyttävät kyselyn perusteella niin yksiselitteisen selviltä, että voisin tämän luettuani hyvin kuvitella Viktor Orbánia ja Teuvo Hakkaraista istumassa iltaa virvokkeiden ja laadukkaan poliittisen keskustelun merkeissä. Viktor kulauttelisi viiniä tai pálinkaa ja laulaisi välillä, miten Fehérvárin husaarit täällä kulkivat ja monta tyttöstä polkivat, Teuvo voisi ottaa omat eväskonjakit mukaan ja kertoa tuoreimpia tietoja neekeriukkojen maahanmuutosta sen pohjalta, mitä kaveri, jonka poika on rajavartiostossa, on kertonut. (Onhan Orbánillakin neuvonantajia, joiden pätevyydestä ja palkkauksestakaan ei kukaan tiedä mitään.)

Tai ehkäpä Orbánin kuitenkin kannattaisi jutella suoraan Timo Soinin kanssa. Herrathan ovat  oikeastaan hyvin samantyyppisiä maisterisjätkiä, jalkapallokatsomossa ja huonosti istuvissa puvuissa kaulusnappi auki viihtyviä kansanmiehiä, jotka mielellään laukovat puolironskeja nokkeluuksia eivätkä ihmeemmin pidä meteliä yliopistotaustastaan tai varsin hyvästä englannintaidostaan. Mukaan voisi ottaa myös sen persukaverin, joka tässä äskettäin kaipaili ”vallankumousta” – Orbánin hallitushan vuonna 2010 nimenomaan nimesi oman valtaantulonsa ”äänestyskoppivallankumoukseksi”. Tiedämmehän, että demokratian, ainakin liberaalin demokratian, päivät ovat luetut.

Kun oikein mietin, niin tässä vertailussa on tiettyä lohdullisuutta ainakin suomalaisten kannalta. Meillä ei ole niin vaikeita historian traumoja eikä sellaista autoritaarisuuteen ja sääty-yhteiskunnan perinteisiin niveltyvää valtarakenneajattelua, että meillä olisi muukalaisvihaan ja rasismiin nojaava puolue pystynyt rakentamaan itselleen mega-parlamenttienemmistön ja huikean kleptokraattisen lähes-diktatuurin. Ei ainakaan vielä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: