Armeijamuistoista atomiasioihin

Piti kirjoittamani pitkästä aikaa jotakin hauskaa, epäpoliittista, kulttuuri- eikä välttämättä Unkari-aiheista. Ja taas kävi vanhanaikaisesti, eli uutistuutista turahti.

Palataanpa ensin kuitenkin vähän taaksepäin. Unkarin kriittiset viestimet ja sosiaalinen media ovat viime viikkoina häijysti hihitellen seuranneet ”Gecigaten” eli pääministeri Orbánin ja hänen vanhan ystävänsä ja huonetoverinsa, sittemmin valtakunnan ykkös-oligarkin Lajos Simicskan välirikon etenemistä. Draaman yleisö vaatii verta pakkiin ja Simicskalta meheviä paljastuksia ystävysten yhteisten korruptiokähmintöjen pitkästä historiasta. Muutamia päiviä sitten Simicska kuitenkin räväytti yllättävästä suunnasta, ei ryhtynytkään levittelemään mahdollisia taloudellisia väärinkäytöksiä (joissa varmaan on itsekin mukana kaulaa myöten) vaan antoi Mandiner-blogiin András Stumpfille haastattelun, jossa palattiin kaverusten armeija-aikoihin asti, tunkkaisen 80-luvun alkuun.

Kádárin Unkarihan, niin vapaalta ja rennolta kuin meno siellä monien muiden sosialistimaiden rinnalla vaikutti, oli sosialistinen diktatuuri, ja sielläkin valtion tiedusteluviranomaiset pyrkivät pitämään mahdollisen kansalaistyytymättömyyden hallinnassa myös solutettujen ilmiantajien avulla. Näitä agentteja ja heidän toiminnastaan kertovia asiakirjoja on järjestelmänvaihdoksen jälkeen osaksi julkistettu mutta osaksi ilmeisesti edelleen ei, ja julkisuudessa käydään jatkuvasti kiistoja, joissa toistuvat äkkinäisen silmää hämmentävät roomalaiset numerolyhenteet. Usein on kyse roomalaisella kolmosella merkitystä sisäministeriön tiedusteluosastosta, johon kuuluivat mm. osastot III/I (tiedustelu ja tiedonhankinta), III/II (vastavakoilu) ja etenkin III/III, ”sisäisen vastarinnan ja sabotaasin torjuntaosasto” lukuisine alaosastoineen; nämä toimivat esimerkiksi kirkkojen, oppilaitosten tai kulttuurialan instituutioiden piirissä.

Ilmiantajien avustuksella epäilyttävistä henkilöistä saatettiin kerätä huikeat määrät tietoja. Näin Simicska väittää käyneen myös omalla kohdallaan. Hänen isänsä oli ollut mukana vuoden 1956 kansannousussa ja saanut maksaa tästä terveydellään. Vastarintahenki jäi perheessä elämään: poika-Simicska ei koulussa halunnut liittyä pioneerijärjestöön, jolloin opettaja tiuskaisi: ”Sinusta tulee samanlainen fasisti kuin isästäsi!” Yliopistoon nuori Lajos pääsi – ehkä taustansa vuoksi? – vasta kolmannella yrittämällä, mutta joutui ennen opintojen aloittamista vielä armeijaan. Siellä hänelle tehtiin selväksi, että tiedusteluviranomaisilla oli jo kerättynä hänen tähänastisista puuhistaan ja lausahduksistaan kymmenen sentin paksuinen kansio, ja ellei hän osaisi käyttäytyä fiksusti, yliopistoon pääsy olisi edelleenkin vaarassa.

Myös varusmiesten joukossa oli niitä, jotka enemmän tai vähemmän säännöllisesti raportoivat toveriensa ideologisesti sopimattomista aatteista ja toimista. Yksi tällainen, kertoo Simicska, tuli omasta vapaasta tahdostaan sanomaan: ”Kuule Lajos, nyt on asiat niin, että minun pitää raportoida sinusta.” Kaverukset päättivät kaikessa ystävyydessä sopia yhdessä, mitä toinen Simicskasta raportoi – niinhän asiat siihen aikaan hoidettiin, sen ymmärsivät kaikki reaalisosialismissa eläjät. Mutta mielenkiintoista on, että tämä toinen henkilö, ilmiantaja, oli kukapa muu kuin Viktor Orbán.

Ja tarina jatkuu. Kun pojat lopulta olivat lähdössä siviiliin, Orbán otettiin joukosta erilleen eikä hän palannut kotiin muiden mukana. Vasta illemmalla, TJ-juhlinnan päästyä käyntiin, Orbán ilmestyi yllättäen ravintolaan toisten joukkoon. Kertomansa mukaan hänet oli yritetty suostutella ”allekirjoittamaan” (siis rupeamaan ilmiantajaksi), mutta hän oli kieltäytynyt. Ja näin Simicska jatkaa: ”Kolmenkymmenen vuoden ajan uskoin, että näin oli käynyt. Nykyään en enää tiedä, mitä ajatella.”

Järjestelmänvaihdoksen jälkeen Simicska monien muiden lailla pyysi nähtäväkseen hänestä tehtyjä ilmiantoja, mutta mistään ei enää löytynyt sitä paksua kansiota, joka hänelle aikoinaan 22-vuotiaana oli näytetty. Haastattelija Stumpfille Simicska vihjaa, että kansio saattaa vielä olla tallessa jossain muualla.

– Moskovassa?
– Niin juuri.
– Vihjaatteko, että nykyisen pääministerimme silloiset ilmiannot ovat siellä tallessa ja Putin voi kiristää häntä niiden avulla?
– Jos ne olisivat tallessa ja ilmestyisivät esiin, se mullistaisi täällä kaiken. Se on varmaa. Minä taas en, kuluneen vuoden tapahtumien jälkeen, enää tiedä, mitä kenestäkin ajattelisin.

Mitäänhän ei Moskovan arkistoista ole vielä ilmestynyt eikä välttämättä koskaan ilmestykään. Tämä ei myöskään ole ensimmäinen kerta, kun pääministeri Orbánia on epäilty yhteistoiminnasta entisen maailmanajan tiedusteluviranomaisten kanssa. Viimeksi tätä koskevan kyselyn esitti oppositiokansanedustaja Ágnes Vadai vuonna 2012, ja tähän kyselyyn tuolloin annetun vastauksen sai myös Mandiner-blogin toimitus vastaukseksi Simicska-jutun johdosta: ei mitään uutta, nämähän on kaikki jo moneen kertaan selvitetty, herrat ovat hyvät ja hajaantuvat!

Mutta kansalaisille ja etenkin vapaalle nettikansalle on taas tarjolla runsaasti spekuloinnin aihetta ja viihdykettä. Runsaasti poliittista nettihuumoria on kehrätty jelent-verbin ympärille, joka merkitsee sekä ’ilmoittaa, raportoida, ilmiantaa’ että ’merkitä, olla merkitsevä’. Esimerkiksi: pääministerimme, hih hih, on jelentős ember eli ‘merkittävä, merkitsevä henkilö’ mutta myös ‘ilmiantava’. Tai tämä kuvablogisti ”sailorripleyn” neronleimaus, jossa nauravaisen Simicskan ja lempeästi myhäilevän Orbánin väliin on sijoitettu ystävänpäivähenkinen sydän:

Merkitset (/ ilmiannat) enemmän kuin ystävä!

Jutun varsinainen ydin, Viktor Orbánin suhde entisajan sosialistisiin vallanpitäjiin ja sen mahdollinen jatkuvuus suhteena ex-Neuvostoliittoa ohjailevaan entiseen KGB-mieheen, on yhä hämärän peitossa. Mutta tähän hämärään kohtaan suuntautuu yhä uusia tutkivia katseita nyt, kun Putinin äskettäisen Unkarin-vierailun jälkeen monet kyselevät, miten tiukasti Orbán ja Unkari ovat Venäjän talutusnuorassa.

Tuorein tähän liittyvä uutinen ilmestyi juuri äsken 444.hu-sivustolle. Financial Timesiin viittaava juttu kertoo, että EU on pysäyttänyt Unkarin ja Venäjän suurimman ja kohtalokkaimman yhteistyöhankkeen, Paksin ydinvoimalan laajennuksen. Lyhyesti: Unkarin ja Venäjän kesken solmitun sopimuksen mukaan – jonka yksityiskohdat Unkarin hallitus on julistanut salaisiksi mutta joka ilmeisesti sitoisi Unkarin vuosikymmeniksi Venäjän velkaorjuuteen – myös uuden reaktorin polttoaine tulisi Rosatomilta. Tätä Euratom ei hyväksy, ja Unkarin valituksista huolimatta Euroopan komissio on nyt asettunut Euratomin kannalle. Näin ollen Unkarin ja Venäjän välinen sopimus menisi ainakin osittain uusiksi, ja Brysselin asioista perillä olevat tahot arvelevat, että öljyn hinnanlaskun ravistelema Venäjä ei tämänhetkisessä tilanteessa enää olisikaan kiinnostunut kaatamaan rahojaan Unkariin (niin kuin ei kenties Unkarin hallituskaan enää välttämättä halua pitää kiinni tästä poliittisesti yhä kiusallisemmaksi käyvästä sopimuksesta). Optimistisimmat unkarilaistuttavani kiljahtelevat jo riemusta: tähän kaatuu koko Orbánin suuri ”avaus itään”!

Mene tiedä. Samaan aikaan Index-uutissivuston mukaan Unkarin hallituksen tiedotusasioista vastaava valtiosihteeri András Giró-Szász on kiistänyt Financial Timesin uutisen, EU-komissaari Tibor Navracsics – joka itse oli läsnä kyseisessä istunnossa – taas on vahvistanut, että komissio todellakin hyväksyi Euratomin esityksen: EU:n veto kaataa Paksin laajennushankkeen sen nykyisessä muodossa.

Ehkä tämä on tosiaan jo lopun alkua. Ainakin viihdettä on luvassa tuutin täydeltä jatkossakin. Jos tykkäisin popcorneista, kävisin nyt hakemassa niitä ison kulhollisen.

Advertisement

One Response to Armeijamuistoista atomiasioihin

  1. Mikko Eklund sanoo:

    Erinomaista luettavaa nämä sinun kirjoituksesi, kiitoksia näistä! Unkarista ja muista Keski-Euroopan maista uutisoidaan Suomessa liian niukasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: