Hän on täällä tänään!

Vastoin tapojani yritän toimia nopeasti ja lykätä ajankohtaispäivityksen verkkoon, että pääsen taas muihin hommiin.

Niin kuin suomalaisissakin tiedotusvälineissä on kerrottu, Vladimir Putin on tänään valtiovierailulla Budapestissa. Vierailun konkreettisista syistä ja tarkoituksista liikkuu kaikenlaista arvailua ja kannanottoa, ilmeisesti tarkoitus on neuvotella ainakin energia- ja kaasuputkiasioista. Paksin ydinvoimalalaajennuksen rakentamisenhan pitäisi olla selvä asia, mutta sen lisäksi kaasuyhteistyötä on mainostettu olennaiseksi tekijäksi Orbánin venezuelalaismallisessa energiapolitiikassa: rezsicsökkentés eli asumiskustannusten laskeminen komentamalla energiayhtiöt alentamaan hintoja tuo hallitukselle etenkin naiivien eläkeläisten kannatuksen, mutta tätä hintapolitiikkaa ei voi harjoittaa ilman halpaa venäläistä kaasua. Olkaamme siis Putinin kavereita ja näyttäkäämme pitkää nenää Brysselin herroille, jotka haluavat puolustaa kansainvälisiä energiakonserneja sun muita Unkaria riistäviä roistokapitalisteja!

Kuten pääministeri Orbánin Facebook-sivulla julkaistuista kuvista näkyy, ystävyyden lämpö tuo mieleen entiset ajat, vain punalippu puuttuu:

Budapestin kaupunki on turvatoimien tukkima. TEK-terrorintorjuntajoukot eli Orbánin entisen henkivartijan johtama  turvakaarti on verkossa ilmestyneiden tietojen mukaan mm. sulkenut yhden keskustan kaduista niin tiiviisti, että vanhemmat eivät päässeet noutamaan lapsiaan kadulla sijaitsevasta lastentarhasta. Jopa viemärien kannet on hitsattu kiinni, ettei kukaan terroristi pääsisi pomppaamaan sieltä korkeaa vierasta uhkaamaan. Varsinainen Putinin-vastainen mielenosoitus nähtiinkin jo eilen illalla, tänään ilmeisesti räväkimmän tempauksen suoritti ranskalainen FEMEN-aktivisti, joka onnistui väläyttämään paljasta pintaa ja tekstiä ”Putin go home” paikalla, jonne lehdistö oli kokoontunut odottamaan Putinin saattueen saapumista.

Kovin meteli on kuitenkin jo etukäteen syntynyt Putinin ohjelmaan sijoitetusta vierailusta Fiumei útin hautausmaalle. Siellä nimittäin korkean vieraan on tarkoitus laskea seppele vuoden 1956 ”vastavallankumousta” kukistettaessa kaatuneiden neuvostosankareiden muistomerkeille. Totta se on: vuoden 1956 neuvostosotilaiden. Tähän mennessähän vuoden 1956 kansannousun muisto on ollut nykyisen Unkarin poliittisista symboleista kenties pyhin ja kiistattomin. Sosialistisen järjestelmän kaatumisessa tärkeimpiä ja muistorikkaimpia tapahtumia oli joukkomielenosoitukseksi kasvanut vuoden 1956 kumoushallituksen pääministerin Imre Nagyn uudelleenhautaus vuonna 1989, ja juuri noista tapahtumista alkoi toden teolla myös silloisen nuoren kapinallisen Viktor Orbánin poliittinen ura.

Nyt on huomio pitkästä aikaa kääntynyt toisen puolen sankarivainajiin, joille kansannousun kukistamisen jälkeen ilmeisesti varsin nopeasti pystytettiin muistomerkki – mielenkiintoista kyllä, ei Kádárin hallituksen vaan ”Punainen lokakuu” -miestenvaatetehtaan työläisten toimesta.

(Index-uutissivuston kuva)

Punatähden koristamassa paadessa lukee: ”MUISTOKSI: Unkarin kansantasavaltaa ja kansan valtaa vastaan nousseen lokakuun 1956 vastavallankumouksen taisteluissa sankarikuoleman saaneiden neuvostosoturien kunniakkaan muiston säilyttämiseksi pystytimme tämän ikuisen kiitollisuutemme merkiksi.” Kaiken lisäksi muistomerkki on äskettäin kunnostutettu, ilmeisesti siinä yhteydessä, kun Putinin vierailusta sovittiin. Tai siis miten niin ”sovittiin”? Luultavimmin Putin kutsui itsensä kylään, eikä Orbánilla ollut varaa kieltäytyä. Itse asiassa hvg.hu-sivuston tietojen mukaan muistomerkin tekstiä oli jo vuonna 2013 ehdotettu päivitettäväksi (esimerkiksi muotoon ”vuoden 1956 tapahtumien yhteydessä kaatuneiden neuvostosotilaiden muistoksi”), mutta puolustusministeri Csaba Henden mukaan venäläiset olivat sanoneet tiukasti njet, ja ilman heidän suostumustaan ei muistomerkkiin ilmeisesti käynyt kajoaminen.

Tätä naputellessani Putin on käynyt kiistellyn punatähtisen paaden luona laskemassa seppeleen. Muita kuin venäläisiä tiedotusvälineitä ei päästetty lähistölle, joten tiedossa ei myöskään ole, oliko Putinilla todellakin – niin kuin kriittisissä medioissa on päiväkaudet spekuloitu – saattueenaan perinpohjin nöyryytetty Orbán tai joku muu Unkarin johdon edustaja. Räväkimmin asiaan on kuitenkin jo ehtinyt reagoida Kettős Mérce -sivuston toimitus, joka ilmoittaa tehneensä asiasta rikosilmoituksen. Unkarin perustuslaki nimittäin nimenomaisesti määrittelee vuoden 1956 tapahtumat vapaustaisteluksi, joka neuvostovallan avulla tukahdutettiin verisesti, ja rikoslain pykälässä 333 sanotaan (vapaa epäjuristinen suomennokseni):

Joka suuren yleisön edessä kiistää kansallissosialistisen tai kommunistisen järjestelmän suorittamat kansanmurhat tai muut ihmisyyden vastaiset teot, epäilee, vähättelee tai puolustelee niitä, rangaistakoon korkeintaan kolmen vuoden vankeustuomiolla.

Ei liene kovin todennäköistä, että Kettős Mércen tempauksesta seuraisi mitään konkreettista. Kansa jää seuraamaan ja lukemaan uutisia – joihin muuten kuuluu myös, että samaan aikaan Putinin vierailun kanssa uusi USA:n Unkarin-lähettiläs Colleen Bell järjestää NATO-maiden edustajille juhlapäivälliset, joissa kunniavieraana on Ukrainan asiainhoitaja. Asian johdosta Bell on myös ilmoittanut, että USA ”ei hyväksy ‘uuden Venäjän’ tulevaisuuskuvaa”.

Jotenkin typerryttävältä silti tuntuu tämä kaikki. Onhan Unkarissa kuten muuallakin Euroopassa (ääri)oikeistopopulistien parista alkanut nousta yhä enemmän Putinin ymmärtäjiä ja ystäviä: EU on paha, Amerikka on paha (molemmat edustavat materialismia, ihanteettomuutta ja kansainvälistä riistokapitalismia), Putinilla sitä vastoin on kansalliset perusarvot (kuten ”perhearvot” eli antifeminismi ja homofobia) kohdallaan. Mutta että tämä uusi ystävyys Venäjän kanssa voi ylittää jopa sen hysteerisen hurraaisänmaallisuuden, jolla unkarilaiset ovat iät ja ajat palvoneet lukuisien nujerrettujen vapaustaisteluidensa (kuten Itävallan ja Venäjän keisarien vuonna 1849 tai Neuvostoliiton vuonna 1956 kukistamien vallankumousten) muistoa? Miten ihmeessä Orbán aikoo myydä tämän tempauksen uskollisimmalle kannattajakunnalleen?

Mainokset

One Response to Hän on täällä tänään!

  1. Mikko C sanoo:

    Ilmeisesti Vladimir Vladimirovitš ei loppujen lopuksi sittenkään laakeroinut näitä vuoden 1956 hautakankia: http://cink.hu/putyin-persze-nem-ellenforradalmat-koszoruzott-de-van-1686494509.
    Kiitos Santra näistä bloggauksista sieltä paikan päältä, Euroopan navasta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: