Ei näillä lakeuksilla! (Suomi mainittu.)

Pari päivää sitten mainio Hungarian Spectrum -blogi pohti maahanmuuttovastaisuuden sekä ”kristillisten perusarvojen” roolia Unkarin päivänpolitiikassa. Kuten jo viimeksi totesin, lähinnä fiktiivisellä maahanmuuttovaaralla on helppoa ja turvallista kalastaa ääniä. Toisaalta Pariisin terrori-iskut antavat Unkarin vallanpitäjille oivan tilaisuuden puhkua ”lännen turmelusta” vastaan, vähän samaan tapaan kuin yhteistyökumppani ja esikuva Putin esikuntineen tyylittelee Venäjästä ylevien henkisten ja hengellisten arvojen puolustajaa ja vastavoimaa ahneen, maallistuvan lännen rappiolle. Toisin sanoen: Charlie Hebdo -lehti sai mitä tilasi, pyhillä asioilla ei pidä laskea leikkiä.

Unkarin kristillisdemokraattisen puolueen KDNP:n (joka tämänhetkisessä hallituksessa toimii Fidesz-valtapuolueen eräänlaisena pikku apupyöränä) edustaja Péter Harrach oli julistanut, että ”ei lehdistön eikä sananvapaus saa ulottua jumalanpilkkaan asti”. Valtapuolue Fidesz puolestaan harkitsee, että terrori-iskujen ehkäisemiseksi uskonnollisten symbolien loukkaamattomuus turvattaisiin lailla. Puolueen parlamenttiryhmän johtajan Antal Rogánin mukaan ”viime päivinä on käynyt selväksi, että tarvitaan enemmän kuin pelkkää poliittista korrektiutta, poliittisesti korrektia kieltä, jolla Euroopan politiikka on usein yrittänyt peitellä todellisia ongelmia”. Vulgo: loppu mutiaisten hyysäämiselle, tai niin kuin itävaltalaiset aateveljet asian ilmaisevat: man muss es ja sagen dürfen, ‘pitäähän se saada sanoa’.

Ilmeisesti tälle valmisteltavalle lainsäädännölle haetaan nyt oikeutusta eri puolilta, ja tiistaina hallitusta lähellä olevan Heti Válasz -viikkolehden uutissivusto válasz.hu julkaisi mielipiteenmuokkauksen tueksi räväkän jutun: ”Maailman vapaimmassa maassa laki kieltää pilkkaamasta Muhammedia”. Töttöröö, nyt on siis Suomi taas otsikoissa! Artikkelissa kerrotaan aluksi Suomen rikoslakiin sisältyvästä ”yli satavuotiaasta pykälästä”, joka kieltää Jumalan pilkkaamisen ja jota – YLEn tähän linkitetyssä englanninkielisessä uutisjutussa selostetuista äskettäisistä yrityksistä huolimatta – ei ole onnistuttu poistamaan. Tämän jälkeen näytetään Reporters Without Borders -järjestön tuoreinta maailman lehdistönvapauden indeksiä kuvaavaa karttaa ja listaa, jonka kärkeen sijoittuu Suomi niukasti Hollannin ja Norjan edellä. Jutun loppu kannattaa kääntää sellaisenaan:

Vaikka mielestäni nämä indeksit (kaikella on indeksinsä: maailmanlaajuinen onnellisuus-, hyvinvointi-, pahoinvointi-indeksi jne.) eivät ole paljonkaan arvoisia, uskotaanpa nyt kokeeksi, että RWB:n vuosittain uusittava lista antaa tarkan ja todenmukaisen kuvan lehdistönvapauden tilasta eri maissa. Tällä listalla Suomi on saanut johtopaikan vuonna 2012, 2013 ja 2014.

Toisin sanoen: ranskalaisen (!) järjestön mukaan maailmassa nykyään suurin lehdistön- ja mielipiteenvapaus vallitsee Suomessa. Samassa Suomessa, jossa laki kieltää uskonnollisten symbolien häpäisemisen.

En haluaisi tehdä tästä suuria johtopäätöksiä, vaan jätän ne lukijalle. Mutta yllä olevasta kenties näkyy, että yhteistä Eurooppa-aatetta käsittelevässä keskustelussa eivät Mordorin synkät sotajoukot ole lumivalkoisia vapaustaistelijoita vastassa.

Tähän voisi huomauttaa kaikenlaista. Esimerkiksi, että jumalanpilkkalain otsikkoa on muutettu rikoslakiuudistuksessa 1999, ja nykyisessä laissa, vaikka siinä erikseen kielletäänkin Jumalan pilkkaaminen, rikos on nimetty uskonrauhan rikkomiseksi. (Epävirallinen englanninkielinen käännös, josta válasz.hu:n toimittaja tietonsa ammensi, käyttää termiä breach of the sanctity of religion, mikä minusta menee olennaisessa kohdassa hieman pieleen. Uskonrauha, siis ihmisen tai ihmisryhmän subjektiivinen oikeus rauhassa harjoittaa uskontoaan (tai olla sitä harjoittamatta), on eri asia kuin objektiivinen ”uskonnon pyhyys”.) Ilmeisesti myöskään ns. puhtaita jumalanpilkkaoikeudenkäyntejä ei tällä vuosituhannella ole nähty, vaan uskonrauhan rikkomista on käytetty raskauttavana asianhaarana kansanryhmän vastaisesta kiihotuksesta annetun tuomion yhteydessä, kuten Halla-ahon taannoinen sakkotuomio somaleja koskeneen blogikirjoituksen johdosta. Edelleen voisi muistuttaa, että pelkän teon kriminalisoimisen lisäksi olennaista on, minkäasteisia rangaistuksia siitä säädetään: muutaman sadan euron sakkotuomio on olennaisesti eri asia kuin esimerkiksi Pussy Riotin kirkkotempaukseen osallistuneiden saama kohtelu.

Muuten kirjoituksen logiikka on aika hämmentävä. Siis näillä kansainvälisten järjestöjen, varsinkin turmeltuneiden ranskalaisten, tekemillä vertailuindekseillä ei ole mitään väliä, paitsi tässä tapauksessa, koska se sopii meidän kuvioomme. Muhammedin pilkkaaminen sopii hyvin kieltää, mutta muslimien maahanmuuttoa ei silti saa sallia. Ymmärsiväthän nyt varmasti kaikki, että me olemme tässä rohkeina ja rehellisinä taistelemassa Länsi-Euroopan suvaitsevaiston ennakkoluuloja ja moraalitabuja vastaan?

Ilmeisesti tässä pyritään etukäteen torjumaan niitä pelkoja, että uudet jumalanpilkkapykälät, toisin sanoen kaavailtu uskonnollisten symbolien erikoissuoja, jotenkin rajoittaisivat lehdistön vapautta. Ilmeisesti juuri tätä jo pelätään. Yllä linkitetyssä blogissaan Éva S. Balogh kirjoittaa, että ei hämmästelisi, jos uuden lain erityissuoja ulotettaisiin koskemaan uskonnollisten ja kansallisten symbolien myötä myös valtion laitoksia, poliittisia viranhaltijoita ja arvohenkilöitä. Balogh pelkää uusia rajoituksia Unkarin lehdistön vapaudelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: