Saapuu lailla ystävän…

Alle Jahre wieder, eli ”joka vuosi uudelleen”, lauletaan rakastetussa joululaulussa. Ja joka syksy, aina vain aiemmin, palaavat paitsi suklaanikolaukset kaupan hyllyille (vanhan urbaanilegendan mukaan keväällä myymättä jääneistä pääsiäis-suklaapupuista sulatettuina ja uudelleen valettuina) myös Itävallan sosiaalisiin medioihin tarinat ”Nikolaus-kiellosta”. Jo vuosia on ”kotiseudun ja kansallisten perinteiden suojelijoiden” taholta toistamiseen väitetty, että muslimi-maahanmuuttajien painostuksen takia kansalliset jouluperinteet ovat vaarassa, koska Nikolaukset eivät muka enää saa vierailla Wienin lastentarhoissa suklaata jakelemassa. (Tämä ”Nikolo”-perinne oli muuten aikoinaan ensimmäisiä järkytyksiäni perheemme ensimmäisenä Wienin-talvena: suomalaisessa hammashoitovalistushengessä kasvanut ja xylitolilla syötetty kolmivuotias saapui lastentarhasta posket ruskeina ja mukanaan hirmuinen kasa suklaata, jota ei ollut kaikkea jaksanut syödä.)

Tarina Nikolaus-kiellosta on vuosi toisensa jälkeen kiistetty ja kumottu, mutta aina se ponnahtaa jostakin esiin. Heimat ohne Hass (Kotiseutu ilman vihaa) -sivustolla kerrotaan, että mikäs muu kuin vanha kunnon Kronen-Zeitung (äskettäin esillä tässäkin blogissa) nosti Nikolo-kiellon taas otsikkoihin vähän toista viikkoa sitten. Tällä kertaa tosin kieltoa ei olisi annettu syntisessä punavihreäkomentoisessa Wienissä vaan Mödlingissä, pääkaupungin liepeillä ja tukevasti konservatiivisen ÖVP:n käsissä olevassa Ala-Itävallassa, mutta tietenkin asiaan tarttuivat ”perusitävaltalaiset” eli FPÖ. Näin Heimat ohne Hass:

Christian Höbart on närkästynyt”, kirjoittaa Krone – tämä ei FPÖ:n kansanedustajalta, joka muutenkin vaikuttaa olevan koko ajan jonkinlaisen kestonärkästyksen vallassa, ole mitenkään epätavallista – sillä ”hänen korviinsa on tullut, että Nikoloa on kielletty saapumasta XY:n lastentarhaan”, koska – ja tässä Höbart Kronen mukaan joutuu suorastaan raivoihinsa – koska tämä Nikolauksen vierailu on muka ”peruutettu niiden lasten takia”, tämän siis Höbart on kuullut eräältä kauhistuneelta isältä, ”joiden uskonnossa tätä pyhimystä ei tunneta”.

Samaan syssyyn polkaistiin tietenkin myös Facebookiin ryhmä Ich bin für den Nikolo (‘Minä olen Nikolauksen puolesta’), jossa kiukkuisesti käskettiin maaherra Pröllin hävetä silmät päästään ja ivallisesti epäiltiin Mödlingin pormestarin väitettä, jonka mukaan (näin asia oli Kronessa kerrottu) Nikolosta ehkä luovuttaisiin mutta vain pienimpien lasten kohdalla, jotka saattaisivat pelästyä outoa parrakasta kaapuäijää piispansauvoineen.

Sekä Mödlingin kaupungin että Ala-Itävallan osavaltion johto tietenkin ilmoittivat painokkaasti, että FPÖ:n Höbartin väite on täysin perätön. Nikolon vierailut järjestetään kussakin lastentarhassa sillä tavalla, kuin lastaentarhan henkilökunta parhaaksi näkee – tänä vuonnahan Nikolaus-päivä, joulukuun kuudes, osuu lauantaiksi, jolloin lastentarhat ovat kiinni. Nikolonpuolustajien Facebook-ryhmän jäsenet eivät kuitenkaan antaneet faktojen häiritä itseään.

Heimat ohne Hassin sivulla julkaistuja ruutukaappauksia, tyylinmukaisine capslockeineen ja välimerkkeineen:
– Minun lasteni uskontoon ei kuulu mitään huiveja, eikö ne voisi karkottaa Itävallasta?
– Siis täähän on törkeetä. Ei voi olla totta. Joulurahat tai jouluavustukset niille kyllä kelpaa. Mutta meidän perinteitä vastaan vaan ollaan. Mihis me sitten joudutaan. Painukoot omaan maahansa, siellä saavat tehdä ja sallia mitä haluavat.
– Ne ulkomaalaisp…at tulee meille ja haluaa panna meillä kaiken ihan uusiksi. SORRY… nyt petti itsehillintä !!!!!!!! pysyisivät nyt kiltisti kotona siellä AH NIIN PYHÄSSÄ MAASSAAN siellä ne voivat tehdä mitä ja miten haluavat… EI AINA TULLA TÄNNE VAATIMAAN…. KOTONAAN NE JOUTUISIVAT MINKÄ HYVÄNSÄ TÄMMÖISEN VAATIMUKSEN KANSSA SEINÄÄ VASTEN::: HEIPPA VAAN, EI TEITÄ KUKAAN TÄNNE KUTSUNUT::::::
– Ulos se roskasakki

Nikolonpuolustajien Facebook-ryhmä keräsi neljässä päivässä toistakymmentätuhatta uutta tykkääjää. Mielenkiintoista kuitenkin on, että näistä ilmeisesti läheskään kaikki eivät olleet kunnon perusitävaltalaista ruohonjuurikansaa. Heimat ohne Hassin verkkoaktivistit saivat selville, että yli tuhat tykkäystä (GraphSearch ei näytä tarkkoja lukumääriä vaan kertoo ainoastaan, onko tykkääjiä ”enemmän kuin 100” tai ”enemmän kuin 1000”) tuli Turkista. Tykkääjäprofiileista myös yli sata työskentelee jalkapalloseura Galatasaray Istanbulin palveluksessa, jolla tosin kotisivunsa mukaan on pelaajat pois lukien vain parikymmentä palkattua työntekijää. Tässä tietenkin herää se ilkeä epäilys, että taustalla on samantapainen operaatio jollaisen Heimat ohne Hass äskettäin paljasti FPÖ:n johtajan HC Strachen omalta FB-sivulta: Strachen tuhansista FB-faneista monet olivat eksoottisista maista ja jalkapalloseurojen palveluksessa (esimerkiksi Akvari G., nuori georgialainen opiskelija, iästään ja välimatkasta huolimatta Manchester Unitedin ”Maneger [!] Director”). Toisin sanoen: automaattitykkäyksiä on ostettu kaupalliselta feikkiprofiilipalvelulta.

Tänään lisätyn päivityksen mukaan Ich bin für den Nikolo -ryhmän tykkääjistä edelleen 42,7%, melkein kuusituhatta, on Turkista. Siis pyhän Nikolauksen omasta historiallisesta kotimaasta. Varsinainen jouluihme.

Ei voi toivo pettää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: